Az alkoholmentes sörök kapcsán számos sörfogyasztóban él egy nem kifejezetten pozitív sztereotípia. Sokan úgy vélik, az alkoholmentes sörökböl hiányzik valami, ami az alkoholos söröket oly karakteressé és vonzóvá teszi. De van-e bármilyen alapja ezeknek a feltételezéseknek? Tényleg máshogy készülnek-e az alkoholmentes sörök, és valóban előfordulhat-e, hogy ennek az élvezeti értékük látja a kárát? Cikkünkben nem csak ennek járunk utána, hanem a legjobb alkoholmentes sörökkel prezentáljuk is az eredményeket.
Érdekesség, hogy amíg az alkoholmentes söröket idehaza inkább ellenérzés övezi, addig a világ számos országában hatalmas irántuk a kereslet, és a piacuk is egyre nő. Az alkoholmentes sörpiac globális mérete 2022-ben 22 milliárd USD volt, 2031-re pedig ezt a számot 35,93 milliárd (!) USD-ra prognosztizálják. A növekedés mögött nem csak az áll, hogy az alkoholmentes sör kiváló alternatívát nyújt azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak, vagy nem szeretnének alkoholt fogyasztani, hanem az is, hogy a sörgyártók és sörfőzdék bizony egyre finomabb és ízletesebb söröket készítenek alkohol nélkül is, így sok esetben már egyáltalán nem jelent kompromisszumot, ha egy ilyen változat mellett döntünk.
Mit is takar pontosan az alkoholmentes sör? És mióta népszerű?
A kérdés kapcsán valószínűleg a legtöbben magabiztosan vágják rá, hogy olyan sör, amelyik egyáltalán nem tartalmaz alkoholt. Ha azonban egészen pontosak akarunk lenni, akkor a választ egy kissé árnyalnunk kell. A Magyar Élelmiszerkönyv erre vonatkozó meghatározása szerint az alkoholmentes sör a legfeljebb 0,50% (térfogatszázalékban meghatározott: (V/V)) alkoholtartalommal bíró változat. Érdekesség, hogy a normál és nagy alkoholtartalmú sörök mellett léteznek alkoholszegény 0,51-1,50% (V/V), valamint kis alkoholtartalmú sörök is 1,51-2,80% (V/V) közötti alkoholtartalommal.
Az alkoholmentes sör eredete kapcsán egészen az ókori Egyiptomig kell visszamennünk: már ekkor is előszeretettel fogyasztották a ,,zythos”-nak nevezett italt, melyet terhes nők és gyerekek is szívesen kortyolgattak. A mai értelemben vett változat népszerűvé válása leginkább az amerikai szesztilalom időszakához kapcsolódik: a Temperance (mértékletességi) mozgalom időszaka alatt is legálisan fogyasztható alkoholmentes sörök igencsak keresetté váltak.
2022-ben egyébként a magyar sörfogyasztás 6,2%-át képezték az alkoholmentes sörök. Annak ellenére, hogy ez a szám egyértelműen növekvő tendenciát mutatott, ennek a 80%-át mégis a gyümölcsös alkoholmentes változatok (például radlerek, sörmixek) jelentették, és csak a fennmaradó 20%-ot birtokolták a klasszikus, mindenféle ízesítés nélküli alkoholmentes sörök.
Az alkoholmentes sörök készítése
Az alkoholmentes sörök abszolút hasonlóan készülnek, mint alkoholos társaik: alapanyagukat ugyanúgy a maláta, a komló, a sörélesztő és a víz képezi. Az alkoholmentesség elérésére azonban többféle módszer is létezik.
Az egyik ilyen, amikor az alkohol eltávolítására nincs is szükség, ugyanis az tulajdonképp bele sem kerül az italba. A módszer lényege, hogy az erjedési folyamatot egy bizonyos ponton leállítják, így alkoholos erjedésre sem kerül sor, ezt kontrollált fermentációnaknevezik.
Vannak esetek, amikor magát az erjesztési folyamatot is kihagyják, és hozzáadott enzimekkel érik el ugyanazt a hatást: ez az úgynevezett szimulált fermentáció. Alkohol ebben az esetben sem képződik.
