Van valami igazán izgalmas és titokzatos a belga sörökben. Aki már kóstolta, az biztosan tudja, hogy egyedülálló ízélményt, emellett pedig mindig kiváló minőséget nyújtanak. De vajon mi lehet a belga sörök titka? Mitől olyan különlegesek és miért érdemes a hagyományok mellett az egyedi ízek rejtelmeibe is beleásni magunkat? Cikkünkben ennek járunk utána.
Belgium nem csak az etnikai és nyelvi összetételében alkot színes palettát Európa térképén. A változatosság a sörkultúrájukban is megjelenik, így a spontán erjesztésű, lambic típusú, vagy a különféle apátsági söröktől kezdve a világos lágerekig kalandos utazást tehetünk a belga sörök világában. Noha a kezdeti időkben a sörfőzés tudományát és persze eredményeit az egyes apátságok szigorúan őrizték, szerencsére ezek a hagyományok az idővel – a sörrajongók legnagyobb örömére – széles körben elterjedtek.
A belga sörök készítése és fajtái
A belga sörkészítés gyökerei a középkorra nyúlnak vissza. Ekkoriban még egyszerű sörfőzők állították elő a sört, melynek alapja már ebben az időben is az erjesztett gabona volt. Emellett különféle gyógy,-és fűszernövényekkel is ízesítették az italt, ám az nem volt mindig biztonságosan fogyasztható, így a szerzetesek egyre szigorúbb szabályrendszert és előírásokat vezettek be a sörök elkészítése során. A XV. században a komló is a receptúrák részévé vált, mely fontos mérföldkő volt a mai ízvilág kialakulásában. Érdekesség azonban, hogy Belgium nem követte az 1516-ban elrendelt bajor tisztasági törvényt, mely kimondta, hogy a sör kizárólag a malátából, vízből és komlóból készülhet. Ehelyett a sörfőzéshez olyan alapanyagokat használtak, mint például a gyömbér, az ánizs, a kömény, a koriander, vagy a boróka.
A legismertebb belga sörtípusok
- Belga búzasör (witbier)
A felső erjesztésű szűretlen, búza alapú sör nem véletlenül vált a XVIII-XIX. századra Belgium egyik legkedveltebb sörévé. Az alacsony komlózásnak köszönhetően üdítő, citrusos aromák és hosszantartó, erőteljes habképződés jellemzi. Opálos színüket az élesztőnek és a búzakeményítőnek köszönhetik. A belga búzasörök egyik koronázatlan királya a Hoegaarden White.
- Belga IPA sörök
A karakteres, jellemzően több fajta komlóval készített sörök kesernyés aromáik ellenére örökzöld kedvencek a belga sörpalettán. A kétféle komlóval készülő klasszikus Duvel például a különféle világméretű sörversenyek ikonikus és visszatérő győztese.
- Saison
A markáns ízvilágú, tradicionális belga sörfajta meghatározó ízjegyeit alapvetően a komlónak, a malátának és az egyedi élesztőfajtáknak köszönheti. Bár olykor előfordulnak különleges fűszerekkel, így például feketeborssal, vagy csillagánizzsal készülő tételek is, mint amilyen a La Brasserie à Vapeur Saison de Pipaix 6%-os alkoholtartalmú remekműve, ám összességében a saison-t egy közepesen erős, száraz, frissítő kellemes ale sörként aposztrofálhatjuk.
- Trappista
A sokak által rajongásig kedvelt Trappista söröket a nevükhöz hűen a Trappista apátságok sörfőzdéiben szerzetesek állítják elő. Minőségük egyik garanciája, hogy elkészítésük a Nemzetközi Trappista Szövetség előírásai szerint, a tagok közreműködésével zajlik. Tizenhárom ilyen sörfőzde létezik a világon, melyből hat található Belgium területén. (La Trappe, Chimay, Trappistes Rochefort)
Itt kell megemlítenünk az ugyancsak magas alkoholtartalmú, komplex ízvilágú apátsági söröket is, melyek az apátsági származásra, illetve előállításra utalnak, ám ez az eredet tekintetében egy kevésbé szigorú előírás, mint a trappista szerzetesrend söreinél. (Leffe, Tripel, Karmeliet Grimbergen).
- Belga ale
A felsőerjesztésű belga ale-t akár átlagos ale-ként is definiálhatnánk, de a belga sörök esetén erről szó sem lehet. A belga ale-t ugyanis olyan izgalmas fűszerekkel és összetevőkkel bolondítják meg, mint a narancsvirág méz (Barbãr Cuvée Spéciale (8%), a koriander, a keserű narancshéj (curacao) de meg kell említenünk a belga csokoládék világát is felelevenítő Barista Chocolate Quad-ot (11%) is. Emellett a speciális élesztőtörzsek is gondoskodnak róla, hogy a belga ale-ben igazán izgalmas aromák születhessenek. Az extrémitások kedvelőinek jó szívvel ajánljuk a portóival érlelt Double Porto (9%) barna sörét is.
