Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Pálinkakalauz – Mindent a PálinkáRÓL

A pálinka Magyarország legnépszerűbb és legikonikusabb itala, a késdobáló kocsmáktól kezdve a gourmet éttermekig mindenhol fogyasztják. Ismerd meg a pálinka eredetét és a pálinka fajták sokféleségét pálinka körképünkből!

palinkaexperience.com

A magyar pálinka alapját a Kárpát-medencében termő zamatos, illatos gyümölcsök adják, amelyek egyedi ízvilágukat az éghajlati és talajadottságok kivételes összhatásának köszönhetik.

Az egyes pálinkafajták megkülönböztethetőek a készítés módja, a felhasznált gyümölcsök és földrajzi régió alapján is. Mi egy kissé önkényes besorolást is készítettünk:

  1. házipálinka
  2. manufaktúrákban főzött pálinka
  3. nagy tételben készült magas minőségű pálinka

Sajnos a boltokban sokféle olcsó szesz is kapható, amit pálinkának “álcáznak”. Ezeknek a macskajajt okozó lőréknek azonban vajmi kevés köze van az igazi pálinkához, fogyasztásukat nem is javasoljuk.

A pálinka nagyon szakszerű meghatározása

A pálinka 2013 óta hungarikum. Az Európai Unión belül a “pálinka” szót kizárólag Magyarország használhatja, illetve 4 osztrák tartományban megengedett a “barackpálinka” megnevezés.

A Pálinkatörvény (2008. évi LXXIII. Tv.) szigorúan meghatározza a magyar pálinka kritériumait:

  • kizárólag nemes- és vadgyümölcs, szőlő és aszúszőlő-törköly felhasználásával készülő párlat
  • kizárólag Magyarországon termett gyümölcsöt tartalmaz és a feldolgozás teljes folyamata is Magyarországon történik
  • meghatározott eljárással készül
  • Alkoholfoka minimum 37,5% V/V
  • 100%-ban gyümölcsből készül, semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmazhat, de a gyümölcságyon való érlelés megengedett

Bár Romániában is engedélyezett a pálinkafőzés, viszont megnevezésre kizárólag a pălincă szó használható.

hegyko.hu

A pálinkakészítés története dióhéjban

A pálinka szó a szlovák nyelvből került a magyarba, eredetije a palenka, ami a paliť szó származéka, ennek jelentése “éget”.

A pálinkára utaló első írásos emlék 1630-ból való, azonban a kifejezést ekkor még a gabonából és szőlőből készült alkoholos italok, borpárlatok megnevezésére egyaránt használták. A mai értelemben vett pálinkafőzést igazoló első tárgyi emlék a XVIII. századból származik. Pálinkának a XIX. századtól kezdték el a kifejezetten gyümölcsből készült szeszeket nevezni, a borpárlatokat pedig a franciából átvett konyak szóval jelölték.

A 19. században működő 100.000 főzde közül csupán 6000-ben folyt ipari méretben a pálinka készítése. Azonban a század végére a főzdék nagy része eltűnt; nagyjából 1000 pálinka készítő üzem maradt meg, ebből 30 főzde gyártott ipari mennyiségben alkoholt.

Érdekes, hogy éppen a főzdék számának csökkenésével párhuzamosan jelent meg az első magyar pálinka a nemzetközi piacakon, a pálinka exportja pedig a II. világháborúig folyamatosan növekedett.

A szocializmus évtizedeiben a pálinka készítése technikailag és az alapanyagot tekintve is rendkívül gyenge színvonalúvá vált; a rendszerváltás után gyakorlatilag a semmiből kellett újraépíteni a színvonalas italfőzést és a magyar pálinka nívóját.

2008-ban döntött a Magyar Országgyűlés a Pálinkatörvényről, ami azóta is érvényben van. A pálinka készítése házilag 2010-től engedélyezett, fejenként maximum 200 liter főzhető évente. Abban az esetben adómentes, ha nem haladja meg az 50 litert és kizárólag magánfogyasztásra készül. A pálinkatörvény rendelkezik egy speciális pálinka zárjegyről, melynek célja a minőség biztosítása.

