Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Bevetted már a vitaminod? – kérdezi az aggódó feleség, férj, anya, esetleg gyermek a lelkes sörfogyasztótól, aki egy kacsintással válaszol: Hát persze, hogy!, és belekortyol a habos, aranyszín árpalébe. 

Élvezi a kesernyés B-vitamin, folsav és ásványi anyag bombát, vagyis a sört.

Nemcsak sörfanatikus és egészségtudatos berkekben visszatérő vitatéma, hogy a sörfogyasztás egészséges-e vagy inkább egy káros szenvedély a sok közül. 

Természetesen mértéktelen módon inni a sört nyilvánvalóan alkoholizmusnak minősül, ám a minőségi és visszafogott sörivásnak bizony vannak pozitív élettani hatásai – sőt, egyes országokban még orvos is felírhatja az aranyszín nedűt bizonyos kórképek kezelésére. Tartsatok velünk, ahogy sorraveszzük a sör jótékony hatásait szervezetünkre.

A sör egy tápanyag-bomba

Ha a szikár tényeket nézzük, akkor bizony a minőségi sör értékes vitamin és ásványi anyag forrás

Szervezetünknek tucatnyinál is több elemre, számos, az élet fenntartásában nélkülözhetetlen vegyületre van szüksége a normális működéshez – a sörben nem keveset fellelünk közülük. 

Ezek az értékes anyagok a sör készítése során képződnek vagy már a sör alapanyagiban (például a sörélesztőben) is fellelhetőek. Egy biztos, jelenlétük növeli a sör fogyasztásának pozitív hatásait.

A sörélesztő igazából egysejtű élőlények serege – a gombák országába tartoznak és több ezer fajuk él közöttünk láthatatlanul. (Már amelyekről egyáltalán tudunk, ugyanis a kutatók szerint eddig csak az 1%-ukat sikerült felfedeznünk.) 

  • A sör kiváló B-vitamin és folsav forrás (B1, B2, B6 és B12): ezek mind a szívműködés, mind az ideg- és immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen vitaminok.
  • E-vitaminban gazdag: az E-vitamin az egészséges sejtműködés, a bőr, az immun- és az idegrendszer nélkülözhetetlen vitaminja.
  • Magnéziumot, szelént, káliumot, foszfort, vasat, cinket és rezet tartalmaz: mindannyiuk fontos építőkövei szervezetünknek, az életnek.
  • Folyadékforrás: a minőségi sörök általában forrás- vagy más alacsony szennyezettségű vízből készülnek, így mentesek a mikroműanyagoktól, nehézfémektől, de a sör természetes antimikrobiális hatása a kórokozókat is elpusztítja.
  • Fenolsavak: a sör fenolsavakat is tartalmaz, amely a rákkeltő szabad gyökök kialakulásának kockázatát csökkentik.

A fentebb (a teljesség igénye nélkül) felsoroltakon túl némi fehérjét és bizony jelentős mennyiségű kalóriát is tartalmaz a sörital.

A sör jótékony hatásai: erre jó a sör!

Vesekő ellen

A sör magnézium és kálium tartalma, valamint vízhajtó hatása, illetve a sörözés során bőséggel magunkhoz vett folyadék mind-mind segítenek a vesekövek képződésének megelőzésében, illetve a már meglévő vesekövek kimosásában. 

A komlónövény savai, az italba oldott vegyületei (más egyéb élettani hatások mellett) is kedvezően hatnak a kiválasztás egészségének fenntartásában. Csehországban a sör egyes vesebetegek esetében orvos által is felírható… Mindezek mellett kalciumtartalma elhanyagolható, így a vesekő “utánpótlása” a sör útján nem biztosított.

Gyulladáscsökkentő szer

A sör (részben szintén a komlónak köszönhetően) csökkenti a szervezet krónikus gyulladásait, lelohasztva azokat, valamint áttételesen a 2-es típusú cukorbetegség ellen sem haszontalan a mértékletes fogyasztása.

A mikrobák réme

A sörben oldott savak és vegyületek elpusztítják a mikróbákat, ezáltal tartósan tárolhatóvá teszik a sört, amely ugyanezt a hatást a szájüregben, illetve a testünkben is képes kifejteni. A komló gyantája és az alkohol olyan kombináció, amely a legtöbb káros mikroszkópikus szervezetet elpusztítja.

A rák ellen is használ

A sörben található antioxidánsok képesek felvenni a küzdelmet a rák kialakulásáért is felelős szabadgyökökkel szemben. 

A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek sejtszinten rombolnak, azonban a sör antioxidánsai (xanthohumol, polifenol, E-vitamin) semlegesítik ezek DNS-romboló hatásait, így áttételesen segítik megelőzni a rák kialakulását – különösen igaz ez a prosztata- és vastagbélrákok esetében.

A szív barátja

A B6 vitamin vérrög gátló hatású, illetve a sörivás után a szervezetünkbe jutó anyagok csökkentik a szívbetegséget okozó koleszterinek mennyiségét, védve ezáltal a koszorúereket.

A sör jótékony hatásai jó része koncentráltan van jelen a fekete sörökben, amikről ebben az egészségtudatos kontextusban ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Érték a mérték

Természetesen a sörfogyasztásra is igaz az aranyszabály, hogy az érték a mérték. Magas kalóriatartalma miatt az elhízás esélyét is növeli, illetve a szénsav tágítja a gyomrot, így nem meglepő módon hozzájárul a “rettegett” sörhas kialakulásához. 

A sörben bőséggel található alkohol önmagában ugyan mikrobaölő hatású, de ugyanezt a tulajdonságát az emberi test sejtjei ellen is kifejti. 

Májunk képes lebontani az alkoholt, de túlterhelése esetén, például évtizedek rendszeres és mértéktelen ivása után az alkohol májzsugort okozhat, ami halálhoz vagy az életminőség drámai romlásához vezethet. 

Ezen felül meg kell említeni az alkoholizmus pusztító hatását is az egyén életére, családjára, társas kapcsolataira – szerencsére mindezek önfegyelemmel és a jól felfogott érdekeink szem előtt tartásával elkerülhető szövődményei az alkoholfogyasztásnak. 

A sört mértékkel és minőségben fogyasztva egy olyan élelmiszert veszünk magunkhoz, amit méltán hívnak folyékony kenyérnek. A sör jótékony hatásai nemcsak azért ilyen számosak, mert gabonából készül, hanem mert a benne található tápanyagok értéke is predesztinálja arra, hogy az életet is jelképező kenyérhez hasonlítsuk a söritalt.