- Lambic és gueze
Legendás és már-már ikonikus belga gyöngyszem a lambic, mely az egyik legrégebbi sörtípus, melyet a spontán erjesztés iskolapéldájaként sörélesztő felhasználása nélkül készítenek. A tradicionálisan három évig készülő sör ízvilágában is különleges, ám nyers és fanyar aromái kétségkívül megosztóak. Gyümölcsös változatai, mint például a Boon Framboise, vagy a málnával és meggyel készített gueze lambic viszont igencsak közkedveltek.
- Dubbel, tripel, quadrupel
A sörök erősségére, összetett ízvilágukra utaló megnevezések mára már önálló kategóriákat jelölnek. A közepesen testes, általában sötét sörök ízvilágát a karamelles, csokoládés aromák, a malátaédesség, és a visszafogott komlózás jellemzi. Testes, krémesen sűrű habjuk fenséges ízélményt nyújt, mely ravaszul rejti el magasabb alkoholtartalmukat, így nem árt vigyázni velük.
A belga sörök különleges jellemzői
A kiváló minőség megőrzése érdekében a palackozásra is kiemelt figyelmet fordítanak, a parafa vagy fém zárófedelek is ezt a célt szolgálják. Emellett némely sör esetén a palackozást követően az üvegben zajlik le a végső fermentációs fázis, erre utal a “bottle-conditioned” címke. A belga sörök egyedi üvegekben kaphatók, ritkán találkozunk a csapolt változatokkal. A kiváló ízek persze itt is a megfelelő hőmérsékleten és pohárban érvényesülnek a leginkább, így javasolt a pincehideg, azaz 8-15 °C-on történő fogyasztás. Bár a számos kialakult fajtának köszönhetően nehéz egységesíteni a belga sörök jellemzőit, ám az egyedi, fűszeres ízvilág, a magasabb alkoholtartalom mégis sajátos karakterekkel ruházza fel az illatgazdag belga csodákat.
Híres belga sörfőzdék
A leghíresebb belga sörfőzdékre igazi zarándokhelyekként tekinthetünk, ahol a tradíciók autentikus környezetben találkoznak az élményekkel és a mesés ízekkel.
- A Buggenhout nevű településen lévő Bosteels sörfőzde már több, mint 200 éve a Bosteels család irányítása alatt ontja magából a világversenyeket nyert belga söröket. 1791-es alapítása óta kiemelt figyelmet szentel a tradícióknak, emellett a főzde a Tripadvisor Travellers Choice Award díját is bezsebelte.
- A belga Ath városka Brasserie des Légendes sörfőzdéje nem csak azért különleges, mert az árpától kezdve gyakorlatilag minden alapanyagot a helyi gazdaságban termelnek, hanem azért is, mert szenvedélyesen hisznek a helyi termelésben, és izgalmas új projektekkel bővülnek, így például csokoládégyárat is létesítettek. Szerencsére a fókusz mégis a sörökön maradt: évi 1 800 000 litert állítanak elő.
- A Brugge szívében található, egyik legrégebben működő Straffe Hendrik sörfőzde szintén feledhetetlen élményt kínál, hiszen nem csak arra büszkék, hogy minden sörükben őrzik az autentikus hagyományokat, hanem arra is, hogy olyan egyedülálló innovációkkal büszkélkedhetnek, mint a sörfőzdét a palackozóval összekötő sörvezeték.
A belga sörök hatása a hazai sörfőzésre
Ha azt gondolnánk, hogy a belga sörök népszerűsége és ízvilága nem hatott a hazai sörfőzésre, akkor (szerencsére) tévedünk.
Az apátsági sörök által ihletődött a Zirci Apátsági Manufaktúra a legtöbb sörében teret enged a fűszeres, gyógynövényes aromák kiteljesedésének. Szűretlen félbarna ale-jukat például a belga sörökben gyakran felbukkanó gyümölcsös aromák jellemzik, Dubbel-üket pedig a leírásuk szerint szakrális helyen főzik.
De a Pannonhalmi Főapátsági Sörfőzde is igencsak izgalmasan és sikeresen kísérletezik a különböző belga típusokkal. Szűretlen világos Blonde sörük például citrusos ízével és gyümölcsös aromáival igazán figyelemre méltó tétel, ahogyan a Dubbel, a Tripel, de a Quadrupel és a Witbier is kellően ütős és népszerű lett a hazai rajongók körében.
A legnagyobb belga sörboltok
Szerencsére a kereslet a bőséges kínálatot is megteremtette hazánkban, így már itthon is számos helyen csemegézhetsz a kiváló tételekből. A Venenum Belga és Minőségi sörök Boltjának pazar választékában például egészen biztosan találsz kedvedre való finomságokat, ahogyan a Hetedik Lépcső is garantáltan izgalmakat rejt e téren. De Henri Belgian Brasserie sörözőjének is szenvedélyes missziója a belga sör népszerűsítése, melyet kiválóan meg is valósítanak, ahogy a Snaps Galéria Belga Söröző & Belga Sör Webshop is hibátlanul teljesíti hasonló küldetését.
A belga sörök titkát fejtegetni olyan, mint egy kiváló ízű süteményről mesélni: a puding próbája itt is a kóstolás, a belga típusú söröket pedig még véletlenül sem érdemes kihagyni a sorból! J
Térj be hozzánk az Élesztőházba, hiszen nálunk is megízlelheted a legkiválóbb belga sörkultúrából inspirált magyar kézműves söröket.