Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Sörkorcsolya: minden, amit tudnod érdemes

A sörkorcsolya egyfajta snack, finom harapnivaló, amelyet sörivás mellett fogyaszthatunk. Egyik fő ismérve, hogy kiválóan csúszik az ital mellé, ami után még jobban esik azt néhány újabb korty sörrel lefojtani.

Hívhatnánk ezt ördögi körnek, de nevezzük inkább tökéletes szimbiózisnak! 🙃

A jó sörkorcsolya szerepe nem csak funkcionális, (itt jegyeznénk meg, hogy a másnaposságot enyhítő szerepe is tudományosan, de legalábbis empirikusan alátámasztott) hanem bizony illatában, megjelenésében és ízjegyeiben is nagyszerű harmóniát alkot a vele együtt fogyasztott nedűvel. Semmiképp sem előétel, hanem parányi, ám folyamatos kísérője egy kitűnő sörözésnek.

Milyen típusú ételek a legideálisabbak a sörözés mellé?

Húsevőknek:

 1. Sült kolbászok – különböző fűszerezéssel, minél szaftosabban
  1. Javasolt sörök mellé: IPA (India Pale Ale), Stout, Sörkert típusú sör
 • Hamburgerek: kis, falatnyi hamburgerekkel még könnyebben csúszik a sör
  • Javasolt sörök mellé: Pale ale-ek, Búzasörök, Könnyű lagerek
 • Sajtok: „nyersen”, vagy grillezve is tökéletes
 • Csirkeszárnyak – ízesített, pikáns vagy barbecue szósszal
  • Javasolt sörök mellé: IPA, Gyümölcsös Pale ale, American amber ale
 • Csirkecombok – fűszeres marinádokkal grillezve vagy sült formában
  • Javasolt sörök mellé: Karamellás barna sör, Lager, Pils

Vegánoknak:

 1. Olajos magvak: mogyorók, diók, bármi mehet
  1. Javasolt sörök mellé: Bécsi sör, Gyümölcsös IPA, Pale ale
 • Sült gomba – bármilyen gombából, zsírosan
  • Javasolt sörök mellé: Witbier, Belga tripel, Száraz sör
 • Vegán burger – csicseriborsó, quinoa-lencse, vagy feketebabos húsmentes „húspogácsából”
  • Javasolt sörök mellé: Amerikai pale ale, Gyömbéres sör, Karamellás világos sör
 • Grillezett zöldségek – padlizsán, cukkini és paprika keveréke
  • Javasolt sörök mellé: Búzasör, Zöldséges IPA, Gyümölcsös sör

Sörkorcsolyák a nagyvilágból

A különböző kultúráknak is megvannak az egyedi, saját sörkuriózumai. Ha a lenti térségekben jársz, ezeket a harapnivalókat érdemes választanod söröd mellé.

A spanyol tapas

Az italozást kísérő falatozás hagyományai messzire nyúlnak. A spanyolok apró kis tapas-aikat például eredetileg a borospoharak tetejére tették, hogy megvédjék az italt a különböző bogaraktól és szennyeződésektől. A tapasokat idővel már nem csak a borok mellé fogyasztották és manapság izgalmas sörkorcsolyák alapjául is szolgálnak az apró, ám ízletes és változatos fogások.

A szláv zakuski

De nem csak a mediterrán népek tálaltak előszeretettel apró falatokat az italozás mellé. A szlávok körében elterjedt, kiporciózott előételek, a zakuski-k olyan harapnivalókat jelentenek, melyeket eredetileg a vodka és egyéb alkoholos italok kisérőjének szántak.

A cseh utopenec

Ezek után semmi meglepő nincs abban, hogy a legendás cseh sörkultúrának is szerves részét képezik a különböző sörök mellé fogyasztott mini fogások, így szinte minden cseh kocsmába betérve találkozhatunk a tradicionális cseh sörkísérővel, az utopenec-cel, ami gyakorlatilag egy ecetes lében, hagymával érlelt szafaládé. De a nakladany hermelin is tipikus cseh sörkísérő: a  tradicionális pácolt sajt ugyanis szintén tökéletesen harmonizál azok ízvilágával.

A bajor obatzda

Ugyanígy a bajorok sem hagyták magányosan búslakodni a kiváló söröket: a különböző kolbászok, virslik és persze ikonikus perecek is jóízű kiegészítői lettek a csodásan habzó italoknak. A jó hagyományok pedig könnyen terjednek: Münchenben is találkozhatunk a cseh sörsajt rokonával, az obatzda-val, az ízekben gazdag, fűszeres sajtkészítménnyel.

Sörkorcsolyák Magyarországon

De mi a helyzet nálunk, ha az italozást kísérő falatokról esik szó?

Amikor a sörkorcsolyákat említjük, legtöbbünknek talán a sós mogyoró, a ropi és esetleg a sajtos pogácsa szentháromsága jut eszébe és erre sajnos számos esetben rá is erősít a sörözők és bárok sörkorcsolya választéka. Ez azért is figyelemfelhívó, mert a sör és a gasztronómia forradalmát éljük, ahol szárnyalnak az új ízek, alapanyagok és textúrák, így ez a terület is megannyi új felfedezés lehetőségét rejti magában.

Érdemes tehát újragondolni a sörkorcsolyákáinkat is, hiszen kedvenc söreink is egészen újszerű élményt nyújthatnak a hozzájuk illő, ízjegyeiket kiteljesítő falatok társaságában.  Szerencsére már hazánkban is remek törekvések történtek ezen a téren, hiszen a  Magyar Sörgyártók Szövetségének néhány évvel ezelőtti, vendéglátósok részére meghirdetett pályázata azt a célt tűzte ki, hogy megtalálja Magyarország sörkorcsolyáját. A verseny nem csak inspiráló, hanem  hiánypótló is volt, hiszen rávilágított arra, hogy a jó sörök nem csupán az alkoholos italok mezőnyében kerülhetnek egyre magasabb pozícióba, hanem bizony az egyre izgalmasabb ételtársításoknak köszönhetően a gasztronómiában elfoglalt szerepük is növekedhet.

 

Az Élesztőház kedvenc sörkorcsolyái

Az Élesztőházban mi is misszióként tekintünk arra, hogy nem csak söreinkkel, hanem az ezt kísérő falatokkal is a lehető legteljesebb élményt nyújtsuk: szerencsére nálunk nem jelent problémát, hogy igazán izgalmas és minőségi sörkorcsolyák közül válogathass.

Saját készítésű, különleges fűszerezésű sült kolbászainkkal például egészen biztosan fesztiváli hangulatba kerülsz, de a ropogós kenyér mellé tálalt padlizsánkrémünk, hízott kacsamáj pástétomunk, vagy csülök terrine-ünk is kiváló választás lehet, ha egy könnyed, emellett ízekben is pazar sörkorcsolyát keresel. Ha pedig otthon kísérleteznél, próbáld ki ezt a spenótos – ricottás pikniksütit, vagy a pofonegyszerű, ám mesés omlós sajtos keksz receptet. Egészen biztos, hogy egyikben sem fogsz csalódni!

Ha pedig kedvet kaptál egy kis sörkorcsolyázáshoz…

Akkor a jégpálya helyett vedd az irányt az Élesztőház felé!

Nálunk nem csak a különlegesen gazdag sörválasztékkal találkozhatsz: a Butcher’s Kitchen-ben, az ízek fellegvárában emellett tökéletes gasztronómiai csodákkal koronázhatod meg a felfedezéseid, hiszen 10+ év alatt a sörkorcsolya választékunkat is tökélyre fejlesztettük…