Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Gin tonic: klasszikus, kihagyhatatlan, korlátlan kiadásban

„A gyógyíthatatlannak tűnő szomorúság felszámolására desztillálva” – így definiálta apja gin receptjét Thomas Shelby, a Peaky Blinders című sorozat főszereplője, aki bőkezűen öntött magának és másoknak is a gabonapárlatból.

A jókedvért persze nem kell az 1919-es Birminghambe utaznunk, egy pohár gin tonic helytől és időtől függetlenül magával ragad.

Ismerd meg a nagy klasszikus titkait, történetét, arányait, és fűszereit!

digitalspy.com

Belevaló borókabogyó

Tudtad, hogy évente 40 millió üveg gin fogy el csak a briteknél? Ez több mint egymilliárd gin tonic elkészítéséhez elegendő… De mit is hívunk ginnek?

Az égetett szeszes ital semleges ízű alkoholpárlatból – legtöbbször gabonaszeszből – készül, és az i-re a pontot az ókor óta ismert borókabogyó vagy annak kivonata teszi fel.

Maga a gin szó is a boróka idegen nyelvi megfelelőiből származik, ami hollandul jenever, franciául pedig genièvre.

vitexim.hu

Az ital alkoholtartalma minimum 37,5%, és bár összetéveszthetetlen ízét a boróka adja, számos fűszer kerülhet még bele (például koriander, citrushéj).

A gin Európából származik, és vélhetően a mai holland területekről utazott Angliába, ahol egyre kifinomultabb verziókat kezdtek készíteni.

Napjaink legnépszerűbb koktélja, a gin tonic sem létezhetne e nélkül a fejlődési folyamat nélkül, hiszen a jól ismert, sőt imádott kombináció alapját a minőségi gin – és természetesen a szintén elsőrangú tonic – teszi ki.

Egy kortynyi gin tonic történet

A modern mixológia egyik legkedveltebb italának története az 1700-1800-as évekre nyúlik vissza. És mint oly sok mindennek, a gin tonic múltja is az orvoslásban gyökerezik.

cadryskitchen.com

Nem csak szomjukat oltották a brit katonák

George Cleghorn, egy 18. századi, skót orvos fedezte fel ugyanis azt, hogy a kinin képes kezelni a maláriától szenvedők szörnyű tüneteit. A tonic aktív összetevőjeként ismert, keserű ízű anyag láz- és fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír.

A kinint először a dél-amerikai kínafa (kininfa) kérgéből vonták ki, méghozzá úgy, hogy kiszárították és finom porrá őrölték. Érdekesség, hogy eleinte általában borba keverve húzták le.

kepmas.hu

Egyesek szerint csak legenda, ám mégis sok forrásból lehet olvasni arról, hogy az Indiában állomásozó, brit katonák – a malária elűzése érdekében – sok-sok tonicot, és persze nem kevesebb gint (vagy egyéb alkoholt) fogyasztottak a 19. században.

Winston Churchill nem hiába mondhatta egyszer azt, hogy „a gin tonic több angol életét, és elméjét mentette meg, mint az összes orvos a Brit Birodalomban”.

Egy ilyen kijelentés után talán nem meglepő, hogy még hatalmasabbat ugrott a gin tonic népszerűsége. Ekkoriban még egy facsarásnyi lime-ot is hozzáadtak egy kis plusz egészségbombaként.

A spanyol séfek mítosza

Ha előreugrunk az időben, el is érkezünk a modern spanyol bárkultúrához, ahol óriási löketet kapott a gin tonic mánia.

Méretes poharakban, a fűszer- és gyümölcs-kiegészítők ezernyi variációival nyitották ki a bártenderek a koktélmennyország azon ajtaját, amin keresztül azóta is közlekedünk.

gin-mag.com

Az egyik tonicmárka képviselője emlegeti azt a mítoszt, miszerint a spanyol séfek gin tonicot szürcsölgettek a konyhában, és ahogy szeletelték az alapanyagokat, egyet-egyet beledobáltak az italukba.

Képzeljük csak el, ahogy uborkát és zöldfűszereket vágnak egy salátarecepthez, de ihletet kapnak, vagy épp egy elnagyolt mozdulat kreál egy új, véletlen mixet!

