Ha a sörök tengerében valami igazán különlegesre vágysz, ami nem csupán a remek ízeivel, hanem az izgalmas színeivel is elvarázsol, akkor érdemes közelebbről megismerkedned a vörös sörrel. A Red Ale-ként is emlegetett sörfajta ugyanis pazar aromái mellett a szokatlan színeivel is egyedülálló sör-élményt kínál. De vajon minek köszönhetik a vörös sörök a sajátos megjelenésüket? Hogyan készül, és hol kóstolhatjuk meg őket? Cikkünkben ezekről a titkokról rántjuk le a leplet.
Noha a vörös sörök több országban is megjelentek, és az egyes nemzetek a saját értelmezésük szerint alkották meg a maguk változatát, ám bármelyik ország Red Ale-járól is beszéljünk, a stílus főbb jegyei valamennyi változat esetén visszaköszönnek. Gazdag ízviláguk, sajátos malátaprofiljuk és persze egyedi, vöröses színük egyedülállóvá teszi őket.

A Red Ale eredete
A vörös sör elnevezés alatt legtöbbször az ír Red Ale-t (Irish Red Ale) értik, melynek pontos eredete mindmáig tisztázatlan. Az ezzel kapcsolatos első írásos emlékek a 8. – 9. század között születtek, ám ezek inkább csupán annak valamiféle hasonló elnevezéssel bíró elődjére utalhattak. Az 1710-ben, Kilkenny városában alapított Smithwick’s Brewery Smithwick Draft Ale nevű tétele viszont már egyértelműen a mai értelemben vett ír vörös sör stílusának jegyeit vonultatta fel, melynek ízvilágát a pörkölt maláta enyhe édeskés aromái, valamint a visszafogott komlózás jellemezte, mely ezen felül világos, rézvörös árnyalatokkal társult.
A modern ír vörös sört sokan az angol bitter stílus adaptált változatának tartják, ám az annál alacsonyabb komlózottsággal bír.
Érdekesség, hogy bár az ír vörös sör elnevezéséből arra következtethetnénk, hogy annak eredete és fejlődése is egyértelműen Írországhoz köthető, ám ez korántsem egyértelműen helytálló. Olyannyira nem, hogy 1981-ben, amikor az amerikai Coors Brewing Company sörgyár megszerezte a Killian’s Irish Red ír vörös sör licencjogát, és elkezdte azt nagy tételben főzni, az az Egyesült Államok egyik legkeresettebb söre és dübörgő sörmárkája lett. Írország legjellemzőbb söreiről pedig ráadásul sokaknak a mai napig inkább talán a száraz stout és a porter jut először az eszébe.
Szerencsére mindez a legkevésbé sem csorbítja az ír vörös népszerűségét és kultuszát, bárhol is isszuk azt a világban.
Ízvilága, aromái, jellemzői
A Red Ale ízvilága legalább annyira izgalmas és egyedi, mint maga a külleme.
- Megjelenés
Első ránézésre a vörös sör különleges színvilága ragadja meg az embert. Árnyalatai a közepesen erős borostyánszíntől kezdve a rezes, mély vörösig terjedő skálán mozognak és szakítanak az átlagos sörök esetén megszokott aranyló -barna színvilággal. A vörös sörök SRM színskála értéke 9-18 közötti.
- Ízjegyek
Ízeinek alapját a karamelles, malátás aromák képezik, melyet a gabonák kekszes karakterei egészítenek ki. Emellett a komló jegyei enyhék és könnyedek, semmiképp sem dominánsak, ebből adódóan a keserűsége is az alacsony, az a közepes 17-28 IBU tartományba esik.
- Alkoholtartalom
Általánosságban 4,5-7% közötti ABV-vel (azaz alkohol térfogatszázalékkal) rendelkeznek, tehát a közepes sávba sorolhatók.
- Szénsavtartalom
Mérsékelt szénsavtartalmuk fokozza a kellemes és üde ízélményt és elősegíti az aromák érvényesülését.
Előállítási mód
A Red Ale legmeghatározóbb malátaösszetevőjét általában egy kis pörkölt maláta (jellemzően árpa) képezi, mely a sör jellegzetes, vöröses színének kialakulásáért felelős. A vörös sörök komlózása során jellemzően angol komlófajtákat használnak, a citrusos komlófajtákat kerülik. A kiválasztott élesztő fajtája alapvetően nem meghatározója a stílusnak, így az többfajta élesztővel is elkészíthető. A vörös sörök esetén felhasznált maláta általában azt is eredményezi, hogy az ízvilág is malátásabb, édeskésebb, ami egy kellemes, lágy kortyérzetet nyújt, ezzel szemben a pale ale sörök általában több komlót tartalmaznak, és így kortyérzetük is némileg szárazabb.

