Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Mad Scientist sörfőzde

A kraft sör hazai forradalma nem csak azért örvendetes, mert ennek nyomán folyamatosan jelennek meg az extrábbnál extrább tételek, hanem azért is, mert egyre erősebb a mezőny a hazai kézműves sörfőzdéket illetően is. Vannak azonban olyan nevek, melyeket már hosszú ideje őriz a kollektív sör-tudat.

Ilyen például a Mad Scientist is, ami gyakorlatilag a kezdetek óta a legismertebb márkák között foglal helyet.  De mi lehet a titkuk, ami lassan közel tíz év távlatából is igencsak sikeresnek bizonyul? Ezúttal a Mad Scientist budapesti függönyei mögé kukkantunk be, és természetesen a bitang jó söreiket is alaposan górcső alá vesszük.

Koncepciójuk elsőre egyszerűnek tűnik: őrülten jó sörök és folyamatos újítások. De kell, hogy legyen még valami a képletben, hiszen önmagában az, hogy egy főzde egyébként kiváló söröket készít, nem feltétlen tartotta volna hosszú évekig életben ebben a sokszor nehéz gazdasági környezetben.

https://madscientist.hu

A Mad Scientist megszületésének útja

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor meg kell jegyeznünk, hogy a Mad Scientist 2016-ban még MadX néven látta meg a napvilágot. Ez a kizárólag alternatív erjesztési eljárással készített, hosszasan, zömében tölgyfahordóban érlelt sörökkel foglalkozó üzem már akkoriban is telis-teli volt izgalmas műhelytitkokkal és persze kiváló sörökkel. 2018-ban aztán Szilágyi Tamás és Sefcsik Márton, a Mad Scientist tulajdonosai válaszút elé kerültek: megmaradnak-e a kicsiny üzem falai és lehetőségei között, vagy elindulnak-e egy regionális, középméretű főzde irányába? Ma már láthatjuk, hogy bátorságuk kifizetődő volt, és nem csupán üzletileg, hanem azért is, mert munkásságukat számos siker és elismerés kísérte, ami talán sokszor legalább akkor hajtóerő, mint a gazdasági eredmények. 

https://madscientist.hu

 Sokszínűség és fejlődés a Mad Scientist életében

A Mad Scientist nem csupán söröket készít, hanem élményeket is kínál, mindezt ráadásul egyre több helyen és egyre izgalmasabb programokkal kiegészítve teszik. Szuper helyeiken, rendezvényhelyszíneiken mindig kitűnő hangulatot és persze elképesztő söröket találhatsz. 

Törzshelyük a MADHOUSE Bistro & Craft Beer Bar ízletes fogásokkal, pezsgő bisztró miliővel és természetesen mesés kraft sörökkel nyűgözi le a közönségét. Prémium minőségű alapanyagokból készített konyhai remekműveik még a legnagyobb ínyenceket is garantáltan elvarázsolják.  A 2020-ban létrehozott Mad kert  a könnyedebb vonalon, 16 sörcsappal, food truck-kal, pingponggal, csocsóval, remek programokkal és folyamatos újdonságokkal várja a látogatóit. Mindezek mellett az alapítók 2022-ben létrehozták a 3. kerület szívében található, Mad Garden Buda névre keresztelt varázslatos kerthelyiségüket is, melyre a Mad Kert és a Madhouse Budapest szerelemgyerekeként is hivatkoznak.  Ha pedig csak beugranál egy sörre bármikor az év folyamán, azt akár a Lövőház utcai TETŐ egységükben is megteheted. 

https://welovebudapest.com

Ha pedig az érdekel a leginkább, hogy hol, és főként hogyan készülnek az ikonikus Mad Scientist sörök, akkor a sörkostolással egybekötött főzdetúráikon is részt vehetsz, melynek keretében akár privát események, fergeteges csapatépítők megtartására is lehetőség van.   Végül, a Mad Scientist a jótékony ügyek mellé is szívesen odaáll: rendszeresen rendeznek például Charity Club-okat, az ebből befolyt pénzösszeget legutóbb a Pető Intézetnek ajánlották fel.

A Mad Scientist sörök izgalmai 

A főzde szellemiségével tehát könnyű azonosulni, és bizony ez a söreik tekintetében is hasonlóan működik. Repertoárjukat úgy alakították ki, hogy abban a legkülönfélébb kategóriák szerint, garantáltan mindenki megtalálja a kedvére való csemegéket.

 Ebben a sorozatban egész évben elérhető tételeket találsz, melyek receptjeit hosszas tökéletesítés előzte meg, az eredményeket pedig igazán kiegyensúlyozott Mad Scientist sörök formájában élvezheted.

