A vodkának nem csupán az alapanyagait és az elkészítését tekintve alakultak ki világszerte sajátos hagyományai, hanem annak stílusjegyei és ízvilága kapcsán is, ami azért is izgalmas, mert a vodkáról sokan feltételezik, hogy jellegtelen és mindig ugyanazt a szinte semleges szín-, és ízvilágot nyújtja. Cikkünkből kiderül, hogy a vodka fajták rendkívüli dimenziókat rejtenek magukban.
Mint ahogy arról már a vodkák eredetével és előállításával kapcsolatos cikkünkben írtunk, tény, hogy az ital lepárlása során felhasznált nyersanyagok, valamint az erjesztés során keletkező melléktermékek érzékszervi tulajdonságai (így például azok illata, íze) jelentősen csökkennek, ám mivel a vodkát sok esetben ízesítik és különböző módokon kezelik, így ennek köszönhetően a végtermékben mégis megjelennek a sajátos aroma-, és karakterjegyek, emellett pedig egy kis kóstolási rutinnal akár az ízek – alapanyagtól függő – különbségeit is érzékelhetjük.
Mitől lehetnek eltérőek a vodkák?
Ahhoz, hogy megértsük, mégis miben térhetnek el egymástól a vodka fajták, fel kell elevenítsük az ital előállításának lépéseit.
Az első lényeges pont a cefre elkészítése, hiszen nem mindegy, hogy az milyen alapanyagból készül. A forralást követő lepárlás szintén jelentősen meghatározhatja a vodka ízét és minőségét, a szűrés pedig azért kardinális, mert bizonyos vodkák akár tízszeres szűrésen is átesnek, ami az ital finomságának szintén az egyik mérföldköve. A hígítás mértéke a vodkák alkoholtartalmának mértékében játszik kulcsszerepet, és akkor nem beszéltünk a különféle ízesítőanyagok hozzáadásának lehetőségéről sem.
A vodka fajták
A felhasznált alapanyagok szerint:
Gabona alapú vodkák
A búzából, rozsból, vagy árpából készített vodkák máig a legnépszerűbb változatok közé tartoznak. A gondosan végzett lepárlásnak és szűrésnek köszönhetően a gabonából készített vodkák tiszták és semlegesek, ám azokban mégis felbukkanhatnak az alapanyagra utaló ízjegyek, így például a búza esetén megfigyelhető egy kis édesség, míg a rozzsal készített vodkák inkább szárazabbak, fűszeresebbek, melyet például a lengyelek előszeretettel főznek és persze kortyolgatnak.
Burgonya alapú vodkák
A szintén nagy népszerűségnek örvendő, burgonyából készített vodkák némileg földesebb, krémesebb és testesebb jegyekkel bírnak, mint a gabonából készített társaik. Habár az elsődleges alapanyagot világszerte inkább a gabonák jelentik, ettől függetlenül a burgonyából készített vodkák is népszerűek és keresettek. A világ legtöbb díjjal jutalmazott lengyel Chopin burgonya vodka például egy kiváló példa erre.
Ízesített vodkák
Ha azt gondolnád, hogy az ízesített vodkákat a modern kor divatja hívta életre, akkor meg fogsz lepődni, ugyanis ilyen változatokat – igaz ekkor még elsődlegesen gyógyászati célból- már a 8. században is előszeretettel készítettek Oroszországban, ahogy Lengyelországban is megvoltak a maga változatai. Tény, hogy az innovatív, ízesített vodkák térhódítása az 1980-as évektől kezdődően az Absolut márka nevéhez és termékeihez kötődött. Az ízesített vodkák már csak azért is izgalmasak, mert azon túl, hogy számtalan különböző ízélménnyel képesek megtölteni az erre tökéletesen alkalmas vodkát, emellett azokat több módon lehet ízesíteni, így gyümölcsös, vagy gyógynövényes áztatással, gyümölcskivonatok, vagy akár olyan aromák hozzáadásával, mint például a karamell, a csokoládé, a kávé, vagy a vanília. A palettán akár olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a Sonoma Coast Spirits Sweet Ginger Vodka, ami egy citrusokkal kevert, édeskés gyömbéres tétel, melyet akár teához is adhatunk.
Gyümölcs vodkák
Az ízesített vodkáktól eltérően a gyümölcs vodkákat nem csupán utólag ízesítik valamilyen eljárás során, hanem ezek alapanyagai között is megtalálható az adott gyümölcs, melyet a többi hozzávalóval együtt erjesztenek és párolnak le. A Newy Distillery Mixed Berry vodkája például egy igazi bogyós gyümölcsös ízrobbanás, egy üveg vodkába zárva.
Kézműves vodkák
Érdekes tény, miszerint a kézműves vodkák irányzatát éppen az törekvés hívta életre, hogy a vodkákban minél inkább érvényesülni tudjanak az adott tájegységre, termelőre jellemző alapanyagok sajátos ízjegyei, karakterei. Az eredeti – azaz a semleges és különleges ízprofiloktól mentes – vodka irányzatától a kézműves vodkát készítők tehát legtöbbször szándékosan kívánnak eltérni, melyet olyan igencsak figyelemfelkeltő tételekben csodálhatunk meg, mint például a sós karamellás, Fülöp-szigeteki Kanto vodka.
vodka fajták nemzeti tradíciók szerint
Lengyel vodka
A világ egyik legnépszerűbb vodkafajtájaként is ismert lengyel vodka jellemzően rozsból, vagy egyéb gabonákból készül. Kiváló minőségében, tiszta ízében vélhetően a sokszáz éves tradícióknak is vitathatatlan szerepe van.
Orosz vodka
A másik klasszikus. Alapanyaga jellemzően gabona, vagy burgonya. 40% körüli alkoholtartalmával, mindig kiváló minőségével ugyancsak egy örökzöld változat. A Russian Standard márka elnevezése talán pont kellően beszédes ehhez. 😊
Amerikai vodka
A jellemzően kukoricából készített vodka alapanyagai között a búza, a burgonya, esetenként akár a szőlő is felbukkan. Íze tiszta, finom, kellemesen üde.
Francia vodka
A francia vodkát talán a konyhaművészetükhöz is hasonlíthatnánk: kifinomult, letisztult, és magas minőségű. Innovatív lepárlási technológiáik, kristálytiszta, prémium alapanyagaik nem véletlenül tették a francia vodkákat a világ legjobb vodkáinak listájára.
Skót vodka
A Skóciában előállított vodkák is sok tekintetben különlegesek: azokat szintén kitűnő alapanyagokból, kifinomult lepárlási módszerekkel készítik, melyhez sok esetben a whisky készítésük tökéletes fortélyait is bevetik.
A fenti stílusok ráadásul közel sem teljesek, melyet kiválóan szemléltet a The New York Times legjobb vodkákról szóló 2024-es cikke is: abban olyan elképesztő tételekkel és kategóriákkal is találkozhatunk, mint az egyedi sós vodkák, vagy a ropogós és klasszikus, citrusos remekművek.
A vodka fajták tehát szinte minden tekintetben képesek rácáfolni azokra a sztereotípiákra, melyek azok jellegtelenségéről és szürkeségéről szólnak. Az Élesztőben mi ezt pontosan tudjuk, melyet igazán gazdag vodka választékkal igyekszünk prezentálni, bármikor is térsz be hozzánk.