Ahogy arról a rumokkal kapcsolatos cikkünkben már írtunk, a rum minőségét és ízvilágát nem csupán a felhasznált alapanyagok befolyásolják, hanem az elkészítés minden apró, ám lényeges lépése. Cikkünkben ezúttal nem csupán ezeket az összefüggéseket boncolgatjuk, hanem elkalauzolunk a rum fajták rejtelmeibe és megmutatjuk, hogy mennyi csodás, eddig talán számodra is ismeretlen tételt és stílust rejt ez az izgalmas szeszes ital.
A rumok kategorizálásának lehetőségei
A rumokat számtalan lehetséges szempont szerint csoportosíthatjuk, így többek között származási helyük, alapanyaguk, stílusuk, színük, vagy előállítási módszereik alapján. A különbség természetesen leginkább az ízekben érhető tetten, így érdemes egy kicsit alaposabban körbejárni az egyes kategóriákat.
A legnépszerűbb rum fajták
A gyarmati hagyományok szerint:
Meg kell jegyezzük, hogy a gyarmati hagyományokon alapuló besorolás sokak szerint elavult, és nem feltéten fedi le egyértelműen és tisztán a különböző kategóriákat, ennek ellenére mai napig létezik és sokan hivatkoznak is rá.
Angol stílusú rum (Navy rum):
A hagyományosan brit gyarmatokon előállított rumokat magas alkoholtartalom és karakteres, fűszeres ízek jellemzik, emellett rendszerint sötétebbek és testesebbek. Alapanyaguk általában a melasz, gyakoriak közöttük a pot still, valamint az oszlopos lepárlású párlatok blendjei.
Francia stílusú rum:
Jellemzően a karibi térség francia nyelvterülethez tartozó területein állítják elő, alapanyaguk elsődlegesen préselt cukornádlé. Oszlopos lepárlással készülnek és többnyire tölgyfahordókban érlelik őket, mely szintén különleges ízeket kölcsönöz az italnak. A fűszeres jegyek mellett gyakoriak bennük a gyümölcsös, gyógynövényes aromák.
Különleges alfaja az eredetvédelem alatt álló Agricole Rhum, melyet frissen préselt cukornádléből, főként Martinique szigetén készítenek. Íze frissítő, füves, növényi jegyekkel átszőtt. Az agricole (mezőgazdasági) jelleg főként az alapanyagok közvetlen, helyi feldolgozásában mutatkozik meg.
Spanyol stílusú rum:
Az általában melaszból, oszlopos lepárlással készített rumot gyakran érlelik tölgyfahordókban, emellett lágy, édeskés, vaníliás aromák bukkannak fel benne. A spanyol hagyományok körében érdemes említést tenni a Solera módszerről, melynek során az érlelésnél eltérő életkorú rumokat kevernek össze, és érlelnek együtt. A rum spanyol elnevezése egyébként ron.
Árnyalataik szerint:
Fehér (white) vagy világos:
A jellemzően érleletlen rumokat enyhébb ízvilág jellemzi, mely különösen jól jön akkor, ha például egy koktél esetén nincsen szükség merész és erőteljes ízjegyekre. Érlelés helyett sok esetben akár hetekig pihentetik őket az ízeik összeérése érdekében. Aromáik frissek, élénkek, gyümölcsösek.
Arany (gold):
Általában érlelt rumok, ám aranyló színeiket a különféle színezőanyagoknak (például a karamellnek) is köszönhetik. Melaszból, de akár cukornádléből is készületnek. Ízprofiljuk összetettebb, mégis lágyak és kellemesek. Közepesen testesek, aranyló színeik gyakran társulnak édeskés aromákkal. Tökéletesen felhasználhatók az olyan koktélokhoz is, mint például a mindig hűsítő Cuba Libre .
Sötét (dark) :
Többnyire hosszabb ideig érlelt rum fajták egyike, melyben melaszos, karamelles, fűszeres ízjegyek jelennek meg. A hosszabb érlelésnek köszönhetően testesebbek, karakteresebbek. Érdekességük, hogy a karibi térségben, valamint Dél- és Közép-Amerikában a trópusi meleg is elősegítheti az érlelés folyamatát, melynek köszönhetően még intenzívebben bukkannak fel benne a különféle aromák. A sötét rumok között akár fekete árnyalatú tételekkel is találkozhatunk, melyeket akár 10-20 évig is érlelhetnek.
Előállítás szerint:
Az előállítási módszereken és körülményeken alapuló osztályozás Luca Gargano nevéhez köthető, aki 2015-ben Richard Seale-lel alkotta meg a rumok kategorizálására vonatkozó rendszerét, melyet világszerte a mai napig előszeretettel alkalmaznak. A meghatározásokban szereplő ,,pure” kifejezés a többlécsős lepárlásra, míg a „single” jelző az egy adott lepárolóból való származásra utal.
- Pure Single Rum – melaszból készülő rumok, többlécsős, (szakaszos) lepárlással és hordós érleléssel.
- Pure Single Agricole Rhum – cukornád levéből készülnek, szintén többlécsős (szakaszos) lepárlással és hordós érleléssel.
- Single Blended Rum – a tradicionális és oszlopos lepárlás keverékéből készített rumok keveréke.
- Traditional Rum –hagyományos, oszlopos desztillációs eljárással egyazon lepárolóüzemben készített rum.
- Modern Rum – többoszlopos desztillációval készített modern, vagy ipari rum.
A módszer lehetővé teszi, hogy hiteles képet kapjunk az alapanyagokról, a lepárlási körülményekről, valamint a lepárlóüzemről. Fontos azonban tudni, hogy csak azokat a rumokat lehetséges eszerint az osztályozás szerint besorolni, melyeken az ehhez szükséges információkat feltüntették. A származási ország ismerete sajnos önmagában nem elegendő ehhez.
És az egyéb különlegességek…
Fontos tudni, hogy az alap stílusokon kívül a rumokat emellett sok esetben többféle párlatból készítik és vegyítik, azaz blendelik, mellyel összetettebb és komplexebb ízprofilokat érnek el.
Léteznek emellett a természetes fűszerekkel (például vaníliával, fahéjjal, csillagánizzsal, vagy gyógynövényekkel) ízesített spiced, azaz fűszeres rumok, és igazán különleges a gyümölcságyon érlelt fehér rumból készített, Madagaszkár szigetén igencsak népszerű rhum arrangé is.
Ugyancsak egyediek, ám felettébb merészek overproof rumok, melyek alkoholtartalma a megszokott 40% alkoholtartalom feletti, akár a 75%-ot is elérheti. Az overproof rum nem mellesleg a brit haditengerészek ,,találmánya”, akik a rummal együtt szállított puskapor megóvása érdekében minimum ezt az alkoholtartalmat preferálták, ugyanis még ha véletlenül ki is folyt volna az ital, ilyen alkoholtartalom mellett nem veszélyeztette a puskapor felhasználhatóságát.
Látható, hogy a rumok kategorizálására vonatkozó lehetőségek legalább annyira színesek és izgalmasak, mint maga az ital. A szín, a kor, a származás és az előállítási körülmények ismerete már önmagában segít, hogy könnyen kísérletezhess, és megtalálhasd a számodra legvonzóbb ízvilágot. Az Élesztőben ehhez felfedezésnek. Persze csak mértékkel!