Ha a folyékony aranyként is emlegetett mézre gondolsz, valószínűleg Neked is a kellemesen édes emlékek jutnak az eszedbe. De vajon mi történik, ha a méz útját keresztezik a sörkészítés folyamatának lépései? Eláruljuk!
Az eredmény egy igazán különleges, ráadásul évezredek óta létező ital, a mézsör.
Hogy mi a mézsör titka és mit érdemes tudni róla?
Cikkünkben erről a rendkívül izgalmas találkozásról rántjuk le a leplet, hogy feltárjuk a mézsör rejtelmeit.
A mézsör (melynek angol megfelelője a mead) a méz és a víz együttes erjesztésével készülő szeszesital. Előállítása egy olyan fermentációs folyamat során történik, ahol alapanyagként a mézet vízzel keverik, majd az elegyet komlóval gazdagítják. Érdekesség, hogy a mézsört jellemzően szobahőmérsékleten fogyasztják, télen viszont előszeretettel kínálják forrón, a téli sörökhöz hasonlóan, különböző fűszerekkel ízesítve, így több szempontból is egyedülálló élményt nyújt.
Eredetét illetően számos legenda kering. Egyes források szerint Európa kolostoraiban született meg, ám valójában már a görögök, rómaiak és az egyiptomiak is rendszeresen készítettek mézsört, de a középkori Wales-ben és a viking hagyományokban is fontos szerepe volt. A méz erjesztésével készített italnak szinte valamennyi történelmi korban és népcsoportban különleges tradíciói voltak, hiszen a méz számtalan gyógyhatással bíró alapanyagként gyakorlatilag mindenhol rendelkezésre állt.
Magyarországon a mézsör készítésének fortélyait valószínűleg a szomszédos német tartományokból vehették át, de 1235-ben már egészen biztosan nyilvántartottak királyi mézsörfőzőket, az tehát mindenesetre nyilvánvaló, hogy nem egy újhullámos trendről van szó. Bár kétségtelen, hogy az 1800-as években a mézsör népszerűsége hanyatlani kezdett, ám szerencsére ennek kultusza újból feléledni látszik.
A mézsör készítése
A mézsör elkészítésnek első fázisa a méz és a víz együttes hevítése. A mézsör ízét, karakterét nagyban meghatározza az alapanyagként felhasznált méz fajtája, ahogyan annak színét is: az a halványsárgától a borostyánsárgáig terjedhet. Az alapanyagok aránya emellett a sör erősségét, vagyis alkoholtartalmát is befolyásolja. Ebben a fázisban kerülhetnek a főzethez a különféle fűszerek, de a komló is, mely a sör jellegzetes, kesernyés ízét biztosítja. A 25-30 °C-ra hűtött keverékhez ezután hozzáadják az élesztőt.
Az elkészült főzet ezt követően nyílt erjesztés során (tehát nem légmentesen zárt tárolóeszközben) sötét, meleg helyen érlelődik, körülbelül egy hétig. Ezt követi később a zárt tartályban, szobahőmérsékleten történő utóérlelés (ennek időtartama receptől függően változhat, de általában minimálisan több hétig tart), melynek során a szénsavképződés is megindul. A folyamat végül a palackozással zárul, melynek eredményeként a kész sörök megfelelően hűvös helyen akár másfél évig is tárolhatók, hiszen a komló a kellemes íze mellett tartósítja is az italt.
A mézsör fajtái
A tipizálás alapját egyébként elsődlegesen az alkoholkoncentráció (14 fok alatt könnyű, efelett erős mead-ekről beszélhetünk) a szín (sötét, vagy világos) az összetétel (gyümölcsös-e vagy sem), az édesség, avagy a cukortartalom, valamint a lejárati idő hossza jelenti.
