Sokan vallják, hogy a házi készítésű dolgok a legfinomabbak. Az, hogy ez valóban így van-e, egyéni megítélés kérdése, az azonban egészen biztos, hogy semmi máshoz nem hasonlítható érzéssel tölti el az embert, ha az általa készített dolgokkal büszkélkedhet. És természetesen nincs ez másként a sörök esetén sem, így cseppet sem csodálkozunk rajta, hogy az utóbbi időben egyre többen próbálkoznak az otthoni sörkészítéssel.
De mégis hogyan érdemes nekilátni, és mire célszerű odafigyelni, ha valaki úgy dönt, hogy belevág a kalandba? Cikkünkben ezúttal a házi sörfőzés rejtelmeit járjuk körbe, és tuti tippeket is adunk hozzá, hogy a siker garantált legyen.
A házi sörfőzésről általánosságban
Kezdjük egy jó hírrel: az otthoni sörkészítés közel sem annyira bonyolult, mint azt sokan elsőre gondolják. Megfelelő eszközök és előkészületek mellett az gyakorlatilag bárki számára kivitelezhető, a szükséges hozzávalók pedig számos webshopból beszerezhetők. Azt persze nem állítjuk, hogy a végeredményt azonnal be is nevezheted majd valamilyen rangos nemzetközi sörversenyre, de arra minden bizonnyal alkalmas lesz, hogy a barátaidat lenyűgözd, és vélhetően ez is elég motiváló lehet, hogy belevágj.
Sokan attól is tartanak, hogy már a kísérletezést is csak nagy mennyiséggel érdemes elkezdeni (a receptek nagy részében 20-30 literes edényekről, és ehhez hasonló kiszerelésekre szabott eszközökről olvashatsz), de szerencsére akkor is elkezdheted, ha ennél kisebb adagokkal szeretnél a babérokra törni.
Maga az elkészítés egyébként egy pár órás elfoglaltság (ha egy napot a házi sörre tudsz szánsz, akkor komótosan és kényelmesen tudsz vele haladni) az érlelés időigénye azonban néhány hét, szóval azt fontos tudni, hogy azonnal, az elkészítést követően sajnos még nem kóstolhatod meg a kész remekművet.

A házi sörfőzés alapszabályai
A házi sörkészítés sikeréhez is hozzájárulnak az alábbi tényezők: mindenképp jó minőségű alapanyagokat válassz, és az is kulcsfontosságú, hogy odafigyelj az elkészítéshez használt eszközök tisztaságára és fertőtlenítésére.
Szintén kiemelt jelentőségű az egyes szakaszok esetén az időtartam, valamint a megfelelő hőmérséklet precíz figyelemmel követése és betartása, mert ezeknek a látszólag jelentéktelen részleteknek a sörkészítés során bizony fontos szerepe van. Természetesen kisebb eltéréseket megenged a folyamat, de néhány kísérlet után látni fogod, hogy érezhető lesz a különbség, ha érdemben változtatsz az előírtakon.
A házi sörfőzés alapanyagai és eszközei
A sörkészítés folyamatáról, lépéseiről, valamint a sörfőzés rejtelmeiről több cikkünkben is írtunk már. Az alapanyagokat tekintve közismert, hogy a maláta elsődlegesen a sör édességéért és testességért felel, a komló pedig, – akár egy szellem a palackban, – a keserűségen túl a különféle aromák kialakulásában is fontos szerepet játszik.
A sörélesztő szintén egy izgalmas játékszer a műveletben. Elsődlegesen a cukrok alkohollá történő átalakításáért felel, ám a különböző sörtípusok elkészítése során más-és más élesztőfajtát kell alkalmazni. Emlékeztetőül: más az az alsóerjesztésű és a felsőerjesztésű sörök élesztője, (és persze léteznek vadélesztős, vagy spontán erjedésű sörök is).
A végeredmény szempontjából ezen kívül cseppet sem elhanyagolható a víz minősége sem.
A szükséges eszközök kapcsán fontos tudni, hogy eleinte egyáltalán nem kell speciális kellékeket vásárolni, a legtöbb háztartásban ugyanis általában fellelhetők azok az alapeszközök, melyekkel az első néhány kísérletet tökéletesen el tudod végezni. Két darab nagyobb méretű fazék, edények, tisztító/fertőtlenítőszerek, vagy éppen szűrő valószínűleg minden konyhában lapul. Egyedül a 100 fokig mérni képes hőmérő, és a sörfokoló lehet az, amit érdemes beszerezned.
Léteznek emellett speciális sörfőző gépek is, melyek szinte automatizáltan viszik végig a teljes folyamatot. Az egyes modellek akár többféle recept tárolására is alkalmasak, így gyakorlatilag csak be kell programozni őket, a szükséges alapanyagokat pedig a gépbe kell tenni, a többi pedig már megy magától, mint a karikacsapás. Ezek a berendezések nagyon le tudják egyszerűsíteni az egész procedúrát, de egyrészt nagyobb beruházást igényelnek, másrészt nem élheted velük át azt az élményt, amikor a sörödet lépésről- lépésre Te készítheted el.

