Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Miből készül a gin?

Elgondolkodtál már azon, hogy vajon mitől lesz igazán ütős és finom egy gin? Annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb italról beszélünk, sokan mégis meglepően keveset tudnak róla, holott nem csupán az egyedülálló íze miatt éri meg egy kicsit közelebbről is megismerkedni vele. A gin ugyanis jóval több, mint egy egyszerű égetett szeszes ital, és cikkünkből az is kiderül, hogy nem csupán arra érdemes, hogy pályafutását a jó öreg gin-tonikban végezze.

A gin – a vodka mellett – máig az egyik legkedveltebb koktél-alapanyag, hiszen alapvetően egy semleges ízű italról beszélünk. Ízeinek titkait boncolgatva azonban beláthatjuk, hogy az az első benyomásnál sokkal komplexebb, mely ráadásul a jellegzetes aromájáért felelős borókabogyón is jócskán túlmutat.

A gin eredete

A borókabogyót már a 11. században is alkalmazták különböző gyógyászati célokra, hiszen a salernói bencés szerzetesek már ekkortájt is előszeretettel készítettek borókabogyóval átitatott szeszes italokat az egyes emésztési, valamint máj, és vesebetegségek kezelésére.

stock.adobe.com

A mai értelemben vett gin elődjeként viszont a holland eredetű jenever nevű likőrt tekinthetjük, ami egy gabonaalapú malátapárlat volt, melyet borókabogyóval ízesítettek. A gyógynövényes ital nem csupán az különleges íze miatt vált népszerűvé, hanem azért is, mert annak ugyancsak jelentős gyógyhatást tulajdonítottak. A legendák szerint a 17. században zajló harmincéves háború alatt a hollandok harcát segítő angol katonák olyannyira megszerették az italt, hogy az innentől kezdve az Angliában is elsöprő sikereket aratott és kezdetét vette a gin-őrületként elhíresült, legendás időszak.

Maga a “gin” elnevezésegyebekben a francia “genièvre” kifejezésből ered, ami hollandul borókát jelent.

A gin összetevői, sajátosságai

A szeszesitalokról szóló EK rendelet szerint a gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, melynek előállítása során a mezőgazdasági eredetű alkoholt borókabogyóval ízesítik. Alkoholtartalma az uniós szabályozás szerint legalább 37,5%.

A gin alapja tehát valamilyen – általában árpából vagy rozsból készített – tiszta és semleges ízű alkoholpárlat, melyet az adott gin stílusa szerinti, különféle növényi alapanyagokkal ízesítenek.  

A növényi alapanyagok esetén a főszerep kétségkívül a jellegzetes ízért felelős borókáé, ám emellett a koriandermag, valamint az angyalgyökér is szinte valamennyi ginben megtalálható. Ezen kívül természetesen számtalan gyógynövény, gyümölcs, citrus, vagy dióféle is kerülhet az összetevők közé, hiszen világszerte számtalan típusú gin létezik, sajátos íz-, és aromaprofillal.

stock.adobe.com

A gin elkészítése

A gin alapjaként szolgáló alkoholpárlat előállításához szükséges erjesztést követő lépés a lepárlás, melynek több változata terjedt el.

  • A hagyományos módszerként tekintett áztatott lepárlás során az ízesítéshez használt  fűszereket gabonaszeszben, jellemzően 24-48 óráig áztatják (azaz macerálják), majd ezt követően főzik és újra desztillálják. Az elkészült italban végül hígítással állítják be a kívánt alkoholfokot és számos esetben le is szűrik azt.
  • A gőzinfúziós lepárlásnál a gyógynövényes alkotóelemek ható,-és aromaanyagait a felmelegített szeszes ital etanol gőzei oldják ki az efölé felfüggesztett növényekből, és nem desztillálják azt újra. A tökéletes ízek előállítása érdekében a hagyományos és a gőzinfúziós lepárlási technikát sok esetben vegyítik is egymással egy-egy gin elkészítése során.
  • A legújabb lepárlási módszerként ismert vákuumdesztilláció lényegét a vákuum hatására alacsonyabb hőmérsékleten elérhető forráspont jelenti, mely ezáltal kíméletesebben segíti elő a növényi aromák még intenzívebb kioldódását és érvényesülését.

