Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

…arról mostantól tudni fogod, hogy mit is jelent! India pale ale, balling fok, sörélesztő, IBU, lambic sör, pasztörizálás, bak és így tovább: egy végtelen lista magyar és idegen kifejezésekkel. 

Valószínűleg veletek is előfordult már, hogy nem tudtátok pontosan, miről beszél komoly arccal sörözés közben a legjobb haverotok. A sör szaknyelve gazdag és változatos, mi pedig most adunk nektek egy kis kóstolót a legfontosabb kifejezések (közel sem teljes) szótárával!

Amelyik sörről vagy kifejezésről már hosszabban is írtunk, azt minden esetben linkeljük is a szócikkhez, amennyiben valaki többet szeretne olvasni a tárgyról. Szótárunk természetesen nem törekszik, nem is törekedhet teljességre, csak az általunk fontosnak vélt kifejezéseket gyűjtöttük Nektek össze.

Sörtípusok

Ale:

Brit felsőerjesztésű sörfajta, amelynek sokféle változata ismert. Színe a világossárgától az egészen sötétig, borostyánosig terjedhet, de az íz élmény is döntően a sör típusán múlik: a nagyon keserűtől a kellemesen malátásig ér a skála.

American Pale Ale (APA):

Az India pale ale “amerikaiasított” változata, kevésbé keserű komlózással. Jellemzően frissebb, nem olyan sűrű ital, mint India néven forgalomba hozott társa.

Baksör:

Alsó erjesztésű német sör általában müncheni malátából. Magas alkoholtartalom jellemzi. Tavaszi és őszi italnak tartják, színe akár barna is lehet.

Bitter Ale:

Avagy keserű ale, amelynek hazája Nagy-Britannia. Kesernyés íz, ezzel együtt hangsúlyos komlózás, viszonylag alacsony alkoholtartalom jellemzi ezt a vöröses fényű italt.

Brown Ale:

Észak-Anglia söre, barna ale. Vöröstől egészen a sötétbarnáig terjedhet a színe, íze pedig malátás, alkoholtartalma a legtöbb ale sörhöz képest alacsonyabb.

Azt a sört, amely legalább 50%-ban búzamalátából készül, búzasörnek nevezzük. A maláta nem esik át egy olyan aszalási fázison, mint az árpából készült változat, ezért színe is világosabb. Hazája Németország, könnyed, nyárias jellege miatt manapság az egész világon népszerű.

India pale ale (IPA):

Ahogyan arról már mi is írtunk, sok tévhit és legenda terjed a talán legismertebb brit sörtípusról. Az 1700-as évek végén bukkant fel, majd reneszánszát az USA-ban újjászülető kézműves-sörkultúra hozta el. Testes, relatíve magas alkoholtartalmú, keserű ital, színe pedig a halvány sárgától a vörösig terjed.

Lager:

Más néven alsóerjesztésű sörök. A két (valójában több) nagy sörfajta közül a fiatalabbik, a 19. században kezdték el főzni, amikor a felsőerjesztésű sörök már évszázadok óta kedveltek voltak. Az élesztőt hagyják a majdani sör aljára süllyedni, majd hűtve érlelik. Általában szűrt és pasztörizált, napjaink legismertebb és legelterjedtebb sörei általában lagerek.

Pils, pilseni:

Lager sör, 1842-ben főzték először a névadó cseh Pilsen városában. Erősen komlós, szépen habzó sörfajta, lágy és kellemesen száraz íz jellemzi, színe aranyszerű. A zateki komlót ez a sör tette híressé – a csehek mellett a német ízlés is erősen befolyásolta az ital fejlődését.

Brit sör, pörkölt malátából főzik. Étcsokoládés, füstös íz, sötét színek jellemzik. Sűrű, főleg téli fogyasztásra javasolt nehéz sör.

