Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Magyar borok – izgalmas tételek a hazai borvidékekről

Magyarország klímája és természeti adottságai kiválóak a szőlőtermesztéshez, magyar bort inni pedig nem csak azért érdemes, mert az kitűnő alapanyagokból készül, hanem azért is, mert a hazai palettán a legkülönfélébb stílusú borokkal találkozhatunk, így a felfedezések mindig izgalmas kalandokat tartogatnak. 

De mi jellemzi leginkább manapság a magyar bort és a borkészítést? Hol tart és merre fejlődhet a hazai borkultúra?  Cikkünkben ezúttal nem csak ezekre a kérdésekre keressük a választ, hanem olyan borászatokat is bemutatunk, melyeket mindenképpen célszerű közelebbről is megismerni.

A magyar borászat jellemzői 

Magyarország tradicionális bortermelő ország, a borkultúránknak pedig nem csak gazdag múltja van, hanem reneszánszát élő jelene is. A szőlőtermesztésre alkalmas területünk nagy és kiterjedt, a talaj,- valamint a klíma adottságaink pedig változatos szőlőfajták termesztését és sokféle bortípus készítését teszik lehetővé, ami nemzetközi viszonylatban is igencsak ritka. 

Gyakorlatilag bármerre is induljunk az országban, szinte mindenhol útba ejthetünk egy izgalmas borvidéket, hiszen Magyarország hat borrégióján belül huszonkét borvidéket különíthetünk el. 

Ma a szőlő-bor ágazatunk jogi szabályozásának alapjait az Európai Uniós tagállamokra vonatkozó, egységes előírások jelentik, ám az egyedi jellemzők, – akár a terroir, vagy éppen a szőlőfajták tekintetében – továbbra is önálló karakterekkel ruházzák fel a magyar borokat.

A legnépszerűbb magyar borfajták és borrégiók

Bár hazánkra elsődlegesen a fehér borok készítése jellemző, emellett a vörösboraink is messze földön híressé váltak, és természetesen kiváló rosé borokból sincsen hiány a hazai borászatokban. Borszőlő termesztésünk 223 fajta szőlővel, 65 000  hektárt is meghaladó termőterületen zajlik.

A magyar fehérborok területe egy különleges világ, melynek tételeiben a vulkanikus talajon termett szőlők zamatától kezdve a virágos, gyümölcsös ízjegyek is gyakran megelevenednek. Hazánk szőlőültetvényeinek 70%-án fehér szőlőfajták találhatók, – ez mintegy 45 589 hektáros területet jelent. 

Több száz éves hagyományokat őriz a sokszínű Furmint, melyből száraz és édes bort egyaránt készítenek, és amelynek illatában a gyümölcsök mellett a szegfűszeg jegyei is gyakran felbukkannak. Ugyancsak ikonikus borfajtánk a Hárslevelű, melynek illatában és ízében szintén a könnyed gyümölcsösség dominál.

Hazánkra sokszor Olaszrizling nagyhatalomként is hivatkoznak, ami beszédes abból a szempontból, hogy mennyire népszerű és elterjedt hazánkban ez a szőlőfajta. Aromái között sokan a mandula ízjegyeit tartják meghatározónak, karaktere pedig frissítő, és gyümölcsös. 

Szintén igazi kuriózum az őshonos magyar Juhfark, melynek megőrzésén több magyar borász is dolgozik, ugyanis az az 1990-es évek előtt egy időre szinte teljesen elfeledetté vált. Legfőbb termőterülete a Nagy-Somlói Borvidék, íze pedig komplex és izgalmas.

A Tokaji borvidéken igencsak közkedvelt a gyakran sok évig érlelt Szamorodni, és országszerte igencsak népszerűvé vált a muskotályos ízvilággal és lágy savassággal rendelkező Irsai Olivér is. Sajátos kincsünk az Irsai Olivér, valamint a piros tramini szőlőfajták keresztezéséből született Cserszegi Fűszeres is, mely bővelkedik az intenzív ízekben és aromákban.

A vörösborok hazai mezőnyében rendkívül közkedvelt a fűszeres, gyümölcsös aromákban gazdag Kékfrankos, ahogyan a zamatosságáról és testességéről ismert Merlot, vagy éppen a piros bogyós, gyümölcsös aromákkal gazdagon átszőtt, rendkívül izgalmas Kadarka is.  És természetesen nem feledkezhetünk meg a karakteres, szintén testes Kéknyelűről sem, és a lágy, színanyagokban gazdag, magas csersavtartalommal bíró Kékoportó (portugieser) is sokak kedvence.

A nemzetközi viszonylatban legismertebb magyar borfajtánk minden bizonnyal a Tokaji Aszú, mely 2013 óta a Hungarikumok Gyűjteményébe is bekerült, de hasonlóan gazdag történelmi múlttal bír az ugyancsak hungarikumként jegyzett, csodaszép, vörös árnyalatokban pompázó Egri Bikavér is. 

A kékszőlő fajtákból készülő borok különleges világát jelentik a hazai rosé borok, ugyanis ezek is kirobbanóan izgalmas, gyümölcsös jegyekkel és mesés színekkel kényeztetik az érzékszerveket. (Mint ismert, a rosék előállításánál a mustot nem hagyják olyan sok ideig állni a ledarált szőlőn, mint a vörösborok esetén.)