A pálinka szó Európai Unión belüli kizárólagos használati jogáért Magyarország és Románia egyaránt igényt tartott. A kérdés állítólag úgy dőlt el, hogy a magyar Külügyminisztérium képviselője elővette a román értelmező kéziszótárt és ebből felolvasta a pálinka szó meghatározását, ami így hangzik: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.”

Jelenleg hivatalosan 8 magyar tájegység rendelkezik saját eredetvédett pálinkával, amik külön-külön is hungarikumok:

  1. Szatmári Szilvapálinka
  2. Kecskeméti Barackpálinka
  3. Békési Szilvapálinka
  4. Szabolcsi Almapálinka
  5. Gönci Barackpálinka
  6. Újfehértói Meggypálinka
  7. Pannonhalmi Törkölypálinka
  8. Göcseji Körtepálinka
tastehungary.com

Pálinkafajták

A Pálinkatörvényvben az egyes pálinka fajták pontos meghatározása is szerepel. Az alábbi felsorolás, bár nem teljes, igyekszik minél többféle pálinka típust említeni. Természetesen másféle csoportosítások is léteznek.

  • Kisüsti: a lepárló maximum 1000 literes lehet és réz felületet is tartalmaz. A pálinkát legalább 2 szakaszban párolják le.
  • Érlelt pálinka: 3 hónapig érlelik, maximum 1000 literes fahordóban, vagy 6 hónapig érlelik, 1000 literesnél nagyobb fahordóban.
  • Ópálinka: Egy évig érlelik legfeljebb 1000 literes hordóban vagy két évig érlelik 1000 literesnél nagyobb hordóban.
  • Törkölypálinka: Borkészítés során, a szőlő feldolgozásának mellékterméke a törköly. A törköly erjesztésével és lepárlásával készül a törkölypálinka.
  • Ágyaspálinka: A kész pálinkát legalább 3 hónapig ún. gyümölcságyon érlelik. Ha a pálinka fajtája és a gyümölcságy azonos, akkor az adott gyümölcs nevével jelölhető a pálinka, egyéb esetben vegyes gyümölcs ágyas pálinka a helyes megnevezés.
  • Ízesített pálinka: mézzel, cukorral vagy köménymaggal ízesített “pálinka”. A Pálinkatörvény értelmében természetesen hivatalosan nem nevezhető pálinkának, azonban a hétköznapi szóhasználatban mégis így terjedt el.
  • Borpárlat: A bort lepárolják, így az alkoholtartalma megemelkedik és pálinka lesz belőle. A XIX. századtól az italra a konyak megnevezést használjuk.
  • Seprőpálinka: A seprő a bor erjedése során keletkező üledék. Ennek erjesztésével készül a seprőpálinka, amit manapság jellemzően hozzá kevernek a gyümöcspárlathoz.
  • Vad gyümölcspálinka: vadon termő gyümölcsök felhasználásával készül. Például vadcseresznye, vadkörte, som, kökény, csipkebogyó.

Neves főzdék és gyártók

A pálinka készítése komoly tudást, odafigyelést, szakértelmet igényel, és természetesen elengedhetetlen a kiváló alapanyag. Az alábbiakban 11 elsőrangú pálinkát készítő magyar főzdét ismerhetsz meg.

Árpád Pálinka

Az Árpád Pálinka családi manufaktúra, a név a férfitagok keresztnevének tiszteleg, hiszen az Árpád név több generáció óta öröklődik a családban. Elhivatottan készítenek elsőrangú pálinkát, ezt díjak sora is igazolja. Az Árpád Pálinka 5 alkalommal lett az Év Pálinkafőzdéje, 2016-ban megkapta az év Magyarország Pálinkája címet és 2 alkalommal választották Békés Megye Pálinkájának.

Az Árpád Pálinkatanyán lehetőség van a békési tájegység eredetvédett italának, a Békési Szilvapálinkának a kóstolására. Repertoárjukban az alábbi pálinka fajták képviseltetik magukat:

  • Ágyaspálinka: különlegesség a díjnyertes Silver Feketecseresznye Pálinka 0.5L (40%)
  • Vad gyümölcs pálinka: Árpád Prémium Feketeberkenye Pálinka (40% 0,5L
  • Vegyes gyümölcs pálinka: Generáció Pálinka Cuvée 0.7L (40%).
  • Érlelt pálinka: Prémium Érlelt Szilva Pálinka 0.5L (40%)
  • Igazi különlegességek az ízesített párlatok, például a Prémium Gyömbér Párlat 0.5L (40%)
issuu.com

Nobilis Pálinka

A Nobilis Pálinkafarm a Vértes lábánál, Szár település határában található. A pálinka készítése 2010-ben kezdődött, azóta is minden évben megjelölik az adat évjáratot. A pálinkához szükséges gyümölcsöt 300 hektáron, a Nobilis maga termeli, illetve gyűjti, mivel vad gyümölcsökből is főzik a nemes italt.