Smoked beer:

A sörhöz felhasznált árpamalátát kemencében szárítják, különböző fák felett füstölik, így nyeri el egyedi ízvilágát.

Ír és angol eredetű sör. Testes, általában nagyon sötét színű ital. Erős, nehéz sör, hangsúlyosan pörkölt (köszönhetően a malátának), olykor egészen csokis-kávés utóízzel bír, ezzel szemben komlózása visszafogott.

“Külhoni” kifejezések

Balling-fok:

A ki nem erjedt sörlé cukortartalmát mérik vele, ami gyakorlatilag a sör szárazanyagtartalmát is jelenti. A Balling-fok mutatja meg, hogy 100 kg sörlében mennyi cukor található.

International Bittering Units, vagyis szabad fordításban nemzetközi keserűségi egység. A sör keserűségének mérésére szolgál, általában 0-tól 120-ig ér a skála. Megállapításához a komló súlyát, a benne található alfa sav százalékos értékét és a sör mennyiségét kell egymással és 1,34-el összeszorozni.

Pasztörizálás:

Hőkezelési folyamat, amely elpusztítja a sörben található mikrobákat, általában alsóerjesztésű sörök készítése során használják.

Radler:

Gyümölcslé vagy gyümölcssűrítmény hozzáadásával készített sörös üdítő.

Magyar szakszavak

Alsóerjesztésű:

A 19. században a láger sörökkel együtt megjelenő technika, melynek során az élesztő a sörcefre alján gyűlik össze. Hűtve, hosszabb ideig érlelik, mint a felsőerjesztésű söröket.

Számos gombafaj biztosíthatja az alkoholkészítéshez fontos erjedési folyamatot, de élesztőt használnak a kenyérsütéshez is. A sör készítésében az egyik legfontosabb fázis az élesztő hozzáadása után kezdődik: az élesztő vagy az ital tetején (felső), vagy az alján gyűlik össze, ennek megfelelően is csoportosítja őket a szakma felső- és alsóerjesztésű sörökre.

Felsőerjesztésű:

A sörélesztő az ital tetején képez egy réteget. Szobahőmérsékleten, viszonylag rövid ideig erjesztik, az élesztő egyes melléktermékei pedig a sörben maradnak, sok karakteres jegyet adva nekik.

Ilyen például a belga lambic sörök egy része is, a sörlét gyümölccsel együtt erjesztik, így kerülnek bele az adott gyümölcsre jellemző aromák.

Más néven “craft”, kraft, vagy kisüzemi sör. Magyar kifejezés a viszonylag (a nagyüzemekhez képest) kis mennyiségű sört főző, jellemzően vállalkozó kedvű és független társaságok által birtokolt, de professzionálisan gondolkodó főzdék által készített sörökre.

A közönséges komló egy kúszónövény, amelynek virágzata tobozkákra hasonlít. Gyógyhatása régóta ismert, sörökben pedig legalább az újkor kezdete óta használják kesernyés íze, illetve kedvező antibakteriális tulajdonságai miatt.

Komlózás:

A felforralt sörhöz adják a komlót vagy komlókivonatot, ami kesernyés ízekkel gazdagítja a sörlét.

Aszalt és csíráztatott gabonamagvak. A sör egyik legfontosabb alapanyaga, melynek erjedése során képződik az alkohol és a szénsav. A leggyakoribb esetben árpamagokat használnak a készítéséhez, de bármilyen más gabona is alkalmas rá.

Spontán erjesztésű:

Vad élesztőgombák vesznek részt a sör erjedésében, jellemzően barlangokban vagy más egyedi élesztőkultúrát őrző helyeken. Manapság szinte csak Belgiumban készítik, ez a híres lambic sör.

Ha a fentieken túl találkoztok más, ismeretlen kifejezéssel a sörök világából, ugorjatok be hozzánk és bátran kérdezzetek rá a pultnál. Még ha elméletben nem is, gyakorlatban biztos magyarázatot tudunk adni rá!