A Vörös sör típusai
Az ír vörös sört a nemzetközileg is széles körben elismert Beer Judge Certification Program (BJCP) is önálló stílusként definiálja, emellett a leírásukban azt is megjegyzik, hogy mivel a sör karakterjegyei meglehetően széles tartományban mozognak, így annak a tradicionális írországi sörökön túli változatok is megfeleltethetők. Az ír példányok (O’ Haras Irish Red Ale) alkoholtartalma kisebb, ízük gabonásabb, kortyérzetük pedig szárazabb, míg a nem ír (hanem például az amerikai) változatok (Flipside Red IPA, Dankwood ) általában erősebbek, édesebbek észteresek, határozottabb karamelles jegyeket hordoznak.
A Red Ale elnevezést az Egyesült Államokban előszeretettel használják például a sötétebb árnyalatú lager, vagy amber ale sörök megnevezésére is, ám ezek nem egyeznek meg a tradicionális ír vörös sörökkel. Lényeges különbség, hogy a hagyományos Red Ale elkészítésénél különleges, pörkölt malátákat, míg az American Amber Ale főzése során karamellizált malátákat használnak a rájuk jellemző színek és ízek elérése érdekében.
Emellett léteznek a Red Ale-nak extrémebb változatai is, mint például az Imperial Red Ale. A kaliforniai sörgyártók által kifejlesztett stílust összetett és erőteljes ízek jellemzik. A magasabb alkoholtartalommal és domináns komlóízekkel bíró sör egy meglehetősen karakteres szereplője a vörös sörök palettájának.
Ugyancsak a keményebb vonalat testesíti meg a Double Hoppy Red Ale is, mely erős komlóízzel és keserűséggel, közepes testességgel, ám az Imperial Red Ale-nál alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik.
Megjelentek emellett saját nemzeti változatok is, így például Flanders red ale, mely egy belga stílusú vörös sör.

A legnépszerűbb magyar Vörös sörök
A vörös sörök hazánkban meglehetősen ritkaságnak számítanak, így valódi kincsekként tekinthetünk a hazai kínálatban felbukkanó csemegékre.
- Igazi különlegesség a Palóc Sör Vidróczkiról, a palóc betyárról elnevezett Vidróczki Vörös nevű tétele, mely nem csak kiváló ízeivel, hanem nemzetközi sörverseny díjaival is arra ösztökéli az embert, hogy mielőbb tegyen egy próbát ezzel a betyáros finomsággal.
- A The BeerTailor sem viccel, ha vörös sörökről van szó. Red Ale-juk különleges, mély vöröses-rezes színéről hat maláta gondoskodik, emellett fenséges karamell és komlóaromái fokozzák tovább az élményt.
- A Mad Scientist is időről időre felbukkan egy-egy újragondolt Red Ale változattal, ami már csak azét is örömteli, mert saját hitvallásuk szerint az elkészítés során is folyton tökéletesítik, fejlesztik a sör stílusjegyeit. A Limerick 5,1% nevű vörös kalandjuk például a karamell, az alapmaláták valamint a pörkölt árpa remek egyensúlyával és a maga krémességével egészen fenomenális lett.
- A Szent András Sörfőzde is kitett magáért a Red Ale mezőnyben. Nyúlon Innen és a Nyúlon Túl nevű, limitált kiadású Vörös Ale tételeik egy igazi afrodiziákumként jegyzett alapanyaggal készültek. A Nyúlon Innen egy tradicionális Vörös Ale, míg a Nyúlon Túl egy tonkababbal főzött Vörös Ale. A termékleírásuk szerint Magyarországon ilyen típusú sört még nem készítettek tonkababbal, így érdemes minél hamarabb megkóstolni őket.
- A MONYO Brewing Hungarian Terroir – Mór – Oak Aged Imperial Flanders Red Ale tételére egy izgalmas páros szerelmegyerekeként is tekinthetünk. A bor és a sör
házasításának eredményeként ugyanis egy elképesztően harmonikus ízvilágú Flanders Red Ale sör született, ami Ezerjóból készült.
A Red Ale kellemes, mégis elegáns kisérője egy jó hangulatú sörözésnek, mely robosztus ízvilágával, karamelles, kiegyensúlyozott aromáival és csodás színeivel egy egyszerű alkalmat is különlegessé varázsol. Az Élesztőben bármelyik napodat megkoronázhatod egy kiváló Red Ale mellett, hiszen pazar választékunk csak arra vár, hogy megtaláld benne a kedvenceidet.