Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A legjobb tequilák nyomában – Mexikón innen és túl

A mexikóiak agávé növényből készített híres szeszes italának eredetét bizonyára sokan ismerik, – azt a tequiláról szóló cikkünkben mi is körbejártuk- arra a kérdésre azonban, hogy melyek a legjobb tequilák, talán már kevesebben vágják rá magabiztosan a lehetséges válaszokat. Érdemes azonban egy kicsit elmélyedni a témában, hiszen Mexikó kincse igazán izgalmas élményeket tartogat,- melyek akár só és citrom nélkül is garantáltan emlékezetesek maradnak. 

A hivatalos listavezetők

Ebben a szekcióban azokból a tequilákból csemegézünk, melyeket világszerte hivatalosan is a legjobb tequilákként tartanak számon.  

A The Spirits Business legutóbbi, 2024-es összefoglalója szerint immár ötödik éve a Jose Cuervo vezeti a legkelendőbb tequilák ranglistáját. A Cuervo-nak nem csupán többszáz éves tradíciói jelentenek garanciát az egyedülálló minőségre, hanem a mindig kiváló alapanyagaik is. Végezetül az első Margarita is a Cuervo nevéhez kötődik: a legendás koktél ugyancsak Cuervo tequilából született, 1938-ban. A Cuervo tequilák kiegyensúlyozott ízvilágukkal, kellemes fűszerezettségükkel pazar élményt nyújtanak, melynek Blanco nevű, díjnyertes alaptételük is egy tökéletes példája.

Forrás: Pexels

Szintén egy világklasszis tequila márka, melynek kínálatában nem csupán silver, reposado, añejo és extra añejo tequilákat találunk, hanem a szuper prémium termékvonalukon is különleges csemegékre lelhetünk. Hitvallásuk szerint bár nem ők találták fel a tequilát, ám küldetésüknek tekintik, hogy azt a lehető legtökéletesebbre fejlesszék, és ez bizony minden tételükben érezhető is. Emellett az alapanyagul szolgáló agavé fenntartható termesztése, valamint az etikus elveken alapuló termelés is legalább annyira fontos számukra, mint a mindig kiváló tequilák előállítása. Kristálytiszta színű, gyümölcsös és citrusos illatjegyekkel átszőtt, klasszikus Silver tequilájukat lágy, édes íze teszi teljessé.

Don Julio 1942-ben kezdett tequilákat készíteni, módszere és elkötelezettsége pedig rövid időn belül hatalmas sikereket aratott, így a róla elnevezett brand az egyik leghíresebb és az egyik legkeresettebb tequila márkává vált.  Örökzöld klasszikusa, a kék agávé növényből készített Don Julio Blanco Tequila, (mely egyébként a márka további tételeinek is az alapját képezi) egy citrusos jegyekkel átszőtt, üde és lágy silver tequila.

Ha van szenvedélyed, mindened megvan.” Don Julio pedig – saját mondásához hűen- nem csupán megtalálta a sajátját, hanem egész életében követte is azt.

Forrás: Pexels

A Casamigos egyik különleges célkitűzése, hogy olyan tequilákat állítsanak elő, melyeket nem kell sóval és citrommal fogyasztani, mert már önmagukban is tökéletesek. A küldetés minden bizonnyal jól sikerült, hiszen valamennyi tételük, így például a Casamigos Blanco is komplex ízélményt nyújt, melyben az édes agavé üde aromái gyümölcsös, vaníliás és citrusos-grapefruitos jegyekkel társulva kényeztetik a kiváló tequilák rajongóit.

A világszerte legtöbb díjat bezsebelő tequila márka nevét arról az esztendőről kapta, amikor a legelső tequilájukat elkészítették. Ennek fényében talán érthető, hogy az eltelt időben sikerült tökéletesre fejleszteni a receptjüket, valamint az előállítás módszerét. Különleges palackjaik alakját a mexikói maja piramisok ihlették, mellyel Mexikó szintén időtálló szellemi öröksége előtt tisztelegnek. Tradicionális 1800 Blanco nevű tételük egy kristálytiszta árnyalatokban ragyogó, gyümölcsös, olykor fűszeres jegyekkel átszőtt finomság, melyet az aszalt szilva és a bors nyomokban felbukkanó aromái varázsolnak még izgalmasabbá.