       Stílus: dupla IPA

       ABV: 9%

A Liquid Cocaine esetén egy elképesztően sikeres és igencsak ütős darabbal állunk szemben. A dupla IPA, mely négy különböző amerikai komlóból áll, garantáltan lefegyverez. Igazi ízrobbanás, melyet citrusos, gyümölcsös malátás jegyekkel próbáltak megszelídíteni, de hiába. A Liquid Cocaine jött, és mindenkit rabul ejtett. Nem is csodálkozunk azon, hogy rövid időn belül az egyik legkeresettebb tétel lett.

https://madscientist.hu/

Stílus: APA

ABV:5,2%

A Jam 52 kiindulópontját az APA-kra jellemző alacsonyabb alkoholtartalom és a kiegyensúlyozottabb komló-maláta összhang jelenti, ám mivel emellett az IPA-kra jellemző izgalmas gyümölcsösség is ott rejtőzik a buborékok között, így egy izgalmas kis sör lett a játékosság eredménye. 

https://madscientist.hu/

Stílus: Gluten Free IPA

ABV: 6%

A Popstar a műfaj jellegéből adódóan egy karakteresen komlós darab, mely az ikonikus, citrusos jegyeket rejtő Citra komlóval készült. Emellett ráadásul gluténmentes is, ám az ízei annyira lehengerlőek és erősek, hogy mindezt garantáltan észre sem fogja venni, aki megkóstolja. 

https://madscientist.hu/

Stílus: Milk stout

ABV:6,6%

Ebben a komplex ízvilágú milk stout-ban kiválóan ötvöződik a stout-ok titokzatos sötétsége és a desszertek krémessége. Ráadásként kakaóval, egyedi pörkölésű specialty kávéval, valamint madagaszkári vaníliával készült. Nem csoda, hogy folyamatosan a sörfogyasztók kedvenc söreinek dobogójára kerül. 

https://madscientist.hu/

 Egy széria, ahol a frissesség az egyik legfontosabb szempont. Szőkések és ködösek, barnulásnak itt esélye sincsen. Palackban nem is találkozhatunk velük, kizárólag hordóval. A maximum három hónapos eltarthatósági idővel pedig egyáltalán nem viccelnek.

Stílus: NEIPA

ABV:5,5%

Egy tétel, melyből aztán nem sajnálták a komlót:a DDD Madhouse-ba gyakorlatilag háromszorosára növelték a szokásos mennyiséget, így a Liquid Cocaint-t és a Smooth Hoperatort is megelőzve az egyik legkomlósabb tételként került fel a palettára.

https://madscientist.hu/

Egy kategória, ahol az IPA műfaji határaival játszanak: zavaros küllem, vadító gyümölcspépek a sörben, és gigantikus ízrobbanás a szájban. Mi kellhet még?

Stílus: ice cream sour

ABV:6%

Egy vadítóan gyümölcsös tétel, ahol elszabadulnak a határok, és a kellemes savanykásságot vadító gyümölcsösség szelídíti meg. Az összetevők között olyan izgalmakat találunk, mint a licsi, a banán, mangó, vagy az eper, melyek tökéletesen működnek a malátás alapjegyekkel. 

https://madscientist.hu/

Az alfa széria darabjai között olyan tételekre bukkanhatsz, melyek hosszas kísérletezések eredményeként kerültek ki a műértő rajongók elé. Bár sok esetben megosztóak, ám mindenképp egyediek és legtöbbször igencsak sikeresek, mint például a pályafutását ugyancsak Alphaként kezdő Liquid Cocaine.

Stílus: belga IPA

ABV:8%

 Egy igazi művészi kompozíció ez a belga stílusú IPA: a kortyérzet elején a narancs jegyei robbannak be, melyet a grapefruitos kesernyésség követ, végül pedig a feketeribizli parádés aromái is felbukkannak. A komló keserűsége persze szigorú kereteket szab a gyümölcsös smoothie sör és a gyümölcsös ízek játékának. 

https://madscientist.hu/

A különböző sörfőzőkkel vagy sörfőzdékkel kollaborációban készített tételek találhatóak meg ebben a csoportban.

Stílus: West Coast IPA

ABV:6,6% 

Egy véresen komoly tétel, már ami az ízjegyeket valamint az alapanyagokat illeti: a vérnarancs és fekete sárgarépa levével készített West Coast IPA egy meglehetősen pimasz darab: nem elég, hogy citrusos savanykásságával jól összehúzza a szánkat, de erre még rátesz egy lapáttal a vérnarancs keserűsége is, melyet a fel-felbukkanó sós jegyek tesznek igazán őrültté- persze mindezt a legizgalmasabb kivitelben.

https://x.com

A totális művészi szektor, ahol a józan ész, vagy éppen a költséghatékonyság kevésbé játszott szerepet az itt fellehető sörök megalkotása során. Egyszeriek és megismételhetetlenek.

Stílus: imperial stout

ABV:12,1%

Ha azt gondoltad, hogy már sok mindent láttál a különleges sörökkel kapcsolatban, akkor érdemes időnként egy pillantást vetned a Mad Scientist specials kollekció darabjaira is. Mean Riff-jük például egy olyan stout, melyben a csokis-diós jegyek nem csupán megjelennek, hanem határozottan ott is vannak. A dió és a kakaóbab nem csak az aromákban sejlik fel, hanem bizony az összetevők között is szerepel. A krémes kis csoda persze a stout-ok erősségével és szolid, 12,1%-os alkoholtartalmával határozottan és gyorsan eloszlatja azt az illúziót, hogy egy könnyed tétellel állunk szemben.

https://madscientist.hu/

A Mad Scientist az Élesztőházban is törzsvendég, így bármikor is toppansz be hozzánk, jó eséllyel összefuthatsz az ikonikus tételeikkel. Személyes kedvencünk a Liquid Cocaine valószínűleg legalább annyira le fog majd nyűgözni, mint a többi, bitang profi Mad Scientist remekmű, így mindenképp érdemes kideríteni, hogy a Te kedvenced vajon melyik lesz.