Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Sokan kraft sört emlegetnek, mások kisüzemi, vagy esetleg artizan (pfuj) néven hivatkoznak rájuk. Mi pedig továbbra is csak kézműves sörözünk. De miért? 

És van egyáltalán értelme a sör etimológiáján csámcsogni, amikor ihatnánk is belőle?

Először is: azonnal kiderül. Másodszor pedig: inni a cikk olvasása közben is lehet!

Nézzük, mi is ez a szócsata a sörök körül, ami feldúlta Budapest utcáit!

A kézműves sör fájdalmas születése… mármint a szóé

A helyzet az, hogy akárhogy is nézzük, a kézműves sörök valójában egyáltalán nem kézművesek. Optimális esetben ezeket az italokat kifinomult technológiai eszközökkel és jól felszerelt gyárakban készítik jól felkészült szakemberek. Ha pedig kézi beavatkozás válik szükségessé, valami már rég félrement.

Jó, de akkor miért hívjuk mégis így, és honnan jön a név? – Kérdezhetnéd.

Minden úgy kezdődött, hogy a kézműves sörök megérkeztek magyar földre.

Erről az időszakról egy korábbi sztoriban már regéltünk nektek, de egy fontos kérdést akkor kihagytunk. Mégpedig azt, amit az Élesztő társalapítója és a magyar sörforradalom egyik kirobbantója, Bart Dani és csapata feltett magának az első hazai craft beer-el a kézben:

Minek nevezzelek?

Az angol kifejezésnek ugyanis magyarul egészen mást jelent, mint amit rá lehetne húzni a kisüzemi sörökre:

Más irányba kellett tehát kutakodni és végül egy francia szótárban találtak egy megoldást.

„bière artisanale” Azaz kézműves sör. Jó-jó, de biztos van ennél találóbb név is. –Mondták a fiúk, majd gondolkozni kezdtek. De nem volt. És több napos évődés után végül úgy döntöttek, átmenetileg megmaradnak a francia import kifejezésnél és majd váltanak, ha lesz jobb.

De továbbra sem volt.

Minden (sör) folyt a maga medrében, új főzdék nyíltak, új kocsmák kerültek a színre, a név pedig szépen lassan beleégett a köztudatba. 

Egészen 2016-ig, amikor is egy renegát csoport nyelvújító forradalmat igyekezett kirobbantani a kézműves sörök világában.

Forradalom a forradalomban. Ez már valami!

Ez volt az a bizonyos kraft sör kezdeményezés, amire legtöbben bizonyára emlékeztek.

Annak, aki mégsem, jöjjön egy gyors összefoglaló:

A craft beer forradalom kirobbanása óta eltelt 4 év alatt exponenciális fejlődésnek indult a kézműves sörök iparága, mondhatni szökőárrá duzzadt az újhullám. 

A nemzetközi színvonallal vetekedő főzdék mellett azonban egy rakás olyan gyártó is becsatlakozott az áramlatba, akik az értékteremtés helyett a divat farvizén igyekeztek felevezni, alacsony minőségű, hibásan előállított termékekkel elárasztva a piacot. 

Ezek a gyakran szupermarketek polcain elérhető olcsó sörök szintén kézműves néven kerültek forgalomba. Tudod, ezeknek köszönhető, hogy a szomszéd Jani bácsi fintorogni kezd, amikor meghallja az ale, vagy a hidegkomlózás kifejezéseket. 

A stabil minőséget hozó, innovátor sörfőzdék és sörfőzők szemét érthető módon csípték a teszkókézművesek hullámai és úgy döntöttek, új medret vájnak maguknak. 

Ez lett a kraft sör mozgalom, ami négy vezető budapesti főzde, a Monyo Brewing, a Mad Scientist, a Horizont és a HopTop Brewery szövetségéből jött létre, hogy ebben az új kategóriában egyesítse azokat a sörcéheket, akik következetesen kiemelkedő színvonalat képesek produkálni.

Főhadiszállásukat Kőbányán tették le Főzdepark néven, és rendszeres Kraft sörfesztiválok rendezésébe vágtak bele. Amellett, hogy népszerűsítsék a színvonalas söröket és elhatárolódjanak a káros mértékeket öltő kézművessör-divattól, a mozgalom nem titkolt célja az volt, hogy bevezesse a kraft sör kifejezést a közhasználatba, mint a valódi magyar kisüzemi sörök szinonimája.

És sikerrel jártak a srácok?

Igen is meg nem is.

A kőbányai Főzdepark máig aktív szereplője a budapesti sörszcénának, bár az alapítóatyák közül a Monyo idén új otthonra talált és végleg kiköltözött új helyszínére, a Monyo Land-re. Fesztiváljaik 2018-ig négy felvonást éltek meg, a kraft sör kifejezés beépülésének sikerességét pedig mindenki döntse el maga. Te például szoktad használni?

A Google keresések alapján nem sokan.

Azért közel sem volt eredménytelen a rebellium. A négy főzde közösséggé alakulása és állandósított barátságos versenyük érezhető lendületet adott a budapesti (és a magyar) kézműves sör színvonal-növekedésének és ennek ma mind, közösen ihatjuk elégedetten a levét.

A Kraft mozgalom pedig három év csend után 2021 szeptemberében ismét hullámot vert a sörtengeren, amikor megszervezték az 5. Kraft fesztivált meglehetősen nagy visszhanggal. 

Ami viszont azt az átkozott francia kifejezés kigyomlálását illeti, Kazinczy-ambícióik kudarcot vallottak. 

Úgy tűnik, a kézműves sör már csak kézműves sör marad, mi pedig ezzel tökéletesen ki vagyunk békülve itt a Tűzoltó 22 háza táján. De felőlünk hívhatod őket kraftnak, kisüzeminek, akár még artizan sörnek is (de ha lehet inkább ne). A lényeget úgyis mind tudjuk.

Valójában csak két fajta sör létezik: amelyik ízlik neked, és amelyik nem.

A többi nem számít.

Az Élesztőben pedig szerencsére bőven jutott az előbbiből ma estére is. Meg holnapra, meg holnaputánra…