A lista természetesen közel sem teljes, de lehetetlen is lenne felsorolni a hazai fajtákat, melyekben évről évre is új ízjegyek, valamint aromák bukkannak fel.

Arra a kérdésre, hogy melyek a legnépszerűbb borvidékek, talán lehetetlen is válaszolni, hiszen mindegyik borvidékre más fajta szőlők termesztése, és eltérő stílusú borok készítése jellemző. Mindenképp érdemes tehát kísérletezni, hogy melyik borvidék szőlőfajtáira jellemző ízvilág áll hozzánk a legközelebb.  A Villányi borvidék vörösborai legalább annyira feledhetetlen élményeket kínálnak, mint a mesés Tokaji borvidék tételei, vagy éppen Szekszárdi borvidék remekművei.

Izgalmas magyar borászatok

És ha azt gondolnánk, hogy a borvidékek széles palettája már éppen elég felfedezni valót tartogat, akkor még nem ejtettünk szót az egyes borrégiókban található, tengernyi izgalmas magyar borászatról. Ugyanaz a bor teljesen más köntösben bukkan fel egy-egy borász remekműveként, így ezen a téren is érdemes nyitottnak és kísérletezőnek lenni.

Laposa Borászat 

A Badacsony egyik legkedveltebb borászata nem csak a mesés, balatoni panorámájával csábítja magához a látogatóit. Szőlőfajtáik a vulkanikus eredetű tanúhegyek mesés lankáin teremnek, melyek ízét időtálló tételek őrzik. A borok mellett izgalmas gasztronómiai lehetőségeket is találunk, így pazar ízekben és szemet gyönyörködtető látványban egészen biztosan nem lesz hiány.  

Forrás: Országos Bortúra

Feind Pincészet 

Szintén egy ékszerdoboz a Balaton partján, ahol 130 hektáron 20 féle szőlőfajtával zajlik a gazdálkodás. A borászat fő profilját az illatokban bővelkedő fehér és rosé borok jelentik, de azért izgalmas vörösborok is felbukkannak a palettán. A borászat folyamatosan kísérletezik újfajta termelési elvekkel és technológiákkal is.

Forrás: Feind.hu

Nyakas Pince

A Zsámbék melletti Nyakas-hegy lábánál elhelyezkedő borászat elsődlegesen illatokban és zamatokban bővelkedő, reduktív fehérborok készítésével foglalkozik. A reduktív borkészítés egy kitűnő módszer arra, hogy az oxidáció kizárásával a borok frissességét és gyümölcsösségét minél jobban megőrizzék, a Nyakas pincében pedig igencsak izgalmas tételekkel találkozhatunk. 

Forrás: Nyakas Pince

Bolyki Pincészet 

Az Egri borvidék egyik fényes csillagként ragyog a Bolyki Pincészet, ahol 27 hektárnyi kiváló szőlőt dolgoznak fel évről évre. Tudásuk legjavát saját bevallásuk szerint házasításokban szeretik a leginkább megmutatni, és erre az egyik legjobb példa a sokak által rajongásig kedvelt Indián Nyár elnevezésű tételük, melyben csak úgy hemzsegnek az íncsiklandó gyümölcsös és csokoládés ízjegyek. 

Dereszla Pincészet 

A Tokaji borvidék különleges gyöngyszeme a bodrogkeresztúri pincészet, mely nem csak gazdag történelmi múltjával, hanem kiváló boraival is elkápráztatja a borok szerelmeseit. Az aszúborok mellett számtalan száraz bort, valamint pezsgőt is készítenek, boraik immár 80%-át pedig külföldi piacon, közel 40 országban értékesítik.

A magyar bor jövője 

Az elmúlt években jelentős fejlesztések jellemezték a hazai bor-ágazatot, és nem csupán a szőlőültetvények, valamint a borászati technológiák korszerűsítése terén, hanem az előállítási módszerek is sokat változtak.  Emellett sok borász kísérletezik új, eddig itthon ismeretlen szőlőfajták termelésével is.

Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a nemzetközi trendek is hatnak  a hazai piacra, a termelők pedig megújuló kínálattal igyekeznek reagálni a kereslet változásaira.  A bio-, natúr-, vagy éppen biodinamikus borok térhódítása például egyértelmű hatást gyakorol a hazai borászati tevékenységre, ahogy az alkoholmentes, vagy alacsony alkoholtartalmú borok iránt kereslet növekedése is. 

Emellett viszont sajnos kihívás is bőven akad: a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek egyre többször okoznak nehéz helyzeteket a termelőknek, de az alkoholfogyasztási szokások is átalakulóban vannak, melyekre sok esetben szintén nehéz hatékony és gyors megoldást találni.

Az magyar borexport mennyisége mindenesetre határozottan növekedni látszik: 2024-ben 12,3 %-os emelkedést tapasztalhattunk.

Ha pedig kedvet is kaptál, hogy leteszteld, számodra vajon melyik magyar bor lehet a befutó, akkor vedd az irányt az Élesztő felé, hiszen nálunk is számos, különleges magyar bort kóstolhatsz és szortimentünkben mindig gondosan válogatott tételek közül csemegézhetsz. lehetőleg még az előfordulás előtt kiküszöbölhesd. És természetesen kiváló sörtanfolyamainkon is szeretettel várunk!