Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A legjobb pálinkák gyűjteménye melyektől mindenki rajongóvá válhat

A kiváló röviditalok sorában valószínűleg a legjobb pálinka megtalálása az egyik legizgalmasabb kihívás, hiszen vélhetően mindenkinek akad egy saját, jó eséllyel házi főzésű kedvence, melyhez személyes kötődése van.

Bizony, ahogy arról pálinka fajtáiról szóló cikkünkben is írtunk, a pálinka hungarikum, így a legjobb pálinkákért idehaza egészen biztosan nem kell a szomszédba menni, – de lehet, hogy érdemes. 🙂  

A díjnyertes csapat 

Ebben a szekcióban olyan hazai pálinkákat gyűjtöttünk össze, melyek hivatalosan is bezsebelték a legjobb pálinkáknak járó elismeréseket. A Pálinka Nemzeti Tanács egyébként évről évre keresi és díjazza a legjobb pálinkákat, így a verseny eredményeit is érdemes figyelemmel követni, hiszen igazi kincsekre és addig fel nem fedezett tételekre bukkanhatunk az izgalmas listákban.

A 2024-ben 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a Brill Pálinkaház kiváló Vilmoskörtéje kapta meg a ,,Magyarország legjobb pálinkája 2024.’’ elnevezésű díjat. A kellemesen citrusos aromákkal átszőtt pálinkát a vanília, a méz, a fahéj és a szegfűszeg jegyei teszik igazán különlegessé, mely a legszigorúbb kritikusokat is lenyűgözte.

Ugyancsak egy aranyérmes tétel, ezúttal a Gábor Pálinkaház kincseket rejtő kamrájából. A mesés konstantinápolyi birs citrusos zamataival, illetve a birsalmasajtra hajazó ízével kellemes emlékeket elevenít fel. A magház nélküli, ,,steril birsnek” elnevezett tétel igazán pazar ízélményt kínál.

Egy izgalmas és üde befutó, – szintén az aranyérmesek között. A Fenegyerek pálinkákkal egyébként is érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkedni, hiszen ahogy önmagukról írják, elszántak, vakmerőek, féktelenek, és néha kicsit virtuskodók, – akár egy kiváló pálinka. Törkölypálinkájuk nem csak a szőlő héjának- és magjának fanyarságát hordozza, hanem annak mazsolás jegyeit is, némi diós-mogyorós felütéssel, így az összjáték kerek és merész.

Az aranyérmet vélhetően ennél a tételnél sem a névadó gyümölcs színe indokolta, hanem az az összetett, aromás és komplex ízvilág, mely mesterien bújt meg a palackban. Az enyhe citrusosság, és virágos illatosság nem csupán kerekké, hanem emellett rendkívül kifinomulttá  teszi a végeredményt.

Az ágyas szekció 

A legalább 3 hónapig, gyümölccsel érlelt ágyas pálinkák különlegesen intenzív ízélményt kínálnak, hiszen a főszabály szerint pálinka alapanyagával azonos gyömölcságy, amelyen az érlelés történik, még karakteresebbé és mélyebbé teszi az aromákat. 

Egy csodaszépen megkomponált tétel, mely minden érzékszervünket elbűvöli. Illata virágos és könnyed, ízében a szilva zamatossága és egy leheletnyi fahéj köszön vissza, színe pedig aranyló rózsás árnyalataival varázsol el.   

Az ágyas barackpálinkára jellemző karakteres, érett barackíz tökéletesen érvényesül ebben a tételben. Íze nyomokban egy finom baracklekvárt elevenít fel. Az üvegben található barack szeletek esztétikailag is mutatósak így ez a pálinka akár ajándéknak is kitűnő.

A vilmoskörte kellemes illatjegyei bukkannak fel először a Rézangyal remekművében, majd lágy ízek és virágos, héjfanyarkás aromák kísérik az első benyomásokat.  Lecsengése könnyed, összhatása harmonikus.

