Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Miből készül a rum, a kalózok kedvenc eledele?

Ha világ legnépszerűbb szeszesitalaira gondolunk, a rum egészen biztosan helyet kap a képzeletbeli listánkon, és ez nem véletlen. Az ikonikus ital ugyanis nem csupán az egyedülálló ízével hódította meg a világot, hanem sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt is igencsak közkedveltté vált. De honnan ered valójában? Milyen fajtái vannak? És mit kell tudni az igazán jó rumról? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

A rumot egy egyszerű égetett szeszes italként is definiálhatnánk, melyet a cukorkészítés során fennmaradt melaszból, vagy a cukornád levéből készítenek. A minőségi rum azonban jócskán túlmutat ezen: annak minden egyes cseppjében felbukkan valami különleges ízjegy, vagy aroma, ami pont annyira izgalmas, mint maga a terület, ahonnan az ital származik. Érdemes tehát egy kicsit elmélyedni a rum titkaiban, és megismerni azt egy eddig talán ismeretlen oldaláról is.

A rum eredete

A közép –amerikai kontinensről származó rum megszületése a cukornádtermesztés 17. századi kialakulásához köthető. Az európai gyarmatosítók által létesített cukornádültetvényeken bőséges mennyiségű melasz keletkezett, melyet a találékony munkások és rabszolgák igyekeztek valahogyan hasznosítani. A melasz erjesztése meglepő felfedezéshez vezetett, ugyanis miután azt lepárolták, egy igencsak ízletes szeszesital született. Bár eleinte a rum gyengébb minőségű változata, a tafia is versenyben volt, melyet gyorsabban és olcsóbban el tudtak készíteni, de szerencsére a rum végül erősebb utat tört magának.

www.gotostcroix.com

A rum kellemes íze mellett a tartóssága és szállíthatósága miatt is kedveltté vált, így a tengerészek is előszeretettel vitték magukkal a hosszabb hajóutakra, a kereskedelmi hajózásnak köszönhetően pedig Európában és Afrikában is gyorsan elterjedt. Az ital iránti kereslet így tehát folyamatosan nőtt, és már nem csak Jamaica, Puerto Rico, Barbados és a karibi térség egyéb szigetei ontották magukból a jobbnál jobb rumokat, hanem 1664-ben már Amerika egyéb részein is rumfőzdék nyíltak, melyekkel az egyre hatalmasabbra duzzadó igényt igyekeztek kielégíteni.

A rum készítésének lépései

A rum alapanyaga a cukornád, melynek levét felforralják, azaz melaszt készítenek belőle. Némely esetben a melasz helyett cukonádlét alkalmaznak, melyet a cukornád szárából nyernek ki.

A melaszt, vagy cukornádlevet ezután vízzel és élesztővel keverve erjesztik, melynek során a cukor alkohollá alakul át. Az erjesztés jellemzően 24-36 óráig tart, ám léteznek ennél jóval hosszabb, akár egy hónapos erjesztési technikák is.

Ezt követi a desztilláció, melynek hatására az alkoholtartalom koncentráltabbá válik az italban, majd lepárolják azt. A lepárlásra is többféle módszer létezik, általában szakaszos (pot still), vagy folyamatos lepárlást alkalmaznak.  A lepárlás technológiája az ital ízvilágát, testességét és tisztaságát is jelentősen befolyásolja.

Az elkészült, ám ekkor még átlátszó rum az érlelés során nyeri el végleges színét és aromáit, ám gyakran találkozhatunk érleletlen rumokkal is. Érdekesség, hogy ez utóbbiak sem azonnal kerülnek a palackokba, hanem sokszor bizony heteken át pihentetik őket annak érdekében, hogy az ízeik összeérjenek. A rumot előszeretettel érlelik tölgyfából készült Bourbon hordókban, mely szintén elképesztően gazdag aromákkal itatja át a benne lévő italt, sok esetben pedig még másodlagos érlelésen is átesnek. (Ez azt jelenti, hogy az érlelést tovább folytatják egy másik hordóban, ami újabb aromaanyagok kioldódását idézi elő.)

