Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A lager sör rejtelmei

A lager sör a világ egyik legnépszerűbb sörtípusa, melyre szinte minden nemzet és sörfőzde alapstílusként tekint. De vajon mióta, és miért váltak a lagerek ennyire elterjedtté? Honnan ered a nevük, és mitől ilyen népszerűek a mai napig? Cikkünkben nem csak ezeket a témákat boncolgatjuk, hanem kiváló tételeket felsorakoztatva igyekszünk kedvet csinálni egy pazar kóstolóhoz is.

Maga a lager (vagy ahogy magyarul hívjuk: láger) elnevezés az alsóerjesztésű sörök széles csoportját jelöli, melyről sokaknak talán valamelyik világmárka is azonnal eszébe jut (Budweiser, Miller, Coors). Fontos azonban tisztázni, hogy a lager nem csupán az egyes márkákon, hanem egyben a lager különböző altípusain is átívelő kategóriát jelent, melynek az olyan, szintén népszerű tagjai is jól megférnek egymás mellett, mint például a pilsner, a dunkel, vagy a bock (baksör).

A láger sör eredete, története

A láger kifejezés a német ,,tárolás” szóból származik, mivel a tradicionális előállítás során a sört az erjesztést követően az Alpok hűvös barlangjaiban tárolták. A felhasznált élesztő a tartály alján gyűlt össze, (innen ered az alsóerjesztés kifejezés) melyet az 1400-as évektől széles körben alkalmaztak. A 19. századig, – a modern hűtőberendezések megjelenéséig – a német sörfőzők pincéket ástak a lagerezéshez annak érdekében, hogy a megfelelő hőmérsékletet biztosítani tudják a hűtéshez.

A hűtőgépek térnyerésével párhuzamosan a lágerek világszerte elterjedtté váltak, hiszen innentől kezdve azt gyakorlatilag bárhol és bármelyik évszakban elő tudták állítani. Talán így már az is érthető, mi az oka annak, hogy egyes teóriák szerint a hűtőgépek kifejlesztését számos sörfőzde is kifejezetten erősen támogatta. 😊

A láger sörök készítése pedig nemzeti tradíciókat is életre hívott: a pilseni cseh változat ugyanúgy legendássá vált, ahogy az osztrákok borostyánszínű bécsi lagere. A 1850-es években, amikor a német sörfőzők a szaktudásuk mellett a legendás bajor komlójukat is magukkal vitték az Egyesült Államokba, a könnyű és üde lagerek térhódításának egy újabb csúcspontját jelentette, amikor a Miller sörfőzde 1993-ban elkészítette a lager amerikai sikerváltozatát, a Clear Beer-t.

www.schlenkerla.de

A Lager sör típusai

A lagereknek számos típusa és altípusa létezik, így mindenki könnyen megtalálhatja az ízléséhez leginkább illeszkedő stílust.

Színüket tekintve világos, félbarna és barna verzióban is megtalálhatjuk őket, melyeket a maláta pörkölésének játékával befolyásolnak. Ez az árnyalatokon túl az ízjegyekre is hatással van. A legnépszerűbbek a világos lagerek.

A lager fő változatai

  • Pilsner

A klasszikus lagert a közepesen testes íze, az aranyló sárga színe, a gazdag, összetett malátajegyei és többnyire a Saaz komló kivonata teszi egyedivé.

  • Helles

Az 1920-ban Németországban született stílust alacsony komlókeserűség jellemzi, melyben a malátahangsúlyos ízjegyek dominálnak. Alapváltozata világos, aranysárga színű.

  • Vienna Lager ( Märzen, Oktoberfest)

A lager bécsi eredetű változata lágy malátás beütéssel és borostyán jellegű, rezes árnyalatokkal színesíti a lagerek izgalmas palettáját. Előállításuk során jellemző komlófajta a Nobel.

  • Dunkel

A müncheni malátából előállított sötét bajor sör ízét egy speciális cefrézési eljárásnak köszönheti. Enyhe malátaédesség jellemzi őket, ám a gyümölcsös fűszeres jegyek kevésbé.

  • Bock

A domináns malátajegyekkel bíró lagert a közepestől az egészen sötét árnyalatokig terjedő színek jellemzik. Közepes alkoholtartalmú, mérsékelt szénsavtartalommal bír.

homebrewacademy.com

Ízvilága, aromái, jellemzői

  • Megjelenés

A lagerek színei meglehetősen széles tartományban mozognak, a sörök színének jelölésére szolgáló SRM skálán a 2-30-ig terjedő sávban találkozunk velük.

  • Ízjegyek, illat

 Ízvilága harmonikus, a komló aromái határozottak, ám mégsem zavaróan erősek. A lagerek keserűsége az 5 – 45  közötti  IBU tartományba esik.

