Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

 A Pilsner sör nyomában

Pilsnert inni kicsit olyan, mint egy régi jó baráttal találkozni: lehet, hogy nem várunk tőle nagy meglepetéseket, de az egészen biztos, hogy az együtt töltött idő kellemes és minőségi lesz.

De mitől vált a Pilsner a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sörévé? Mi az oka annak, hogy a Pilsner szót kimondva talán még a fekete övesnek nem mondható sör-rajongók szeme előtt is azonnal felsejlik az aranyló, gazdag habkoronájú ital képe? Cikkünkben nem csak ennek járunk utána, hanem igencsak ígéretes Pilsnerek között is kalandozunk egy kicsit.

Arra vonatkozóan, hogy miért lett a Pilsner sokak kedvence, számtalan magyarázat létezhet. A kiegyensúlyozott komló és maláta aromák, a frissítő és üde ízvilág, a megszokott minőség és a széleskörű elérhetőség valószínűleg mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy gyakorlatilag az első főzés óta az örökzöld sörtípusok között foglalhasson helyet.

www.craftbeer.com

A Pilsner eredete

Plzeň városa, melyről a Pilsner sör a nevét kapta, 1307-ben szerezte meg a sörfőzés jogát. Bár kétségtelen, hogy ekkoriban még nagyon messze jártak a Pilsner megszületésétől, de legalább elegendő idő jutott a gyakorlásra. 🙂

1838-ban azonban egy meglehetősen félresikerült sörkészítés után (melyet az élesztőgombák és baktériumok által előidézett romlás okozott) nem kevesebb, mint 36 hordó sört kellett a mestereknek megsemmisíteniük, melyet a Radbuza folyó nyelt el. A szomorú sörfőzők a megoldásokat keresve megbízták Martin Stelzer építészt, hogy tanulmányozza a bajorországi és müncheni sörfőzdéket, és lessen el néhány kulisszatitkot. A leleményes mesterember az utazása során megismerkedett Joseph Groll bajor sörfőzővel , aki 1842-ben Plzeň-be ment, és bajor élesztővel, valamint az egyedülálló cseh Saaz komlóval egy addig ismeretlen, alsó erjesztésű sört készített. A kiváló helyi alapanyagokból és kristálytiszta vízből, rézüstökben főzött világos pilzeni sör már az elkészítés pillanatában elképesztően népszerűvé vált és világszerte hatalmas karriert futott be.

A Pilsner Urquell sörfőzde a mai napig úgy hivatkozik Josef Groll aranyló pilzeni típusú lágerére, mely ,,örökre megváltoztatta a sör fogalmát”.

www.sitmp.cz

A Pilsner típusai

Sok esetben találkozhatunk azzal, hogy a Pilsner és lager fogalmakat felcserélik, vagy helytelenül használják, pedig az elnevezések oka egyszerű: minden pilsner sör az alsóerjesztésű lagerek csoportjába tartozik, a Pilsner pedig annak egy altípusa.

A Pilsner különböző változatait a nemzetközi viszonylatban is széles körben alkalmazott Beer Judge Certification Program (BJCP) is önálló kategóriákként nevesíti, melyek bár megjelenésükben, illatukban, ízükben némileg eltérnek, ám a stílus alapvető jegyeit ugyanúgy hordozzák.

A legismertebb változatok:

 • Cseh stílusú pilsner (Bohemian Pilsner)

A klasszikus Pilsnert közepesen testes íze, gazdag, összetett malátajegyei és a Saaz komló kivonata teszi egyedivé.

 • Német stílusú pilsner

A cseh változatoknál némileg világosabb Pilsner általában német Noble komlóból készül, sokak szerint egy jóval kiegyensúlyozottabb ízprofillal.

 • Amerikai stílusú pilsner

Az amerikaiak által készített változat malátájában gyakori a kukorica, ami édeskésebb ízt kölcsönöz az italnak, emellett észak-amerikai komlóval dolgoznak, mely szintén sajátos aromákkal gazdagítja azt.

beerwerkstrail.com

Ízvilága, aromái, jellemzői

 • Megjelenés

A Pilsner küllemének leírásánál bátran hivatkozhatunk a folyékony arany kifejezésre. Árnyalatai a szalmasárgától a borostyánsárgáig bezárólag hívják életre a képzeletünkben a gazdag és krémes habréteggel megkoronázott pohár képét. A sörök színének objektív kifejezésére szolgáló SRM skálán a Pilsner a 3-7 közötti sávban helyezkedik el.

