Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Az IBU egy betűszó, mely angolul az International Bittering Units rövidítése: magyarra ezt talán leginkább nemzetközi keserűségi egységnek lehet fordítani. 

Létezésének oka nagyon egyszerű: szükség volt egy egzakt mértékegységre, amely praktikusan tájékoztat a sör keserűségéről. A malátát és a sörkomlót bemutató sorozatunk az IBU-számmal folytatódik.

Oké, de mit is jelent pontosan a sör IBU száma?

Az IBU egy általában 0-tól 120-ig jegyzett skála, amely segítségével próbálják a gyártók és a sörfőző mesterek kifejezni az adott ital keserűségi fokát; ez elsőre egyszerűnek hangzik, de természetesen összetett kémiai egyenlet áll a skála mögött. 

A sör IBU számát ugyanis nyilvánvalóan nem kóstolással döntik el. Az IBU megállapításához a komló súlyát, az alfa-sav %-os értékét (amely a komlóban található), az alfa-sav tartalmat, illetve a sör mennyiségét kell egymással és 1,34-el összeszorozni.

Nehezítésképpen a fent említett adatokat nem SI-mértékegységben kell megadni – ehhez pedig a számítás során még a forralás idejét is figyelembe kell venni. Az IBU-osztályzat tehát, ha egyszerűnek is tűnik, mégis bonyolult számítás és kémia áll mögötte. Akiket érdekelnek részletesebben is a kémiai finomságok, azoknak ezt az oldalt ajánljuk áttekintésre.

És mire használják az IBU-számot?

A komlóról írt cikkünkben felfedtük, hogy a sörfőző mesterek hogyan tudnak tervezni és kísérletezni a komlózással a sör végleges ízének (és keserűségének) elérésében. 

Az IBU többek között megmutathatja törekvéseik sikerét; ugyanakkor azt is fontos látni, hogy a sör főzésének (ezen belül minden részfolyamatnak), komlózásának, a felhasznált malátának, de még a víznek is szerepe van, tehát sok olyan változó dolgozik az ízélményért, amellyel a skála nem tud és nem is akar számolni.

Tehát az IBU jó támpont, ha söröd keserűségére vagy kíváncsi, de a tényleges tapasztalást sok egyéb tényező befolyásolja, még a sör fogyasztási hőmérséklete is! 

Nyilvánvalóan az IBU fontos és felkapott tájékozódási pont a kézműves sör szcénában, de az összefoglaltnál nem jelent sem többet, sem kevesebbet.

Mekkora a kedvenc söröm IBU értéke?

Generációk élik le az életüket nagyüzemi söröket fogyasztva úgy, hogy soha sem jut eszükbe az IBU-száma iránt érdeklődni. Mi mégis fontosnak tartunk egy táblázatot kölcsönözni nektek, amelyen legalább a kedvenc sörötök típusára jellemző IBU-számot megtalálhatjátok:

Sörtípus IBU érték
Barley Wine 50-70
Bitter 30-55
Bock 20-25
Brown Ale 14-35
Dortmunder 20-30
Dunkel 20-30
IPA 40-60
Marzen 20-25
Pale Ale 20-40
Pils 30-40
Porter 25-45
Stout 30-50
Weizen 10-18
Witbier 15-20

(Forrás: Sörlap.hu)

Láthatjuk, hogy egy pilseni vagy IPA jellegű sörnek várhatóan magasabb az IBU-száma, az árpaboré (barley wine) pedig akár a 70 egységet is elérheti. Ezzel szemben a witbier típusú sörök sokkal konszolidáltabb értékekkel rendelkeznek – nagyjából összhangban az ismert és elvárt ízélményekkel.

Pár érdekesség az IBU-ról

 

  • Természetesen létezik keserűbb íz, mint amit az IBU ki tud fejezni, mérni azonban értelmetlen, hiszen az emberi nyelv azt már nem képes érzékelni egy bizonyos pont (nagyjából 100 és 120 IBU között van a határ) fölött.
  • Az IBU tényleg a kontextusban értelmezendő, hiszen a sör összes többi hozzávalója és elkészítési módja is befolyásolni fogja az ízt – nem csak a mérhető komló-keserűség.
  • A legtöbb sör 20 és 80 között helyezkedik el ezen a skálán; az IBU-t a XX. század közepe óta használják szélesebb körben, az azóta eltelt idő bizonyítja azt is, hogy jó támpont a sörről való beszédben
  • Az egyik legmagasabb IBU-értékkel bíró sör (amelyet valóban “élvezetre” szánnak) valószínűleg a Hop-15 Ale, amely a 182 IBU-t is eléri. Ez egy szezonális sör, melyet az kaliforniai-székhelyű Port Brewing Company készít. Léteznek ugyan extrém, ezer, sőt, kétezer IBU feletti sörök is, ám ezek csak különlegességek és a sörfőzdék mókás rivalizálásának eredményei.
  • Bármennyire is hasznos, de csak kontextusában fontos skála az IBU, az átlag sörfogyasztó számára semmit sem mond: a mögötte álló biokémia és az azzal kapcsolatos számítás pedig már egyértelműen élelmiszermérnöki feladat.v

Ha személyesen is felkeresel bennünket az Élesztőházban, akkor akár ki is próbálhatod az IBU-skálát. Segítünk választani és végigkóstolni az általad kívánt tartományokban nagyszerű kézműves söreinket!