Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Magyar sörök nagyon kicsi kalauza

Bár himnuszunkban Tokaj szőlővesszeiről ír a költő, a magyar nép a borospoharak fölött azért ellát a söröskancsókig is.

Már legtávolabbi őseink is itták, mindig csordogált sör a bor mellett, majd a 20. század nagyüzemi világába az ezredforduló után berobbant a magyar kézműves sör forradalma. De milyen a magyar sörök körképe ma? Ennek járunk most (röviden) utána.

A Magyar sörök története dióhéjban

Már készítettünk egy cikksorozatot, amely visszanyúlt a magyarok és a sör legelső találkozásáig, aztán a 19. századi hőskort is sorra vettük, így érkezve meg 1945-ig.

Utunk során láthattuk, hogy népünk és az ország területén élő többi nációk is nagy becsben tartották a sört és itták is rendesen – költők, művészek és egyszerű emberek is.

Bart Dániel társalapítónk interjút is adott nekünk Folyékony kenyér című könyve kapcsán, amelyből egy részletet is volt alkalmunk közölni. Vele beszélgetve idéztük fel azokat az időket, amikor a 2000-es évek végén egy kisüzemi főzdécske egyszerű házi lagerét kóstolva elkapta Dánielt a sörharag és másokkal együtt elkezdte megszervezni a legújabb kori magyar gasztrokultúra egyik megkerülhetetlen eseményláncolatát, a kézműves sörök hazai forradalmát.

A kisüzemi sörfőzés és a kraftsörök térnyerése előtt a nagyüzemi sörök és sörgyáraik uralták a teljes magyar piacot, választékuk pedig finoman fogalmazva sem volt túl széles a vízízű (sokszor kukoricás) lagereken túl.

A Soproni (vagyis a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt.), a Borsodi (a Molson Coors tulajdona) és a Dreher (az Asahi csoport tagja) háromsága mellett még a Pécsi Sörfőzde rúgott labdába. A hazai sörgyárak túlnyomó többsége megszűnt, vagy beleolvadt a fent említettekbe, melyek szintén külföldi tulajdonba kerültek.

Forrás: mandadb.hu

A kisüzemi sörfőzdék eldugottan léteztek itt-ott kitöltve egy-egy helyi űrt – sokszor nem éppen a legmagasabb minőségben.

A 2010-es évek elején kezdődött sörforradalom lelkes közönségére talált előbb a főváros, annak pubjai, majd a fesztiválok és a vidék műkedvelő közönségében.

Ezek az új vagy újjá szervezett főzdék aztán kiérdemeltek egy olyan státuszt, amely a szélesebb piacokat is megnyitotta előttük és manapság már a multik polcain is találsz igazi magyar sört. A történet itt sem állt meg, hiszen manapság éppen a nagy gyártók próbálnak egyes trendekben a kisebb főzdék után loholni.

Bár a növekvő gazdasági nehézségek, a COVID-járvány, az emelkedő gabonaárak (és egyéb költségek) ezt a szektort is megviselik, látni fogod, hogy nagyon könnyen összeállítható egy változatos, markáns szereplőkkel teli lista a magyar sörökről és azok gyártóikról.

Itt kell azt a kötelező megjegyzést tennünk, hogy a következő felsorolás rövid, és nagyon szubjektív – nem törekszik (nem is törekedhet) teljességre, szereplőit pedig elsősorban az intuíciókra bíztuk.

Magyar sörök és főzdéik 2022-ben

Az első magyar kézműves sörfőzdék

Fóti Kézműves Sörfőzde

1994-ben, a rendszerváltás után alakultak és sokáig hagyományosabb söröket gyártottak. A 2000-es évek végén ismerték fel a kraftsörökben rejtőző potenciált és hamar ezeknek az éveknek a meghatározó szereplői lettek.

Egyik leghíresebb termékük ebből az időből a Keserű Méz, amely több díj nyertese is. Úttörők voltak, de a főzde nevét azóta is sikerült megőrizni és gyarapítani a családi vállalkozásként működő műhelynek.

Egy jellegzetes sörük: Keserű Méz

Weblapjuk: https://fotisorfozde.hu/

Magyar sörök - a Fóti sörfőzde sörei
Forrás: nyitottfozdeknapja.hu

Szent András Sörfőzde

A Békésszentandráson a 90-es évek elején kezdődött a főzde története, még kevésbé professzionális, ám annál lelkesebb és kísérletező formában.

Ez a szellem, illetve a piacot leuraló multik nyomására alkották meg meg a Black Rose-t, az egyik első fekete magas alkoholtartalmú sört hazánkban; ezt követte a közkedvelt meggyes sörük is. 2014-ben egy tulajdonosváltás után az addig is innovatív műhely megújult, mostani sörportfóliójuk pedig legalább 20 tételből áll.

