Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Sör kalória – avagy lehet sörözni fogyókúra mellett?

A sör az emberi faj egyik fontos élvezeti cikke: kulináris és közösségi élményt, hagyományt és izgalmat jelenthet egyszerre. Ugyanakkor a sör szót hallva elsőnek nem a híres-neves fitneszguruk tanácsai ugranak be, sőt, éppen ellenkezőleg.

De a kérdés mégis komoly. Lehet-e fogyókúrázni a sörivás mellett? És mekkora a sör kalória tartalma? A válasz természetesen igen, de nem árt előtte tisztában lenni pár dologgal.

Diéta vagy fogyókúra?

Előrebocsátjuk, hogy ki kell emelni a különbséget az egészségmegőrző diéta és az önkéntes fogyókúra között! Bár mindkettő lehet szakember által támogatott, javallott és követett, vannak helyzetek, amikor bármilyen nemű alkohol fogyasztása tilos, ilyen például a hasnyálmirigy vagy májbetegségben szenvedők esete.

Ugyanakkor, ha önként és nem orvosi tanácsra tetted le a voksodat a fogyás és fogyókúra mellett, akkor megnyugtathatunk, nem kell az életmódváltás oltárán teljesen feláldoznod kedvenc hűsítő sörödet. A fogyókúrák egyik titka a kalóriadeficit elérése: a cél, hogy több kalóriát égess el edzés, munka és a napi rutinod közben, mint amit amúgy evéssel és ivással a szervezetedbe viszel.

A sörhas és azok a fránya kalóriák

A sörről nem lehet nyugodt szívvel kijelenteni, hogy abszolút diétás étel, nem hiába hívják folyékony kenyérnek is. Kalóriatartalmát (vagyis az élelmiszerekben található kivonható energiát) részint az alkohol, részint pedig az egyik legfontosabb összetevője, a gabonákból készülő maláta adja: mindkettő olyan szénhidrátokra bomlik, amelyek nem kedveznek a fogyókúrás céloknak. Ezt egészíti ki a sör szénsavtartalma, amely pedig a puffadásért felelős, kitágítja a gyomrot. Ezeknek a hatásoknak a kombinációja alakíthatja ki a jól ismert sörhasat is.

Természetesen a sörital tudománya nem áll meg azzal, hogy bizony hizlal, egyes összetevői kimondottan egészségesek, például nagy mennyiségű B-vitamint is tartalmaz az aranyszín nedű. Nem meglepő az sem, hogy eltérő a különböző sörtípusok kalóriatartalma. A Men’s Health magazin (más italok mellett) összegyűjtötte a legelterjedtebb sörtípusok kalóriatartalmát:

Íme néhány Sör kalória tartalma

  • Bitter – 180 kalória
  • Mild bitter – 142 kalória
  • Pale ale – 182 kalória
  • Brown ale – 160 kalória
  • Stout – 210 kalória
  • Lager – 170 kalória
  • Dry cider – 190 kalória
  • Sweet cider – 220 kalória
  • Vintage sweet cider – 580 kalória

Bár a konkrét sörtől sok részlet függ (hiszen egy picikét minden főzet is más és más), ki lehet jelenteni, hogy egy világos sör, például az itthon is nagyon népszerű lager, kevesebb kalóriával bír, mint egy pale ale vagy egy olyan barna sör, mint a porter vagy a stout. Szóval ettől a ponttól kezdve a döntés a matekon múlik.

Elegendő kalóriát égetsz-e el vagy vonsz meg magadtól, hogy fogyókúrás terveidnek ne tegyen keresztbe egy korsó sör?

Könnyíts a lelkeden, könnyíts a testeden

Szerencsére mind a futás, úszás, kerékpározás, edzőtermi edzés, séta vagy kirándulás olyan élvezetes mozgásformákat nyújtanak, amelyek segítségével elégetheted a pult mellett magadhoz vett kalóriákat.

Hogy kiszámold, nagyságrendileg mennyi mozgás szükséges ehhez, még egy egyszerű kalkulátor is létezik, amely mozgásformákra bontva adja meg a választ (egy korsó lager például 20 perc futást “igényel”). Azt mondanunk sem kell, hogy mindezt előre, a jól megérdemelt söröd előtt, az edzésterved részeként végezd el, hiszen az alkohol és a szénsav kombinációja nem túl kegyes sport közben…

És egy utolsó jó tanács: hagyd csak elmenni a buszt és a villamost, érkezz biciklivel vagy gyalog az Élesztőbe és biztosíthatunk róla, hogy megtaláljuk számodra a legsoványabb sört!