Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Budapest egy olyan város, amely sosem szűkölködött sörözőkben, kocsmákban, később pubokban, romkocsmákban. Világjárvány ide vagy oda, a kocsmák és romkocsmák ajtajai újra kitárultak és remélhetőleg így is maradnak. Mi összeszedtük Neked, hogy mit tartunk mi azoknak a fővárosi helyeknek, ahol tisztelik a sört és a sörcsapolás mesterségét 2023-ban is!

Természetesen ezen a ponton le kell szögeznünk, hogy az alábbi lista szubjektív és nem is teljes: az elfogulatlanság és a teljesség igényét kérni talán mindenkit meghaladna Budapesten. A KSH legfrissebb adatai szerint 2021 decemberében 9781 vendéglátóhely üzemel Budapesten, ezeknek jó része kocsma – 2017-ben még több, mint 11000 működött. 

A főváros népessége jelenleg 1.644.000 fő felett van, tehát a hivatalos adatokat a számítás alapjául használva is ez azt jelenti, hogy egy kocsma jut minden 168 emberre; maradjunk annyiban, hogy volt miből válogatni.

De elég a számokból, lássuk közelebbről, miből élünk 2023-ban, avagy, “hol mérnek jó sert a Megyében”?

A kézműves sörözők

Legfelsőbb Beeróság

Ha jó sörökben akarunk válogatni, akkor semmiképpen sem tévedhetünk, ha a Legfelsőbb Beerósághoz “folyamodunk” sörért. 10 különböző sört tartanak a srácok csapon (természetesen folyamatosan és szezonálisan is változtatva a kínálaton), és 150 féle egyéb üveges sörből tudnak kiszolgálni – 30 különböző sörfőzde termékei elérhetőek ebben a meglehetősen nagy metszetben.

A Beeróságon komolyan veszik a sörkultúrát: mind a csapon lévő nedűk közül, mind egy hagyományosabb sörkóstoló keretein belül megismerkedhetünk a kultikus “árpalével” a szakavatott személyzet segítségével.

Itt tudsz online körbenézni.

Kandalló

Ha egyszerre vagy éhes és szomjas, akkor a Kandalló Pubot biztosan Neked ajánljuk. Az egység ételek tekintetében a pubfood vonalra koncentrál, a szomjas torkokat pedig 16 különböző sörcsap látja el frissítővel. 2012-en élesített számlálójuk szerint az elmúlt tíz évben 400.000 korsó sört szolgáltak fel a Kandallós srácok.

Burgereik legendásak, választásod mellé pedig természetesen hozzáillő sört is ajánlanak az ottani kollégák.

Itt tudsz online körbenézni.

Csakajósör!

Szintén folyamatosan “rotált” sörválasztékkal várják vendégeiket a Csakajósör! munkatársai, akik legalább annyira fanatikusok sörhöz való viszonyukban, mint jómagunk. Jelenleg 12 sört találsz csapon, 88 másikat pedig a polcon, tehát a bőség zavara itt is kísérteni fog. “Csak olyat adunk, amit mi is megiszunk”, vallja ars poeticájuk.

A hely nemcsak a sör szentélyeként működik, hanem webshopjából otthonról is kényelmesen össze tudod állítani a neked legjobban tetsző sörválogatást, legyen bármilyen extrém is az elképzelésed.

Itt tudsz online körbenézni.

Jónás Craft Beer & Food

A Bikás Parkban találod a lista következő szereplőjét, a Jónást, aki a Bálna gyomrából kijutva egyenesen a túloldalon kötött ki. 

 

“Felkészült pultosaink szeretettel várják kukacoskodó és nem kukacoskodó kérdéseiteket a söreinkkel, jelenlegi kínálattal kapcsolatban!” – írják egy Facebook-bejegyzésben, amit akár úgy is vehetünk, mint felhívást keringőre. 

A Jónásban nagyon is komolyan veszik az ételeket, italokat és ízeket, a természetességben és a minőségben hisznek. Ha Budán jársz délidőben, még ebédre is beugorhatsz hozzájuk.

Itt tudod őket online lecsekkolni.

KEG sörművház

Nevével is okot ad rá, hogy azt feltételezzük, egy másik sörszentélyhez van szerencsénk. Egyedi, szolidan indusztriális enteriőr, repterek információs menüjét idéző itallap (milyen menő már?), a saját karakterükre formált fine-dining vár a sörművházban.

32 sörcsapjuk és a vendégek kényelmét előnyben részesítő hitvallásuk egyfajta garancia is arra, hogy jó helyen foglalsz asztalt.

