Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A New England IPA ereje: Budapest legfrissebb NEIPA sörei

Bár a különféle IPA sörök egy ideje hazánkban is rendkívül népszerűek, ennek ellenére az erőteljesen komlós ízviláguk sokak számára megosztó. Létezik azonban az IPA sörpalettának egy igencsak izgalmas szereplője, a New England Ipa, avagy NEIPA, mely könnyed, gyümölcsös aromáival és harmonikus ízjegyeivel már sok ezer, eddig az IPA-ért eddig nem kifejezetten lelkesedő sörrajongót meghódított. Mi a NEIPA töretlen sikerének a titka? Lássuk!

Kezdjük az egyértelmű, és különösebb magyarázatra nem szoruló okokkal. A NEIPA egy komplex és bámulatos ízkavalkád: tele van különböző frissítő, trópusi, citrusos és gyümölcsös aromákkal, melyet kiválóan ellensúlyoz a komló határozottsága, de mégsem nyomja el azt. Az összhang tehát tökéletes, és mindenki megtalálja benne az élményt, amit egy sörben keres.

bikepacking.com

A NEIPA eredete

Ahogy azt a neve is sugallja, a New England Ipa-t az Egyesült Államok északkeleti régiójában található New England-ben, pontosabban Vertmontban főztek először 2011-ben.

A stílusjegyek önállóvá válásával párhuzamosan 2018-ban már a Beer Judge Certification Program (BJCP) is definiálta a NEIPA-t. Az első New England Style IPA  a The Alchemist sörgyár Heady Topper nevű tétele volt. Beszédes, hogy a termékleírásukban a mai napig így hivatkoznak rá: ,,a sör, ami elindította ezt az őrületet”. J

A remekmű egyébként John Kimmich sörfőző mester érdeme volt, aki rendhagyó módon nem szűrte és pasztőrözte az elkészített sört, mely ezáltal a mai napig őrzi karakterének egy fontos jegyét: a sűrű,  ködös, úgynevezett ,,hazy” jelleget. A NEIPA azért is izgalmas, mert egy fejlődésben lévő sörstílusról beszélünk, ami izgalmas és kiaknázatlan lehetőségeket rejt a gyártók és a fogyasztók számára is.

www.goodbeerhunting.com

A NEIPA jellegzetességei

  • Aroma: a NEIPA térhódítása nem véletlen: intenzív, trópusi gyümölcsízei, a kesernyésséget felülíró üdesége és selymes lecsengése még azok körében is rajongást vált ki, akik eddig inkább messziről kerülték a merészen komlózott IPA-kat. A felhasznált komló fajtája természetesen cseppet sem  lényegtelen, hiszen annak olyan ízjegyeket kell tartalmaznia, melyek segítik a különleges aromák megjelenését és érvényesülését. A Citra, mint az egyik legismertebb újhullámos komló például meglehetősen népszerűvé vált az utóbbi időkben, hiszen harsányan citrusos, trópusi ízeket megidéző, frissítő jegyei már önmagában kalandossá teszik az ebből készülő söröket. De  a Sabro komló is komplex és izgalmas, hiszen kókuszos, vaníliás aromái fokozzák a varázslatot, melyekből minden egyes NEIPA-ba bőven jut.

Talán pont ezt teszi érdekessé a műfajt, hiszen minden egyes New England IPA-ban ott rejlik valami megismételhetetlen és egyedi, ami csak arra vár, hogy megfejtsd, és élvezd. 🙂

  • Technológiai eltérés: bár a NEIPA-t is intenzíven komlózzák, ez mégsem válik az elkészült sörben élessé. Az ok pedig nem más, mint az, hogy ezt a lépést jellemzően csak a főzés végén, az úgynevezett hidegkomlózási eljárás során teszik meg.  Emellett ugyancsak a sajátos elkészítési mód eredményeként a malátaédesség is mérsékeltebb.
  • Megjelenés: az NEIPA árnyalatai az aranytól narancssárgáig terjedő skálán mozognak, az opálos küllem és krémes textúra könnyen felismerhetővé és egyedivé teszi az italt.

