Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A sör egyik hazája: a német sörök

Ha a német sörökre gondolunk, sokuknak a legendás müncheni Oktoberfest és a sörös korsók képe jut először az eszébe, nem véletlenül. A német sörök tradíciói gazdagok és elevenek, melyeket szerencsére a mai napig számtalan kiváló tétel őriz a boltok polcain és a sörcsapokban. Cikkünkben nem csupán a legjellemzőbb német sörtípusokat járjuk körbe, hanem konkrét példákkal is segítjük a választást, ha egy kiváló német sörrel elevenítenéd fel a fergeteges fesztiváli hangulatot.

Egy kis német sör-ténelem 🙂

A német sörök eredetét kutatva hosszú időre kell visszatekintenünk: a sör elődjeként már 736-ban feljegyeztek egy különleges árpalét, St. Gallenben pedig 820 körül már három sörfőzdét is nyilvántartottak. Érdekesség, hogy a 10. században a gruit nevű gyógynövényből készült főzetre is sörként hivatkoztak, emellett különös – és talán sok férfi számára ma is rendkívül vonzó – szokásként tekinthetünk arra a hagyományra is, miszerint a sörfőzés számos helyen – a kenyérsütés mellett – bizony a nők feladatát képezte a mindennapok során.

coolmaterial.com

Később a középkori kolostorokban már rendszeresen készítettek söröket komló felhasználásával, melynek nyomán a mai napig számos sör őrzi a nevében is egy-egy szerzetesrend emlékét.

Fontos mérföldkő volt a német sörök világában az 1516-ban IV. Vilmos bajor herceg által elrendelt bajor tisztasági törvény, ugyanis ez szabályozta, hogy a sörkészítés alapanyagául kizárólag árpamaláta, komló és víz szolgálhat, ezzel tiltva a búzamaláta felhasználását. A döntésnek részben gazdasági okai voltak, ugyanis a népszerű búzasörök tömeges készítése miatt jelentősen megemelkedett a búza ára.  A törvény pikantériája, hogy az uralkodó család sörfőzdéje – kizárólagos jogosultsággal persze – továbbra is előállíthatta a kiváló búzasöröket.

Az ipari forradalom később a német sörök világában is változásokat hozott: a helyi sörfőzdékkel szemben megjelentek a tömeges előállítást lehetővé tevő sörgyárak is, de szerencsére az egyedi karakterekkel rendelkező kézműves német sörök iránti kereslet továbbra sem csökkent, így megannyi egyedi sörfajta, valamint gyártó maradt fenn.

A német sörök típusai és fajtái

A legjellemzőbb német sörök csoportosításának talán egyik legfontosabb szempontja az erjesztés típusa, mely alapján megkülönböztethetünk a különböző élesztőfajták hozzáadásával készített alsó, és felső erjesztésű, valaminta tradicionálisan élesztő nélkül készített spontán erjesztésű söröket.

A cseh és német vidékeken az alsóerjesztésű sörkészítés volt az elsődlegesen jellemző. Ennél a módszernél az élesztő az erjesztőfolyadék alján marad (az elnevezés is innen származik) és körülbelül 5-9 °C-közötti (de mindenképp 10 °C fok alatti) hőmérsékleten fejti ki a hatását. A hosszas érlelési idő következtében egy cukrokban szegényebb sör a végeredmény.

Ezzel szemben a felső erjesztésű söröknél a tradicionális főzésmód során az élesztő a nyitott erjesztőtartályban felemelkedik, emellett az érlelés is magasabb hőmérsékleten zajlik, így több észter és alkohol keletkezik az így készült sörökben. Gyakran gyümölcsös ízjegyek jellemzik őket.