A Nobilis repertoárjában főleg klasszikus pálinkák szerepelnek, de találunk ágyas és érlelt pálinkát is:

  • klasszikus pálinka: NOBILIS Szilva Pálinka
  • érlelt pálinka: NOBILIS Érlelt Alma Pálinka
  • ágyaspálinka NOBILIS Ágyas Meggy Pálinka
  • vad gyümölcsből főzött pálinka: NOBILIS Kökény Pálinka
  • szőlőpálinka: NOBILIS FORTE Irsai Olivér Szőlő Pálinka, ami egy igen ütős ital, 55% alkoholfokkal.
pinterest.com

Panyolai Szilvórium

Az első pálinkát Panyolán 1732-ben főzték, így a Panyolai Szilvórium Kft. az egyik legrégebbi hazai pálinkafőzde. A szilvórium a szilvapálinka régi neve.

Klasszikus pálinkáik között megtaláljuk a földrajzi eredetvédett gyümölcsökből készült párlatokat, mint a Szabolcsi Almapálinka és Szatmári Szilvapálinka. A kínálatban van számtalan különlegesség, érlelt és ágyaspálinka, különösen magas alkoholtartalmú pálinka, ritka gyümölcsökből főzött pálinka, úgymint a birs vagy a fekete cseresznye.

A Panyolai több terméke Érték és Minőség Nagydíjat kapott, többek között az alábbi ritkaságok:

Érlelt pálinka és földrajzi oltalom alatt álló gyümölcsökből készült Érlelt Elixír Szabolcsi alma 0,5 l és az Érlelt Elixír Szatmári szilva 0,5 l. Előbbit eperfa, utóbbit tölgyfahordóban érlelték. Friss almával együtt érlelték az Aranyalma 0,5 l pálinkát.

panyolai.hu

Békési Pálinkafőzde

Az első  magánfőzde Magyarországon, mely családi vállalkozás kereteiben jött létre 1984-ben, Békés településen. Kezdetben csak bérfőzést vállaltak, majd megvásároltak egy kiszuperált gőzmozdonyt, ennek gőzével fűtötték az üstöket. Így indult be a nagyobb volumenű, kereskedelmi pálinkafőzés Békésen 1991-ben. Két évvel később bővültek és hamarosan nagyobb méretekben készült a nemes nedű.

2003-ban pálinka kóstolót és múzeumot is kialakítottak, amit később korszerűsítettek és méltóbb helyre költöztettek. A bérfőzést a cég a mai napig megtartotta, sőt, saját címkés pálinka előállítására is van lehetőség, akár vásárolt gyümölcsből is.

A Békési Pálinkafőzde repertoárja alapvetően néhány klasszikus gyümölcsre épül. Vannak köztük ágyaspálinkák és 1-2 különlegesség is:

  • A Békési Pálinkafőzde jellemző terméke a régió eredetvédett pálinkája, a Békési Szilvapálinka 0,7 l (40%.
  • Az ágyasok közül klasszikus a Békési Ágyas Barackpálinka 0,5L (38%)
  • A prémium kategóriában található a Békési Prémium Cigánymeggy pálinka
  • Kifejezetten magas alkoholtartalmú pálinka háromféle gyümölcsből készül, ilyen például a Békési 50 Meggypálinka 1,0L (50%).
utazzitthon.hu

Agárdi Pálinkafőzde

Az Agárdi Pálinkafőzde 20 éve működik a Velencei-tó mellett. Prémium pálinkákat és párlatokat készít limitált mennyiségben. A palackozást kézzel végzik és minden terméküket egyedileg sorszámozzák.