Itt tudsz online körbenézni.

Beer Brothers

16 sör csapon, több mint 100 pedig üvegben várja a fáradt kalandorokat a pesti éjszakában. A Beer Brothers szintén a kiváló kézműves hamburgerek és sörök kombójára esküszik, ez a páros pedig tévedhetetlen, ha egy kiadós vacsoráról és iszogatásról van szó a haverokkal.

Igényes és kedves kiszolgálás, a sörcsapolás művészetében jártas pultosok fogják figyelni kívánságaidat, majd válaszolni kérdéseidre a korsódba töltött italról.

Itt tudod őket online lecsekkolni.

A főzdések

FIRST Craft Beer & BBQ

A kimondottan beülős fővárosi helyektől elkanyarodva a főzdékre is vetünk egy pillantást. A First Craft Beert egy testvérpár, Kurucz Geri és Dani gründolta. Az igényesség és a klasszikus kocsmahangulat aranymetszésében az a tipikus félhomályos hangulat is adott.

Webshopjuk szintén a söritalok kimeríthetetlen tárházát rejti, sörcsomagok közül is tudsz válogatni akár ajándékképpen. Övék az egyik első sörfőzdére alapozott Taproom a városban, tehát közvetlenül a forrásnál töltekezhetsz fel nemes italokkal.

Itt tudsz online körbenézni.

MONYO Tap House

A MONYO szintén az a főzde, amit nem kell hosszasan bemutatni a sörök szerelmeseinek. Ők szintén a magyar sörforradalom fontos úttörői (le a kocsmai, vízízű lágerekkel), ezt pedig nagyon komolyan veszik. 80 féle sört főztek fennállásuk óta, többet zenekarokkal vagy más nevezetes emberekkel együttműködve, egy-egy termékük (például a Flying Rabbit) már kultikus a budapesti éjszakában.

Mottójuk így hangzik: “A sör nem játék, minden más igen.” Pubjukat a Kálvin téren találod, ahol tíz sör van csőre (csapra) töltve és számos más palackozott sör, ami a főzdéjükből kikerül.

Itt tudsz online körbenézni.

MADHOUSE

A belváros szívében találod az “őrült tudós laborját”, ahol a vendéglátás magasiskoláján kísérleteznek. Az Anker köz-béli helyszín több kult-bárnak volt már otthona, az Ankert és a BrewDog Budapest után a Madhouse reményeink szerint maradandó lakosa lesz az előkelő épületnek.

Gondosan szerkesztett étel- és itallapjuk egész estés kikapcsolódást garantál, rendszeres programjaikról és innovatív kulturális kezdeményezéseikről nem is beszélve. Szilágyi Tamás, a Mad Scientist alapító-tulajdonosa “a house” megkomponálását sem bízta a véletre, így a hely belső dizájnja sem semmi: otthonos, modern, egyedi, dizájnos.

A MADHOUSE csapatával itt ismerkedhetsz meg mielőtt felkeresnéd őket.

A veteránok

 

Marxim Pub

Ha szeretsz időt utazni (úgy 60-70 évet), akkor a Marxim neked való hely. Itt sör és Unicum kombót találsz menüben: a múlt század szocialista internacionáléját egy abszurd posztmodern szocreállá formáló söröző időkapu valami másra, valami szokatlanra. A hangulattal ellentétben a sörválaszték szerencsére nem tükrözi hűen a vörös közelmúltat.

Itt tudsz online körbenézni.

PléhCsárda

Budapest egyik olyan vendéglátó egysége, amely híres-hírhedt rettenthetetlenül nagy adagjairól. 

Olyannyira, hogy a néhai sztárséf, Anthony Bourdain is benézett hozzájuk, hogy a sokat látott kalandor is elképedjen a “Bádog Gundeltől”. Nincs borravaló, nincs kóla, nincs féladag (“Fél ember vagy?”) – mi mást lehetne még mondani, hogy buszra pattanj? 

Jah, igen, itt mérik az egyik legjobb rántott húst a városban.

Itt tudsz online körbenézni.

Derby Büfé

13 fajta csapolt sör egy klasszikus békebeli talponállóban. Százéves múlt, egy változó, de valahogyan mégis az állandóságot képviselő hely Erzsébetvárosban. 

Itt sem fine dininget, sem exkluzív kraftsört nem fogsz találni, ellenben azt a szellemet igen, amiért akár Petri Györgyék kocsmába jártak.

Itt tudod őket online csekkolni.

