Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A 2010-es évek elején Budapestről indult kézműves sör forradalom fényében talán senkit nem lep meg, hogy határainkon belül a főváros büszkélkedhet a legnagyobb sörfőzde-denzitással. Itt található a három nagy sörgyár közül kettő (a Dreher és a Kőbányai) és szinte megszámlálhatatlan mikro, kisüzemi és kézműves sörfőzde.

Ha tehát arra vagy kíváncsi, hol készül pontosan kedvenc söröd, görgess tovább!

Összeszedtük a város 8 legnépszerűbb főzdéjét egy pest megyei bónusszal kiegészítve teljesen véletlenszerű sorrendben.

1. Rizmajer sörfőzde

Az egyik legrégebb óta üzemelő kisüzemi sörfőzde Budapesten Csepel ipari negyedében található. A magyar Motor City füstös szívében. Itt született a Rizmajer még a 90-es évek elején, a szabad piac idején több száz új főzdével együtt. Kortársai zömével ellentétben a Rizmajer lassan harminc éve töretlen lendülettel halad a mindenki számára elérhető kézműves sörök élbolyában.

A Rizmajer sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Málnás Búza, Cingulus Porter, Cortez Kukorica

2. Horizont Brewing

Egy jóval fiatalabb, de nem kevésbé tekintélyes sörfőzde, a Horizont a hazai kisüzemi sörfőzés elitközösségét gyarapítja minőségben és elismertség szempontjából egyaránt. Kőbányai üzemükben tömegével sorakoznak a nemzetközi díjak. Amellett, hogy az Élesztő egyik rendszeres beszállítói, komoly nemzetközi exporthálózattal is büszkélkedhetnek.

Prezentáció szempontjából is érett, komolyabb hangvételt képviselnek: címkéiken egy fiatal magyar festőművész alkotásai szerepelnek, élesen elkülönítve magukat a chuck jones-i illusztrációk és egymást túllicitáló angolszász jelzők közegéből.

A Horizont sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Gentle Bastard, Hazy Queen, Easy A

3. Mad Scientist

Az őrült tudósok a Horizont tőszomszédságában kotyvasztják veszélyes főzeteiket. A kőbányai Főzdepark 2013 óta négy neves budapesti sörfőzdének ad otthont és bár idén nyáron trióvá zsugorodott a kvartett, a Mad csapata továbbra is innen dolgozik világhódító tervein.

Ennek fontos állomása volt az Anker közben nyitott MadHouse söröző, de főzeteiket frissen a tartályból a ’parkban kóstolhatjátok meg, amikor épp nem az Élesztőben gurítjátok le őket.

A Mad Scientist sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Jam 72, Liquid Cocaine, Monkey Temple

4. HopTop Brewery

A Főzdepark hármasának legkisebb fivéreként a HopTop sörfőzdének sem kell szégyenkeznie semmiért. Minőségben ugyanis jócskán kompenzálják korukat és méretüket. 2015 óta köszönhetünk nekik pasztörizálás nélkül, szűretlenül készült sörkülönlegességeket. 

Alkalmanként az Élesztő 30 sörcsapjának egyikén is megtalálhattok egy-egy HopTop példányt, de ha csak a sarki boltba ugranátok le egy jó baklavás bock sörért, rájuk akkor is számíthattok.

A HopTop sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Tropical Swinger Club IPA, Uluru Australian Wheat, Baklava Pastry Bock

5. Monyo

A legnagyobb fivér, aki kinőtte a szülőházat és új otthon után nézett. Annyira azért nem vonultak messzire Főzdeparki telephelyüktől „Monyóék”. Néhány háztömbbel tették csak arrébb a főhadiszállást és sörfőzdéjüket egy szabadtéri szórakozóhellyel egészítették ki. Ez a 2021 nyarán nyílt Monyo Land, állandó nyári zenei programokkal a Monyotól megszokott, kompromisszummentesen játékos stílusban. 

Ebben a szellemben készítik söreiket is: bevállalósak, kísérletezők és mindig stabilan hozzák az elvárt csúcsszínvonalat. Nem véletlenül törzsvendég nálunk megannyi klasszikusuk.

A MONYO sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Flying Rabbit, Sour Rise, American Beauty

6. HaraPunk

Kicsi, de annál lelkesebb csapat áll a HaraPunk kérlelhetetlenül lázadó márkája mögött. Balázs és Marci 2009 óta megszállottja a homebrewingnak, amit annyira komolyan vettek, hogy saját konyháikban főzték le az első adagokat. Néhány évvel később már palackba kerültek a Punk-sörök, ma pedig még a kézműves söritalok kategóriáját is túlnőtték és egy házi gin is színesíti gazdag palettájukat.

Gyökereikkel mégsem szakítottak: ők üzemeltetik ugyanis az Élesztőház BrewStudio-ját, ahol az otthon főzés minden csínját megtanítják a bátor önjelölteknek.

A HaraPunk sörfőzde helyszíne:

Ilyen nincs nekik – az élelmes punkok kakukkmódra más főzdékben kraftolják söreiket 

Legismertebb söreik:

Son of a Bitch, Managoo, HUPA

7. Fehér Nyúl

Alice után szabadon. A Fehér Nyúl csapata IX. kerületi főhadiszállásukon, külön bejáratú nyúlüregükben teremtik egymás után kalandos főzeteiket lewis caroll-i vízióktól fűtve. 

Teremtmények is könnyed tündérmesék helyett a fantázia sötét bugyrait képviselik: éjfekete stoutok, és kőkemény IPA-k szakértői ők, amikkel a mi csapjainkon is rendre találkozhattok. Ha pedig egyenesen a nyúl üregébe vetnétek bele magatokat, Taproomjukban a közvetlen forrásra is rácsatlakozhattok.

A Fehér Nyúl sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Fehér Nyúl IPA, RAFA, White Passion

8. FIRST The Craft Beer Co.

Az elsőt hagytuk utoljára.

Neve megtévesztő lehet, a First ugyanis közel sem az első magyar kézműves főzde, viszont tagadhatatlanul az egyik legjelentősebb. A legtöbb hazai főzde rebellius szellemével ellentétben ők kényelmesen megférnek egy „hétköznapi” sörfogyasztó hűtőjében is. Állandó kínálatukban 4-5%-nál ritkán mennek tovább és a hangsúlyt mindig a megbízható, precíz minőségre helyezik. A kézműves sörök eredetisége ötvözve a nagyüzemi magabiztos színvonalával.

Persze kísérletezni és kockáztatni ők is tudnak: idénysöreik és különleges főzeteik a legvadabb eresztésekkel is gond nélkül birokra kelnek.

A FIRST sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Fehér Nyúl IPA, RAFA, White Passion

+1 Reketye Brewing

Bár technikailag nem a főváros sörfőzdéit gyarapítják, mégsem hagyhattuk ki a Nagytarcsa központú Reketye sörfőzdét különleges és nálunk oly gyakran vendégeskedő söreikkel. Közvetlenül Budapest határán található főzdéjük egyébként is joggal sorolható a város csapatához, különösen, hogy 2014-es indulásukkal pioníroknak számítanak a magyar kézműves sörkultúra területén. 

Ők voltak ugyanis az elsők, akik dobozos craft sörökkel jelentek meg a hazai piacon. Jellegzetesen közvetlen stílusukkal (ami elsősorban alapító-tulajdonosukhoz, Reketye Zolihoz köthető) és történetmesélő söreikkel pedig új irányt is mutatnak a piacon.

A Reketye sörfőzde helyszíne:

Legismertebb söreik:

Heavy Daddy, Pop My Cherry, Dr Banghard