Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Az Élesztő rezidens alkoholszakértője, Dr. K. a fenti égető kérdésben siet újból segítségünkre.

Tekintve a fekete sörök pult előtti (és mögötti) széles rajongótáborát, elengedhetetlennek gondoltuk, utánajárni, mi különbözetei meg őket a kézenfekvőn túl világosabb párjaiktól. Különös tekintettel élettani hatásaikra. 

Ahogy az alább kiderül, a fekete sörök kis túlzással akár egy vényen is megállnák helyüket gyógyszer gyanánt…

A fekete sörök különlegesek… de mégis mitől?

Nemcsak különlegesek, meglehetősen megosztóak is. Legtöbbünknek igazi love-hate kapcsolata van a sötét tónusú sörökkel és az érzelmek a radikális irányba képesek elhúzni.

Dr. K. is ezt a tábort erősíti, szenvedélyes porter és stout-imádatával. De mielőtt még rátérnénk a doki tudományos indoklásaira, vegyük sorra újból: mik is azok a fekete sörök!

Ahogy a porter vs stout cikkünkből kiderül, a két sörtípus története egészen a XVII. századi londoni ipartelepekig vezethető vissza és a következő tulajdonságokat lehet róluk elmondani általánosságban:

Ilyen a fekete sör:

  • Felsőerjesztéssel készül, ami azt jelenti, hogy speciális sörélesztővel magasabb hőfokon állatják elő. Ízében a sörélesztő hangsúlyosabb szerepet kap, mint az alsóerjesztésű (világos) söröknél
  • Színét a sötétebb (és mind ízében, mind hatóanyagában intenzívebb) malátának köszönheti
  • A gazdag malátázás mellett a porterekből és stoutokból nem sajnálják a komlót sem
  • Jellemzően valamivel magasabb alkoholtartalma a világos söröknél
  • A típustól függően édes, vagy épp kesernyés, kávés és/vagy pörkölt utóízzel megspékelve, egy igazán testes ital

  És itt szólalnak fel a sör-geekek, hogy a fenti tulajdonságok csak a porter és stout sörökre érvényesek, pedig nem csak azok lehetnek feketék.

  Mint mindig, ezúttal is igazat kell adnunk nekik. A kivétel és a szabály esete alapján ugyanis van pár rendhagyó sörtípus, mint a black lager, aka. a „német fekete sör”, ami alsóerjesztése ellenére is sötét külsővel büszkélkedhet.

  De maradjunk most a klasszikus fekete söröknél és térjünk is át Dr. K. asztalához, ahol egy tiszteletre méltó szortiment gyűlt össze.

  Orvosság, vagy egy jó kifogás?

  Az Élesztőben csapon fellelhető összes fekete sör a jó orvos előtt sorakozik, aki köszöntésünk után türelmetlenül kapja fel az első áldozatot, majd barna-habos bajusszal kezd neki mondandójának.

  Kérdés nélkül jelenti ki hipotézisét: „a fekete sörök megannyi jótékony élettani hatással rendelkeznek”. De még ennél is tovább megy: „adekvát helyzetben akár orvosságnak is javasolnám. Persze csak mértékkel.” Teszi hozzá.

  Mi sem húzzuk tovább az időt, nézzük, miként és mitől gyógyhatásúak a fekete sörök!

  A fekete sörök segítenek megakadályozni
  a vérrögképződést

  Amerikai tudósok kutatásai szerint szívünk egészségét kifejezetten támogatják a stout és porter sörök. A flavonoid nevű természetes hatóanyagnak köszönhetően – mely a sör sötét színét okozza – a fekete sörök segítenek kitágítani az artériákat, ezzel akadályozva meg a vérrög, és más szívbetegségek kialakulását.

  A jó doktor előszeretettel ajánlja a stout söröket a vörösbor helyettesítőjeként. „Hiszen hatóanyaguk megegyezik, és még kalóriatartalomban is a sör vezet. Nem beszélve az ízről.”

  Alacsonyabb kalória- és magasabb
  antioxidáns-tartalommal bírnak

  Első ránézésre (és kortyolásra) nem mondanánk meg, hogy a karakteres ízű fekete sörök kevésbé hizlalnak a könnyed lágereknél és pilseknél, pedig általánosan alacsonyabb kalóriatartalmukkal ezt a versenyt is a sötét oldal nyeri. Ráadásul a hasonló tápértékű vörösborokhoz képest is közel fele annyi kalóriát tartalmaznak.

  Ezen a ponton el is fogy az első korsó stout és mielőtt a doktor nekikezdene porterének, még kifejteti, hogy a magasabb hőfokon való főzési technikának köszönhetően a malátából a markáns ízvilág mellett értékes ásványi anyagok is felszabadulnak (amit kutatások is alátámasztanak). Ezek az antioxidánsok elmondása szerint segítik megkötni a szabadgyököket is szervezetünkben.

  Erősítik a csontokat

  Ezért fogyaszt Dr. K. tej helyett inkább portert.

  Az árpa és a komló remek szilíciumforrás, ami pedig növeli a csontok ásványi anyag tartalmát. Jobban, mint bármilyen étrend kiegészítő – jegyzi meg a doktor. Leghatékonyabb a csontöregedés lassításában tud lenni a fekete sör, így 40 év felett szinte kötelezővé kellene tenni. (Ő mondta, nem mi!) 

  „Persze csak mértékkel. Napi egy pohárkánál nincs szükség többre.” Ürült ki a harmadik korsó is K. előtt.

  Növelik a férfiasságot

  Nem gondolták volna, mi? – mondja sejtelmes mosollyal bajsza alatt.

  A fekete sörök magas fitoösztrogén-tartalma hozzájárulhat a libidó fokozásában a férfiaknál. További, nemi hormonok termelését serkentő ételekkel kombinálva, mint a kagyló, vagy a chili, a hatás még tovább emelhető. Csak ne vigyük túlzásba… – Int óvatosságra a bölcs orvos.

  De magas vastartalmuk miatt a vérkeringést és a vörös vérsejtek képződését is hatékonyan javíthatják, amit pedig minden nem hasznára tud fordítani.

  Miután az utolsó korsó is kiürül, és orvosunk nagy nehezen feltápászkodik asztalától, a következő gondolattal hagy minket magunkra: „Higgyék el, ha a meccs mellé lágerek helyett stoutot, vagy portert fogyasztana a nép, egészségesebb társadalomban élnénk. Igaz, páran lemaradnának a második félidőről.”