Van valami különleges és felettébb izgalmas a bock sörökben. Különleges eredet, különleges elnevezés, egyedi aromák, és formabontó színek. Nos, ha ez a néhány dolog önmagában nem lenne elég meggyőző, hogy közelebbről is meg akard ismerni őket, akkor már csak azzal tudunk motiválni, hogy egy igazán ütős bock-ajánlást is elrejtettünk a sorok/sörök között. 😊
A bock (másnéven bak sör) gazdag és malátahangsúlyos aromáival, különleges, sötét színeivel és általában magasabb alkoholtartalmával a lager család tagja.
A hagyományosan ősszel, illetve különböző ünnepi alkalmakra főzött sör szerencsére ma már az év bármely időszakában elérhető és fogyasztható.

A bock sör eredete
Bock sört először a németországi Einbeck városkában készítettek a XIII. században. Az elnevezést tekintve pedig innen jön a csavar a történetben: a mai napig nem tudják ugyanis biztosan, hogy a bock elnevezés a bajor tartományban némi akcentussal kiejtett ,,ein-bock’ szó továbbéléséből származik (ami egyébként németül kecskét jelent), vagy a latin bocal, azaz kehely szó nyomán maradt fenn. A rejtélyes etimológiai eredet mindenesetre a mai napig dilemma elé állítja az embert, hiszen a bock sörök címkéjén rendszeresen találkozunk az illusztrációjukkal már-már szervesen összekapcsolódó kecskebakokkal, mely állítólag a sört először készítő főzde tábláján is szerepelt. 😊
A bock sörök csoportjába tartozó, fagyasztásos eljárással előállított eisbock megszületését pedig ugyancsak egy izgalmas legenda övezi. Eszerint annak felfedezésére egy kulmbachi sörfőzdében történt mókás ,,baleset” eredményeként került sor: egy lusta inas elfelejtett ugyanis bevinni egy hordó bock sört a hideg téli éjszakán, így az megfagyott. A még épségben maradt italt megkóstolva azonban meglepődve tapasztalták, hogy mivel csak a víz jegesedett meg, így az ízek (és persze az alkoholtartalom is) is jóval intenzívebbé váltak benne.

A bak sörök típusai
Ha a bock söröket említjük, sokak számára egy jófajta sötét német lager képe bukkan fel, ám ha egy kicsit alaposabban szétnézünk a Bock-családban, könnyen láthatjuk, hogy számos egyéb izgalmas változat is létezik, melyeket a Beer Judge Certification Program (BJCP) is nevesít és definiál.
- Doppelbock
Az erős, közepesen testes bak változat világos és sötét kiadásban is megtalálható. Míg a világosabb verziók karakteresebben komlózottabbak, míg a sötétebb változatoknál elsődlegesen inkább a maláta jegyei érvényesülnek.
- Helles Bock (Világos bak)
A robosztus, erős malátaízzel rendelkező, általában világos bock fő karaktereit a gabonás illat és ízjegyek, valamint a mérsékelt komlózás képezik.
- Dunkles Bock (Sötét bak)
A kenyeres, pörkölt ízjegyekben gazdag, sötét színű és erős sörben a maláta jellege anélkül válik dominánssá, hogy a kortyérzete, vagy utóíze édessé válna.
- Eisbock
A bak sör fagyasztásos eljárással készülő változatában a normál bock-okra jellemző édes, gyömölcsös, fűszeres ízjegyek jóval koncentráltabban érezhetők, emellett általában alkoholtartalmuk is magasabb.
- Weizenbock
Az 1907-ben született bajor búzasöröket idéző, magas szénsavtartalommal rendelkező, búzából készült változat igazi ízkavalkád: a pörkölt gabonás, kenyeres jegyek mellett ugyanis a gyümölcsök is intenzíven utat törnek benne, így gyakoriak a szőlős, mazsolás jegyek is.

Ízjegyek, aromák, egyéb jellemzők
- Megjelenés
A bak sört sokan kizárólag sötét sörként ismerik, holott számos változata készül kifejezetten halványabb, világosabb kiadásban. Borostyán árnyalatú bak sörökkel ugyanúgy találkozhatunk, mint a barna színűekkel.
- Ízjegyek, illat
Ízvilágának középpontjában a maláta áll, a maga kenyeres, kekszes jegyeivel. Jellemző aromái között a karamell, a gyümölcsök is felbukkannak. Illata édeskés, kortyérzete kellemes és üde.
A bak keserűsége mérsékelt, a 20-30 közötti IBU tartományban mozog.
- Alkoholtartalom
Egy átlagos lágertől tehát valamivel erősebbek, akár 9% körüli alkoholtartalmú bak sörökkel is találkozhatunk.