Külön említést érdemelnek a spontán erjesztésű sörök, melyeket a tradicionális erjesztési módszer szerint, élesztő hozzáadása nélkül állítottak elő, a természetes erjedési folyamatnak köszönhetően pedig egy savanykásabb ízvilágú sör lett az eredmény. (Pl. Gose, Kriek, Lambic, Gueuze)

Német alsóerjesztésű sörök

Az alsóerjesztésű német sörök körébenkell megemlítenünk a dominánsan maláta és komló ízjegyeit tükröző, alacsonyabb alkoholtartalmú lager típusú söröket, melyek optimális fogyasztási hőmérséklete: 4-7 °C. A két legjellemzőbb fajtája a pilseni és a Märzen.

A csehországi Pilsenből származó, igen közkedvelt pilseni sör tökélyre fejlesztésében a bajor sörfőző mestereknek is fontos szerepe volt. 1842-es létrejöttét követően nem sokkal később már Berlinben is rendkívül keresett volt, ráadásul mindmáig a pils a legnépszerűbb sörfajta Németországban. Malátás és komlós ízjegyei mellett körülbelül 4-5% közötti alkoholtartalom jellemzi. (Pl. Rothaus, Gallica, Bavaria)

Marzen

Különleges hagyományokkal bír a Märzen, mely egy magasabb alkoholtartalmú, testes lager sör, ugyanis azt a hosszabb eltarthatósága miatt  a sörfőző szezon végén is megfőzhettek anélkül, hogy a hideg tárolás és az esetleges minőségromlás problémát okozott volna. A Marzent nem csupán a borostyán árnyalata és 5,6-6,1% alkoholtartalma teszi jellegzetessé, hanem az is, hogy (Oktober)Fest Märzenként a napig előszeretettel kortyolják azt az ikonikus Oktoberfest fesztiválsöreként is. (pl. Hofbräu, Stuttgarter Badischen)

oktoberfest.de

Helles

Az ugyancsak alsó erjesztésű Helles egy világos árnyalatú, malátás ízvilágú sör, mely a pilseni sör kevésbé komlós változataként jelent meg. Enyhén kesernyés aromák és 4,5-5,5% közötti alkoholtartalom jellemzi.(pl. Wiesnbier, Augustiner-Bräu Edelstoff)

dominionwineandbeerstore.com

Dunkel

A sötétebb színű Dunkel nem csak az egyedi sötét színét, hanem zamatos aromáit is annak köszönheti, hogy előállítása során sötétebb pörkölésű malátát használnak. A karamellás ízjegyeket magában hordozó sör alkoholtartalma körülbelül 5-6%. (pl. Weltenburger, Erdinger Dunkel)

klosterschenke-weltenburg.de

Búzasör

A búzasör (Weizenbier) egy üdítően könnyed, magasabb szénsavtartalommal bíró, friss és karakterjegyeiben sok esetben gyümölcsös sör, melynek illata is intenzív. (Pl. Paulaner, Weissbier). Alkoholtartalma körülbelül 4-6% közötti. Szűrt és szűretlen változatban készítik.

kempinski.com

Kristallweizen

Szűretlen változatának koronázatlan királya a Kristallweizen, melyet hagyományosan citromkarikával szolgálnak fel.  Érdekesség, hogy a 2022-ben Londonban évről évre megrendezett, –  a világ legjobb söreinek seregszemléjeként is aposztrofált –  World Beer Awards-on búzasör kategóriában a Weihenstephan német sörfőzde nyerte el a „világ legjobb kristálysöre” díjat, a ,,Weihenstephaner Kristallweissbier” nevű sörével. A versenyen egyébként 50 ország közel 3200 söre vett részt.

facebook.com/headofsteam.sheffield

Német felső erjesztésű sörök

A jellemzően árpamalátából készülő ale sörök a felső erjesztésű sörcsalád igazán izgalmas tagjai, hiszen az élesztő hatására keletkező anyagok gyümölcsös ízeket és sűrűbb állagot kölcsönöznek az italnak.  A lager söröknél magasabb alkoholtartalom jellemzi őket, javasolt fogyasztási hőmérsékletük 10-14 °C.

