Ha azt hitted, csak a bárpult mögött kenyerünk a sör, meg fogsz lepődni!
Igazából mi is meglepődtünk, amikor megtudtuk, mennyi lehetőség rejlik kedvenc söreinkben amikor a konyhai hozzávalókhoz csapjuk őket .
Annak örömére, hogy visszatértek az elvihető csapolt sörök az Élesztőbe, segítségül hívtuk szomszédainkat a Butcher’s Kitchentől, hogy megtudjuk, mire használhatod a literes PET palackokban hazavitt söröket a konyhában.
Az eredmény egy kötetre való receptgyűjtemény lett, az általános sörpácoktól a legőrültebb sördesszertekig. Ebből választottuk ki nektek az öt legélesztősebbet. Elkészítheted őket külön-külön is, de az igazi mégis az, ha négyfogásos menübe szervezed mindegyiket a következő vendégségre.


5. Banánkenyér… folyékony kenyérből
Miért, mire számítottál?
Ez volt az egyik kedvencünk. Amilyen könnyű elkészíteni legalább olyan finom, a legjobb benne mégis az, hogy így bűntudat nélkül fogyaszthatod reggelire is kedvenc sörödet.
hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 6 g sütőpor
- 7 dkg apró szemű zabpehely
- 125 dkg barnacukor
- 2.5-3db pürésített banán
- 3,5 dl búzasör
- 0,5 dl juharszirup
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 ek szezámmag
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Miközben a sütőd 190°C-ra melegszik, szerezz két nagy edényt. Az egyikbe borítsd bele a következőket: liszt, sütőpor, zabpehely és barnacukor és keverd össze jó alaposan. A másikba mehet a sör, a banán és a juharszirup (jó lesz az… bízz bennünk!) ezt az ízletes egyveleget is mixeld össze alaposan, majd a két tálat öntsd egybe és keverd tovább. Addig, amíg jó nyirkos (értsd: gusztustalan) nem lesz a matéria.
- Öntsd a banános-sörös-lisztes masszádat egy kenyérformába (kb. 12×22 cm) kend be olajjal, majd a tetejét szórd meg szezámmaggal és süsd kb. 55-60 percig. Mikor a közepébe szúrt fogpiszkálón nem marad tészta, a sörbanánkenyered elkészült!
- Hagyd hűlni 10 percig, mielőtt kiemeled a formából.
Milyen kézműves sört használj: Hefeweizen, de bármilyen búzasörrel működik (lehetőleg az Élesztőből)


4. Brokkoli + sajt + sör = minden krémlevesek királya
Most, hogy megvolt a reggeli, folytathatjuk mindjárt az ebéd felvezetőjével.
Hagymakrém, gombakrém paradicsomkrém… nem tudjuk, te hogy vagy vele, de minket egy krémlevessel elég könnyű levenni a lábunkról. Ezért, amikor a Butcher’s bandája megmutatta ezt a receptet, tudtuk, hogy nem maradhat ki a listából.
hozzávalók:
- 3 ek vaj
- 5 zeller szára, apróra vágva
- 3 közepes méretű sárgarépa, apróra vágva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 közepes fej brokkoli felvágva
- 1 nagy kaliforniai paprika
- 1,5 l húsleves
- 1 csipet bors
- 4,5 dkg liszt
- 1,5 dl víz
- 1 közepes (vagy nagy) tál reszelt sajt (ízlés szerint)
- 2 csomag ömlesztett sajtkrém (20dkg)
- 3,5 dl lágersör
Elkészítés:
- Szerezz egy lábost és olvaszd meg a vajat közepes hőfokon. Mehet bele a zeller, a répa, a hagyma és kevergesd pirulásig, majd vedd le a tűzről. Ezután következhet a brokkoli és a paprika, majd fél perc kevergetés után öntsd nyakon a húslevessel (a lustábbaknak leveskockából is jó lesz) borsozd, sózd. Ezután jöhet a liszt és a víz: egy edényben keverd lágyra, majd öntheted (lassan!) a lábosba. Forrald fel az egészet, majd vedd takarékra és várj türelmesen, amíg megszületik a varázslat: a kívánt krémleves-állag. Ez kb. 25-30 percet vesz igénybe.
- Ezután mehet bele a sajt és a sör kevergetés mellett, amíg a sajt teljesen elolvad. Az ínyencek és húsevők sült baconnel spékelhetik, de további reszelt sajt is mehet a tetejére csak úgy díszítés gyanánt.
Milyen kézműves sört használj: Egy jó lágert, vagy pilst. Az Élesztő pils mindig jó döntés 😉


