Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Osztrák sör – A legjobb sörök Ausztriából

Ausztria igencsak vonzó turisztikai célpont, mely télen remek sípályáival, nyáron pedig mesés tájaival és egyéb sportolási lehetőségeivel csábítja magához a látogatóit. Ha viszont úgy gondoljuk, hogy a sörök szerelmesei számára nem tartogat túl sok izgalmat és kalandot, akkor ideje mindezt egy kicsit felülvizsgálni.  A kiváló osztrák sör ugyanis nemcsak a dicső múlt része, hanem bizony ma is egy fontos tényező, így garantáltan izgalmassá válik azok számára is, akik ezen a területen is nyitottak a felfedezésekre.

Bizony, Ausztria sörkultúrája nem csupán erős, hanem felettébb minőségi is. Az osztrák sörfogyasztás átlagos mértéke körülbelül 100 liter/fő/év. A sörfőzőkre rendkívül szigorú szabályzások vonatkoznak, s bár a kézműves sörök térnyerésével az alapanyagok palettája is szélesedett, ám ez azok minőségére és tisztaságára nézve semmilyen mértékben sem jelent kompromisszumot.

Forrás: Pexels

Az osztrák sör hagyományai 

Az osztrák sör történelme nem választható el a német sör fejlődésétől, hiszen az nagyban hatott rá, s ez nem csak az előállítási módokban, hanem a legjellemzőbb, vagy éppen legkedveltebb sörstílusokban is megmutatkozott. A legrégebbi osztrák sörfőzde egyébként 1229-ben nyílt, ám természetesen a sörfőzés azóta számos változáson keresztülment. 

A 19. század e tekintetben is eseménydús volt, ugyanis a kísérletező kedvű schwechati sörfőző, Anton Dreher hideg pincében kezdte érlelni a söröket, mely ikonikus mérföldkövet jelentett a sörkészítés technikájában is, és egy új sörtípus, a Lagerbier /Vienna Lager létrejöttében is szerepet játszott. Az ausztriai komlótermesztés gyökerei egyébként a 13. századra nyúlnak vissza, s bár a mai napig jellemzően import komlófajtákat használnak, ám a bécsi maláta manapság is rendkívül népszerű a sörkészítés világában, mert kellemes szín és édesség érhető el vele. 

A tradicionális osztrák sörstílusok és sörmárkák

Ausztriában az egyik legkedveltebb és nagy hagyományokkal bíró sörstílus a Märzen/Märzenbier, mely aranysárga színével, enyhe-közepes komlókeserűségével és általában 5%, vagy ez alatti alkoholtartalmával könnyed, ám mégis harmonikus élményt kínál. Az egyik legismertebb sörfőzde, a salzburgi Stiegl nem véletlenül hivatkozik Salzburg folyékony aranyaként a Goldbräu nevű tételére, hiszen a több, mint 120 éves múlttal rendelkező sörkülönlegesség minden cseppjében megeleveníti a tradíciókat.

Osztrák sör - Stiegl
Forrás: Pexels

A hamisítatlan, borostyánszínű árnyalatokkal és könnyed, malátás ízekkel bíró Vienna Lager-t ugyancsak népszerű osztrák sörtípusként tartják számon. Jellegzetessé többek között a kenyeres, pörkölt aromái teszik. A műfaj egyik kitűnő képviselője a Schwechater sörfőzde Wiener Lagere, mely üde ízével, malátás, komlós illatával azonnal kóstolásra csábít.

Nagy népszerűségnek örvendenek a Zwicklbier stílusú, szűretlen sörök is, melyek a lagerek könnyedségét idézik fel a ködös, zavarosnak ható, ám mégis lágy kortyérzetű tételekben.  A Landbrauhaus Hofstetten kínálatában is rendszerint megtalálható ez a történelmi gyökerű sörstílus, melyet mindenképp érdemes megízlelni.

A legnépszerűbb sörmárkák között megtaláljuk az 1837 óta töretlenül népszerű Ottakringert is, melynek egyik legnépszerűbb tétele a Helles kellemes, malátás ízeivel, világos ányalataival  már számtalan nemzeti és nemzetközi díjat bezsebelt.

Ugyancsak az örökzöldek között említhetjük a Schloss Eggenberg márkát, melynek választékéban klasszikus darabokat és sörkülönlegességet is fellelhetünk. A sikerük egyik titka is valószínűleg éppen ez: megőrizték a klasszikus, mindig kiváló minőségű termékvonalat, emellett folyamatosan játszanak az innovációkkal és különleges alapanyagokkal is. Samichlaus barrique nevű sörük is tökéletes dózisban tartalmaz olyan elemeket, melyek igazán izgalmassá teszik: a Chardonnay, vagy whisky hordóban történő érlelés hatására elképesztően finom, a hordós érlelésre jellemző fás jegyek bukkannak fel benne.