Kölsch

Különös német kalandor a Kölsch, mely az 1985 óta hatályos Kölsch-egyezmény („Kölsch-Konvention”) óta eredetvédett, így elnevezése csak meghatározott előállítási hely (a kölni régió) és egyéb feltételek esetén használható. Az enyhén malátás ízvilág világos arany színnel, valamint 4,5-5,2% közötti alkoholtartalommal társul. (Pl. Reissdorf, Gaffel, Früh)

gaffel.de

Zabsör (Haferbier)

Izgalmas, ám ennek ellenére nem kifejezetten karakteres a zabsör (Haferbier), mely zabmalátát tartalmaz. Érdekesség, hogy az előállítása során a zabot általában árpával vegyítik, ugyanis kizárólag zabból nem készíthető igazán ízletes sör.

effilee.de

Porter

Ugyancsak közkedvelt, ám megosztó az alsóerjesztésű, sötéten pörkölt malátával készített erős és sűrű porter, mely kávés, csokoládés aromáival, sötét színével leginkább a téli időszak söreként népszerű. A hagyományos német porter alkoholtartalma 7–9% közötti.

beerporn.hu

Bock

A szintén alsó erjesztéssel készített tradicionális Bock sör malátás, mazsolás ízjegyeit kiválóan ellensúlyozza a komló kesernyéssége. Baksörként is hivatkoznak rá, melynek nyomán a palackjának címkéjén gyakran jelenik meg egy kecskebak. Alkoholtartalma a szokásosnál némileg magasabb(körülbelül 6-7%, vagy akár efeletti).

twitter.com/RSeppel

Gose sör

Emellett olyan extrán különleges sörök is gazdagítják a német sör-palettát, mint a Gose sör, mely tradicionális gyógynövényes receptjével, sós-korianderes ízvilágával egy teljesen egyedi színfoltot képez.

eater.com

Német sörök a németeknél

Ahhoz mindenesetre nem fér kétség, hogy Németország méltán birtokolja a sör nagyhatalmak címét: a fentiek fényében talán kicsit sem meglepő, hogy az országban az abszolút favorit alkoholos ital a sör, ráadásul 2020-ban Németország az előkelő harmadik helyen állt az egy főre jutó éves sörfogyasztás listáján.  

De beszédes adat az is, miszerint az Oktoberfest, a minden év októberének elején megrendezésre kerülő, sörivásnak szentelt fesztivál ideje alatt átlagosan 7 millió liter sör tűnik el a poharakból. Apropó, poharak! Ha már kiválasztottunk egy számunkra izgalmasnak tűnő német sört, a tökéletes ízélmény érdekében érdemes odafigyelni arra is, hogy miből isszuk azt, hiszen az egyes sörök íze, eltérő szénsav és habtartalma, illata és aromái meglepően eltérően érvényesülnek a különböző típusú poharakban. A pilsner sörök habjának tömörsége, ízjegyei például különösen jól működnek az ehhez a fajtához leginkább illő pilsner pohárban, ahogy a speciális búzasörös korsókat is sokévnyi fáradalmas sörkóstolás alapján fejlesztették tökélyre, – persze szigorúan a kifogástalan élmény érdekében! 🙂

homebrewacademy.com

És ha élőben idéznéd fel a német sörfesztiválok sajátos hangulatát…

Akkor nem is kérdés, hogy az Élesztőházban a helyed! A város legnagyobb múltra visszatekintő kézműves sör kocsmájában garantáltan megelevenedik a fesztiváli hangulat. Pazar és minőségi választékunk és a legjobb fej pultosaink várják, hogy átadd Magad a felfedezés élményének, és körbevezethessenek az igazán bitang jó sörök világában. Pár kattintással, egyszerűen foglalhatsz is asztalt nálunk!

Szólj a barátaidnak is, vagy tarts egy kis minőségi énidőt és legyen részed egy igazán emlékezetes kalandban!