A különleges versenyzők

 Ebben a mezőnyben különleges pálinkák kaptak helyet. Olyan darabok, melyek alapanyagaik, ízük, vagy egyéb tulajdonságaik miatt nem a szokványos ízélményeket kínálják.

A bodza különleges ízvilága testesül meg ebben a cseppet sem hétköznapi tételben. Citrusos fanyarsága tökéletes összhangot alkot a bodzás alapjegyekkel, melyek mellett a bogyós gyümölcsös, aromák is felbukkannak. 

Az eper és málna ízeit előtérbe helyező tétel sem egy szokványos ízvilágú darab. A Cruxx saját fejlesztésű pálinkája igazi kuriózum, melyben a málna illata domináns, a gyümölcsös ízkavalkád összhatása pedig lehengerlő.

Az erdei gyümölcsök szájat összehúzó fanyarsága köszön vissza ebben a különleges pálinkában, mely annak ellenére, hogy savanykás alapjegyeket hordoz, összességében mégis egy harmonikus, ízvilágú és kellemesen kerek tétel. Illata olyan, akár az őszi erdőé, ami ugyancsak egyedi hangulatot csempész a pillanathoz, amikor megízleljük.

Az Árpád Pálinka különleges előállítási eljárásról elnevezett termékcsaládjának egyik gyöngyszeme ez a szemet is gyönyörködtető mű. Elkészítése során a 80%-os alkoholtartalmú alap pálinkát kétféle gyümölcságyon, minimum 12 hónapig érlelik, ami különleges színt, ízt, valamint édességet kölcsönöz a Dupla Ágyas pálinkáknak. Az Ágyas Cigánymeggy Pálinka ízvilága cherry-s, bonbonos, mely kerekségével, friss meggyet idéző zamatával egy igazán kerek, vibrálóan izgalmas tétel.

Talán sokan nem is gondolnák, hogy a tövises galagonya cserje terméséből is készíthető pálinka, ám vérbeli pálinkakészítő nemzeteként talán nem csodálkozunk azon, hogy a válasz egy határozott igen. A fanyar és savanykás ízvilágú galagonya pálinkát ebből a pirosas színű erdei gyümölcsből állítják elő, melynek egyedülálló zamata minden kortynál határozottan és hosszantartóan megmarad az ízlelőbimbókban.

Forrás: aperitif.blog.com

A kakukktojások 

Végezetül, színes zárásként olyan tételeket is bemutatunk, ahol a kiváló pálinkafőzdék játszottak egy kicsit a pálinka műfaj alapjegyeivel. Bár a szigorú definíció értelmében ezek a tételek nem nevezhetők pálinkáknak, ennek ellenére érdemes egy kicsit nyitottnak lenni, és megkóstolni ezeket a mesés párlatokat is, mert garantáltan különleges élményeket kínálnak.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra kollekciójában fellelhető Gyulai torma geist egy olyan párlat, melybe formabontó módon egy kis tormát is csempésztek. Az alkohol tüzességével vegyülő pikáns aromák nem csupán az érzékszerveket pezsdítik fel, hanem akár étvágygerjesztő, emésztésjavító hatásuk is lehet. A különlegeségek kedvelőinek mindenképp meleg szívvel ajánljuk.

A gyömbér frissességét és üdeségét helyezte ennek a merész párlatnak a középpontjába az Árpád Pálinka csapata. A másfél évnyi kísérletezés végeredménye kitűnő lett, ugyanis a gyömbér ütős aromái tökéletesen átjárják az ital minden cseppjét, ezáltal egyedi élményt nyújt. 

Az Élesztőben is különleges helyen állnak a legkiválóbb pálinkák, hiszen a nemzeti örökségünk fontos részét képezik. Ebből a misszióból mi is örömmel vesszük ki a részünket, így kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy kínálatunkban csakis a legkiválóbb pálinkák közül válogathassatok.