Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Barley wine – sör vagy bor? Igen!

Ha kedveled a kézműves söröket és keresed az újfajta ízeket, az árpabor (angolul barley wine) egész biztosan felcsigázza majd a kíváncsiságod.

Ez az ital igazi sörészeti unikum és már magyar serfőzők üstjeiben is készül.

Lássuk, miért érdemes neked is megkóstolni – olvass utána velünk!

Mi is az a “barley wine”?

A barley wine, magyarul árpabor megnevezés félrevezető, hiszen ez az ital nem bor, hanem egy erős sörféleség, amit a gabonából kinyert cukor erjesztésével készítenek.

Miben különbözik a barley wine más söröktől?

A sörök között a barley wine alkoholtartalma az egyik legmagasabb, 8-12% között mozog.

Nagyobb mennyiségű malátával készül, aminek alapja jellemzően árpa, emiatt édeskésebb lesz az íze. Mivel a maláta fokozza az édességét, extra adag komlóval állítják be az egyensúlyt.

Idővel egyre finomabb lesz, ezért hordóban vagy palackban érlelik hónapokig vagy akár évekig.

Söröshordók egymáson
unsplash.com

Miért neveznek egy sört bornak?

1. A barley wine alkoholfoka a sörök között kiemelkedően magas, inkább egy borhoz hasonlatos

2. Akárcsak egy bornak, gazdagon jellemezhető az íze, illata, színe. Az egyes típusok karakteres jellemzőik alapján könnyen megkülönböztethetőek.

3. Jól áll neki az öregedés. Érleléssel készül, az évjáratot is meg szokták rajta jelölni. Több hónapig, de akár több évig is elvan a palackban (már ha kibírjuk, hogy ne bontsuk fel hamarabb), sőt, az idő múlásával egyre finomabb lesz.

4. Remekül párosítható bizonyos ételekhez, de étkezés utáni italként is fogyasztható.

A barley wine rövid története és eredete

Biztosat nem tudni az árpabor eredetéről, hiszen erős, magas alkoholtartalmú sörök léteztek még jóval azelőtt, hogy ezeket barley wine néven emlegették volna.

A legrégebbi ismert árpabort Örményországban fogyasztották a 15. században, azonban az árpabor manapság ismert formája a 15. századi Angliából származik.

Az első ital barley wine néven 1870-ben került forgalomba és 1903-tól már a reklámokban is így szerepelt. A  Bass No. 1 fantázianevű ale-t (10 év kihagyással) egészen 1995-ig gyártották és minőségét tekintve ma is etalonnak számít a gyártók számára. Ekkor még Angliában az árpabort valóban a bor helyett itták magas alkoholtartalma miatt.

Bass Barley Wine
staffordshire-live.co.uk

Az USA-ba 100 évvel később jutott el és az Anchor Sörfőzde dobta piacra Old Foghorn Barleywine néven.

Az árpabor ma leginkább az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban elterjedt sörféleség. Az ital készítési módja, a színe és íze is eltérő a két országban, csakúgy, mint az írásmódja. A brit angolban barley wine, míg az amerikai angolban barleywine. Ezért az árpabor két alapvető fajtája az angol és amerikai stílusú.

Az amerikai változatra erősebb komlós íz jellemző, az angol barley wine pedig malátásabb, a komló kevésbé intenzív.

Karakter és jegyek

A barley wine egy erős, intenzív és összetett ízű, testes ale. Színe általában sötétebb, jellemző rá a malátásabb vagy komlós jelleg, de gyümölcsös jegyek is felfedezhetőek benne. Egy ünnepi alkalomra tökéletes választás, de akár hűvös estéken a kandalló (jobb híján a radiátor) előtt, egy fotelben kényelmesen elhelyezkedve is élvezhetjük egy jó könyv társaságában.

Színben és ízben is vannak eltérések az angol és amerikai típus között, azonban mindkét árpabor ízvilágát jellemzik az alábbi ízjegyek:

  • kenyér
  • karamell
  • méz
  • melasz
  • tejkaramell
A barley wine alkotóelemei - kenyér, karamell, méz, melasz, tejkaramell

Angol típusú barley wine: lágyabb, kiegyensúlyozottabb és malátásabb, kevésbé keserű és kevésbé komlós. Többféle szín-variációban készül, mint az amerikai típusú. Árnyalatai a vörös-aranytól egészen az opálos feketéig terjedhetnek.

Amerikai stílusú barleywine: keserűbb, komlósabb ízű, erőteljesen karamelles, gyümölcsös és a sherryhez vagy portóihoz hasonló ízjegyek is feltűnnek. A színe a borostyántól a világosbarnáig terjed.

