Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Ha tizenöt éve valakitől megkérdezted volna, hogy mi a kedvenc sörtípusa, minden bizonnyal egy nagy sörmárka nevét kaptad volna válaszul. Vagy azt, hogy ő egy kifinomult ember, nem iszik sört. Ugyanezt ma megkísérelve csak úgy repkednének az ipák, a porterek a belgian ale-ek és a saisonok.

A korsó sör már rég nem (csak) a munkásosztály jelképe, és ahogy egyre népszerűbbé váltak a kézműves, kraft, kisüzemi –bárhogyan is hívjuk őket– sörök, a viták is megszaporodtak körülöttük. Ilyen ellentmondásos téma a sörtípusok kérdése is. Mint mindent, a söröket is előszeretettel kategorizálják és sorolják műfajokba, vagy stílusokba. Ezeknek a kategóriáknak viszont közel sem olyan élesek a határaik, mint ahogy azt sokan állítják.

Nem a típusa határozza meg, hogy milyen egy sör, hanem az, aki issza. 

És ahogy mondani szoktuk, mi két fajta sört ismerünk: ami ízlik, és ami nem. Na, de a nagy bölcselkedéseket félretéve nézzük csak, mit is mondanak a különböző sörtípusokról!

A legnépszerűbb sörtípusok, és ahogy mi látjuk őket

Lager – amit még húsz éve is sörnek hívtak

A láger a sörök Suzukija: minden sarkon látni egyet, és nem véletlenül. Tömeggyártásukat az évszázadok alatt tökélyre fejlesztették. Még ha sok kézműves sör purista meg is veti, nem lehet azt mondani, hogy a láger csakis a sörgyárak söre. Rengeteg kisüzemi főzde készíti saját lágerét és valamikor igenis ez esik a legjobban.

mikor szeretjük?

Amikor olyan, mint a faék: könnyű, nincs túlbonyolítva és teszi, amit kell

IPA – a kézműves sörök öreganyja

Na igen, az öreg Indian Pale Ale, ami sokaknak gyakorlatilag egyet jelent a kézműves sörökkel. Népszerűsége mellett szóljon, hogy az IPA-t többen az egyik legősibb sörtípusnak tartják és azontúl, hogy olyan érdekes (és egyáltalán nem bebizonyított) regék lengik körül. Mint, hogy azért főzték ennyi komlóval, hogy kibírja a hosszú hajóutat Indiáig. Egy viszont biztos: az IPA a kísérletező főzdék tökéletes alapanyaga.

Nem véletlenül ez a sör indította el az amerikai craft beer revolúciót a kétezres évek elején. Egy IPA készítésénél ugyanis nem kell szigorú törvényekhez ragaszkodni. Beleborult az üstbe néhány doboz ananász vagy mangó? Vagy elgondolkoztat, hogy milyen lehet a reggeli müzlidet a délutáni söröddel keverni? Egy IPA-ban mindez elfér! (komolyan)

mikor szeretjük?

Amikor mer kockáztatni (de azért nem megy fejjel a falnak)

APA – egy kevésbé elcsépelt név az IPAnak (jó, csak viccelünk!)

De most komolyan, ha bekötött szemmel kellene kóstolnunk, sokszor mi sem tudnánk megkülönböztetni ipát az apától. És itt jönnek elő az elmosódott határok. Úgy tartják, hogy az APA (vagyis az amerikai pale ale) kevésbé komlós és valamivel alacsonyabb alkoholtartalmú az IPA-nál, de ha jobban a színfalak mögé nézünk ez azért közel sem ilyen szabályszerű. De éppen ez a szép a kézműves sörökben, nem? Legtöbbször a főzde dönti el, hogy mit ír rá címkéjére, neked (és nekünk) pedig jogunkban áll azt mondani, hogy szerintem ez nem is az!

mikor szeretjük?

 Amikor meg tudjuk különböztetni az IPAtól (nem olyan erős, de legalább olyan finom)

Búzasör – ebéd helyett

Citromkarika és rizs? A sör, amibe még főzése után is mindenfélét belepakolnak (a citromkarika még oké, de, hogy a rizsnek mi értelme van, azt ne tőlünk kérdezzétek – talán, hogy legyen mit ropogtatni az utolsó korty után…). Ez a német és belga gyökerekre visszatekintő citrusos csoda az igazi folyékony kenyér. Ha esetleg nem laknál jól vele, szokták ajánlani salátákhoz, tengeri ételekhez és mindenhez, amihez fehér bort is. Mi azért egy jó pulled pork (a’la Butcher’s Kitchen) mellé is szívesen eliszogatjuk.

mikor szeretjük?

Amikor nem sajnálják belőle a búzát, de a rizst igen

Pilsner – ha lightosabban kezdenél…

…de azért mégsem fanyalodsz egy sima lágerre. A cseh típusú pilseni régi kedvenc (az 1800as évek közepe óta pörög) és a nagy sörgyárak után az utóbbi időben kézműves főzdék is a keblükre ölelték. Nagy előnye, hogy nem olyan nehéz, mint a többi tag listánkon. Magyarul nem akad össze a nyelved, ha egy beszélgetés mellé már a harmadikat szürcsölöd. Gazdag komlózás, tartós habkorona és csomó más szépet el lehet róla mondani, ami vagy igaz az adott sörre, vagy nem. Akárhogy is, ezt legjobb ha te döntöd el.

mikor szeretjük?

Amikor megmarad a hagyományoknál, de mégsem fél egy kicsit eredeti lenni.

Stout – fekete, mint az éj

A nagyfiús sör, szokták nem túl korrektül mondani, ugyanis mi egy csomó nagylányról tudunk, aki legalább annyira szereti ezt a sörök legfeketébbikét. Szinte minden főzde kínálatában felbukkan és a mi csapjainkon is mindig találkozhattok néhány stout-al. Sokan a kávéhoz hasonlítják ízét és persze, klasszikus kézműves típushoz méltón több fajtája is létezik a milk stout-tól az imperial stout-ig. Ami még ennél is fontosabb, hogy a stout egy bitang, gatyafelkötős sör. Kettőnél több egy edzetlen gyomorba kellemetlen mellékhatásokkal járhat. 

mikor szeretjük?

Amikor pofátlanul erős, de legalább annyira ízletes is

Porter – egy másik fekete sör

Persze annál azért jóval több, de ahogy az APA-IPA testvéreknél, a porter és a stout is annyira közel állnak egymáshoz, hogy sokszor nem könnyű megkülönböztetni őket. Mindenesetre sokan azt mondják, hogy a porterek kicsit gyümölcsösebbek, csokoládésak társuknál. Ki tudja? Az mindenesetre biztos, hogy londoni rakodómunkásokról nevezték el. Egész napos pakolás után elvégre mi is esne jobban egy tízszázalékos sörnél?

mikor szeretjük?

Amikor egész nap pakoltunk. És persze ha jó csokis az íze, de nem azért mert csokoládét raktak bele…