3. Sörtéskaraj gazdagon – hogy a húsevőknek is kedvezzünk
Egy igazi kiadós főétel mellé nem hiányozhat a sör, ezt tudjuk. De mi azt mondjuk belőle sem!
A sör és a sertés verhetetlen kombináció. Egy jól összeállított sörös húspác pedig Gordon Ramsey-vé képes tenni még a konyha Mr. Beanjét is. Íme, az a pác!
hozzávalók:
- 4 filézett sertéskaraj
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 tk bors
- 1 ek repceolaj (olíva is jó)
- 3 ek ketchup
- 2 ek barnacukor
- 2 dl IPA sör
Elkészítés:
- Sózd és borsozd a karajokat, majd egy nagyobb serpenyőben kezd el olajon pirítani, amíg be nem barnulnak mindkét oldalon.
- Keverd össze a ketchupöt, a barna cukrot és az IPA-t egy tálkában és öntsd nyakon a húsokat az ördögi mixszel. Forrald fel a szószt, majd vedd takarékra és lassú tűzön süsd további 4-6 percig. Hagyd állni legalább 5 percet felszolgálás előtt, majd figyeld a reakciókat!
Milyen kézműves sört használj: Mi egy könnyebb Élesztő NEIPA-t javaslunk, de a bevállalósabbak egészen a Double IPA-ig is elmehetnek az ízélményért.


2. Vörös sörös marhapörkölt Élesztő módra
Ha az igazi hazaira vágysz, de eleged van már a vörösboros marhapöriből.
Persze a tűzhelyen bármikor elkészítheted, de ha igazán jót akarsz magadnak és a vendégeidnek, leporolod azt a bográcsot és irány a kert (vagy egy kemping tűzrakó hellyel a Dunakanyarban)!
hozzávalók:
- 70 dkg marhahús
- 3 fej vöröshagyma
- 3 ek olaj
- 1 tk köménymag
- 4 ek paradicsompüré
- 2 tk édes-nemes (vagy jó erős!) pirospaprika
- 2dl vörös American Amber Ale (vagy más Ale sör)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 szál petrezselyemzöld
- 2 tk bors
- 2 tk só
Elkészítés:
- Mosd meg s kockázd fel a húst, majd olajon pörkölj alá a hagymának és a köménymagnak, amíg üveges állaga nem lesz (a hagymának mármint). Ekkor mehet bele a hús. Miután megpirult, öntsd le kíméletlenül a pohár vörös söröddel, a paradicsompürével és a pirospaprikával. Tedd takarékra és főzd puhára a húst. Ha úgy látod, hogy egy kicsit kiszáradt, vagy csak maradt még pár korty az Élesztős elviteles palackodban, nyugodtan locsold utána azt is.
- Ezen a ponton jöhet a só, a bors a zsemlemorzsa és az összezúzott fokhagyma is. Még 2-3 percig kevergesd a tűz felett és készen is vagy! Köretnek nokedli, rizs, vagy szarvacska tészta és egy klasszikus ubisali dukál.
Milyen kézműves sört használj: Bármilyen Ale sör működik, de mi az Élesztő Vörösre esküszünk – ha már…


1. A desszert sem maradhat el: Stout brownie!
Még szép, hogy lesz sördesszert!
Az ötfogásos menünk megkoronázásaként következzen egy könnyen összeállítható brownie kedvenc alapanyagunkkal: éjfekete sörrel.
hozzávalók:
- 22 dkg feketecsokoládé apróra vágva
- 22 dkg vaj
- 2 dl stout sör
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 200 gr barnacukor
- 150 gr sütőliszt
- 5 dkg reszelt étcsokoládé
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Kezd el 180 °C-ra felmelegíteni a sütőt és közben egy nagy edénybe szórd bele az apróra vágott feketecsokit. Szerezz egy kb. 25 cm átmérőjű, sütőálló serpenyőt és öntsd benne össze a stoutot és a vajat. Forrald fel, majd lassú tűzön 10 percig kevergesd. Ezt folyasd rá a csokoládéra, keverd könnyűre, majd hagyd kihűlni. Egy másik edényben verd fel a tojást és a két sárgáját a cukorral és add hozzá a csokis-sörös mixedhez. A harmadik edényben pedig (figyelmeztethettünk volna, hogy ez egy mosogatós recept lesz) mehet a liszt, az étcsokoládé és a só, majd add ezt is a masszához és az egészet alaposan keverd át.
- Öntsd át a sütőbiztos serpenyődbe és süsd 25-30 percig. Türtőztesd magad, miután kivetted! Hagyd teljesen kihűlni, hogy megkeményedjen. Végül, ha gondolod, néhány gombóc vaníliafagyival ékesítheted, persze csak a látvány kedvéért…
Milyen kézműves sört használj: Stout, vagy egy erős porter, a lényeg, hogy jó sötét legyen!