Több mint 300 különböző díjat nyert a főzde külföldön és Magyarországon egyaránt, köztük kétszer az Év Pálinkafőzdéje címet. Lehetőség van náluk főzdelátogatásra, pálinkakóstolásra, egyéb rendezvények tartására. Az Agárdi Bisztróban finom ételeket is fogyaszthatunk a prémium pálinkák mellé.

Klasszikusuk, a Vilmoskörte pálinka 40% 0,5l. Törkölyből készült párlat a Tokaji musk. törkölyp. 40% 0,35 l, illetve a ritkaságszámba menő szőlőtörkölyből főzött Takler Syrah törkölyp. 40% 0,35l és a Szivar Aszútörköly p. 45% 0,5l.

Az Agárdi Pálinkafőzde repertoárjában igazi ínyencségek és ritkaság is szerepelnek, mint a amforában érlelt pálinkák, például az Amphora Irsai Olivér szőlő pálinka 40% 0,5l. Az amforában ún. mikrooxidáció jön létre, ennek eredményeként a pálinka natúr jegyekkel és selymes ízzel gazdagodik.

Igazi ritkaság a Borseprő párlat 15 éves 44% 0,7l és a bodzabogyóból készült Bodza pálinka 40% 0,35l

agardi.hu

Kövér Pálinkafőzde

A Kövér Pálinkafőzde az egyik legújabb a pálinka piacon, 2019-ben indult útjára a családi vállalkozás Noszvajon. Már az első évben rengeteg díjat szerzett és az azóta eltelt időszakban is sikeres volt a főzde a különböző minőségi megmérettetéseken.

2022-ben a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban mind a 9 nevezett tételét díjazták. 2023-ban pedig a Besztercei Szilva Pálinkája lett a legjobb az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen.

A repertoár klasszikus gyümölcs alapokra épül, de ritkább gyümölcsből éi főznek pálinkát. Díjnyertes az Alma Pálinka – 0,5 Liter és a Kökény Pálinka – 0,1 Liter. A Bükkben gyűjtött gyümölcsből készült a Som Pálinka – 0,1 Liter.

turizmus.noszvaj.hu/

Gyulai Pálinka Manufaktúra

Gyulán az első pálinkafőzdét báró Harruckern János György alapította három évszázaddal ezelőtt, ezért a gyár Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. néven működik. Szintén az alapítónak tisztelegnek a róla elnevezett Báró Harruckern pálinka sorozattal.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra is számtalan díjat tudhat magáénak, 2012-ben a Madárberkenye pálinkájuk megnyerte a Hundeszt versenyt. Ezen felül arany, ezüst és bronz minősítések sokaságával kiérdemelték, hogy Magyarország egyik legjobbjának nevezhessük a gyulai főzdét.

A Gyulai Pálinka Manufaktúra amellett, hogy számtalan tradicionális és különleges pálinkát  készít, bérfőzést is vállal. Az üzem kóstolóházában meg is lehet ízlelni a zamatos gyümölcspárlatokat.

Repertoárjuk gazdag, találunk benne klasszikus, ágyas, törköly, kóser, kisüsti és extrém magas alkoholtartalmú pálinkát is.

  • Klasszikus pálinka a KAJSZIBARACK PÁLINKA.
  • Az ágyas pálinka a hagyományos ÁGYAS SZILVA PÁLINKA.
  • 60%-os alkoholtartalmú a mélyvíz sorozat, például a MÉLYVÍZ VILMOSKÖRTE PÁLINKA.
  • Vad gyümölcsből készült a limitált szériás GYULAI NASPOLYA PÁLINKA és a VADCSERESZNYE PÁLINKA.
  • Egyszerre kóser és kisüsti a GYULAI KÓSER SZILVA PÁLINKA [0,35L | 42%].
facebook.com/kostolohaz/

Tarpa Manufaktúra

1924-ből származik az első bizonyíték, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpa településen pálinkát főztek. A  pálinkafőzde hosszú ideig bérfőzdeként működött, a helyi gazdák alapították. A TSZ felbomlása után a következő tulajdonos egészen véletlenül, egy kirándulás alkalmával talált rá a főzde épületére.

