Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Angol sörök és amit nem tudtál róluk

Az angol sörök egy nagyon egyedi és izgalmas palettát alkotnak a világ söreinek térképén. Hagyományaik nem csak az egyedi angol sörstílusokban, hanem az angol pubok semmihez nem hasonlítható hangulatában is testet öltenek, ami legalább annyira a nemzeti kultúrájuk részét képezi, mint az ötórai tea. Cikkünkben mi most inkább mégis a sörök felé vesszük az irányt, és az angol sörök izgalmas eredete mellett a legkiválóbb remekműveket is körbejárjuk.

Az angol pubok és sörök népszerűségét az Angliában oly gyakori, esős időjárással is magyarázhatnánk, hiszen kevés jobb ellenszer létezik a rossz időre, mint a jó társaság és a kiváló sörök. A siker titka azonban nem csak ez. A hosszú múltra visszatekintő angol sörkészítés ugyanis olyan remek stílusokat hívott életre, melyek önmagukban is világszerte sokezer rajongót szereztek a söreiknek, ráadásul mivel a mai modern kézműves sörök jelentős része is az angol sörtípusokból fejlődött ki, így akár a kraft sörök elődjeiként is tekinthetünk rájuk.

vinepair.com

Az angol sör történelméről – dióhéjban

Az angol sörök eredetét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy ez esetben is hosszú időre visszanyúló hagyományokról beszélhetünk, ahol nem egészen egyértelmű, hogy mikortól is hivatkozhatunk a mai értelemben vett angol sörökre. A brit sörfőzést ugyanis sokan a kelta hagyományok részeként tekintik, de mivel ekkoriban a sörök komlózása még nem volt elterjedt, (az első angliai komlóültetvényt a 15. században telepítették) így erre inkább még valamiféle elődként tekinthetünk.

  Az mindenesetre biztos, hogy Angliában már a Római Birodalom részeként is aktív sörfőzés folyt, hiszen erről mindmáig írásos bizonyítékok állnak rendelkezésre. A sör népszerűsége a középkorban sem csökkent, olyannyira nem, hogy szinte minden étkezés mellé fogyasztottak a kiváló italból.

A komlózás megjelenésével később új távlatok nyíltak, majd szép lassan kialakultak az olyan, igazi brit csemegék is, mint a 18. század elején megszülető porter, vagy a 19. század elején ismertté és igencsak népszerűvé váló India pale ale (IPA).

royan.com

A legismertebb angol sörfajták

Annak ellenére, hogy az alap sörstílusok világszerte elterjedtek, ám azoknak az egyes nemzeteknél kialakultak a rájuk jellemző vonásai és változatai. Az angol sörökkel sincs ez másként: az önállóvá és népszerűvé váló, rájuk jellemző fajtákat a  Beer Judge Certification Program (BJCP)  sör kalauza is tételesen nevesíti.

Bitter

Az erősen komlózott, malátás ízjegyekkel bíró bitter sokkal inkább gyűjtőfogalom, mintsem egy konkrét sörstílus egyértelmű megjelölése. Habár a bitter szó önmagában keserűt jelent, ám bitterek 19. századi megszületésénél ez inkább egy az addig megszokott sörökhöz képest alkalmazott elnevezés volt, mintsem a mai értelemben vett, erős keserűségre vonatkozó fogalom.

A bitter világos (esetenként kis részben pörkölt) malátával készített, édeskés, karamellás aromáit a lágy és kevésbé domináns angol komlók földes keserűsége egyensúlyozza, emellett a felhasznált élesztőnek köszönhetően némi gyümölcsös beütéssel is találkozhatunk benne.

Alkoholtartalma jellemzően 3,5-7% közötti, melynek a különböző erősségű, önálló változatai is eltérő elnevezéssel rendelkeznek, mint például a best bitter, a special bitter, extra special bitter, premium bitter, vagy az extra strong bitter. 

punchdrink.com

India pale ale

A legendás múltra visszatekintő, erősen komlózott, felsőerjesztésű IPA-t eredetileg az indiai gyarmatokon dolgozó brit munkások számára készítették, és szállították. Bár az IPA világszerte számtalan változatban elterjedt, az angol IPA mindmáig önálló kategóriaként van jelen a legismertebb sörstílusok között.

A jól leeresztett, száraz lecsengésű, magas alkoholtartalommal és komlókeserűséggel bíró sör első ismertebb főzője George Hodgson volt, akinek a Bow sörgyárban készített IPA-ja hatalmas karriert futott be. A stílusnak ekkoriban még nem volt önálló neve, az India Pale Ale elnevezést a The Liverpool Mercury nevő brit lapban használták először 1835-ben.

thebeermag.com

Porter

A hagyományok szerint a porter eredetlieg a strong ale, a pale és a mild keverékéből született, mely nem sokkal később azonban már önálló stílussá vált. Eredetének gyökerei egyes legendák szerint Harwood Ralph-hoz, egy londoni sörfőzőhöz vezetnek. Az erős és sűrű porter az áruszállító hordárok körében is rendkívül népszerű lett, ami a sör nevében is visszaköszön.

