Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Ha már unod a forralt bort – A 9 legjobb téli sör

A karácsonyi és adventi vásárok, összejövetelek örök nyertes kombinációja a forralt bor és a sült gesztenye. Ugyanakkor a sörök kedvelői és ismerői tudják, hogy a folyékony kenyérről nem kell lemondani a téli időszakban sem.

Olyan söritalokat gyűjtöttünk össze Nektek, amelyek hagyományos téli frissítőnek (is) számítanak. Erősek, karakteresek és mámorítóak, hogy felmelegedhess velük.

A sör nem csak a nyár itala

“A Hidegvizet én forró napokon, / ha szomjas a torkom, elfogadom. / De innivalónak a Sört szeretem: / a Vizet meg zúdítsd rám melegen.” – szól a hobbitok Fürdőnótája J. R. R. Tolkien A Gyűrű Szövetsége című regényében Réz Ádám magyar fordításában.

És igazat is adhatunk nekik: jól esik egy k ancsó sör (mondjuk egy cseh lager) egy izzasztó nap délutánján valamelyik teraszon vagy otthon a kertben.

Ám a sör nemcsak a nyár és úgy általában a tikkasztó idők itala. A sörkedvelő emberiség természetesen a hidegebb hónapokban is fogyasztott és fogyaszt sört más, olykor egészen forró italok mellett is.

Ezek a sörtípusok jellemzően (de nem mindig) barna- vagy fekete sörök, sűrűbbek, testesek, magas alkoholtartalmuk van, aromájuk pedig kávés, csokoládés – a keserű egészen eltérő erősségben bukkanhat fel bennük.

Téli sör a kandalló mellett
Forrás: unsplash.com

Ráadásul fogyasztási hőmérsékletük is magasabb, finom fogalmazva sem a jégről töltik ki őket. Az elterjedt sörtípusokon belül és mellett léteznek kimondottan karácsonyra, az ünnepi időszakra főzött, általában fűszeres sörök is, ezeket a főzdék szezonálisan készítik.

Bár erős tévhit, hogy az alkohol melegít, valóban okozhat ilyen érzetet és teheti kényelmesebbé a hidegben tartózkodást. S bár önmagában valóban nem csinál meleget, hőt, olyan receptorokat aktivál, amelyek a hőérzetért felelnek, továbbá a bőrfelszín közelében lévő ereket is tágítja, így saját forróságunkat érezzük hangsúlyosabban egy stampó pálinka vagy egy pohár sör, bor után.

Nagy hidegben és sok ital mellett viszont vigyázni kell, mert a folyamat károssá válhat, és testünk maghőmérséklete lecsökkenhet – érték a mérték!

Ha a sörök melegítő hatásáról van szó, akkor nem szabad elfeledkezni a szubjektivitásról sem: jó társaságban, finom nedűvel és megmelegedett lélekkel nem a hidegre fogsz figyelni.

Következzen téli sör válogatásunk!

9 kihagyhatatlan téli sör

Téli sörös listánk kapcsán és különösen a konkrét sörök ajánlásánál fontos kiemelnünk, hogy teljesen szubjektív ítélet alapján, illetve az Élesztőházban éppen csapon lévő finomságok alapján készült.

Porter

Az 1600-as években a tengeri kereskedelem virágzásával párhuzamosan Anglia nagyvárosaiban megjelent a munkásosztály, akik a kemény fizikai megerőltetések után szerettek valami tartalmasat fogyasztani.

Sötét, erős, enyhe komlózású, ízjegyeiben kávés-csokoládés, bársonyosan csúszó ital, viszonylag alacsony szénsavtartalommal – ez a porter sör, amely nevében is őrzi eredetét.

Melyiket kóstold meg? A MONYO Lazy Pirate-je éppen csapon van nálunk.

Forrás: beerporn.hu

Stout

A stout a Zöld Sziget, Írország szülötte. A porter sörből fejlődött ki, annak az ír ízlésre formált verziója.

Kicsit keserűbb, illetve pörkölt malátát használnak a készítése során – ezek a fő különbségek jellemzik. Robosztus, néha egészen csokoládés ízű ital, amely már-már a karamellbe hajlik utóízében.

Melyiket kóstold meg? Azt mondjuk, hogy Mad Scientist, Phat Boi.

Mad Scientist tél sör
Forrás: madscientist.hu

IPA

Bár ritkán sorolják a klasszikus téli sörök közé, a felső erjesztésű sörök egyik legnépszerűbb tagjának vannak olyan változatai, amelyek ideálisak a hideg időkben.

Vörössárga, kissé sűrűbb, kesernyés ital, amelyet a tengerentúlon sokszor nem félnek fűszerekkel is bolondítani.

Melyiket kóstold meg? A Fehér Nyúl főzde Drink the Christmas Tree 2022-je éppen megfelel a leírásnak.

Forrás: fehernyul.hu

Imperial IPA

Vaskos, borostyánsárga IPA, amelynek az alkoholtartalma elérheti a 9-10%-ot is!

Emelett kiemelkedően keserű, testes – gyakorlatilag az eredeti IPA erősebb változata, amely magas alkoholfokával garantáltan felmelegít a hidegben is, ezért kiváló téli sör.

Melyiket kóstold meg? A Mad Scientist Liquid Cocaine-je garantáltan odacsap.

Forrás: glasbanken.se

Sour

A név itt sem fog megcsalni: a savanykás íz dominálni fogja a sour sört.

A sör erjedéséhez szükséges mikroorganizmusok termelnek olyan anyagokat, amelyek a savanyúságért felelnek (vagy gyümölcsökkel érik el ugyanezt). Hagyományosan Belgium söre (lambic), de Berlin környékén (gose) is népszerű volt.

Napjainkban igazi sörkülönlegesség, amelynek téli változatait a Karácsony köré társított ízvilágra jellemző fűszerekkel fogják színezni.

Melyiket kóstold meg? A Fehér Nyúl Sour Mate-je igazi téli soul mate lehet!

Forrás: untappd.com

Doppelbock (duplabak)

Alsóerjesztésű, tehát lager típusú sör, amelynek hazája németország.

Sötét vagy vörös szín, erősen malátás, karamellás íz, magas szárazanyag-tartalom jellemzi (Balling-fok) – ennek megfelelően az alkoholtartalma sem alacsony, sőt, általában 7% fölötti. Lágyan szénsavas, fogyasztási hőmérséklete sem túl hideg, habja pedig általában magas, erős.

Melyiket kóstold meg? A Szent András Sörfőzde Black Rose söre tökéletes választás.

Forrás: szentandrassorfozde.hu

S végezetül ne feledd: ha betérsz hozzánk, az Élesztőházba, akkor nemcsak remek téli söröket kóstolhatsz, de szakavatott csaposainknak hála a sör jellemzőiben, történetében és más érdekességekben is elmélyedhetsz.

Várunk szeretettel a hideg hónapok alatt is!