Egy jellegzetes sörük: Meggyes sör

Weblapjuk: https://szentandrassorfozde.hu/hu

Forrás: nyitottfozdeknapja.hu

Újvonalas innovátorok

Reketye

A nagytarcsai székhelyű Reketye csapata már a “második generációs” sörforradalmárok közé tartozik, 2014-ben alakultak. A főzde családi vállalkozásként működik és az általában palackos kézműves sörök helyett a dobozos vonalra fektették a fő hangsúlyt.

Minden lefőzött sörüknek jellegzetes dizájnja és kapcsolódó mögöttes története is van, koncepciójuk pedig olykor egészen merész.

Egy jellegzetes sörük: Childhood Memories

Weblapjuk: https://reketye.com/

Magyar sörök - a Reketye sörfőzde
Forrás: folyekonykenyer.blog.hu

Brew Your Mind

A kézműves sörök diadalmenete (pedig erről néha elfeledkezünk), amint látjuk, sosem kerülte el a vidéket, sőt. 2013-ban Szekszárdon két barát állt össze, hogy “gerillában” sört főzzenek: ebből nőtt ki a hozzáállásukról is beszédes nevű Brew Your Mind.

A sörfőzés mellett különleges hangsúlyt fektetnek a hűtött szállításra is, amelyet a teljes és tökéletes élmény egyik kulcsának tartanak.

Egy jellegzetes sörük: Better Before APA

Weblapjuk: https://www.brewyourmind.hu/

Forrás: behance.net

Hara’Punk Brewery

2009-re nyúlnak vissza a legpunkosabb magyar főzde gyökerei: akkor még lábosban és konyhában, manapság pedig gerilla főzdeként a Fehér Nyúl 9. kerületi otthonában készülnek formabontó söreik.

Sör mellett gint is készítenek (!), Manézs néven állandó “táboruk van”, illetve az Élesztőházban székelő BREW! Studio-ban oktatják is a folyékony kenyér készítésének művészetét. Tőlük sem áll távol a határok és ízkombinációk feszegetése.

Egy jellegzetes sörük: Rise n’ Shine TEA EDITION

Weblapjuk: https://harapunk.hu/

A “nagykis” főzdék

FIRST Craft Beer

A főzde nem csinál viccet a sörből: 85 féle termékük 513 helyen kapható az országban. 2017-ben alakultak azzal a céllal, hogy kompromisszumok nélküli minőségi sört gyárthassanak nagy mennyiségben és széles választékkal.

Az alapanyagokban és a gyártástechnológiában is csak a legjobbat elfogadó vállalatot egy sörfőző túra keretében is felkereshetitek a Váci úton.

Egy jellegzetes sörük: Hippie Pale Ale

Weblapjuk: https://firstcraftbeer.com/

MONYO

A magyar sörforradalom második hulláma hívta életre 2014-ben a MONYO-t, hogy a kraftsörök világa (és minősége) is teljes mértékben és minden tekintetben professzionalizálódjon.

Az alapító csapat hamar bővült és sikerüket mutatja, hogy még Kínába és Mexikóba is exportáltak sört – az olyan jópofa marketinges húzásokról nem is beszélve, mint a Quimby-vel vagy a székesfehérvári püspökkel közös sörfőzések…

Jellegzetes sörük: Flying Rabbit

Weblapjuk: https://www.monyobrewing.com/

Mad Scientist

A folyamatos fejlődésben és csipetnyi őrültségben hívő fiatalos csapat 2016 óta van jelen az újhullámos sörfőzés világában, egyik társalapítója a legendás Főzdeparknak is. Díjnyertes söreik száma már több, mint tucatnyi, lendületük pedig nem látszik fogyni.

Sörökön kívül sörpárlatokat is készítenek, amely pedig egy alig ismert irányt mutat be a hazai minőségi alkoholokra nyitott közönségnek.

Jellegzetes sörük: Mango Bay

Weblapjuk: https://madscientist.hu/

Forrás: madscientist.hu

Fehér Nyúl

A Fehér Nyúl csapatának tagjai is lelkes amatőrökből lettek kemény munkával vérprofik. Küldetésüknek tekintik, hogy a lehető legtöbb embert a “nyúl üregébe”, a sör-csodaországba csábítsanak és megváltoztassák a sörről kialakult régi, olykor pejoratív képet.

Taproom egységükben pedig olyan különleges programokat is szerveznek, mint az ízhiba képzés, vagy főzdetúra, így nemcsak a csapok mögött, hanem a tettek mezején is találkozhatsz velük.

Jellegzetes sörük: Pils

Weblapjuk: https://fehernyul.hu/

Forrás: nyitottfozdeknapja.hu

2022-ben már nem kell a multik felső polcain leskelődnöd, hogy európai mércével is iható, sőt, jó sört találj – kis hazánk elhivatott úttörői nekünk is elhoztak egy sörkánaánt. Térj be hozzánk, az Élesztőházba és kóstold végig a remek magyar sörfőzdék remek magyar söreit!