 • Ízjegyek, illat

 Az első benyomást a friss, gazdag komlós illat nyújtja. Ízvilága harmonikus, a komló aromái tökéletes egyensúlyt alkotnak a maláta kenyeres jegyeivel. A keserűsége a 30-40+ közötti  IBU tartományba esik. Kortyérzete kellemes, lecsengése frissítően üde.

 • Alkoholtartalom

4-5,3% közötti ABV-vel (azaz alkohol térfogatszázalékkal) rendelkeznek, a közepes sávban foglalnak helyet.

 • Felszolgálás

A Pilsner esetén a felszolgálás körülményei legalább annyira fontosak, mint az összetevők, vagy az elkészítés módja. Az italt – ideális esetben – hidegen ( 38-45 Fahrenheit, azaz 3,3-7,2 Celsius fok körül) szolgálják fel, a legkiválóbb ízélményt pedig a magas, keskeny, tradicionális pilsner pohárban történő fogyasztás nyújtja, melyben a sör krémes fehér habkoronája is tökéletesen érvényesülni tud.

www.sharpsbrewery.co.uk

A Pilsner készítése

A pilsner évszázadok óta változatlanul kiváló minőségének titkai már az előállítás során is megjelennek.

A letisztult egyszerűség, a magas minőségű alapanyagok ugyanúgy hozzájárulnak a kiváló végeredményhez, mint a tradicionális receptek alapján történő elkészítés.

A speciális, fűszeres komlófajokkal (mint például a zateci aromakomló) főzött alsóerjesztésű sör malátáját általában enyhén pörkölt árpamaláta képezi.

A víz minősége ugyancsak egy lényeges szempont: noha az eredeti cseh Pilsner elkészítésének alapjául a kristálytiszta forrásvíz szolgált, de bárhol is állítják azt elő, a víz szűrésére, vagy desztillálására érdemes nagy hangsúlyt fektetni a minél tisztább ízek elérése érdekében.

Érdekesség, hogy a tradicionális előállítás során a Pilsner gyár alatt elhelyezkedő, közel tíz kilométer hosszú barlangrendszernek is jelentős szerepe volt, hiszen az ott jellemző 0-3 C° hőmérséklet ideális körülményeket teremtett az alsóerjesztésnél oly fontos ászkoláshoz. Az egyedi ízek kialakulását a cefre rézedényben történő, az átlagosnál hosszabb ideig tartó forralása is elősegíti.

www.prazdrojvisit.cz

A legnépszerűbb magyar Pilsner sörök

A Pilsner hazánkban is rendkívül népszerű és keresett, így szinte minden sörfőzde kínálatában felbukkan.

 • A Szent András Sörfőzde ,,cseh ivósör jellegű mestermunkaként” hivatkozik Ogre nevű tételére, ami a leírásuk szerint igazi pilzeni sörélményt garantál. A pályamű ötletindítója ráadásul Marosvári ,,Ogre” László, aki az ország egyik legismertebb sörszakértője. Ígéretes.
szentandrassorfozde.hu
 • A FIRST Craft Beer szintén egy meglehetősen erős versenyzővel színesíti a magyar sörfőzdék Pilsner palettáját, hiszen Pilsnerük receptjét a legjobb cseh hagyományok alapján a Cseh Sörfőzők Egyesületének elnökével közösen állították össze. Be kell valljuk, a kísérletük igencsak jól sikerült…
welovebudapest.com
 • Ami azt illeti, a Horizont Brewery egén is fényes Pilsner csillagok tündökölnek. Korlátozott darabszámban piacra dobott Anderson’s / Hele nevű sörüket  kizárólag Pilsner malátából és Saaz komlóból készítik, mely egy könnyen iható, üde aromákkal bíró, igazi klasszikus lett.
www.horizontsorok.hu
 • Végül, a MONYO Brewing  Pils nevű versenyzője is igencsak erős lett a ringben: ízvilágában a malátás, kenyeres jegyek és a cseh Saaz nemeskomló tökéletes harmóniát alkotnak, emellett a 2024-es Közép-Európai Sörfőző Konferencián a legjobb lágernek járó aranyérmet is bezsebelte.
www.monyobrewing.com

Bármelyik főzde, vagy söröző választékát is böngésszük, láthatjuk, hogy a lágerek uraként is emlegetett Pilsner szinte mindenhol egy kötelező alapmű. 

Könnyed és frissítő aromáival, dús habjával bármilyen alkalomból élményt varázsol és nosztalgikus emlékeket csalogat elő.

Az Élesztőben tudjuk ezt, így legyen szó hétköznapokról, vagy különleges eseményekről, bármikor is térsz be hozzánk, a Pilsnereink sem okoznak majd csalódást, ezt garantáljuk! 😊