Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Különleges sörök, amelyek boros- vagy éppen rumos hordóban várják a “készen van” címkét. Komló kombinációk és újragondolt viszonyok a gyümölcsökkel, netán nagyon magas alkoholfok. 

Hét kézműves magyar sörkülönlegességet szedtünk össze, amelyek izgalmas koncepciójukkal és a sörfőzőmesterek kifogyhatatlan fantáziájával bármelyik esti iszogatást fel tudják dobni.

1. Különleges vendég “Japánból”

Tokyo Lemonade

A Mad Scientist főzde rendszeresen meglepi valami szokatlannal rajongóit: ilyen a belga búzasörbe oltott japán citrusféle, a yuzu ihlette italuk, ami a Tokyo Lemonade névre hallgat. A japán citrom íze kissé savasabb-fanyarabb, mint a megszokott, ugyanakkor üde és frissítő. Nem csoda, hogy a világon nem egy italban találkozhatunk vele.

A Tokyo Lemonade egy egzotikus, itthon kevésbé ismert citrus és a klasszikus, gyümölcsökkel mindig jól házasítható belga búzasör keveréke: olyan, mint az expresszvonat Tokióban: pontosan érkezik a remélt nyári felfrissülés az első pohár után.

 

jellemzői:

Típus: belga búzasör

Alkoholtartalom: 4.2%

Jelenleg kapható? Igen!

2. Sörre bor? Mindenkor!

Hungarian Grape Ale 2020

Ha a sörök és borok uniójáról hallunk, óhatatlanul összeráncolódik szemöldökünk: hogyan működhet a két nemes ital együtt? 

Elég csak az Élesztőház udvarában körülnézni, hogy minden kételyt eloszlass. A MONYO bandája pedig még ennél is tovább ment és Hungarian Terroir sörsorozatukban döntögetik bátran ezt a tabut.

A Hungarian Grape Ale a híres magyar borvidékről, Szekszárdról inspirálódott; a sört onnan származó törköllyel és musttal együtt erjesztik, sőt, borélesztőt is felhasználnak hozzá. Az eredmény egy savanykás, tavaszias ital, egyfajta különlegesen gyümölcsös orgia.

jellemzői:

Típus: grape ale

Alkoholtartalom: 4.8%

Jelenleg kapható? Igen!

3. Nem éppen nyulaknak

Punk Rabbit

A Hara’ Punk és a Fehér Nyúl sörfőzdék együttműködésének első gyümölcse ez a magas alkoholtartalommal és testes, stout alapokkal operáló sörkülönlegesség. A több mint 11%-os alkoholfokon kívül ezt a sört narancshéjjal és kakaóbabbal is bolondították, így mindenképpen kiérdemelte helyét a különleges hazai kézműves söröket bemutató listánkon.

Ha szereted a vadabb, kesernyés, de összetett ízű sörkülönlegességeket, akkor érdemes lecsapnod egy árulkodóan menő nevű Punk Rabbitre! És mi is pontosan az a stout sör és mik az összetéveszthetetlen jellemzői? Ebből az írásunkból megtudhatod!

jellemzői:

Típus: russian imperial stout

Alkoholtartalom: 11.5%

Jelenleg kapható? Igen!

4. Az arisztokrata, aki kimászott a boroshordóból

Fahordóban Érlelt Brett

A HopTop főzde prémium sörei között böngészve nem egyszer találhatunk szokatlan koncepciók mentén, de átgondolt pontossággal készített söröket. A Fahordóban Érlelt Brett (nem lesz túl nagy meglepetés) boroshordóban várja a palackozást, jelesül tokaji furmintos hordókban pihen egy éven keresztül – újabb bizonyíték, hogy érdemes a két nemes ital együttállásaival kísérletezni.

A vad élesztőkkel tovább bolondított sör kétfajta komló felhasználásával készül: Magnum és Hallertau Mittelfurh, ezekhez jön a boroshordós érlelés különleges hatása.

jellemzői:

Típus: felsőerjesztésű sörkülönlegesség 

Alkoholtartalom: 8.5%

Jelenleg kapható? Limitált számban, de kapható!

5. Komlókavalkád

Reczerser x Horizont – Awesome Threesome

Azt talán minden tájékozottabb sörfogyasztó tudja, hogy a komló, pontosabban a komlózás aktusa nagyon fontos a sörkészítés folyamatában: a kesernyés ízélményért a komló növény tobozkái (vagy manapság olykor az ő kivonatuk) tehetők felelőssé, így érdemes játszadozni a komlófajták válogatásával. 

A Horizont főzde le is csapott a lehetőségre és kimaxolta a komlózást: a születendő sör extrém sok, 30+3 alkalommal “dúsul” komlóval (West Coast DIPA, Cascade és Amarillo) az eredményes pedig egy erőteljes, de citrusosan kedves sör.

jellemzői:

Típus: west coast double ipa

Alkoholtartalom: 8.8%

Jelenleg kapható? Jelenleg nem

6. Nyelvemlék-nyom és füst

Baszjad izüt Grozdiskie

A Reketye búzasörének már a neve sem semmi: a kutatók napjainkban éppen politikai áthallásoktól sem mentes vitát folytatnak egy vélhetően magyar nyelvemlékről, amely így hangzik: baszjad izüt. Az értelmezést mi inkább az olvasókra hagyjuk, ugyanúgy, ahogyan a főzde is. 

Viccük egy füstölt búzamalátával készült, csalogatóan könnyen csúszó sört takar, viszonylag alacsony alkoholtartalommal, de karakteres komlózással. Különleges (sejtésünk szerint csak itt használt) összetevője a csepeli szilva és a szigor is…

jellemzői:

Típus: búzasör

Alkoholtartalom: 4%

Jelenleg kapható? Igen!

7. A bohém tengerész behívója

FIRST Dagon

A First Craft Beer Főzde Dagon fantázianevű söre foglalta el a lista utolsó, hetedik helyét. Az imperial sout alapokon nyugvó sör majdnem egy évet pihen a rumoshordóban: a folyamat végére az édes gyümölcsös és a kakaós jegyek harmóniája domborodik ki. A Dagon egy magas alkoholfokú desszertsör, színe sötét és elegáns, valamennyi késő esti iszogatás vagy vacsora csúcspontja lehet.

jellemzői:

Típus: rum barrel aged imperial stout

Alkoholtartalom: 11%

Jelenleg kapható? Igen!

Reméljük, hogy listánk ihlettel tud szolgálni az esti sörözéshez és vagy a fentiekkel, vagy más őrült sörkölteményekkel töltődsz majd fel. Ha biztosra akarsz menni, ugorj be a Tűzoltó utca 22-be és csak kérdezz rá a pult mögött: mi a legvadabb sörkülönlegesség ma nálatok?

Szerintünk nem fogsz csalódni…