Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

sörfőzés

kávézó 

Mindenkinek megvannak a kedvenc ételei és valószínűleg (reméljük) fel tudnál sorolni legalább ugyanannyi szívedhez szóló sört, bort és rövidet. De vajon kedvenc étel-ital kombinációid is vannak?

És most nem a bor sommelierek sajttálaira, vagy a sörkorcsolyákra gondolunk, hanem egy igazi kiadós vacsoramenüre a stoutod, vagy Margaritád mellé. Utánajártunk, és (a teljesség igényét teljesen nélkülözve) összeállítottuk nektek kedvenc ital- és ételpárjainkat.

Mert mi az ilyen párokat szeretjük tanulmányozni a celebek helyett.

Sörök párjai

Szerencsé(nk)re a sör az egyik legváltozatosabb ital, így szinte bármilyen ételhez létezik tökéletes sör párosítás, legyen szó zsíros húsokról, könnyed salátákról, vagy akár egy több emeletes csokitortáról.

A tökéletes sör-fogás párosítások kulcsa az ízek komplementálásában, vagy harmonizálásában rejlik. Tehát tapasztalataink (és alapos kutatásaink) alapján a nehezebb, markánsabb ízek mellé testesebb söröket, a könnyedebb fogásokhoz pedig könnyen csúszó világos söröket érdemes választani. Vagy éppen ellenkezőleg: egy savanyú, citrusos sör mellé édes ízeket, az édesebb sörökhöz pedig sós ételeket szeretünk kombózni a pikáns ízélményekért.

De nézzük meg mit is jelent ez a gyakorlatban!

Pale Ale ételpárosítások

A Pale Ale-ek, mint az IPA, az APA, vagy a reneszánszát élő NEIPA (New  England Indian Pale Ale) gazdag ízkaraktereiknek köszönhetően egyszerre passzolnak remekül a csípős ételekhez és az édes ízekhez, így akár egy teljes vacsorát is végig lehet enni büntetlenül a társaságukban.

Fogás ötletek Pale Ale-ek mellé:

  • Csípős Tandoori csirke
  • Pulled Pork
  • Répatorta

búzasör ételpárosítások

Könnyed, frissítő mégis kellően édes sörtípus, egy Weissbier verhetetlen kiegészítője lehet a nem túl domináns ízkarakterű fogásoknak is. Különösen, ha búza alapú ételekről van szó. A sörök esetében még a rokonokból is lehetnek remek párok!

Fogás ötletek búzasör mellé:

  • Mustáros, sült tarja
  • Padlizsánkrém piritóssal
  • Cézár saláta

porter ételpárosítások

Az igazán vad sörök mellé vad ételek dukálnak… szó szerint. Az ízélményében és testességében is verhetetlen porterek a vörös- és a vadhúsok pártján állnak. Mivel a könnyebb ételek ízét teljesen elnyomnák, mi gazdag, füstölt fogásokat szeretünk harapni melléjük. Úgy mint…

Fogás ötletek porter mellé:

  • Amerikai homár
  • Melegen füstölt kacsamell
  • BBQ oldalas

borok párjai

Még ha tudnánk, se szeretnénk senkit kioktatni a bor-étel párosítások vaskalapos irányelveiről és évszázados hagyományairól, így inkább csak az alapokra koncentrálunk: három népszerű, és hozzánk közel álló, borfajta és minden, amit szeretünk melléjük.

szürkebarát

A testes, vörösborok mellé remekül passzolnak a földi ízek, mint a különböző gombák, vagy a burgonyás ételek. De a zsírosabb halak és a vadhúsok is jól kiegészítik a szürkebarát karakterét.

Fogás ötletek szürkebarát mellé:

  • Mustáros sült tarja
  • Gombasaláta

sauvignon blanc

Ehhez a jellemzően könnyebb, friss és ásványos fehérbor mellé természetes ízek dukálnak. Nyers zöldségek, különböző halételek és puha sajtok is jó barátai.

Fogás ötletek sauvignon blanc mellé:

  • Maki sushi
  • Tzatziki és saláták

Aszú borok

Ha igazán különleges (és igazán magyar) vacsorát szeretnél, egy Tokaji Aszú párosítással nem lőhetsz kapufát. Ez a legendásan édes desszertbor közel sem csak desszertekhez ajánlott, sőt! Remek ízösszhangot lehet elérni fűszeres, sós ételekkel kontrasztolva. 

Fogás ötletek aszú borok mellé:

  • Kemencében sült csirke
  • Pastrami szendvics
  • Desszertek, mint a zserbó, vagy a bejgli

koktélok és rövidek párjai

A sörök és borok látványa mindenkinek ismert az étkezőasztalokon, ha azonban egy Bloody Mary-t szürcsölgetsz steaked mellé, azzal már könnyen lehet, hogy megmozgatsz néhány szemöldököt.

De ez nem azt jelenti, hogy ne lenne érdemes kipróbálni! A következő koktél-kaja párosításokért ugyanis érdemes szakítani a hagyományokkal. Kivéve a nagyi asztalánál. A nagyinál maradjon csak a jó öreg Merlot.

margarita

Ez a koktél-klasszikus frissítő erejével meglepően jó partnerünk lehet egy grillezés alkalmával (amíg valaki el nem ugrik egy újabb rekesz sörért). Könnyed citrusos karaktere jól kiegészíti a füstös ízeket, egy csípős csirkeszárny után pedig akár életmentő is lehet.

Fogás ötletek margarita mellé:

  • Grillezett csirke és gomba
  • Egy nagy tál nachos
  • Chili con carne

whisky

Egy füstös, komoly Whisk(e)y a séf legjobb barátja tud lenni. Szószokhoz, húspácokban és, bizony kísérőként is verhetetlen, tisztán és… leginkább csak tisztán. A robosztus whiskyk remekül illenek nehezebb ételekhez, de az erősen fűszeres fogások is jól támogatják a whisky aromáját.

Fogás ötletek whisky koktélok mellé:

  • Füstölt kagyló
  • Debreceni kolbász mustárral
  • Csokitorta!

bloody mary

Bizony, ez a paradicsomos csoda legendás kísérője lehet minden fogásnak, ami mellé jó szívvel öntenénk paradicsomszószt. Bár (természetesen) paradicsomos ételek mellé is szépen passzolnak, mi mégis jobban szeretjük paradicsommentes kaják mellé szürcsölgetni. 

Fogás ötletek bloody mary mellé:

  • Zöldség- és sajtfalatkák
  • Club szendvics
  • Sajtos-sonkás rakott csirkemell

Ha pedig ezeket a kombinációkat szívesen kipróbálnád egy igazán belevaló társasággal, az Élesztőház birodalmában szabadon kísérletezgethetsz az ízek összhangjával.

Rabolj rá egy BBQ ribsre a Butcher’s Kitchennél, és szürcsölj mellé egy öblös Portert az Élesztő egyik csapjáról, vagy koccints Pinot Noir-al a VinoPiano borospincéjében!