Forrás: Pexels

Az ízesített mezőny képviselői

Persze a különleges ízek kedvelői sem maradnak választék nélkül, hiszen a legjobb tequilák között ízesített változatok is szép számmal akadnak.

Ennek a fenséges tételnek az alapjául a gyümölcsös, ám letisztult Sierra Tequila Blanco szolgál, melyet ezután mangó és a maracuja egzotikus ízeivel, valamint egy kis chilivel bolondítottak meg. A 100%-ban természetes ízeket, valamint mangó- és maracuja-koncentrátumot tartalmazó tequila garantáltan rabul ejti azokat, akik kedvelik a cseppet sem szokványos ízvilágot. A mexikói Jaliscóban előállított Sierra tequilái esetén egyébként a hagyományos termékvonalon is érdemes nézelődni, hiszen ez a márka is a legnépszerűbbek között foglal helyet. 

Mexikó egyik szimbóluma, a kakas tökéletes névadónak bizonyult a Roster Rojo (vörös kakas) tequlia márka megszületésénél. De nem csak az egyedi névválasztás miatt érdemes a márkára odafigyelni: a spanyol ananásszal készített, minimum 2 hónapig Bourbon hordókban érlelt Smoked pineapple elnevezésű tételüket sokan a legfinomabb tequilának tartják. Aromái között nem csak az ananász, az érett banán, a trópusi gyömölcsök zamatai bukkannak fel, hanem a füstös ízek, valamint a tölgyfahordós érlelés íncsiklandó jegyei is.

A kizárólag agavéból készített mezőny versenyzői 

A tequilák csoportosításának egyik legfontosabb szempontja, miszerint az ital 100%-ban agávéból készült-e, vagy olyan keverékből, melyhez erjesztés előtt cukrot is adtak (mixto). Ez a különbség természetesen a kész termékek ízvilágában is tetten érhető, így most bemutatunk néhány kizárólag agávéból készített változatot.

Az agávé tiszta és üde aromáit zárja palackba az Exotico számtalan díjjal jutalmazott, kristálytiszta, gyógynövényes aromajegyekkel átszőtt, Blanco nevű tequilája. A különleges minőségű, Jalisco hegyvidékén termesztett kék agávé tökéletes alapanyagként szolgál a kitűnő minőségű eredményhez, emellett pedig az előállítás minden lépését is különös gondossággal végzik.

A Tequila régióban élő agave gazdálkodók termése legjavának kiválogatásával kezdődik a 818 tequilák előállítása. Ez nem egy gyors folyamat, hiszen az agávé tökéletes érettségének eléréséhez akár 6-7 évre is szükség van. De nem is a gyorsaságot, hanem a kifogástalan minőséget tűzték ki célul, ezt pedig folyamatosan számtalan szakmai elismerés és díj bizonyítja. Anejo nevű, több, mint egy évig tölgyfahordóban érlelt, világos borostyán színű remekművük a vanília, az édes agavé és a gyógynövények lágy ízeit idézi fel, emellett olyan aromák is felbukkannak az italban, mint a karamell, a pirított dió, a csokoládé, vagy a narancshéj. Talán ha csak ennyit tudnánk erről a tételről, már ez is bőven elég volna hogy azonnal meg akarjuk kóstolni, ám zárásként még azt is megsúgjuk, hogy a levezetése is hasonlóan mesteri: selymes kortyérzetű, gazdag, és testes. 

Forrás: Pexels

Tequila választékunkkal az Élesztőben is igyekszünk megidézni Mexikó hangulatát, így ha egy kis karneváli hangulatra vágysz, vagy csak tanácstalan vagy, merre indulj, ha egy jót tequiláznál a barátokkal, bátran vegyétek felénk az irányt.