Azok, akik előszeretettel bolyonganak a sörök világában, bizonyára tudják, hogy mennyire sokszínű és különleges stílusok képviseltetik magukat a palettán. Azok pedig, akik szeretik a komplex ízvilágú és íncsiklandóan testes söröket, jó eséllyel sorolják az Imperial Stout-ot a kedvenc fajtáik közé. Bizony, az Imperial Stout egy igencsak különleges sör, mely garantáltan lenyűgözi azokat, akik szeretik, ha az ízek egész repertoárja bukkan fel egyetlen tételben.
A sörök sötét oldala egyébként is meglehetősen izgalmas: a mély színárnyalatok, a pörkölt ízek és illatok már azt megelőzően is jócskán kényeztetik az érzékszerveket, mielőtt belekortyolnánk a sörbe. A stout-okról és porterekről szóló cikkünkben már körbejártuk a műfaj sajátosságait, ám az Imperial Stout megérdemel egy külön fejezetet, hiszen az legkevésbé sem egy átlagos stout, és annak nem csupán a múltja különleges.

eredete és jellemzői
A különleges sörfajtát először Angliában készítették a 18. században. Később azt az orosz cári udvarba is szállítani kezdték, ahol igencsak népszerűvé vált, maga a stílus neve is innen ered.
Jellegzetességei jól felismerhetők: magas alkoholtartalma, testessége, sűrű habja, és aromagazdagsága sokak számára időtlenül vonzóvá teszi. Színe a sötétbarnától egészen a feketébe hajló árnyalatokig pompázik. Keserűsége mérsékelt, ízprofiljában gyakoriak a kávés, csokoládés, vagy éppen az aszalt gyümölcsös jegyek. Elkészítését gyakran hosszú hónapokig tartó, hordós érleléssel zárják, mely még izgalmasabb tónusok megszületését eredményezi: az ilyen tételeknél nem ritkák a bourbon, a vanília, vagy éppen a tölgy aromái.
Érdekesség, hogy bár az Imperial Stout természetesen hordozza a stout alapvető stílusjegyeit, ám mégis megfigyelhetők közöttük apró, de határozott különbségek. Az Imperial Stout-ok általában jóval teltebbek, kortyérzetük selymesebb, összetettebb ízprofillal bírnak és alkoholtartalmuk is magasabb. Míg az utóbbi érték egy átlagos stout esetén valahol 4-7% között mozog, ugyanez egy Imperial Stout esetén általában 8-12% közé esik.
Fogyasztása
Az Imperial Stout-ot úgy érdemes fogyasztani, akár egy különleges bort: kortyonként, lassan kiélvezve annak minden cseppjét. Fontos emellett, hogy a fogyasztási hőmérsékletre is odafigyeljünk, ugyanis egy olyan sörstílusról beszélünk, melynek határozottan nem tesz jót, ha túl hidegen ízlelgetjük: a gazdag aromák érvényesülését leginkább a 10-14 Celsius fok körüli hőmérséklet segíti elő. A tökéletes élvezeti értéket egy snifter, vagy tulip söröspohárban történő felszolgálás még tovább fokozza.
Mivel egy erős és aromagazdag sörről beszélünk, így meglehetősen sokféle étellel alkot remek párost. Tökéletesen passzol a különféle sajtokhoz, grillezett húsokhoz, de meglepő módon a csokoládés desszertekkel is harmonizál a hasonló ízjegyei miatt. Egyedül a túlzottan fűszeres és csípős ételeket érdemes mellé elkerülni.

Fejedelmi Imperial Stout-ok a hazai palettáról
Szerencsére a sör a hazai sörfőzdék kínálatában is népszerű helyet foglal el, így nem kell hosszasan keresgélnünk, ha egy Pazar csemegére fájna a fogunk.
Szent András Sörfőzde- Rettegett Iván (russian imperial stout)
A négyféle malátával készített, éjfekete sört nem csupán a füstös, csokoládés jegyei teszik sejtelmessé, hanem a gazdag fűszerezettsége is, melyet a krémes, karamelles aromák koronáznak meg. Az ízek játékát tovább fokozza az elkészítés során használt, háromféle komló (Perle, Simcoe és Cascade), melyet egy 10,5% alkoholtartalmú csodás végeredményben élvezhetünk.
Horizont Night Shift Imperial Pastry Stout
Erre a tételre is szinte már önálló műalkotásként tekinthetünk, hiszen a különleges aromákról nem csak az összetevők közt fellelhető mogyoró és karamell gondoskodik, hanem a Bourbon hordókban, hat hónapig történő érlelés is. Az édeskés, pazar aromák egy 11,8 %-os alkoholtartalmú remekműben öltenek testet, mely garantáltan levesz a lábadról.
First Craft Beer – Chocolate Vanilla Imperial Stout
A First Craft Beer kínálatában fellelhető, 7,5 % alkoholtartalmú remekművet nem csupán az teszi ellenálhatatlanul izgalmassá, hogy azt kézzel hántolt indonéz és ugandai vaníliával főzték, hanem emellett az is, hogy a különböző malátafajták egész hadát állították a tökéletes aromák elérésének szolgálatába.
Etyeki Sörmanufaktúra – Imperial Stout skót whiskys és kanadai juharszirupos hordóban érlelve
Ezt a sűrű és testes, mélybarna színárnyalatokban pompázó sör nem csak azért különleges, mert azt skót whisky-s és kanadai, karamellizált juharszirupos hordóban 12 hónapig érlelték és blendelték, hanem azért is, mert abban játékosan keverednek a karamelles, fűszeres és vaníliás jegyek. 11%-os alkoholtartalmával, hosszú lecsengésével tökéletes alkalmat teremt egy élményekben és ízekben gazdag sörözéshez.
Mad Scientist – Phat Boi
Ez a tonkababbal, kakaóbabbal, kávéval és vaníliával készített Imperial Stout nem csak az intenzív és robosztus aromáival kápráztatja el azokat, akik szeretik, ha egy sörben cseppet sem a szokványos ízek elevenednek meg, hanem emellett a szinte már feketébe torkolló árnyalataival is igazán egyedi élményt kínál. 11,5% alkoholtartalma miatt azért nem árt óvatosnak lenni vele, de mivel garantáltan minden kortyát ki szeretné élvezni az, aki megkóstolja, így valószínűleg ez fel sem merül majd.

Az Imperial Stout nem csak azokat a sörrajongókat nyűgözi le, akik a lágerek halvány és könnyed vonalától eltávolodva egy kis kalandozásra vágynak, hanem vélhetően azokat is, akik úgy összességében egy picit távolságtartóbbak a sörökkel kapcsolatban. A gazdag, telt ízek, az íncsiklandóan krémes tételek garantáltan szinte mindenkit levesznek a lábáról. Ha kedvet kaptál hozzá, hogy megkóstolj egy igazán ütős Imperial Stout-ot, akkor bizony az Élesztőházban a helyed!