Látható tehát, hogy a jó rumhoz nem csak kifogástalan alapanyagok szükségesek, hanem megfelelő szakértelem és gondosság, a végeredményt pedig ezeken kívül még olyan külső körülmények is befolyásolják, mint például a páratartalom, vagy a hőmérséklet.  Ha ezek adottak, minden lehetőség megvan arra, hogy valóban minőségi ital kerülhessen a poharunkba.

A rumok fajtái

A rumokat sokféle szempont szerint csoportosíthatjuk, hiszen azokat nem csak a színük, a stílusuk, hanem számtalan egyéb paraméterük alapján is megkülönböztethetjük. Noha a lehetséges kategorizáláshoz a szeszesitalokra vonatkozó EU-s szabályozás nyújt néhány támpontot, ám a valóságban a rumok palettája jóval színesebb és szerteágazóbb.

A rendelet szerint a rum alkoholtartalma minimum 37,5 térfogatszázalék. A karamellen kívül nem tartalmazhat színezőanyagot, egyéb ízesítőanyag és hozzáadott alkohol pedig egyáltalán nem kerülhet az italba. Édesítésre kizárólag meghatározott mértékben és megfelelő jelöléssel ellátva kerülhet sor. A jogszabály nevesíti és definiálja emellett a rum „mezőgazdasági” (azaz rhum agricole), „traditionnel” (vagy „tradicional”) fajtáit is, de ezeken kívül világszerte számos eredetvédett, sajátos karakterjegyekkel rendelkező változat létezik. A karibi térségből származó autentikus rumok ma is különleges minőséget képviselnek, fejlődésüket és megóvásukat a WIRSPA nevű egyesület segíti.

A földrajzi származáson kívül a legelterjedtebb kategóriát a rum színe jelenti. Ennek nyomán megkülönböztethetünk fehér (white) (Diplomatico Planas) vagy világos, aranyszínű (gold) változatokat (Blue Mauritius Gold rum), de találkozhatunk egészen sötét (dark) (Authentic Seacoast Dark) vagy akár fekete árnyalatú tételekkel is. A sötétebb rumokat általában tovább érlelik, ez egyes esetekben akár 10-20 évet (!) is jelenthet. A szín, a kor és minőség azonban korántsem egyenesen arányos, tehát a színskála inkább csak egy kisegítő támpont az értékeléséhez.

drykkur.is

A rumokat emellett sok esetben többféle párlatból készítik és vegyítik, azaz blendelik, mely ugyancsak komplexebb ízprofilt eredményez.  Találkozhatunk emellett a különféle fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesített spiced rumokkal, és meg kell említenünk a gyümölcságyon érlelt rhum arrangét is.

Érdemes tehát egy kicsit elmélyedni a rumok kóstolásában, hiszen egészen fantasztikus ízekre és fajtákra bukkanhatunk.

Hogyan fogyasszuk a rumot?

A lehetséges válaszok ugyanannyira sokrétűek, mint maga a rumok világa. Az első benyomást kétségtelenül a szín jelenti, ezután pedig érdemes egy kicsit meg is szaglászni a kitöltött italt, hiszen már ebből is sok minden kiderül a lehetséges aromákat illetően. A karakteres ízű, hosszan érlelt sötét rumok  tökéletes élményt nyújtanak önmagukban, vagy egy kis jég kíséretében, míg világos társaik kitűnően megállják a helyüket a különféle ínycsiklandó koktélokban. A lime-mal, mentával és szódával megbolondított Mojito például igazán pazar kompozícióban tálalja a fehér rumot, a szintén ikonikus, Puerto Rico-ból származó Piña colada pedig szinte karibi hangulatot nyújt az ananász és kókusz egzotikus ízeivel. Természetesen a karácsonyi vásárok sem lennének az igaziak rumpuncs nélkül, végül pedig ne feledjük, hogy a rumot nem csak poharainkban élvezhetjük, hanem a tányérjainkon is, hiszen azt a cukrászatban és gasztronómiában is számos receptben alkalmazzák.

Noha az Élesztőben puncstortával mi nem készültünk, ellenben kitűnő rumokat és egyéb italokat végeláthatatlan mennyiségben találsz nálunk. Az Élesztő azonban nem csak a minőségi italok mellett elkötelezett, hiszen ha közben megéheznél, fantasztikus konyhánk gondoskodik arról, hogy az ételed is garantáltan kifogástalan legyen.