Két keserű megfér egy csárdában

A gin tonic összetevőit egy kezünkön megszámolhatjuk, egész könnyedén beszerezhetőek a hozzávalói, sőt pikk-pakk elkészül, tehát sok érv szól a népszerűsége mellett.

A legfontosabb azonban az ízvilág, ami igazi felfrissülésként érhet minket egy hosszú munkanap után, vagy egy átbulizott éjszaka kellős közepén.

chauffeurdrive.com.au

A gin és a tonic is keserű, de együtt valami egészen mást alkot ez az álompár.

Ahogy a Sóbors szerzője is írja, „a gin egyes molekulái vonzzák a tonic hasonló elemeit, ez az egyesülés pedig egy teljesen új ízélményt eredményez”.

Három a gin-igazság

Az EU-s szabályozás szerint háromféle gint különböztetünk meg:

 • Gin (bármilyen más említés nélkül): semleges alkoholpárlat és aromás növényi kivonatok keveréke, beleértve a borókát,
 • Desztillált gin: a fentiekhez lepárlás után kivonatokat és ízesítőket adnak,
 • London (Dry) gin: a desztillált ginhez a desztilláció után vízen kívül más nem adható az alkoholtartalom csökkentésére, ezért nem ízesíthető és nem édesíthető, amikor elhagyja a lepárlót.
diffordsguide.com

Bár a harmadik típus az Egyesült Királyság fővárosát hordozza a nevében, ez csupán a stílusára utal, nem számít oltalom alatt álló földrajzi jelzésnek, így hát a világon bárhol előállíthatják.

A három fő verzió mellett számos egyéb gin forog a köztudatban. Gondoljunk csak az ősrégi Old Tomra, a szesztilalom idején hódító Bathtubra, a néhány hónapig tölgyfahordóban érlelt yellow, vagy a rózsával/eperrel/dinnyével ízesített pink ginekre!

Magyar gingyártók

Magyarországon egyre több szeszfőző-mester kezdett el kísérletezni a tökéletes gin megalkotásával. A közelmúltban például az alábbi márkák indultak hódító útjukra:

– Opera Gin,

– Búzavirág Gin,

– Tokaj GIN.

Ismerd meg az őket övező érdekességeket ebből a cikkünkből!

vitexim.hu

A titok nyitja a párosítás

Számtalan gin tonic recept és kalauz hever az interneten, de ahogy ebben a bejegyzésben is olvashatunk róla, ez a koktél olyan, mint a jin és a jang – a harmóniáért a megfelelő arányokat és az egymáshoz passzoló párokat is érdemes megkeresnünk.

A legfontosabb tippeket itt találod:

 • A klasszikus, csak borókával ízesített ginhez (például London Dry Gin) keverj hagyományos, extra ízt nem tartalmazó tonicot (például Thomas Henry, Fever-Tree Light)! Akár enyhén citrusos, vagy boróka felhasználásával készült tonic-kal is kísérletezhetsz.
 • A karakteres, édeskés jelleggel bíró, gyümölcsös vagy gyógynövényes ginhez érdemes kevesebb cukortartalmú, fanyarkásabb tonicot választani. Remek példa a Skully Oriental és a Three Cents dry tonic kombója.
 • A virágok lepárlásával készülő ginek (például The Botanist) bodzavirágos tonicért kiáltanak (például bodzás Thomas Henry)! Garantált jin-jang-hatás.
 • A navy-strength (tehát, a minimum 57% alkoholtartalmú) gineknek kiváló társként szolgálnak az erősebb ízesítésű tonicok (például aromás Fever-Tree). Engedd szabadjára a fantáziádat, ha az arányokkal való kísérletezésről van szó, hiszen merész párost tartasz ezekkel a kezedben!
thomas-henry.com

Négy magyar gin tonic recept

Ha már emlegettük a magyar gingyártás friss, ám annál határozottabb megjelenését, ismerj meg néhány izgalmas, hazai párosítást! Az &T TONICS cikkéből szemezgettünk:

