Ha a kedvenc kisüzemi sörödet kortyolgatva jellemzően nem szoktál azon töprengeni, hogy milyen gasztronómiai remekművek készülhetnének belőle a konyhában, akkor talán ideje alaposabban szemügyre venni a kérdést.
Szeretett söreink ugyanis – meglepő módon – sokszínű konyhai alapanyagként is tökéletesen megállják a helyüket. A sörös receptek nem csak arra teremtenek lehetőséget, hogy még többet hozz ki az italodból, hanem arra is, hogy akár egyedül, vagy társasággal valami igazán emlékezeteset alkossatok.
Kézműves sörökből készíthető ételekről már egy korábbi cikkünkben is írtunk, de mivel a gasztronómia, akárcsak egy jó sörfőzde, folyamatosan megújul és fejlődik, így folytatjuk a kiváló sörös receptek sorát.
Fűszeres sörben sült pulykamell
Egy étel, amitől garantáltan átjár a chill. Nem csak azért, mert zseniálisan finom, hanem azért is, mert a pulykahús bizony bővelkedik a jó hangulat fenntartásáért felelős L-triptofánban is. A sörről pedig nincs is további mondanivalónk, – már ami a jó érzéseket illeti -, így ezzel a fogással szinte borítékolható az öröm.
Hozzávalók:
- 45-50 dkg pulykamell
- 2 dl barna sör
- 1 dl olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt bors (tarkabors)
- 1 teáskanál grill fűszerkeverék
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A pulykamellet szeleteld fel, ezután pedig egy kicsit klopfold is át.
A fűszereket keverd össze az olajjal és a barna sörrel, majd forgasd bele a hússzeleteket. - Letakarva hagyd egy fél óráig állni a hűtőben, hogy jobban összeérjenek az ízek, de ha nagyon sietsz, azonnal be is pakolhatod a szeleteket egy tűzálló tálba vagy tepsibe.
3. Fedd le alufóliával, majd 180 Celsius fokos sütőben süsd körülbelül 30-35 percig.
Ekkor fordítsd meg a húsokat, és a fóliával visszatakrva hagyd tovább sülni még további 30 percig. Bármilyen, tetszőleges körettel tálalható.
Milyen kézműves sört használj? Bármilyen markáns klasszikus ízvilágú, lehetőleg barna sör megfelel, a Szent András Sörfőzde Ogre nevű csemegéje például egy kitűnő választás.

Sörös kenyér
Bár a folyékony kenyér és a kenyér találkozása első hallomásra talán okozhat némi képzavart, de ha kipróbálod ezt a zseniális kenyérreceptet, garantáltan mindenkit lekenyerezhetsz vele.
Hozzávalók:
- 500 gramm finomliszt
- 220 ml sör
- fél tasak (3-4 gramm) száraz élesztő
- egy teáskanál só
Elkészítés:
1.A sörből és az élesztőből és a liszt egy részéből híg egyveleget keverünk és 15 percig állni hagyjuk. Nem gond, ha a hozzávalók hidegek, a recept így is tökéletesen működik. Ezután alaposan összedolgozzuk a masszát többi liszttel, és összedagasztjuk az egészet egy kiskanál sóval.
2. 3/4 óra pihentetés után egy kicsit átgyúrjuk, majd kenyérformává alakítva zsírozott, lisztezett felületre téve letakarjuk, majd szépen bevagdossuk. A tetejét akár díszíthetjük egy kis dióval, vagy egyéb magokkal, például napraforgóval is.
3. A sütőt 230 Celsius fokra melegítjük és a kenyeret alsó – felső sütéssel 25 percig sütjük. Kihűlés után fogyasztható, de a türelmetlenebbek már langyosan is szeletelhetik.
Milyen kézműves sört használj? Nincsenek szigorú megkötések, de figyelj a kenyér ízvilágára: lehetőleg ne gyümölcsös változatot válassz. A Horizont Herr Lagerével egészen biztosan nem nyúlsz mellé.

