A koktélrajongók körében bizonyára nem ismeretlen a Gin Fizz neve, hiszen egy rendkívül kedvelt és közismert koktélról beszélünk. De mikor vált az ital ennyire népszerűvé? Miből áll pontosan, milyen változatai vannak, és mi lehet a titok, amely sokak időtlen kedvencévé tette? Cikkünkben a népszerű koktél rejtelmeibe kalandozunk el.
Ahhoz, hogy a koktél népszerűségének rejtelmeihez közelebb kerüljünk, hasznos lehet felidézni a híres San-Franciscói csapos, Ernest P. Rawling gondolatait. 1914-ben a Rawling’s Book of Mixed Drinks nevű művében ugyanis a Gin Fizz-t, úgy írta le, mint egy hűsítő szellőt a tenger felől, mely új életet, és az élet kedvét, örömét hozza el. A hasonlat talán már sejtet valamit az ital könnyed ízvilágából, mely még a megfáradt pillanatokat is képes egy pillanat alatt felpezsdíteni.
A Gin fizz összetevői és elkészítése
A koktél alapváltozata a gin mellett citromlét, cukorszirupot, szódavizet és némi jégkockát tartalmaz. Bár a lehetséges arányokat illetően sokféle verzió létezik, de az 50 ml gin 25 ml citromlével, 15 ml sziruppal és 150 ml szódavízzel kevert változata egy jól ismert és előszeretettel fogyasztott adag. A gin fajtái közül a hagyományos változatok esetén népszerű a London Dry gin, ahogy az Old Tom gin is tökéletes alapanyagként szolgál.

Elkészítése viszonylag egyszerű: a koktél összetevőit a szódavíz és a jégkockák egy shaker pohárba töltik, melyet ezután jó alaposan összeráznak, végül a jéggel teli (általában martinis) pohárba szűrik, és szódavízzel öntenek fel. Díszítésként gyakran adnak hozzá citromszeleteket, vagy mentaleveleket. Az igazán kiváló Gin Fizz elkészítésének egyik kulcslépése a rázás, egyes vélemények szerint a koktél egyes változatai esetén ez akár 12-15 (!) percig is végezhető a tökéletes végeredmény elérése érdekében. Noha ez meglehetősen sok időnek tűnik, egy kiadós összerázás mindenesetre elengedhetetlen.
Ízvilága
Nehéz lenne egy szóval jellemezni a Gin Fizz ízvilágát és talán a népszerűségének egyik titka is éppen ebben rejlik. A koktélban ugyanis az édes és savanyú ízvilág tökéletes kompozíciót alkot. A citrom fanyarsága és a szénsav pezsgése ellenére a végeredmény mégis lágy és kellemes kortyérzetű, tipikusan az az ital, amire azt mondják, hogy itatja önmagát.
Eredete és fajtái
Az italt a Jerry Thomas ,,The Bar-Tender’s Guide” című, 1862–ból származó kiadványa említi először. Állítólag előszeretettel vetették be a másnaposság ellenszereként is.
Megszületését követően a Gin Fizz-nek két tradicionális alapváltozata született: a tojásfehérjét is tartalmazó Silver Gin Fizz, valamint a tojássárgája felhasználásával készített Golden Fizz.

Ugyancsak népszerű, és később széles körben elterjedtté vált a Ramos Gin Fizz nevű változat is, mely a tojásfehérje mellett tejszínt és narancslevet, valamint narancsvirágvizet is tartalmaz. Szintén különleges a bíboros árnyalatokban pompázó Sloe Gin Fizz, melynek egyik alapanyagául a különleges Sloe Gin szolgál. (A Sloe Ginről a ginek fajtáiról szóló cikkünkben is írtunk már.) Persze a bártenderek fantáziája és kreativitása határtalan, a koktél alapváltozata pedig remek inspirációként szolgált, így az idők során olyan kevésbé ismert, ám felettébb izgalmas változatok is születtek, mint például a Chartreuse gyógynövényes likőrrel és mentával készített Last Summer Fizz.
A Gin fizz népszerűségének titka
A habkönnyű krémesség, a lágy textúra és a savanykás ízeket ellensúlyozó édesség valószínűleg komplexen járulnak hozzá a Gin fizz időtlen népszerűségéhez. Időtől és alkalomtól függetlenül mindig üdítő élményt nyújt.
Próbáld ki az Élesztőház Spirit Bar-jában!