 A mérsékelten erős, sötét barna ale sört pörkölt malátás karakterei és kávés, csokoládés-karamelles aromái teszik egyedülállóvá. Az angol porter az amerikai portereknél általában lágyabb, és édesebb, alkoholtartalma pedig alacsonyabb. Többféle változatban terjedt el, mint például a brown porter, a robust porter, vagy a baltic porter.

vinepair.com

Stout

Az angol porterből kifejlődött stílus a porternél valamivel erősebb, szárazabb, komlóaromái pedig szintén dominánsabbak. A stout-okra – a porterekkel szemben – kifejezetten jellemzőek a pörkölt maláta ízjegyei. Az idők során többféle változatuk alakult ki, így olyan, ugyancsak népszerű és izgalmas fajtákkal is találkozunk, mint az ír extra stout, az édes stout, vagy a zab stout.

bestproducts.com

Mild

A Beer Judge Certification Program (BJCP)  sörkalauza sötét, kis fajsúlyú, malátaközpontú, felsőerjesztésű ,,brit ivósörként” hivatkozik a sötét mild sörre, mely egy malátajegyekben dominánsabb, mérsékeltebb pörköléssel készített sör. A mai értelemben vett mild kevésbé keserű, mint például egy bitter, és alkoholtartalma is alacsonyabb.

themadfermentationist.com

Old ale

Az angol stílusú old ale-kat az átlagosnál hosszabb ideig, sok esetben akár évekig érlelik, innen ered a nevük is. Ízvilágukban gyümölcsös, észteres, mazsolás jegyek is felbukkannak, színviláguk a sötét borostyántól kezdve egészen a mélybarna árnyalatokig terjed. Alkoholtartalmuk jellemzően magas, 6-12% közötti.

learn.kegerator.com

Az angol sörök és sörözés jellemzői

Mivel az angol sörök palettája meglehetősen széles, így esetükben nem feltétlenül a küllemük, vagy a legjellemzőbb aromáik jelentik a közös nevezőt, hanem sokkal inkább azok a tradíciók és máig élő hagyományok, amelyre az angol sör kultúrája összességében épült.

A sörivók és a kocsmába látogatók érdekeit például egy külön fogyasztóvédelmi szervezet, a CAMRA (Campaign for Real Ale) képviseli, csakúgy, ahogy a sörfőzdék védelmét is egy önálló szervezet, a SIBA (Society of Independent Brewers) szolgálja.

 Az angol sörök a World Beer Awards díjátadón is rendszeresen tarolnak, így számos kategóriában zsebelik be évről évre a különböző díjakat.

worlddrinksawards.com

Angol sörök a hazai sorokban

 Az angol sörstílusok jól definiálható jegyei és egyedülálló ízei a hazai főzdéket is megihlették, melynek köszönhetően a hazai üzemek kínálatában is kiváló tételekkel találkozhatunk.

  • Ritka, amikor a Szent András Sörfőzde valamelyik tétele nem kerül be valamelyik hazai mezőny éllovasai közé és nincs ez másként az angol sörök esetén sem. Az ugandai vaníliával és tonkababbal készített Alfa. 14 nevű oatmeal stout-juk mellett pedig egyszerűen nem lehet csak úgy elmenni: az édes fűszerek a zabpehelyből eredő selymességet tovább lágyítják, melynek eredménye egy elképesztően kellemes és üde sör lett.
beerporn.hu
  • Harciasabb kedvű vállalkozóknak ajánljuk a Hathárom nevű tételüket, mely a Wembley Stadionban lejátszott futballmérkőzés margójára a sör mezőnyében is oda kíván csapni az angoloknak. A könnyed ízvilágú, kekszes, malátás angol porterük nálunk egyelőre veretlen.
beerporn.hu
  • A Horizont Brewery Morning Joe nevű söre egy zavarbaejtő remekmű. A kávé,- és kakaóbabbal készülő karakteres stout-ot még lágyabbá teszi a hozzáadott zabpehely, mely a leírása szerint olyannyira selymes, akár egy igazi capuccino. Már-már kedvünk is támad ezzel indítani a reggelt a feketénk helyett. 🙂 Egy biztos, bármikor is fogyasztjuk, az izgalmas ízekben nem fogunk csalódni.
liquidgold.hu
  • A Fehér Nyúl Chococo Dreams nevű Imperial Pastry Stout-ja is valódi ízorgia ígéretével csábítja magához a különleges élményekre szomjazó sörrajongókat: csokoládéval és kókusszal megbolondított tételük akár egy ártatlan könnyed desszertsör illúzióját is kelthetné, ám az imperial jelző már önmagában is árulkodik arról, hogy egy meglehetősen erős, 8,6% alkoholtartalmú versenyzővel állunk szemben, szóval csak óvatosan. 🙂
beerporn.hu

Az angol sörök nem csak ízeikben, hanem tradícióikban is őrzik a dicső múltat és mindmáig hordoznak valamit abból a sajátos hangulatból, mely az angol pubokban is visszaköszön. 

AzÉlesztőbenis minden bevetünk, hogy mindezt átélhesd: garantáljuk, hogy kiváló söreinkkel, ételeinkkel  nem csak az esős, hanem a kevésbé szürke napokon is garantált lesz a feltöltődésed! J

További cikkeink a nemzeti sörök sorozatunkból: