Valószínűleg még egy igazán felkészült sörrajongót is könnyen zavarba hozhat az a kérdés, hogy pontosan mi is az a sörpárlat? Miből, hogyan készül, s ha már ilyen sokat tudunk a különféle sörökről, akkor miért tudunk ennyire keveset erről a különleges szeszes italról?
Cikkünkben a sörpárlat titkainak nyomába eredtünk, és azt is megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha esetleg meg is kóstolnád.
A sörpárlatok eredete
A sörpárlatok megszületését bizony nem a modern kézműves sörfőzdék innovatív termékfejlesztéseinek köszönhetjük. Egyes források szerint azt kisebb németországi sörfőzők készítettek először azzal a céllal, hogy a meglehetősen könnyen és hamar romló sör eltarthatóságát növeljék. A magasabb alkoholtartalom nem csak a szavatossági időt hosszabbította meg, hanem az ízeket is koncentráltabbá tette, így a sörpárlatok hamar népszerűvé váltak.

A sörpárlat jellemzői
A szeszes italok megnevezésével, eredetvédelmével kapcsolatos 110/2008/EK rendelet önálló kategóriaként nevesíti a sörpárlatot, így annak kritériumairól hatályos jogszabály is rendelkezik.
Eszerint a sörpárlat (azaz a ,,Bierbrand” vagy ,,eau de vie de bière) egy olyan szeszes ital, amelyet kizárólag friss sör normál nyomáson történő, közvetlen lepárlásával készítenek úgy, hogy a párlat alkoholtartalma 86 % (V/V)-nál kisebb legyen, emellett annak rendelkeznie kell a sör jellegzetes érzékszervi tulajdonságaival is (így például színében, illatában felismerhetőnek kell lennie a sör jellemzőinek).
A sörpárlat minimális alkoholtartalma 38 térfogatszázalék, alkohol pedig sem hígított, sem pedig hígítás nélküli formában nem adható hozzá. A sörpárlat nem ízesíthető, színezőanyagként pedig kizárólag karamellt tartalmazhat.
A sörpárlat készítése
A sörpárlat esetén is kiemelt jelentősége van a felhasznált alapanyagoknak.
Az annak alapjául szolgáló sörlé készítésekor jellemzően pilseni (világos) malátát, karamellmalátát, valamint müncheni típusú (sötét) malátát használnak.
Ezek a kész ital íz,-valamint illatjellemzőire is hatással vannak. Érdekesség, hogy a sörléhez csak kisebb mennyiségű komlót használnak, ezzel is segítve a kiegyensúlyozott ízprofil elérését. Ellenkező esetben a végeredmény túlzottan komlóssá válna.
A sörléhez felső erjesztésű élesztőt használnak, mivel így az erjesztés magasabb hőmérsékleten megy végbe, ez pedig elősegíti az aromák még intenzívebb kioldódását. Az élesztőt a söréből egyébként csak a lepárlás előtt távolítják el. Az ászokolás a szokásosnál rövidebb ideig zajlik, ugyanis ilyenkor a folyamat elsődleges célja nem a minél több szén-dioxid megjelenése.
Bár sokan rokonítják a whiskyvel az összetevőik, vagy éppen az előállítási folyamatuk hasonlóságai (malátázás, főzés, erjesztés) miatt, ám a sörpárlat a sörlé és a komló miatt is abszolút más ízvilágot kínál. A sörpárlatokat emellett alacsonyabb hőmérsékleten erjesztik, mint a whisky-t, és általában nem is érlelik, (egyes változatainál azonban fahordós érlelésre is sor kerülhet).