A nemzetköziek

 

 

Hrabal Söröző

Közép-Európa és a hozzá tartozó járulékos keserédes élet megéneklőjének, Bohumil Hrabalnak neve valóban jól mutat egy kocsma cégérén. 

Autentikus és itthon nem mindennapi cseh sörök tucatjaival ismerkedhetsz meg, ha benézel. Ráadásul az étlap is a derék (kissé elnémetesedett) cseh polgárok ízlését tükrözi, tehát a “Kóstold meg Csehországot!” szlogen itt egészen biztosan nem csak duma.

Itt tudsz online körbenézni.

Belga Söröző | Snaps

Csehországi kalandajánlónk után irány Poirot otthona, Belgium, igaz, jelen esetben elég a Király utcáig elsétálni. 

Itt nem veszik viccesre a figurát, ha a belga sörökről van szó, a választék minden igényt kielégít, így lehetőségünk van olyan söröket is megkóstolni, amikről eddig csak olvashattál (vagy a kis Benelux-államban járva kóstolhattad). 

6 belga sör csapon, nagyjából száz pedig üvegben vár rád!

Itt tudsz online körbenézni.

London Stone Pub

Ha már kettő európai sörnemzetet felkerestünk, akkor listánkra bőven felfér még egy pub, ami az angol sörkultúra előretolt helyőrsége rántott hús alakú hazánkban. 

A London Stone Pub hatalmas pincehelyisége már-már egy söragorára hasonlít és nem is kell messzebb menned a Guinnees-ükért, mint a Wesselényi utca.

Itt tudod őket online lecsekkolni.

Zenészek és művészek

   

Három Holló

Budapesten nemcsak kézműves sörözőkből, külföldi ihletésű pubokból és máig túlélő kultikus egységekből van kínálat, hanem még ráakadhatunk pár olyan helyre is, ahol a magyar kultúrát és művészetet ápolják. 

Színház, kávéház, söröző és irodalmi kuckó egyben a Három Holló – remek fészek, ha lázba hoznak a fentiek.

A London Stone Pub hatalmas pincehelyisége már-már egy söragorára hasonlít és nem is kell messzebb menned a Guinnees-ükért, mint a Wesselényi utca.

Itt tudod őket online lecsekkolni.

Fekete Kutya

A Fekete Kutya egy ruined pub szellemes logóval és nevéhez méltó vagánysággal. 

A csapon és a polcon cseh és magyar sörremekeket is találsz, a hely maga pedig oázisként üzemel a kultúrkocsmák fogyatkozó mezején. 

A pub természetesen állatbarát (mi más is lehetne?), egyedi aurája pedig beszippant és ott tart – természetesen ezt Te sem fogod bánni.

Itt tudod őket online lecsekkolni

Kisüzem

Szereted a (nem csak) mediterrán ételeket és italokat, ráadásul a művészet sem untat? 

Akkor a Kisüzem jó választás eltölteni egy kellemesen boros vagy sörös délutánt és enni valami jót, amit nem minden nap szoktál. A kocsma egyszerre funkcionál kiállító térként, de a jazzmuzsika sem idegen tőle.

Itt tudod őket online lecsekkolni.

+1 Mi, az Élesztőház

Természetesen nem gondoljuk, hogy bármilyen lista alján lehetne a helyünk, kivéve, ha mi magunk állítjuk össze – így kívánja az illem is.

Mi egész estés programot tervezünk Neked, ebben pedig segítségünkre van 30 sörcsapunk, állandóan változó kézműves sör kínálatunk és a Butcher’s Kitchen, ahonnan futószalagon érkeznek a sörkorcsolyák és az annál sokkal komolyabb fogások.

 

Mi mindig érted, értetek vagyunk itt, hogy lehetőségetek legyen eltölteni egy (nem egy, sok!) emlékezetes estét. Kutya- és emberbarát hely vagyunk, s úgy gondoljuk, hogy több is, mint egy kocsma: ez Élesztőház élesztő testnek és szellemnek is. 

A profizmus és a barátságosság szellemében várunk, akár enni akarsz, akár a sörök világáról beszélgetni és kóstolgatni, de ha csak egy ultira ülsz be a barátaiddal, mi akkor is itt leszünk és mindent megteszünk, hogy jól érezd magad!

Honlapunkat pedig már nem kell bemutatni, így inkább egy asztalfoglalási linket dobunk be neked ide: foglalj asztalt az estére, vagy hétvégére és koccintsunk a budapesti kocsmakultúra halhatatlanságára! 😉

Tetszett, amit olvastál? Oszd meg másokkal is!