A lepárlást végül a palackozás követi, melynek során a gin címkézett palackokba kerül.

pexels.com

A gin típusai

A gineknek számtalan stílusa létezik, a legismertebbek ezek közül az alábbiak.

London Dry Gin

A tradíciók őre: máig az egyik legkedveltebb és legismertebb gin stílus, melyet Angliában készítettek először a 18.század környékén. Magasabb alkoholtartalom, és koncentráltabb aromák jellemzik, minimális cukortartalom mellett.

diffordsguide.com

Skót gin

A rendkívül népszerű gin alapanyaga jellemzően az árpa, melyet az olyan márkák kiváló tételeiben is megízlelhetünk, mint például a Hendrick’s, a Tanqueray vagy a Gordon’s.

scottishgin.com

Old Tom Gin

A stílus egyik legfontosabb jellemzője, hogy egy átlagos gin-nél édeskésebb, ugyanis cukorral készítik.

haymansgin.com

Sloe Gin

A likőrszerű, édeskés változat kökénnyel készül, mely hagyományosan a téli időszak egyik kedvenc itala volt. Nyáron előszeretettel dúsítják citrusokkal és szódával, ami igazán üdítővé teszi azt.

ginshop.hu

Plymouth Gin

A Plymouth-ban 1973 óta egyedi receptúra alapján készített édeskés gin máig eredetvédelem alatt áll. Az egyedülálló és lágy borókaaromák mellett citrusos ízjegyek jellemzik.

shoptr5.kaiopoli.com

Jenever

Hollandia és Belgium hagyományos gin változata. Nevének használata csak ebben a két országban, valamint néhány további, a jogszabály által meghatározott régióban lehetséges. Nyolc, ugyancsak eredetvédett változatát különböztethetjük meg.

ginshop.it

A lista persze ezzel messze nem teljes. A gineket szabályozó EK rendelet egyébként a gin mellett a desztillált gint, valamint a London gint nevesíti önállóan.

A ginek között találkozhatunk a “dry” elnevezésű változatokkal is, ez azokat jelöli, amelyek literenként legfeljebb 0,1 g cukron kívül nem tartalmaznak további hozzáadott édesítőt.

Ginek a hazai palackokból

Mivel a gin előállítása szerencsére nem köthető konkrét földrajzi területhez, így már hazánkban is több sikeres próbálkozás történt már a ginkészítés műfajában. Az erről szóló blogbejegyzésünkben részletesen bemutattuk a műfaj kiváló hazai képviselőit, mint például az Első Magyar Gin-ként elhíresült Opera Gin-t. Emellett a paletta folyton változik, így az olyan, szintén izgalmas és a magas szintű minőség iránt elkötelezett szereplőkre is érdemes odafigyelni, mint például az Árpád Gin.

buzzword.hu

Egy tökéletes páros: a Gin & Tonic története

A friss lime-mal vagy citrommal, sok jéggel felszolgált gin-tonic napjainkban is az egyik legnépszerűbb koktél. Talán elsőre hihetetlen, de a legenda szerint a kinines tonikot (és mellé egy kis gint) a malária egyik lehetséges ellenszereként is használták a 19.században.

stock.adobe.com

A kinin esetleges gyógyító hatásait már George Cleghorn skót orvos is vizsgálta ekkoriban, ám annak keserű ízei nem mindenkinél arattak osztatlan sikert. Ennek ellensúlyozására némi gin-nel és facsart lime-mal turbózták fel az italt, melynek így már nem csupán remek hatásai, hanem kiváló ízei is érvényesülni tudtak. A gin tonicot még maga Winston Churchill is méltatta azon elhíresült kijelentésével, mely szerint ” A gin és tonic több angol életét és elméjét mentette meg, mint a Birodalom összes orvosa .”

Nos, hogy tényleg így volt-e, azt nem tudjuk, azt azonban igen, hogy a gin tonic máig a világ egyik legkelendőbb itala.

A legnépszerűbb szeszesitalok tengerében mindig érdemes egy kicsit elidőzni az örökzöld klasszikusok között is, hiszen megannyi izgalmas ízt és élményt kínálnak. Az Élesztőben pedig nem csupán ezeket és a legkiválóbb gineket találod meg, hanem ennél sokkal többet: pazar ételekkel és remek hangulattal várunk, bármikor is látogatsz meg minket.