  • Alkoholtartalom

4,5-13% közötti alkohol térfogatszázalékkal rendelkeznek, így előfordulnak közöttük ütősebb változatok is.

www.borkollegium.hu

A Lager sörök előállítása

Az alsóerjesztésű lagereket leggyakrabban magasabb fehérjetartalmú árpamalátából (például pilseni malátából), Saccharomyces pastorianus nevű élesztőfajjal készítik, mely az elnevezéssel összhangban az erjesztés végén a tartály alján ülepszik le.

Az érlelés általában több hónapig tart (melyet általában 7-15 Celsius fok közötti hőmérsékleten végeznek). A hidegkondicionálás alatt a sörben különféle ízaromák és észterek elbomlanak, ez az oka annak, hogy az ale sörökkel szemben a lagerek kifejezetten komló és malátahangsúlyosak.

kiwigardenermagazine.co.nz

Lager sörök a hazai sörfőzdékből

Szerencsére a lagerek itthon is szép számban elérhetőek, így már csak azt kell eldöntened, hogy melyik főzde remekművét kóstolod meg először.

  • A Viharsarok Sörfőzde Derült Ég fantázianévre keresztelt lager sörének szlogenjében nem csak az szerepel, miszerint jól csúszik (ami persze önmagában sem hátrány) hanem az is, hogy mindennapos fogyasztása akkor is javasolt, amikor követnek bennünket az esőfelhők, vagy villámok csattognak a fejünk felett. Nos, mivel ez valószínűleg időnként mindannyiunk életében előfordul, így mindenképpen érdemes megfontolni a bölcs tanácsokat.
beerbq.hu
  • A Reketye Sörfőzde kínálatában fellelhető Session Lager egy könnyed, édes-kekszes  malátás ízvilágú frissítő sör. Termékleírásuk szerint egy szakértő azt írta róla, miszerint „nyárias, itatós, a gyári lagerekről átnevelő sör”. Nekünk tetszik, reméljük, hogy Neked is fog.
Reketye Session Lager sör
culinaris.hu
  • A Szent András Sörfőzde is számos kategóriában szerzett már rajongókat kiváló söreivel, miért lenne ez másként a lagereik esetén? Zavarbaejtően széles választékukból szinte lehetetlen csak egyet választani, hiszen cseh stílusú, Etalon névre keresztelt lager sörük ugyanannyira vonzó és ígéretes, mint bajor stílusú, 1993 nevű csemegéjük. A lagereik sora ráadásul itt még közel sem ér véget, ezért érdemes inkább szétnézni a kincseskamrájukban… 
szentandrassorfozde.hu
  • Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Fehér Nyúl igencsak formabontóra sikeredett lagerét, a könnyed stílusúnak egyáltalán nem nevezhető  Calm Strong-ot. A magas alkoholtartalmú, vadítóan malátacentrikus lager aszalt gyümölcsös, csokis, enyhén kávés ízjegyekkel társul. Izgalmas, méghozzá nem is kicsit.
Calm Storm láger sör
www.facebook.com
  • A FIRST Craft Beer szintén egy meglehetősen erős versenyzővel színesíti a magyar sörfőzdék Pilsner palettáját, hiszen Pilsnerük receptjét a legjobb cseh hagyományok alapján, a Cseh Sörfőzők Egyesületének elnökével közösen állították össze. Be kell valljuk, cseh lágerük igencsak jól sikerült…
www.facebook.com
  • A Horizont Brewery Herr Lagerének leírása szerint a legnagyobb trükk, hogy nincsen trükk. Ezzel egyébként mi is egyetértünk: ahol a kiváló alapanyagok szakértelemmel, elegendő idővel és kellő odafigyeléssel társulnak, ott valószínűleg a végeredmény is hibátlan lesz.
Horizont láger sör és más típusú sörök
player.hu
  • A Hoptop Brewery borostyán színű, Bécsi Ászok névre keresztelt Vienna Lager söre Ariana komlóval készül, és 5,3%-os alkoholtartalommal a tradicionális lagerek minőségi választékát erősíti.
hoptop.hu

A lager sörre akár egy unalmas műfajként is gondolhatnánk, mivel szinte mindenhol elérhető, túl nagy meglepetéseket nem remélünk tőle, és talán azt is hihetnénk, hogy a sörfőzdék már minden, a stílusban rejlő lehetőséget kiaknáztak.

Ez azonban szerencsére a legkevésbé sincs így, hiszen a vonzerejét pont az a megszokott, nehezen elhibázható, kiváló komló-maláta összhang jelenti, ami annyira jól tud esni egy-egy fárasztó nap után. Az Élesztőben ráadásul a lager sörök is igencsak izgalmas példányaival találkozhatsz, így ha egy kicsit újraszíneznéd az élményeidet, vagy a mindennapjaidat, szeretettel (és persze kiváló sörökkel) várunk.