A barátainkkal eltöltött idő társasági életünk velejárója. Egy-egy találkozás és jó beszélgetés egy finom ital mellett feledhetetlen élményt nyújt, melyből hosszú ideig meríthetünk erőt a mindennapokhoz.
Ám ahogyan kapcsolataink esetén is a minőséget helyezzük előtérbe, úgy elengedhetetlen, hogy a közös időtöltést is minőségi keretek között tegyük, ezért nem mindegy, hogyan választunk.
A kiváló italok – mértékletesen fogyasztva – felpezsdítik és megfűszerezik az együtt töltött perceket, az Élesztőház Spirit Bárjában pedig ehhez minden feltétel adott.
Tarts velünk és ezúttal a minőségi röviditalok világába kalauzolunk el, és talán némi inspirációt is adunk ahhoz, hogy remek szomjoltók mellett lazítsatok kicsit a mókuskerék helyett.
De vajon mi tesz egy italt minőségivé?
A kérdés jogos. Ahhoz, hogy a válaszhoz közelebb kerüljünk, egy picit bele kell merülnünk a szeszes italok készítésének világába.
Az alkoholos italok alkoholtartalmát a világ legtöbb részén általában térfogatszázalékban fejezik ki. Míg egy sör, vagy bor alkoholtartalma kisebb (jellemzően 10-15 %) addig egy párlat esetén ez az érték körülbelül 37,5% körül mozog, a finomszesznél pedig (ami a nagy tisztaságú etil-alkoholt jelenti) maximálisan 96,0-96,5%.
A szeszes italokban található alkohol szénhidrátokból keletkezik. Az emberi fogyasztás céljára szánt alkohol alapanyaga mezőgazdasági eredetű (azaz mezőgazdasági terményekből származó), melyben az erjedéshez elegendő cukor vagy keményítő található.
Ezek lehetnek gyümölcsök, gabonák, de akár egyéb növények is. Azokban az esetekben, melyeknél az alapanyagban található szénhidrát nem alkalmas a közvetlen erjedésre, a keményítőt első lépésben cukorrá kell alakítani.
Erre szolgál a malátázás. Az átalakítás eredményeként jön létre a cefre, vagy must mely immár alkalmas arra, hogy az alkoholos erjedés végbemenjen benne.
A normál erjesztés a körülbelül 14-15% alkoholtartalmú italok előállításához elég, ám ha e feletti alkoholtartalmú ital készítése a cél, akkor lepárlást (másnéven desztillációt) szükséges alkalmazni. Ennek során a folyadékelegyet tovább hevítik, melynek nyomán születik a párlat, amit egyes italoknál később tovább érlelnek.
A procedúra ennél persze sokkal részletesebb és összetettebb, ám talán így is betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen hosszadalmas munka és szakértelem szükséges egy jófajta, minőségi ital elkészítéséhez.
A növények, fűszerek zamata, szinte érintetlenül érződik ki a kész termékben, mely számos esetben párosul az összetevők pozitív élettani hatásaival is (akár bizonyos illatok, növények jótékony gyógyhatásainak formájában).
Ezzel szemben a kommersz alkoholos italok esetén jellemzően a finomszeszhez kevert mesterséges aromákkal, színezékekkel keverve érik el a kívánt hatást, melyek a szervezetünk szempontjából bizony sokkal inkább nevezhető nem kívánatosnak…
A minőségi italok előnyei a kommersz italokkal szemben számottevőek
Az ízélmény nyújtotta első – és igencsak éles – kontraszton túl a különbségek listája ezzel még közel sem teljes.Az aromák, színezékek és ezen italokban található egyéb adalékanyagok nem csupán az ízérzékelésünkre hatnak zavaróan, hanem bizony az egész szervezetünkre is, hiszen ezeknek az anyagoknak az olcsóságukon kívül semmilyen más előnye vagy haszna nincs.
Míg egy minőségi alkoholos ital – mértékletesen fogyasztva – akár jótékony is lehet a különféle kedvező hatásainak köszönhetően, addig a kommersz, rossz minőségű szeszeknél ez sajnos még kis mennyiség esetén sem mondható el róluk
A jó minőségű röviditalok esetén szerencsére erről szó sincs. Ráadásul nem csupán az ízük őrzi azoknak az alapanyagoknak, régióknak a zamatát, melyekből származnak, hanem azokról a tradíciókról is mesélnek, melyek az adott ital születésében szerepet játszottak.