A bockok előállításának sajátosságai
A bak sör előállításának jellegzetességei során érdemes figyelemmel lenni arra az igencsak találó megfogalmazásra, miszerint a ,,bockok a malátáról szólnak”.
Ennek megfelelően a minél kellemesebb és karakteresebb malátaíz elérése érdekében a bak sört általában klasszikus müncheni, vagy a bécsi malátából készítik, kontinentális európai komlóval. A cefrézést és forralást követően a főzetet alsóerjesztésű láger élesztővel, általában 7-13 °C körüli hőmérsékleten erjesztik.
Ezután a bock egy hosszabb ideig tartó hidegkondicionáláson megy keresztül, melynek során több hétig, vagy akár hónapig fagyponthoz közeli hőmérsékleten tárolják. Ezalatt az idő alatt szépen kialakulnak és letisztulnak a rá jellemző ízek és aromák.

Bak sörök a hazai főzdékből
A bak sörrel szerencsére lelkesen és sikeresen kísérleteznek a hazai főzdék is, így szép számmal akadnak finomságok a portékáik között.
- A Horizont Brewery Horizont Selfish Games Sugar Plum Bock nevű barna bockja igazi szezonális finomság, mely egy német eredetű, ünnepi stílus bock sör, valamint a hagyományos brit édesség a sugar plum találkozásából született meg ebben az 5,7 % alkoholtartalommal bíró tételben. Izgalmas csemege, melyet a maláta ízvilága és a fűszeres gyümölcsös ízjegyek tesznek egyedülállóvá.

- Természetesen nem maradhat ki a sorból a Szent András Sörfőzde sem. Fekete áfonyás 9% alkoholtartalommal bíró dupla bakjuk, a Szent András könnye fantasztikusan intenzív áfonyaillatával már az első benyomás során megbabonázza az érzékszervekeinket. Testes, gazdagon malátázott ízjegyei nem csak harmonikus ízekkel, hanem kellemes kortyérzettel társulnak.

- A Hoptop Brewery Eisbockja egy koncentrált ízbomba, melynek készítése során a víz egy részét az erjedés után kifagyasztották annak érdekében, hogy az íz intenzitását, valamint a sör alkoholtartalmát növeljék a sörben. Az, hogy ez mennyire sikerült jól, a kiváló végeredményben mutatkozik meg.

A Hoptop egyébként a normál bock vonalon is erős versenyzőt állított a mezőnybe Baklava nevű tételével. A hagyományos főzési eljárással készülő sörüknek már az elnevezése is arra utal, hogy egy már-már gasztronómiailag is értékelhető remekműről beszélünk. A pisztácia, a dió és a méz ízeit életre keltő italuk már anélkül az egekig izgatja a fantáziánkat, hogy akár csak egy kortyot ittunk volna belőle.

- Az ötféle (pilseni, müncheni, melanoid, bécsi, karamell) malátából készülő Rizmajer Sörfőzde Maibock-ja szintén egy ütős kis darab a hazai kollekcióban. Ízvilágát a zafír komló citrusos, mandarinos jegyei teszik teljessé.

A bak sör kontinenseken és évszázadokon átívelő hagyományai remekül rávilágítanak arra, hogy egy különleges sörfajtáról beszélünk, melynek kellemes, édes, malátás ízei, harmonikus aromái nem véletlenül ejtettek rabul számtalan sörrajongót. Ráadásul, a bock szerelmesei évente fesztiválokat is szerveznek a kedvenc sörük ünneplésére, ahol a sör tradícióit felidéző kecskesikátorok, kecske futóversenyek és természetesen kiváló bak sörök is színesítik a palettát. Nos, bár mi azÉlesztőben kecskékkel sajnos nem készültünk, ennek ellenére érdemes betérned hozzánk, ugyanis kiváló bock,- és egyéb söreink viszont garantáltan ugyanolyan elégedett mosolyt csalnak majd az arcodra.