A házi sörfőzés lépései
Az otthoni sörkészítést többféle recept, módszer alapján is végezheted. Kezdetben célszerű egy egyszerűbb receptúrát választani, aztán ha belejössz a folyamatba, akkor elkezdheted a játékot a különféle élesztő-, és komlófajtákkal, illetve stílusokkal.
Az alapanyagokat tekintve szükséged lesz malátázott gabonára, komlóra, sörélesztőre, és persze vízre. Ezeket az erre szakosodott webshopokból könnyedén megrendelheted.
Ezután pedig szerezz be egy neked tetsző receptet. Ebben részletesen, lépésről lépésre le lesz írva, hogy mit, milyen sorrendben, és milyen eszközökkel kell elvégezned, így csak nagy vonalakban mutatjuk be, hogy néz ki a folyamat.
- A recept szerinti hőfokra melegített vízben keverd el a malátát, és az előírás szerinti ideig pihentesd. (Ez ahhoz szükséges, hogy a keményítő átalakuljon cukorrá.)
- Következhet a máslás: a cukros lét szűrd le róla egy szűrővel, és a törkölyt is öblítsd át óvatosan, hogy a még ebben lévő lét is kinyerd. Az ekkor még zavaros, cukros lét, azaz a sörlét tedd fel forralni egy főzőedénybe, és ha már lobog, a komlót az adott recept szerinti előírásoknak megfelelően add hozzá, hogy kioldódjanak az aromái.
- Ezután a főzetet rövid időn belül 30 Celsius fok alá kell hűteni, melyhez kiváló megoldás a hűtőspirál alkalmazása.
- Következhet az erjesztővödörbe történő átfejtés, majd az élesztő hozzáadása után kezdetét veheti az erjesztés.
- Ezután már csak a palackozás marad, egy kis cukor hozzáadásával. ( A cukor palackban történő erjedése a szénsavak megjelenéséért felelős.)
- Egy-két hét elteltével pedig a söröd már készen is áll majd a fogyasztásra.
Az otthoni sörfőzés jogi háttere
Felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e esetleg bármiféle adóvonzata annak, ha úgy döntesz, hogy sörfőző karriert indítasz a konyhádban? A válasz szerencsére nem, a hatályos jogszabály szerint ugyanis mentesül az adófizetési kötelezettség alól a magánszemély az általa előállított és a családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű sörre, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor.
Pénzt tehát mindenesetre ne szedj a haveroktól a remekművedért, bármennyire is jól sikerül az alkotás, egyébként abszolút legálisan kísérletezhetsz.
A házi sörfőzés sikerbiztos receptjei
Láthatjuk tehát, hogy sört készíteni egyáltalán nem ördöngősség, ennek ellenére a siker valószínűségét jelentős mértékben növeli, ha olyasvalakivel kezdesz bele a folyamatba, aki már kellően rutinos, és tanácsaival már az első pillanattól kezdve segíteni tud.
Az Élesztőház saját sörfőző stúdiója, a Brew Studio pedig éppen ezért született meg.
Sörfőző tanfolyamainkon nem csak Te vághatsz bele a sörfőzésbe, hanem akár a barátaiddal, vagy kollégáiddal is eljöhettek erre a szuper kalandra egy fergeteges csapatépítő keretein belül. Az alapoktól kezdve mindent megmutatunk, és lépésről-lépésre vezetünk át benneteket a sörfőzés teljes folyamatán. A Brew Studio olyan, akár egy sörös játszótér, ahol szabadjára engedhetitek az alkotó szellemeteket.
Sörfőző kurzusunkat, vagy gyorstalpaló tréningünket akár ajándékba is adhatod a szeretteidnek és barátaidnak, mellyel garantáltan örömet szerezhetsz és élményt adhatsz.

Emellett tudásunkat egy olyan kiadványban is igyekeztünk összegyűjteni, melyben a sörfőzéshez szükséges eszközökről is folyamatokról is részletesen olvashatsz. Sörismereti kisokosunk segíteni fog abban, hogy megértsd, mit, mikor, miért, és hogyan célszerű elvégezni annak érdekében, hogy a sörfőzésed sikeresen záruljon. Emellett alapanyagokról, sörstílusokról és még sok másról is olvashatsz benne, hogy a sör-tudásod még teljesebb legyen.
A kisokosban egy részletes eszközlistát is találsz, melyben felsoroljuk azokat az eszközöket, melyek nélkülözhetetlenek a sörkészítéshez és megmutatjuk a lehetséges hibákat is, hogy ezeket lehetőleg még az előfordulás előtt kiküszöbölhesd. És természetesen kiváló sörtanfolyamainkon is szeretettel várunk!