Amennyiben az erjedés normál körülmények között lezajlik, úgy az alkoholt valamilyen egyéb eljárással, utólag távolítják el a sörből. A forralás során például a 78 Celsius fok fölé hevített sör alkoholtartalma az etanol alacsonyabb forráspontja miatt semmisül meg. A technika hátulütője, hogy sajnos sok esetben a sör íze is megváltozik, ugyanis a folyamat során sajnos az illékony aromavegyületek is elveszhetnek.
A modern sörfőzdék emiatt előszeretettel alkalmazzák a fordított ozmózist: ekkor a 20 és 40 bar nyomás alá helyezett sört egy félig áteresztő membránon juttatják át: ennek hatására szintén távozik belőle az alkohol. A vákuum-desztillációs eljárás egy ugyancsak népszerű és kifinomult módszer: az etanol forráspontja a vákuum alá helyezett sörben 78 Celsius fokról 35 Celsius fokra csökken, így melegítés hatására az alkohol anélkül távozhat az italból, hogy annak aromái akár csak minimális mértékben is sérülnének. Az alkoholmentes sörök között ugyanúgy megtalálhatók a különféle gyümölcsökkel és egyéb kivonatokkal ízesített változatok, mint a klasszikus, maláta – komló vonal képviselői.
A legjobb alkoholmentes sörök
Láthatjuk tehát, hogy megfelelő módszer alkalmazása esetén az alkoholmentes sörök pontosan ugyanolyan ízletesek és karakteresek, mint alkoholos társaik. Emellett pedig természetesen megvan az az előnyük is, hogy bármilyen élethelyzetben kiváló frissítőként szolgálnak, biztonságos alternatívát kínálva egy jó hangulatú sörözéshez. Szerencsére a hazai kézműves sörök között is remek alkoholmentes tételeket találunk, így minden adott ahhoz, hogy bármikor élvezhessük a minőségi ízeket.
- A Horizont Brewing Selfish Games grapefruit-os IPA-ja egy igazi prémium alkoholmentes remekmű. A citrusos jegyekkel átszőtt kraft sör komplex ízéért többek között négyféle komló felel. Alacsony kalóriatartalma (29 kCal/100 ml) még a fitnesz rajongóit is garantáltan rabul ejti.
- Persze a fehér Fehér Nyúl üregében is mindig kincsekre bukkanhatunk, bármilyen kategóriáról is esik szó. Free Flow fantázianévre keresztelt, könnyed West Coast IPA-juk Citra, valamint Mosaic komlóból készült, és igazán üdítő ízeivel még csak kárpótolnia sem szükséges bennünket azért, hogy mindezt ráadásul alkohol nélkül élvezhetjük.
- Természetesen a Szent András sörfőzde kínálatában is megtaláljuk szinte valamennyi kategória prémium minőségű képviselőit. Majdnem Pilsner névre keresztelt alkoholmentes sörüket nem csak karakteres komlózása teszi különlegessé, hanem az is, hogy a leírásuk szerint 30 év szakértelmét és megannyi kísérlet eredményét zárták a palackba.
Persze a műfaj határai közel sem érnek náluk véget a jó öreg pilsnerrel: East Kent Golding, Magnum komlóval készített, összetett malátázású, markáns Majdnem Stout-jukat csakúgy megtalálhatjuk az alkoholmentes palettájukon, mint a fantasztikusan krémes és gyümölcsös Majdnem Mangós IPA-jukat.
Annak okaként egyébként, hogy az alkoholmentes söröket sok esetben nem tartják túl vonzónak, sok esetben az áruházak polcain fellelhető alkoholmentes sörválasztékot is megemlíthetjük. Be kell azonban lássuk, hogy a boltokban elérhető kínálat olykor még az alkoholos sörök esetén sem mindig tökéletesen kielégítő.
Ideje tehát újragondolni mindazt, amit az alkoholmentes sörökről eddig hittünk, hiszen a valóban kiváló tételekkel kompromisszumok nélkül élvezhetjük a finomabbnál finomabb söröket akkor is, amikor éppen valamiért nem tudunk, vagy nem akarunk alkoholt inni.
Ehhez az Élesztőben is minden lehetőség adott: csemegézz kedvedre a Horizont alkoholmentes sörei közül, vagy kóstold meg a Fehér Nyúl Free Flow-ját. Természetesen a hagyományos sörkínálatunk is igazán pazar, szóval mindenképp megéri hozzánk ellátogatni.