Egy fekete osztrák sör
Forrás: musingsoverabarrel.com

Kézműves sörök – osztrák módra 

Természetesen az sem fognak csalódni, akinek a kis szériás és egyedi receptúrák alapján készülő sörök dobogtatják meg a szívüket. Ausztria hemzseg a jobbnál jobb kisüzemi sörfőzdéktől is, így igazán izgalmas terepet jelent azok számára is, akik szeretik maguk felfedezni a rejtett gyöngyszemeket. 

A 2022-ben az év mikrofőzdéje díjat is elnyerő, Bräuhaus Ten.Fifty. igazán kellemes, szemet és ízlelőbimbókat is gyönyörködtető darabokkal kényezteti a szomjas közönségét. Termékpalettájukon az alapanyagok és stílusok művészi összjátékát elevenítik meg, melyen kiváló IPA-kat, oatmeal stout-okat, NEIPA-kat, és számos más finomságot is találunk.

A Bevog is sikeres úttörő az osztrák kézműves sörök világában. Megfogalmazott céljaik között szerepel, miszerint a legjobbat kívánják kínálni mindazoknak, akik nem elégedettek a hétköznapokkal. Legkevésbé sem a profit tartozik az elsődleges motivációik közé, hanem sokkal inkább az, hogy kivételes minőségű termékeket állítsanak elő, etikus alapelvek mentén.   Buzz nevű tételük is egy csodás műremek: a lédús és ködös DDH Hazy IPA-t Chinook komlóval készítették, melyet olyan gyümölcsökkel bolondítottak meg, mint a mangó, az ananász, a licsi és egyéb trópusi csemegék. 

Tirol gyöngyeként is hivatkozhatnánk a Scheffauer-hegy lábánál található Bierol nevű sörfőzdére, mely az első tiroli IPA, valamint az első tiroli stout büszke tulajdonosa. Termékeikben a tradíció és innováció tökéletes egyensúlyának megalkotására törekszenek, 2019-ban pedig – Bomboclaat nevű tételükkel – a Gault & Millau „Az év söre” trófeáját is elnyerték. A termék egyébként is önmagában felcsigázza a fantáziát: a bársonyosan krémes és sötét imperial stout-ot nem csak a kakaóbab teszi különlegessé, hanem az alapanyagok között szintén megbúvó kókuszreszelék is. Olyan, akár az édenkert, csak sörbe csomagolva. 

A spontán erjesztés a kézműves sörök világában különleges terepnek számít. Ide is csak a bátrak és a kalandvágyó szellemiségű sörfőzők merészkednek be, hiszen itt még inkább a természet sokszor kiszámíthatatlan törvényei uralkodnak. Az Alefried Bier Mikrozirkus azonban igencsak sikeresen készíti a jobbnál jobb, spontán erjesztésű söreit, ráadásul mindezt helyi alapanyagokból, és igencsak magas minőségben teszi.  Sörfőző mesterük, Alfred Borkenstein 2020-ban pedig a Gault & Millau az év osztrák sörfőző mesterének járó kitüntetését is bezsebelte. Termékskálájuk minden gyöngyszeme egy önálló műremek, így például a  Wilde Zirbe névre keresztelt, vad élesztőkkel készített sörük igazán autentikus és  izgalmas darab, melyet a fenyőtoboz és méz aromái tesznek egyedülállóvá. 

Ausztriában egyébként több, mint 300 sörfőzde működik és kiváló tételeiket számos rendezvény keretében igyekeznek még tovább népszerűsíteni. A Bécs szívében rendszeresen megrendezésre kerülő Bécsi Sörfesztivál (Wiener Bierfest)  2024-ben például 40 sörfőzde különleges csemegéit vonultatta fel a nagyérdemű közönség számára, ahol a kiváló sörök mellett élőzene és gasztronómiai különlegességek fokozták tovább a hangulatot.

 Emellett az egyéb különleges sörkalandokra szomjazók is izgalmas programlehetőségekre bukkanhatnak. Az Ottakringer sörfőzde minden nyáron megszervezi az Ottakringer Bierfest elnevezésű, cseppet sem szokványos, sörös tematikákra épülő fesztiválját, ahol nem csak a minőségi sörökkel teli sörpultok kínálatában merülhetünk el, hanem olyan egészen formabontó programokon is részt vehetünk, mint például a sörjóga, vagy éppen a pub kvíz.

Osztrák sörfesztivál
Forrás: wikipedia.org

Ha tehát Ausztriában járunk, nagy örömünkre szolgálhat, hogy nem kell különösen hosszasan keresgélnünk, ha egy igazán kiváló sörre vágyunk. Mindegy, hogy egy hagyományos, múltat idéző sör habjaiban mártóznánk meg, vagy éppen egy újhullámos, műfaj határait feszegető sörözést csapnánk, garantáltan mindenki könnyedén megtalálja, amit keres.