Sörös bundás csirkemell
Egy klasszikus fogás, mely a bundájában lévő sörnek köszönhetően újszerűen izgalmas ízélményt kínál.
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé
- só, bors
- 4-5 evőkanál finomliszt
A bundához:
- 3 tojás
- 15 dkg liszt
- só, őrölt bors és egy csipetnyi szerecsendió, ízlés szerint
- 150-200 ml sör
- étolaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A csirkemell filét vágd fel vékony szeletekre. A sörös bundához verd fel a tojásokat egy villa segítségével, majd óvatosan és csomómentesen keverd el a liszttel.
2.Következhet a fűszerezés, majd add hozzá apránként a sört is és jó alaposan keverd össze. Ha esetleg túl híg lenne, adhatsz még hozzá egy pici lisztet. A lényeg, hogy a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát kell kapnod.
3. A csirkemell szeleteket forgasd meg a lisztben, majd mártsd őket egyenként a masszába.
Forrósítsd fel az olajat és első lépésben süsd őket 3-4 percig, majd fordítsd meg őket és járj el még egyszer ugyanígy. Ha már aranybarna színűek, akkor jó eséllyel készen is vagy, de figyelj oda, mert ha túl sokáig sütöd őket, könnyen megéghetnek.
A bunda egyébként abszolút univerzálisan használható, így akár zöldségeket (karfiol, gomba) is süthetsz benne.
Milyen kézműves sört használj? Ennél a receptnél is arra figyelj, hogy a klasszikus, komlós-malátás alapkarakter legyen a fő irány, tehát mindenképp mellőzd a gyümölcsös, ízesített változatokat. A Monyo Lucky Seven Simcoe Hoplager nevű tétele például kitűnő lehet ehhez.

Sörös muffin
Egy igazi jolly joker recept, hiszen amellett, hogy a muffin elkészítése nem egy ördöngősség, a végeredményt is mindenki szeretni fogja. Az összetevők között szereplő finomliszt akár zablisztre is lecserélhető, szóval ezzel a recepttel akár a sör-fitnesz világát is meghódíthatod.
Hozzávalók:
- 250 ml sör
- 110 g zsiradék (vaj, vagy kókuszzsír)
- 200 g cukor
- 80 g cukrozatlan kakaópor
- 2 db tojás
- 180 g tejföl
- 260 g liszt (búzaliszt vagy zabliszt)
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 3 kávéskanál vanília kivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
- muffinpapírok és persze muffin sütőforma
Elkészítés:
1.Hevítsd fel a sört a zsiradékkal egy kis lábasban, amíg az teljesen el nem olvad. Ekkor vedd le a tűzről, és keverd bele a cukrot vagy az édesítőt, valamint a kakaóport.
2. Keverd a sörös masszához a tojásokat, a tejfölt, a vaníliát, majd keverd össze egy külön tálban a lisztet, szódabikarbónát és ezt is add hozzá az eddigiekhez. Jó alaposan dolgozd össze, és öntsd a muffinpapírokkal kibélelt formákba.
3. A muffinokat körülbelül 15 percig süsd 175 Celsius fokon, de tűpróbával ellenőrizd: ha a tű, vagy a villa száraz marad, akkor készen is vagy. A kreatívabbak krémsajtból, tejszínből és cukorból akár íncsiklandó öntetet is készíthetnek rá.
Milyen kézműves sört használj? Ennél a receptnél bátran jöhetnek a csokoládés ízjegyek, a krémes stout-ok vagy porterek. A Rizmajer Coconut Coffee-ja például egészen biztosan izgalmassá teszi az összhatást.

Sörös-tejszínes pogácsa
Egy kiváló sörkorcsolya, ami részben sörből készül. Ez aztán tényleg az a csemege, amit gyakorlatilag lehetetlen abbahagyni. Melegen és másnaposan is kitűnő, – és itt persze elsődlegesen a pogácsára gondolunk. Bár a hozzávalók felezhetők, de szerintünk erre nem lesz szükség.
Hozzávalók:
- 95 dkg liszt
- 12,5 dkg tejszín (lehetőleg minimum 20% zsírtartalmú)
- 10 dkg tejföl
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dl tej
- 1 dl sör
- 2,5 dkg élesztő
- 1 db egész tojás (és egy a kenéshez)
Elkészítés:
1. A tejet langyosítsd meg, a cukrot add hozzá, majd morzsold bele az élesztőt és hagyd, hogy felfusson.
2. Ezután az összes hozzávalót tedd dagasztóba és géppel, vagy kézzel jó alaposan dolgozd össze. Ha kész vagy, következhet 30 perc pihentetés.
3. A tésztát nyújtsd ki körülbelül 1-2 cm vastagságúra. Szaggasd ki a pogácsákat, kend meg a tetjüket felvert tojással és szórd meg gazdagon reszelt sajttal, majd 210 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd készre. Amikor már szép aranybarnák, készen is vagy.
Milyen kézműves sört használj? Bármilyet, aminek az alapízeit a komló és maláta jegyei határozzák meg. A Fehér Nyúl üregében fellelhető Pils például tökéletes ehhez.

Mindenképp arra buzdítunk tehát, hogy kapj fel az Élesztőből egy (két) palack kiváló sört, és engedd szabadjára a kreatív szellemedet a konyhában is. Ha pedig netán stresszessé válna a helyzet, csak kortyolj egyet a kedvenc csemegédből és a teljes chill érzése így is garantált lesz.