Milyen ételhez passzol a barley wine?

Az árpabor jól párosítható ételekkel. Intenzív ízei a natúr ételek aromáit elnyomná, ezért a gazdag, fűszeres fogásokhoz, zsírosabb ételekhez és karakteres desszertekhez, aromásabb sajtokhoz, dióhoz passzol a legjobban.

Ilyen például a marokkói kacsa, a csokoládé fagylalt, a csokoládés-mogyorós torta vagy a tejkaramellás sajttorta.

unsplash.com

A barley wine helye a sörök között

A söröket háromféle mérhető tulajdonság alapján jellemezhetjük. Ez a szín, a keserűség (komlótartalom) és az alkoholfok.

  1. A színt a SRM (Standard Reference Method) skálán tudjuk mérni az ital fényáteresztő képessége alapján. Az SRM skála terjedelme 2-80.
  1. A keserűség a komlótartalom alapján mérhető, ami 0-100 IBU (International Bitterness Unit) között változhat.
  1. Sörök esetén az alkoholfok 3-20%.

A barley wine típusa: erős ale

Színe: 14-22 SRM (közepes érték)

Keserűség: 40-60 IBU (az átlagnál magasabb)

Alkoholfok: 8,5-12%  (legmagasabb)

Íze a legjobban kehely alakú talpas üvegpohárban érvényesül. Az ideális fogyasztási hőmérséklet 10-13 Celsus-fok vagy pincehőmérséklet.

Magyar kézműves árpaborok

Az első között a MONYO kísérletezett árpabor készítésével.  2015-ben Franky Four Fingers néven készítettek limitált számban barley wine-t (tisztelettel adózva a Blöff című filmnek). Jelenleg ez az ale sajnos már nem kapható a Monyónál. Szerencsére azért akad néhány hazai serfőzde, aminek kínálatában megtalálod ezt a különlegességet! Nézzük, melyek ezek.

Franky Four Fingers barley wine sör
kongres-magazine.eu

Fehér Nyúl: Barleywine 2019, 10,5% alkoholtartalommal. Több évig palackban érlelték, ízvilága harmonikus. Igazi relikvia.

beeralat.blog.hu

Mad Scientist: Marilyn Manderson 9,8% alkoholtartalommal, amit a MadX csapata észt kollégákkal közösen főzte le az sőrínyencek legnagyobb örömére. A Manderson búzasör és skót típusú ún. wee heavy ale keveréke. Hordóban érlelték, jellemző ízjegyei a bergamot és fekete tea.

madscientist.hu

Szent András Sörfőzde: Houdini (amerikai barleywine) 11% alkoholtartalommal. Hosszú ideig érlelték, intenzíven malátás, de szőlő és mazsola íz is megjelenik benne. A főzde webshopjában az egyik véleményező szerint  “lágy, kellemes íz, összetett  ízvilág” jellemzi.

Szent András Houdini Barleywine
webshop.szentandrassorfozde.hu

Onebeer: Horizont Pistacchio Barleywine 11% alkoholtartalommal, a színe vörös, amit hosszú  forralással értek el. Elsőrangú szicíliai pisztáciaágyon pihentetett árpabor karamelles ízjegyekkel.

Horizont Pistachio Barleywine
onebeer.hu

Pannonhalmi Főapátság: Quadrupel 10% alkoholtartalommal. Belga típusú ale, intenzíven malátás és karamelles az illata, gyümölcsös és édeskés belga kandiscukor ízzel, színe barna.

Pannonhalmi sörök
ravazd.hu

Yeast Side Brewery: Nutcracker Barley Wine 2021 és Nutcracker Rum Barrel Aged Barley Wine 2021 (karácsonyi kiadás), mindkettő 11,5% alkoholtartalmú páratlan sörkülönlegesség. Előbbi karamelles, enyhén füstös ízű. Utóbbi diós ízvilágú sör, rumos hordóban érlelve, felsőerjesztéssel készítve.

Szent András Black Rose és Yeast Side Nutcracker Barley Wine sör
facebook.com/italomuzlet

Igyál egy jó barley wine-t az Élesztőházban!

Semmi többet, mint Budapest legjobb magyar kézműves söreit vertük a csapra. Gyere, lazulj el és élvezd!

Ha még nem ittál barley wine-t, akkor itt az ideje, hogy megkóstold te is ezt a sörkülönlegességet!

Vagy ugorj fel az Élesztő Teraszra a Mammut tetején (Facebook oldalunkon csekkolhatod eseményeinket, újdonságainkat és a nyitvatartást).