A mézsör fajtái tekintetében érdemes említést tenni a klasszikus Bragott-ról, melynek alapját a méz mellett a cefrézett árpamaláta képezi. A Melomelek különféle gyümölcsök hozzáadásával készülő, míg a Cyser kifejezetten alma, vagy almalé erjesztésével készített mézsörök. Aki szereti az extra ízélményeket, annak érdemes megismerkednie a Capsicumel fajtával, mely chilis fűszerezésével igazán csípős élményt nyújt, karamellrajongóknak pedig kötelező lehet a Bochet, melyet a karamellizált méz aromája tesz számukra tökéletessé.
A mézsör helyi változatai egyebekben országonként is eltérnek, így Franciaországban Hydromel, Németországban a Honigwein, míg Madagaszkár szigetén pedig Toaka néven hivatkoznak rá.
Habár rengeteg helyen árulnak a világban mézsörnek nevezett italt, ám sok helyen ez az elnevezés csupán egy mézzel ízesített sört takar, nem pedig a mézből erjesztett tradicionális mézsört.
A köznyelvben a mézbor és mézsör fogalom is gyakran előfordul, ám fontos tudni, hogy gyakorlatilag mindkét kifejezés ugyanazt az italt jelenti, – melynek fő alapanyagát tekintve ráadásul sem a szőlőhöz sem pedig a gabonákhoz nincsen köze – a különbség csupán annyi, hogy mézbor egy szénsavmentes változat, ha pedig az erjesztés során szén-dioxid is marad az italban, úgy gyöngyöző mézborról beszélünk, míg az esetenként szénsavval dúsított mézsör esetén a komlós fűszerezés a klasszikus sörre emlékeztető karakterrel ruházza fel az italt. Az angol szóhasználatban az egyes változatokat nem különböztetik meg, azokra egységesen a mead kifejezést használják.
Magyar mézsörök a piacon
Jól látszik, hogy bár a mézsör tradicionális ital, az utóbbi időben mégis feledésbe merült. Ez szerencsére változni látszik, hiszen ez a különleges ízvilágú ital reneszánszát éli hazánkban is.
Ma már számos kiváló hazai sőrfőzde kínálatában található meg a mézsör, vagy mézzel megbolondított tételek, mely egészen új dimenziót nyitnak az eddig megszokott ízekhez képest.
Fekete Péter Manufaktúrájának Mézikéje például egy különleges termék, de a Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre is megér egy misét, ahogy nem mehetünk el szó nélkül a Rizmajer narancsos mézes gyömbérsöre mellett sem. Bár nevéből úgy tűnhet, a sokat vitatott első magyar hoplágert, a Keserű Mézt nem szabad összetéveszteni a mézsörökkel.
A választékot ellenben bővíti a mézzel készült termékeket forgalmazó cégek mézsör palettája is, tehát szerencsére már kis hazánkban sem maradunk mézes sörök nélkül.
Érdekességek a mézsörről
Tudtad, hogy a mézsörre, – melyet a görög mitológiában az istenek egyik italaként tartottak számon – már a Szentírásban is hivatkoztak? De a jó öreg ,,mead” ikonikus és visszatérő elemként bukkan fel J.R.R. Tolkien örök klasszikusában, A Gyűrűk Urában is.
Emellett a magyar történelemben is több forrásban megjelenik a kiváló nedű, így írásos emlékek szerint egyes magyar falvaknak évente meghatározott mennyiségű mézsört is kellett adózniuk.
Ha kedvet kapnál egy kis sörös kiruccanáshoz…
Bár mead-el nem szolgálhatunk, az Élesztőház kézműves sörei között egészen biztosan megtalálod a kedvencedet, hiszen kínálatunkat a legkiválóbb kézműves sörökből válogattuk össze. A minőség, mint filozófiánk egyik legfőbb eleme nem csupán a választékunkban érhető tetten, hanem a kiszolgálásban is, hiszen mi azért vagyunk, hogy élménnyé tegyük a nálunk töltött időt. Nézz be hozzánk, és legyen részed egy fantasztikus hangulatú sörözéssel egybekötött világraszóló felfedezésben, vagy alkossátok meg nálunk saját sörötöket a Brew Studionkban.