Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Természetesen nem szeretnénk könnyelmű jóslatokba bocsátkozni és megingathatatlan meggyőződéssel állítani, hogy minden lentebb felvázolt előrejelzésünk tűpontos. Ugyanakkor vannak szemmel látható trendek, amelyek kiteljesedésére és felfutására joggal számítunk 2022-ben. Lássuk sorban, hogy melyek ezek!

A megmaradt pezsgőt kiborogattuk, az étvágyunk is lassan-lassan visszatér, sőt egy jó pofa sört is megkívánunk a szilveszteri megcsömörlés lassú múlásával; kóstolni és élveznivalóból 2022-ben sem lesz hiány.

Hódító úton a hoplager

A hazai kézműves sörforradalom egyik úttörője volt a Fóti Keserű Méz, amely 2012-ben a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete VIII. Nemzetközi Sörversenyén első helyezést ért el.

Nyomdokain járva azóta egyre több magyar sörfőzde alkotta meg saját, karakteresen komlós világos sörét (gyakorlatilag erősen és kellő ízléssel komlózott lager), sőt az utóbbi években a nagyüzemi sörkészítés is felfedezte magának a hoplagert. Ma már a szupermarketek polcain is ismerősként köszön vissza ez a kesernyés, de talán éppen ezen jellegzetessége miatt népszerű sörfajta.

A trend azonban nemcsak hazai jelenség: a világ számos országában (USA, Németország) felívelőben van a minőségi és karakteres komlónövények termesztése és nemesítése: egyre nagyobb termőterületen nevelkednek a sörbe kerülő komlótobozkák, egyre nagyobb kedvvel kísérleteznek velük a sörfőző mesterek is – mindannyiunk legnagyobb örömére.

Megint Pale Ale

Ha trendekről beszélünk, akkor nem lehet szó nélkül elmenni az IPA-k, APA-k, NEIPA-k széles (és talán a végtelenségig bővülő) választéka mellett sem. 

A hoplagerhez hasonlóan (vagy még inkább) sem a kisüzemi, sem a nagyobb márkák nem engedhették meg maguknak, hogy saját American vagy Indian Pale Ale nélkül maradjanak, hiszen a kereslet az utóbbi években töretlen és semmi sem utal arra, hogy veszítene ez az újra felfedezett sörfajta az elmúlt időszakban joggal kivívott népszerűségéből. Tehát a várakozásaink szerint az IPA-k és unokatestvérei továbbra is népszerű tételek lesznek a 2022-es esztendőben is. 

Sour is coming

A kesernyés sörfajták mellett úgy látszik, hogy a savanyú sörök hada is az ajtónk előtt áll. 

A leginkább nyáron fogyasztott sour sörök ízének titka az erjesztésében rejlik, eredetileg (a 19. század elején és előtte) a sörben természetesen fellelhető mikroorganizmusok (lásd, lambic gyümölcsös sörök) feleltek az erjedés során keletkező savanykás ízéért. A pasztőrözés elterjedése után ezeket az apró élő szervezeteket utólag kellett pótolni (hiszen a művelet alatt ezek elpusztultak), hogy a hűs ital erjesztéssel elérje a kívánt ízharmóniát.

A sour készítése (akár természetes, akár mesterséges mikroorganizmusokat tartalmaz) izgalmas és nehéz feladat, melynek a végén egy különleges, és férfiasan keserű italt vehetünk kézbe.

Cider helyett seltzer

A fentebb felsorolt trendjóslatokat többek között az egész világra hatást (és felhajtást) gyakorló USA-beli szokások és piaci változások támasztják alá. Új trendnek tűnik, hogy a hazánkban is közkedvelt ciderek mellett teret nyernek a seltzerek is (az USA-ban közel négy milliárd dollár értékben adtak el ebből a termékből tavaly). 

Az alkohol a cukor bomlása során keletkezik: a cukor forrása a bor esetében a szőlő, sör esetében a maláta, más esetben lehet gyümölcs, de tudjuk, hogy az ókorban kenyérféléket is használtak az alkohol erjesztéses előállításához. A seltzer egy kimondottan nyárra tervezett és könnyed ital, ahol a cukorforrást legtöbbször hozzáadott nádcukor biztosítja, de a gabonafélék is alkalmasak az előállítására, köztük természetesen az árpa, az árpamaláta is.

Kollaborációk ‘22-ben is?

2021-ben új fordulatra kapcsolt az izgalmas koprodukciókból származó sörköltemények. Az év egyik legnagyobb durranásaként a HopTop, a Mad Scientist, a Horizont és a MONYO sörfőzdék Farawell nevű együtt alkotott sörükkel mondtak méltó búcsút a MONYO nevében Főzdeparknak. 

De bőven volt példa zenekar-sörökre is, mint a Carson Coma és a MONYO Zsibongója; nemzetközi kollabokra a Mad Scientist és a horvátországi The Garden Brewery: Waking Up To Pomme Grenades sour sörének formájában; és márka-együttműködésekre is, a FIRST és a Pizza Me: Pizza Me APA, amiket nálunk is kipróbálhattatok.

A marketingfogásnak is beillő “összeállások” sokszor meglepően pezsdítő eredménnyel járnak, így figyelni fogjuk őket az újesztendőben is. 

Lényeg a lényeg, sörfronton 2022 várhatóan nagyobbat fog szólni az óévnél – feltéve, ha nem szólnak bele váratlan külső tényezők… Mi pedig rajta leszünk, hogy ezúttal is elhozzuk nektek a legizgalmasabb új ízeket és aktuális (s)őrületeket, hogy semmiből ne szenvedjetek hiányt!

Köszi, hogy 2021-ben is velünk söröztetek!