Különleges előállítási mód

Bár a NEIPA-t alapvetően úgy készítik, mint egy átlagos IPA-t (ám sok esetben a NEIPA malátája is egyedi összetételű, az sem az átlagosnál több búzát, vagy zabot tartalmazhat) a komlózásnál viszont már lényeges eltérésekkel találkozhatunk: a hidegkomlózás mellett az egyedi komlófajták, esetenként komlóolajok is megjelennek. Emellett a speciális élesztőfajták és különleges érlelés is hozzájárulnak az egyedi ízek kialakulásához. Érdekesség, hogy a NEIPA ködös, zavaros jellege a magas fehérjetartalmú gabonák és a nagy mennyiségű, megfelelő komló kémiai reakciójából ered. Végezetül azt is fontos megjegyezni, hogy amennyiben a gyümölcsös karakterek erősítésének érdekében a NEIPA-hoz számottevő mértékű gyümölcsöt, laktózt, vagy egyéb összetevőt adnak, akkor már egy másik sörstílusról, így például gyümölcsös, vagy különleges sörökről beszélhetünk.

 A NEIPA térhódítása

Az Egyesült Államokban már az elkészítését követően népszerűvé váló NEIPA idővel egyre több országba érkezett meg és aratott osztatlan sikereket, ami érthető: vibráló és üde aromáival, kellemes lecsengésével valami igazán újszerűt hozott a komló uralta, megszokott ízek mellé. A kereslet és a kínálat persze általában egymásra épül, ennek köszönhetően egyre több sörfőzde palettájában és nemzetközi sör-versenyen tűnik fel a New England IPA, mint önálló kategória.

Az IPA evolúciójának újabb állomásaként is definiált sörstílus tehát igencsak ígéretes, hiszen stílusjegyeivel és sokszínűségével számos lehetőséget kínál a sörfőzdéknek és a sörfogyasztóknak, hogy megteremtsék, vagy éppen megtalálják benne a hozzájuk legközelebb álló ízeket és változatokat. 

A legnépszerűbb magyar NEIPA-k

A NEIPA láz szerencsére már hazánkban is számos kiváló sörfőzdét megihletett, melynek hatására jobbnál jobb remekművek születnek a kezeik és logóik alatt.

  • A Szent András Sörfőzde Ködfelhő névre keresztelt tétele például már a nevével is megidézi a palackban rejlő, sejtelmes ízorgiát, melyet emellett négyféle komló és kétféle maláta tesz teljessé.
www.facebook.com/SzentAndrasSorfozde
  • A Horizont selymes Hazy Queen-je is magasra teszi a mércét, hiszen a leírása szerint igazi trópusi ízkavalkádot ígér a kalandra szomjazó sörrajongók számára, ráadásul  az a különféle nemzetközi sörversenyeken már előkelő díjakat is nyert.
beermaster.webnode.hu
  • Maximumra hangolta a New England IPA tipikus stílusjegyeit a Flower Power Neipa-jaban a First Craft Beer is: ötféle komlóval készítik, emellett pazar gyümölcsaromákkal bír. Bár először a 2019-es Belvárosi Sörfesztiválra készítették, de olyan népszerűvé vált, hogy felkerült az állandó söreik listájára is.
shop.firstcraftbeer.com
  • Általánosságban, és a NEIPA megalkotását tekintve is figyelemre méltó az Ugar Brewery szlogenje, mely szerint ,,nem kell, hogy higgy nekünk, csak próbáld ki”. Az Ugar Trailer # 18 Cryo Heaven nevű alkotásukhoz például az egyedi fagyasztási technológiával készült cryo komlót használnak, az ebben koncentrálódó virágpor pedig igazi ízrobbanást eredményez minden egyes kortyban.
www.draftszeged.hu
  • A Fehér Nyúl Phantasm nevű remeke a különböző gyümölcsös ízjegyek egész tárházát vonultatja fel egyetlen tételben, emellett az elkészítése során is izgalmas  mozzanatokkal találkozhatunk: a felhasznált speciális élesztő tápszereként például többek között a Sauvignon Blanc szőlő héjából készült kivonat  keveréke szolgál.
www.sorivo.beer
  • A Reketye Heavy Daddy NEIPA-ja sem kispályás, hiszen a leírásuk szerint nem csak az ízeivel, hanem gyönyörű, tökéletes beach body-ra emlékeztető külalakjával is elkápráztatja a rajongóit.
www.draftszeged.hu

A már-már zavarbaejtő kínálat mentén látható, hogy a NEIPA nemzetközi diadala a hazai sörforradalomra is jelentősen hatott. Szerencsére az Élesztőházban is átadhatod magad a különleges érzésnek, hiszen a saját készítésű Élesztő NEIPA-ba beletettünk mindent, amitől Te is úgy érezheted, hogy érdemes újragondolni a kedvenc söreid listáját. Kísérletezz, kóstolj bátran, és éld át nálunk, hogy milyen az, amikor a világ ízei és sörei a lábaid előtt hevernek. 🙂