 • Tattoo Criminal Gin + &T Indian Tonic Water = a madagaszkári vanília és a koriander kiemeléséért,
 • Seven Hills Tokaji Gin + &T Light Indian Tonic Water = mert a boróka-hangsúlyos ginhez könnyedség dukál,
 • Historia Hungarian Dry Gin + &T Grapefruit Tonic Water = ha energizáló, grapefruitos citrussosságra vágysz,
 • Búzavirág Gin + &T Blueberry Tonic Water = a kesernyés, de édesen zamatos pillanatokért.
mixery.hu

Házi gin tonic varázslat

Ha otthoni koktélkeverésbe kezdesz, a gin tonic esetében mindenképp a pohár lehűtésével kell indítanod. Mozgasd át a néhány jégkockával megpakolt poharat, a megolvadt vizet pedig öntsd le egy bárszűrő segítségével!

Ezután töltsd csurig a poharat – ha lehet, szűrt vízből készült – jéggel, így egymást is hűtik a kockák, és kisebb az esélye, hogy felvizezik az italodat! Az ízek élvezete tehát az utolsó kortyig kitart. Ki mondana erre nemet?

craftginclub.co.uk

Az ideális gin tonic arány

Egy rész ginhez két rész tonic javasolt a nagykönyv szerint:

 • 4 cl gin,
 • 2 dl tonic.

Érdemes persze figyelembe venni a gin erősségét, hiszen ahogy a navy-strength esetében is írtuk, a magasabb alkoholtartalom simán indokolhatja, hogy eltérj a klasszikus gin tonic aránytól.

kiegészítők és gin tonic fűszerek végtelen tárháza

Kimeríthetetlen kreativitás lengi körbe a gin tonic kultúrát, szinte felsorolni is nehéz, hogy mennyi mindennel megbolondíthatjuk ezt a klasszikus frissítőt. Válassz favoritot ezekből:

knotsandpans.com

A legjobb gin tonic fűszerek:

 • borókabogyó,
 • citrom,
 • lime,
 • uborka,
 • citromfű,
 • bazsalikom,
 • kakukkfű,
 • rozmaring,
 • zsályalevél,
 • pink perzsa rózsabimbó,
 • liofilizált málna,
 • levendulavirág,
 • kardamom,
 • grapefruit,
 • narancshéj,
 • gránátalmamag,
 • fügeszirup,
 • alma cider,
 • bodzaszörp.

Hiba csúszott a poharadba?

Talán erős szó a hiba, hiszen egy laza, kísérletezős este sok nevetést és boldog emléket hozhat magával, így inkább csak arra hívnánk fel a figyelmedet, hogy mit érdemes megpróbálni elkerülni.

toniclane.com

Erre figyelj gin tonic készítéskor:

 • Lehetőleg ne használj háromnál több fűszert, nehogy kaotikussá váljon az ízkavalkád!
 • Ha már az egyik komponens esetében figyelsz a minőségre, akkor ezt a másik hozzávalónál se felejtsd el! A gin tonic táncához két jó partner kell.
 • Koccints felelősséggel! A gin tonic pont az a koktél, ami itatja magát, jóleső felfrissülést hozva fogyasztójának. Éppen ezért könnyű megfeledkezni arról, hogy hányadik pohárnál is tartunk.

Gin tonic alternatívák

A „borókabogyó nedűt” nem csak magában kortyolgathatjuk, vagy gin tonic receptekhez használhatjuk, hanem számos más koktélnak is ellenállhatatlan alapot nyújt. Ilyen például:

 • a Cucumber Snapper,
 • a Shiso Gimlet,
 • a Space Gin Smash,
 • a C&B Old Fashioned,
 • és a Ginger Gin Fizz.
gintossen.dk

Ha kell egy kis spiritusz

Dőlj hátra, és bízd az Élesztőház Spirit Bar-jának kollégáira, hogy a közel húszféle gint tartalmazó választékunkból a hangulatodhoz legjobban passzolóval kényeztessenek!

Jelezd nekünk, ha a poharad elromlik (kifogy belőle a gin tonic), oszd meg velünk, milyen ízvilágra vágysz, és máris megjavítjuk!

Találkozzunk ma este az Élesztőben, észbontó gin tonic kombók társaságában!