Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Vajon hányan ültünk már kávézók vagy sörözők teraszán késő nyári délután és nézegettük a korsóban aranyló búzasört és citromkarikát? 

De valóban citromkarikával szokás inni ezt a különleges sörfajtát? A világ melyik részén van a legrégebbi hagyománya az egyik legmegbecsültebb gabonánkból főzött sörnek? 

Búzasör kisokos következik!

“Tiszta-e” a búzasör?

Mármint a klasszikus, “jogi” értelemben tiszta-e? Sokan ismerik és idézik a bajor 1516-os tisztasági törvényt, amikor sörözés közben az árpa minősége és annak meghatározó fontossága merül fel a beszélgetés során.

A törvény azonban nem pontosan az árpáról szól, hanem általánosságban a malátáról rendelkezik, így a híres német szabály (azóta pedig úton-útfélen gyakori igazodási pont) egyetlen kitételébe sem ütközik a búzasör főzése, sőt. 

A jelenleg hatályos német jogszabályok megkívánják, hogy a korsónkba búzasörként töltött ital legalább 50%-ban búzamalátából készüljön (ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a búzasört főző derék szerzetesek annak idején nem használtak fennmaradó részként árpamalátát, amely manapság már bevett hozzávaló búzasöröknél is).

Pár szó az erjesztésről

A laikusok nagyobb része is tudja, hogy a söröket általában két nagy csoportra tudjuk osztani erjesztési módjuk szerint: felső-, illetve alsóerjesztésű sörökre (természetesen ezer másik kategorizálási mód is létezik, illetve az erjesztés kérdése sem ennyire egyszerű). A klasszikus bajor búzasörök esetében sem lehet ennyire leegyszerűsíteni a választ: a felsőerjesztésű búzasörhöz adnak alsóerjesztésű élesztőt is, sőt némi tejsavas erjedés is végbemegy a sör készítése során, amely szintén fontos az ízélmény szempontjából.

A búzasörök bölcsői és fajtái

Talán a fentiek után nem okoz meglepetést, hogy a búzasörök igazi hazája a mai Németország területe, azon belül is elsősorban Bajorország, de a németek északnyugati szomszédai, a belgák is élen jártak a búzakülönlegeségekkel való kísérletezésben. Belgiumban a lambic (a híres helyi élesztővel készült) változata az elterjedt a búzasöröknek; a belgák által főzött sör olyan “elegáns”, hogy sokan egyenesen a pezsgőhöz hasonlítják a belga búza nyújtotta sörélményt. A német Berlin és Lipcse, a belga Hoegaarden és Leuven különösen híresek búzasöreikről, őket tartják számon a műfaj európai központjaként.

Az említett tájegységek alapján a búzasöröket német területen weissbiernek (fehér sör), holland és belga vidékeken pedig a szintén árulkodó hangzású witbiernek nevezik. A színre utaló megnevezés a készítési folyamatra is utal: a weissbier malátáját a szabad levegőn szárítják, nem esik át olyan hőkezelési és karamelizálódási folyamatokon, mint általában az árpamaláták, így az ital színe is jóval halványabb, világosabb. 

A hefeweizen fajtájú (amely nevében az élesztőre utal) sörök palackozásánál mindig figyelembe veszik a várható felhasználást is, így különösen résen kell lennie a sörfőző mesternek, amikor végre a sör ászokolásához ér.

Természetesen a búzasöröket szűrt vagy szűretlen jelegük szerint is csoportosíthatjuk, továbbá az is köztudott, hogy komlózásuk kevésbé karakteres, így ízük lágyabb, savanykásabb, citrusosabb mint az árpasöröké.

Citrom: tényleg jár a sör mellé vagy divatos hóbort?

Ha vendéglátónk udvarias, akkor a búzasör mellé szinte biztosan jár citrom is, felhasználása pedig leginkább rajtunk múlik. A fekete öves búzasör-fogyasztók szerint a hozzáadott citrommal az ital eredeti és jellegzetes citrusosságát torzítjuk el, azonban a búzasörök készítésével együtt járó kísérletező kedv inkább pártolja az ízesítést: koriander, narancs, citrom és más fűszerek is kerülhetnek a sörbe a főzés során! 

A legbölcsebb tehát a citromot a vendégnek felkínálni és a saját ízlésére bízni, hogy helye van-e a korsóban.

Szintén a búzasör-ivás és felszolgálás hagyománya az óvatos kitöltés, hiszen a búzasörök palackjában nagyobb a nyomás, továbbá egy-két rizsszem is kerülhet a korsóba, hogy a felesleges gázokat kipörgesse és szép magas habot építsen fel a sör.

Tömeggyártás, irány a világ

Természetesen a piaci kapitalizmus is felfedezte a búzasöröket és a professzionális gyártók korán elkezdték kikísérletezni saját búzasöreiket. Németország jelenlegi négy legnagyobb márkája az Erdinger, a Paulaner, a Franziskaner és a Maisel. A “szülőföld” Bajorország regionális márkái a Hopf, az Unertl és a Plank, őket érdemes keresni, ha a délnémeteknél kirándulunk.

A derék briteknél az Oakleaf Eichenblatt Bitte, a Hoskins White Dolphin, a Fyfe Weiss Squad és az Oakham White Dwarf a legismertebb búzasör-márkák.

Az európai (elsősorban német) bevándorlásnak köszönhetően manapság az Egyesült Államokban is népszerű frissítő a búzasör, ugyanakkor az első jelentősebb hatású amerikai búzasörökre egészen a ‘80-as évekig várni kellett, amikor a tengerentúli kézműves sörfőzdék elkezdtek kísérletezni a híres közép-európai itallal.

Kézművesek hazánkban

A magyar sörforradalom után igazán nem kell szégyenkeznünk, ha hazai kézműves búzasöröket kell felsorolnunk, természetesen a teljesség igénye nélkül. A Mad Scientist Monkey Temple nevű sörükkel egy klasszikus búzasör-élményre célzott, míg a citrusos Tokyo Lemonade a fanyarabb, merészebb ízek kedvelőinek szól. 

A Fehér Nyúl Hellga búzasöre banános-szegfűszeges aromákkal fokozza az egekig a búzaélményt. A First sörfőzde is két irányt vett búzasörei terén a Belgian Witbier-el az alapokhoz nyúltak vissza, amíg Belgian Cherry meggyes-búzasörük a gyümölcsös ínyencségek szerelmeseinek készült.

Ha pedig az Élesztőházban jártok, akkor biztosak lehettek benne, hogy csapon is találtok pár különleges búzasört, és úgy szervírozzuk őket, ahogyan Ti kívánjátok! Télen és nyáron is érdemes elmerülni a búzasörök világában, hiszen hazai és nemzetközi fronton is van miből válogatni az “utazás” során.