Egyúttal tehát olyan izgalmas, képzeletbeli barangolást is jelentenek a világ különböző tájaira, melyekkel bepillantást nyerhetünk az egyes korokba, kultúrákba és nemzetekhez.
Egy kis kedvcsinálóként pedig lássuk, melyek a legkedveltebb röviditalok világszerte, melyek méltán tettek szert népszerűségükre.
A legkedveltebb röviditalok
Whisky
A gabona erjesztésével és párlásával, majd ezt követően fa (jellemzően tölgyfa) hordóban történő érleléssel készülő ital szülőhazájaként az egyes fajták eredete nyomán Írországot, Skóciát, Kanadát az Amerikai Egyesült Államokat és Japánt is egyaránt tekintik.
A származási helyével kapcsolatban megoszló vélemények azonban a whisky világszintű térhódítását szerencsére egy cseppet sem befolyásolták.
Gin
A hagyományosan borókabogyóból, vagy annak kivonatával ízesített égetett szeszes italt alapvetően Hollandiából eredeztetik, bár egyes vélemények szerint gyökerei már a 17. századi Angliában is fellelhetők voltak.
És ha már gin, nem érdemes megfeledkezni a világ talán legnépszerűbb koktéljáról sem.
Vodka
Az oroszok nemzeti italaként tekintett vodka jelentőségét mi sem példázza jobban, mint az a tény, hogy nevét az orosz víz, azaz voda szóról kapta, melynek becézése, a vizecske sokat sejtet annak mindennapjaikban elfoglalt szerepéről és jelentőségéről.
A hagyományosan gabonából vagy burgonyából készülő ital átlagos 37,5-40 % -os alkoholtartalma pedig szintén beszédes.
Pálinka
Méltán jóleső büszkeség érzése fog el bennünket, amikor az egyik legnépszerűbb alkoholos italról emlékezünk meg, hiszen ezt az eredetvédett gyümölcspárlatot Magyarországon kívül kizárólag négy osztrák tartományban állítják elő.
A ma már főként gyümölcsből, törkölyből előállított nedűt néhány száz évvel ezelőtt még különböző gabonákból, burgonyából is előszeretettel és rendszeresen főztek.
Rum
A Karib-térségből eredő ital a 17. századtól kezdődően indult világhódító útjára. A cukortermesztés melléktermékéből, a melaszból vagy cukornád levéből erjesztett és lepárolt alkoholos ital aromáját és ízét a gasztronómia és cukrászat is előszeretettel használja.
Gyomorkeserűk
A gyógynövényekkel ízesített alkoholos italok természetes növényi kivonatok révén különböző gyógyhatásokkal is bírnak.
A különböző fajtájú tinktúrákban más és más gyógynövények kombinációit találhatjuk meg, ezáltal a pozitív hatások is sokrétűek lehetnek. Többek között jótékonyan hathatnak az emésztésre és az epeműködésre.
Jól láthatjuk tehát, hogy a minőségi italok mértékletes fogyasztása minden (érzék)szervünkre pozitívan ható élmény lehet.
Ráadásul a beülős találkozásokkal olyan alkalmakat teremthetünk, melyek során időről-időre az italainkon kívül az élet nagy dolgait is megoszthatjuk azokkal, akik fontosak nekünk.
Spiritfilózófia – avagy: így iszunk az Élesztőben
A hamisítatlan stílusú Élesztőház Spirit Bárjában ehhez minden feltételt megtaláltok: vitrinünkben a legkiválóbb töményitalokból válogathattok, emellett pedig bartendereink magas szakértelmükkel és tudásukkal varázsolnak el, hogy a lehető legkomplexebb élményben legyen részetek.
Legyen szó keserű, édes, vagy akár szimplán a legütősebb töményekről, nálunk mindenből a legjobbat kapod.
Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a legnépszerűbb márkák mellett az egyedülálló, – a boltok polcain, kereskedelmi forgalomban sok esetben nem, vagy nehezen fellelhető – gyártók, márkák italait is megkóstolhasd, de ugyanennyire fontos számunkra az is, hogy a hazai gyártókat is támogassuk, hiszen az Élesztőben számos egyedülálló magyar márka is megtalálható.
Büszkék vagyunk rá, hogy az Élesztő Spirit Bárjában igyekszünk olyan közeget teremteni, ahova mindig élmény bejönni, hiszen a minőség és jó hangulat nálunk garantált.
Alsó polcos italok helyett válassz inkább minket! 😊