1996-ban született meg a Tarpa Manufaktúra Kft., aminek italai az évek során számos díjat nyertek. Mára Magyarország egyik jelentős, prémium minőségű, helyi alapanyagokra épülő főzdéjévé vált. A főzde elsősorban a földrajzilag eredetvédett szatmári szilvából főz hagyományos és érlelt pálinkát:

  • Szatmári szilvapálinka
  • Érlelt Aszútörköly pálinka
  • Érlelt Fürtös Meggy Pálinka
gotourist.hu

Zwack Unicum

A legenda szerint II. József császár és magyar király is kedvelte a gyomorkeserűt, ami a későbbi Zwack cég védjegyévé vált. Állítólag az ő szájából hangzott el a híres mondat: “Dr. Zwack, das ist ein unicum!”

Ezzel nevet is adott az italnak, amit az udvari orvosától kapott. A Zwack céget a doktor leszármazottja alapította meg 50 évvel később, 1840-ben. Egyébként felfedezhetőek párhuzamok a Zwack család története és Szabó István világhírű magyar rendező filmje között, ami Ralph Fiennes főszereplésével készült A napfény íze címen.

A Zwack Unicum ma is családi vállalkozás és az Unicum mellett sokféle szeszes italt gyárt, a legkülönbözőbb röviditaloktól kezdve a likőrökön át egészen a pezsgőig.

A Zwack a klasszikus gyümölcsökből (kajszibarack, alma, szilva, meggy) főz hagyományos és kóser pálinkákat. A kóser gyümölcspárlat készítését és alapanyagait az Ortodox hitközség vallási felügyelője hagyja jóvá. Jellegzetes Zwack pálinkák:

  • Zwack Sándor nemes kajszibarack pálinka
  • Kosher szilvapálinka
  • Óbester vegyes gyümölcspálinka
pinterest.com

1 Csepp Pálinka

Az 1 Csepp Pálinka Hegykőn, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található. Hobbiként indult, majd kézműves, prémium termék lett belőle.

2014-ben a látványfőzde megkapta a „Fertő-táj legszebb háza” elismerést, a pálinka pedig rengeteg díjat zsebelt be: 98 aranyérmes (közöttük 39 Champion díjas) pálinkájuk van. Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje címét 3-szor is elnyerték, a legutolsót 2020-ban, a Feketeberkenye pálinka 2019-ben Magyarország legjobb pálinkája lett.

Jelenleg 52-féle pálinka van üvegben, köztük több kivételesnek számító tétel is. A Hegykői körte pálinka például egy háziasítás, többféle körtéből készült. A Jeromine alma pálinka is egy kivételes pálinka. Vadon szedett gyümölcsből készült a Kökény pálinka. Talán csak náluk kapható a kávé ágyas szőlő pálinka, a Golden Cascara (Kávégyümölcs ágyon érlelt Piros Veltelini)

facebook.com/madhousebudapest

Fenegyerek Pálinka és a Gyümölcs Wellness Központ

A Fenegyerek házi főzdeként indult Zamárdiban. Mára az év minden napján nyitva tartó üzletté nőtte ki magát.  Kóstolhatunk, vásárolhatunk a Gyümölcs Wellness közPONT üzletében, sőt, megismerkedhetünk a pálinkakészítés fortélyaival is.

Pach Gábor pálinkája főként a balatoni régióban ismert, számos vendéglőben kapható, szenvedéllyel és hozzáértéssel készült prémium kisüzemi ital. Ezt a Destillata versenyen 2016-ban elért nemzetgyőztes cím is igazolja.

A Fenegyerek jelenleg 13-féle gyümölcsből főz pálinkát, köztük hagyományos gyümölcsökből, de akadnak ritkaságok is:

  • A FENEGYEREK TÖRKÖLYPÁLINKA selymes, intenzív zamatú  pálinka, ami még a törkölyt egyébként nem kedvelőket is megnyeri.
  • FENEGYEREK VEGYESPÁLINKA / SZŐLŐ- KÉSEI MEGGY.
  • Nem mindennapi gyümölcspárlat a FENEGYEREK SAJMEGGY 68 és a FENEGYEREK MÁLNAPÁLINKA
likebalaton.hu

Térj be hozzánk!

Az Élesztőházban nemcsak hűsítő söröket, de Spirit Barunkban kiváló magyar tüzes pálinkákat is kóstolhatsz. Gyere el és kérdezz, ízlelj, koccints ezzel a régi, tradicionális magyar itallal nálunk is!