Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Bizonyára tudjátok, hogy nem csupán csapolni és fogyasztani szeretjük a sört, de beszélni (és írni) sem esik nehezünkre róla. 

Sorozatunkban elkezdtük végigjárni a sörkészítés alapanyagait, meséltünk a malátáról, a komlóról, de a sör keserűségéről is ejtettünk pár szót. Most folytatjuk utazásunk és megismerkedünk azzal a hozzávalóval, amely valójában egy élőlény: ez a sörélesztő.

Sörélesztő a kezdetek óta a receptben

A sör hagyományos összetevői közé tartozik a gabonaszemekből előállított maláta, az ízért és a tartósságért felelős komló, a víz és természetesen a sörélesztő. Ez utóbbi hozzávalónak köszönhetjük tulajdonképpen az ital mámorítóan alkoholos esszenciáját, ugyanis az élesztő bontja alkohollá az erjedés ideje alatt a maláta cukrait.

A sörélesztő igazából egysejtű élőlények serege – a gombák országába tartoznak és több ezer fajuk él közöttünk láthatatlanul. (Már amelyekről egyáltalán tudunk, ugyanis a kutatók szerint eddig csak az 1%-ukat sikerült felfedeznünk.) 

Egyes élesztőgombák betegséget okozhatnak, másokat pedig a szolgálatunkba tudunk állítani. Talán elsőre furcsának hat a gondolat, de az élesztők az elsőként “háziasított” élőlények közé tartoznak: Egyiptomból számos olyan pékség, kemence és sörfőző-maradvány került elő, ahol sikerült azonosítani a kenyérsütéshez és a sörkészítéshez használt élesztőket.

Kezdetben elődeink (a lambic típusú söröknél manapság is) vad élesztőket használtak, majd a sörgyártás iparosodásával együtt megjelentek a tenyésztett, nagy mennyiségben előállított élesztők is.

Ez már a fejlődési folyamat közelmúltja, előtte a természetből (például barlangokban) kutattak a megfelelő élesztők után. Természetesen az élesztő nemcsak a sörök “kiváltsága”, hiszen kenyerünket és borunkat is egyes fajainak köszönhetjük.

Élesztő a sörfőzésben

A sörélesztő szinte megtermékenyíti a sört: az egyik legfontosabb folyamat katalizátora. 

Élesztő nélkül nincsen erjedés, erjedés nélkül pedig csak komlózott malátalevet innánk, az élesztő munkájának köszönhető alkohol nélkül. A sörélesztők azonban az ízélményt is döntő mértékben befolyásolják, hiszen az alkohol mellett egyéb anyagokat is előállítanak, amelyek mind hatással vannak az italra. Manapság a sörélesztőket már laboratóriumokban tárolják és mindig a felhasznált élesztőfaj eredeti változatát próbálják reprodukálni, tenyészteni.

A sörök világában járatosak azt is tudják, hogy erjesztésnél megkülönböztetünk felső- és alsó erjesztésű söröket. Felső erjesztésű söröknél például gyakran használják a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgombát. A sörök a felső erjesztés során viszonylag magas hőmérsékleten erjednek (15-20 Celsius fok), és a készülő sör tetején lebeg az élesztő által alkotott habos réteg. 

Néhány felső erjesztésű sör:

 • Barley Wine

 

Az alsó erjesztésű sörök jóval alacsonyabb hőmérsékleten erjednek (vagyis itt érzik jól magukat a benne lévő élesztőfajták), nem ritkán a fagypont közelében; a folyamat végén itt nem a sör tetejére ül ki az élesztő, hanem lesüllyed az ital aljára. Példa egy alsó erjesztésű sörélesztőre a Saccharomyces pastorianus.

Pár alsó erjesztésű sör:

 • Pils
 • Lager
 • Bock

 

Beoltás, vagyis élesztő művi hozzáadása nélkül készülnek a lambic sörök, melyek a levegőben szálló vad élesztőgombák segítségével erjednek meg – sokkal lassabban, mint a fent említett két esetben. Az élesztőfajokkal, azoknak a malátaléhez adott mennyiségükkel a sörfőző mesterek tudással és türelemmel bánnak, hiszen ez az aktus a sörkészítés egyik döntő mozzanata, amely az ízeket és a sör textúráját alapvető mértékben befolyásolják.

A sörök világán túl

A sörélesztő apró sejtjei tápanyagban dús környezetben élnek és szaporodnak. Miután elvégezték munkájukat, nagy mennyiségben maradnak vissza a sörfőzés után. Az élesztőt ekkor ipari módszerekkel kivonják, majd egy szárítási folyamat után már tabletta, vagy más szilárd formában (például pehelyként) forgalomba hozhatóvá válnak. 

A csíráztatott árpán, a savakban gazdag komlón nevelt, majd a hőkezeléssel gyakorlatilag élő szervezetként elpusztított sörélesztő már-már egy csoda anyag, ha táplálékkiegészítőként gondolunk rá.

15 gramm (!) sörélesztő pehelyben a következő elemek találhatók meg:

 • 58 kcal
 • 8 g fehérje 
 • 3 g rost 
 • 6 g szénhidrát 
 • 1 mg szelén
 • 0,8 mg riboflavin 
 • 0,6 mg tiamin
 • 5 mg niacin
 • 0.5 mg réz
 • 0,4 mg B-vitamin
 • 317 mg kálium
 • 30 mikrogramm folsav 

És ez közel sem a teljes lista a sörélesztő által tartalmazott nyomelemekről és vitaminokról.

A sörben lévő fehérjék komplexek, és olyan aminosavakkal is rendelkeznek, melyeket a testünk csak külső forrásból képes felvenni. A tiamin egyszerre hat jótékonyan az anyagcserére és a szívműködésre, de idegrendszerünk egészségéhez is szükséges. 

A niacin (B3-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és komplex B-vitamin társaik pedig egy könyvtárnyi testi folyamatban működnek közre egyes anyagok felszívódásának segítésétől kezdve, a bőr és a nyálkahártyák egészségén át, egészen a magzati fejlődés legkritikusabb részeiig.

Ha sörélesztőt szedünk, erősebb lesz a körmünk, dúsabb és ellenállóbb a hajunk, csökken a vércukorszintünk, de a vas is hatékonyabban szívódik fel szervezetünkben. Leginkább gyógyszertárakban, bioboltokban, táplálékkiegészítőket forgalmazó üzletekben szerezhetjük be. Tablettaként étkezések között, míg pehelyként étkezés közben vehetjük magunkhoz a sörfőzés eme nemes melléktermékét.