Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Még mindig sokan vannak, akik ösztönösen fintorognak, ha a “gyümölcsös sör” kifejezést hallják. Az előítéletek a kézműves sörök legújabb forradalmával nagyjából egy időben felfutó népszerűségű gyümölcsös söröket sem kímélték. Most utána járunk, hogy honnan és hogyan érkezett meg a sörcsapok alá és a boltok polcaira ez a szomjoltó és igencsak változatos nedű.

A gyümölcsös sörök dicső múltja

A gyümölcsös sörök létezésén fintorogni olyan, mintha a fejlődés és az ízlés változásai elé feküdne keresztbe valaki: értelmetlen és visszás, hiszen az emberi kísérletező kedv a kezdetektől fogva végigkíséri a szeszesitalok történetét is. 

Az ókorban a különböző borokat és sörszerű italokat gyakran ízesítették mézzel, gyümölcsökkel, sőt, az ókori Rómában nem is nagyon fogyasztották őket hígítatlanul vagy egy kis pikáns csavar nélkül. De valószínűleg így fogyasztották ezeket az italokat a rómaiak sörfőzésben járatosabb szomszédjai is, a germánok.

Ráadásul a modernebb értelemben vett gyümölcsös sörök sem valami 21. századi hóbortot képviselnek. Már a 16. században készítettek egy belga városkában, Lembeekben gyümölcsös söröket. Innen származik az ital neve is, a lambic

Bár a lambic típusú sörökben az előállításukhoz vezető út és erjesztési folyamat az igazán érdekes, gyakran ízesítették őket meggyel, ánizzsal, málnával, almával. Tulajdonképpen majdnem minden fajta gyümölccsel és fűszerrel, amit a derék belga mesterek megkívántak. 

A lambic egy különleges erjesztési folyamat első etapjában kapja meg tekintélyes gyümölcsadagját, amely így hosszú ideig együtt formálódik és erjed az alapból is magas minőségű sörrel. A lambic készítésének folyamatát annak összetettsége és a sörfőző mester szerepe miatt többen már-már a borászathoz hasonlítják.

Ezeket a söröket kizárólag Belgium egy régiójában készítik, a 16. századi belga mesterek előállítási technikája mégsem áll távol a ma is alkalmazott gyümölcsös kézműves sörök készítésének módjától.

Gyümölcsös sör, amíg a szem ellát

Az Élesztőben csapon lévő gyümölcsös sörök is főként a fenti típusnak köszönhetik létezésüket. 

Mikor a kézműves sörök közel két évtizeddel ezelőtt berobbantak a piacra, az addig gyümölcssörnek hívott, a szupermarketek hűtőit nyaranta ellepő üdítők számára is eljött a váltás ideje. 

Ezek a radler sörök, és jó okkal nevezzük őket üdítőnek. Esetükben ugyanis a gyümölcs nem a főzetbe kerül, hanem gyümölcslé, esetleg kivonat (értsd: szörp) formájában hígítják fel vele a láger söröket. Nem meglepő tehát, hogy a radlerek alkoholtartalma 2-3% környékén átlagolható. 

Ezzel szemben a legtöbb kézműves sörfőzdében előállított gyümölcsös ital, a lambichoz hasonlóan, a főzési folyamat közben kapja meg fruktóz-adagját. Ráadásul közel sem csak világos sörökbe juthat a jóból. Hiszen gyümölcsös sört meglepően sok kézműves sörtípusból lehet előállítani.

A legnépszerűbb sörtípusok, gyümölcsös sörökhöz:

Ha a kézműves sörök gyümölcstípusait próbálnánk felsorolni, már jóval méretesebb szövegdobozra lenne szükségünk. A radlerek citrusoktól legfeljebb a meggysörig terjedő skáláját mára jócskán túllépték a főzdék. Némely esetben talán még az ésszerű kereteket is…

De most koncentráljunk a legjobbakra és nézzük, milyen gyümölcsös csodákkal találkozhatsz az Élesztő csapjain.

Ha betérsz hozzánk…

…biztos lehetsz benne, hogy találni fogsz néhány gyümölcsös különlegességet. Az Élesztőben és a Spirit Bar-ban egyaránt. A következő listában összegyűjtöttük néhány kedvencünket, amiket gyakran csapra verünk.

1. Búzás meggysör

Ez a valódi kraftsör fanyar aromáival és belga búzasör-alapjával képviseli azt, amiért szeretjük a meggyes söröket: a savanykás és édes ízek harmóniája szinte tökéletesen illeszkedik az autentikus belga búzasörhöz. Hűvös és karakteres ital, kiváló frissítőnek és jókedv-csalogatónak az év bármely szakában.

Meggysör-ajánlatunk: First Belgian Cherry

2. Guavás sour sör

Az eredetileg az Újvilágban honos, a mirtuszfélék közé tartozó gyümölcsöt a sörfőzdék is felfedezték, amikor a hagyományos ízektől kissé eltérőt szerettek volna alkotni. A Monyo Guava Grace könnyű és savanykás ital, kellemes utóíze pedig a tél közepén is képes trópusi hangulatot teremteni.

Guava-sör ajánlatunk: Monyo Guava Grace

3. Mangós Gose

Mi is lehetne punkosabb és merészebb, mint egy mangós sör? Sokak kedvenc gyümölcse végre találkozik a minőségi sörélménnyel! Már az erjesztő tartályban megkapja pürésített mangóadagját, amelyhez citromlevet adnak a savak és az összetett ízek kedvéért.

Mangós sör-ajánlatunk: Hara’Punk Mangoo

4. Málnás sour sör

Ha krémes-testes élményre vágysz a nyarat visszacsalogató málnás felütéssel, akkor ez a neked való gyümölcsös sör! Piros és habos, édes és kellemesen savanyú, kiváló szomjoltó a hosszú beszélgetések mellé.

Málnás sör-ajánlatunk: Horizont Rebel Berry

5. Narancsos Gose

Ez a különleges, német eredetű gose sörfajta narancshéjjal készül: aromáiban a citrusos könnyedség dominál, amit egészen sajátosan egészít ki az alapsör enyhén sós, de egyáltalán nem keserű ízvilága – ínyenceknek szinte kötelező kipróbálni.

Gosé narancssör-ajánlatunk: Reketye Orangenesis

Ha eddig esetleg bármilyen előítéletektől, averzióktól fűtve megvontad magadtól a gyümölcsös sör élményét, nálunk bármikor bepótolhatod hiányosságodat! Vagy bedobhatod sokadik mangó milkshake pale ale-edet.

A HelloLine alkalmazáson és az Untappd-ünkön böngészve pedig azt is megtudhatod, pontosan milyen sörök is várnak rád ebben a pillanatban kedvenc kézműves söröződben.