Mire kell odafigyelni a sörpárlatok kóstolásánál és fogyasztásánál?
A sörpárlat ideális fogyasztási hőmérséklete 16-19 °C közötti, ez elősegíti az ízek és aromák maximális kibontakozását. Kóstolás előtt célszerű a poharat körkörösen mozgatni és nyugodtan meg is szagolhatjuk, ugyanis az illatanyagokban is kellően gazdag. Az első kortyot tartsuk egy kis ideig a szánkban, és akárcsak a boroknál, ízlelgessük picit az aromáit. Úgy tartják, minél hosszabb lecsengésű egy sörpárlat utóíze, annál jobb a minősége.
Ízében abszolút felelhetők a malátás, karamelles jegyek, melyet csak szelíden kísérnek a kesernyés komlóízek. A sörpárlatok kóstolásának záróakkordja az úgynevezett szárazpróba, melynek keretében a fogyasztás után az orrhoz emelik a poharat, ugyanis ekkor is különleges, addig fel nem fedezett illatjegyeket is érezhetünk.
A sörpárlat önmagában is különleges ízélményt nyújt, de érdekességként megemlíthető, hogy azt a Bierlikör (azaz a sörlikőr) elkészítéséhez is gyakran felhasználják.
Izgalmas magyar sörpárlatok
Szerencsére ma már a hazai kínálatban is igazán vonzó sörpárlatokra bukkanhatunk, így kedvünkre csemegézhetünk a csábító választékból.
NOBILIS sörpárlat
A NOBILIS pálinkákat talán senkinek nem kell bemutatni, a márka italai pedig szinte egyet jelentenek a kifogástalan minőséggel. Sörpárlatuk alapanyagául nem más, mint a legendás Budweiser sör szolgál, mely a 2013-as World Spirits Awardson ráadásul aranyérmes párlat címet is nyert. Karamelles- malátás jegyei nem csak a forró, nyári estékre kínálnak tökéletes ízélményt.
Viharsarok IPA sörpárlat
A Viharsarok ars poeticája szerint az egyszerűség és kifinomultság áll a legjobban a sörnek, és keményen dolgoznak is azért, hogy ez csúcsminőséggel társuljon.
IPA nevű sörpárlatukat a díjnyertes Viharsarok Indián Nyár IPA-ból készítik. Aromáit a fenyős és friss aromák jellemzik. Lágy, és hosszú lecsengését a selymesen gyantás utóízek teszik igazán kifinomulttá. A kísérletezőbb kedvű kóstolóknak érdemes körbenéznie a Viharsarok teljes sörpárlat kínálatában, ugyanis Lager és Szilva névre keresztelt darabjaik is igazán kecsegtetőek.
Vaskakas APA sörpárlat
Ez a prémium sörpárlat a Vaskakas Sörfőzde Johnny B. Good APA söréből készült és bővelkedik a gazdag, trópusi gyümölcsös aromákban. A kiemelkedő minőséghez nem csak a gondosan készített sör járul hozzá, hanem az is, hogy azt egy innovatív lepárlási technológiával dolgozták fel.
Czimeres – Etyeki Sörpárlat Búzasör
Ezt az abszolút prémium kategóriát képviselő sörpárlatot nem csak az teszi különlegessé, hogy alapját egy ízletes és lágy búzasör alkotja, hanem emellett az is, hogy a különféle citrusfélék és a koriander formabontó ízeivel bolondították meg. Ajánljuk mindenkinek , aki szereti, ha egy palackban egy komplex ízkavalkád rejtőzik.
1 Csepp Pálinka -Érlelt sörpárlat
Ez az IPA alapú sörpárlat olyan, mint egy üvegbe zárt műalkotás. A tölgyfahordós érlelésnek köszönhető vaníliás, karamelles fűszeres ízek lágyan, de mégis határozottan vegyülnek az IPA-kra jellemző, citrusos jegyekkel. Mesés utóíze sem elhanyagolható, így összességében az egész olyan, akár egy fűszeres rum.

Kinek ajánljuk a sörpárlatokat?
Gyakorlatilag mindenkinek, aki szeret komplex ízeket felfedezni egy italban, és kellően nyitott arra, hogy kísérletezzen egy kicsit. A sörrajongók számára pedig különösen izgalmas terep lehet a sörpárlatok világa, hiszen a különböző sörstílusok egészen más köntösben köszönnek vissza egy-egy tétel esetén.
Ha pedig a város legjobb söreit kóstolnád meg várunk szeretettel az Élesztőben ma este is!