Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Lengyel sör – Minden amit a jó barátaink söreiről tudni akartál

Ha egy beszélgetés kapcsán Lengyelország és az alkoholfogyasztás is szóba kerül, akkor a lengyelek kedvenc szeszes italaként valószínűleg a legtöbben azonnal a vodkára gondolnak. Érdemes azonban ezt egy kicsit alaposabban megvizsgálni, ugyanis a sör bizony már régóta komoly riválist jelent a vodka számára. De vajon milyenek a lengyel sörök? Mitől különlegesek és mégis mióta ennyire népszerűek? Cikkünkben nem csak ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Kezdjük egy különleges adattal: Lengyelország Európa harmadik legnagyobb sörtermelő állama, – azt csupán Németország és Spanyolország előzi meg. Az évente 3,5 milliárd liternyi  előállított sör pedig korántsem kevés, emellett pedig az országban több száz kézműves sörfőzde üzemel, számuk pedig folyamatosan nő. Ezek fényében belátható, hogy a sör-ágazat nem csupán komoly gazdasági tényező, hanem annak a társadalmi életben betöltött szerepe sem elhanyagolható.

Forrás: Pexels

A lengyel sör eredetének nyomában

Hiba lenne azt gondolni, hogy a sör Lengyelországban csak az utóbbi néhány évtizedben bukkant fel, az ugyanis már a X. században is jelen volt, ahogy arról merseburgi Thietmar krónikái is szólnak. A legendák szerint I. Boleszláv lengyel király is kedvelte a sört, olyannyira, hogy önálló királyi sörfőzdét is működtetett, de a parasztság, valamint az arisztokrácia körében is igencsak közkedvelt volt. Az első lengyel ’’serfőzde” egyébként Lwówek Śląski városában 1209 óta üzemel.  Noha a XVII. századtól a vodka és bor térnyerésével párhuzamosan a sörfogyasztás némileg visszaszorult, a helyi termelés csökkenésével pedig a külföldi import sörök is megjelentek az országban, ám a XIX. századtól ez újra megváltozott és a lengyel sörfőzdék száma újra növekedni kezdett. Sajnos a II. világháború ezt a pozitív tendenciát megállította, de szerencsére a sörgyártás mára újra erős és folyamatosan fejlődik.

Hagyományos és népszerű lengyel sörök

A Lengyelországban kedvelt sörök széles skálán mozognak. Azon nem csupán a hagyományos sörstílusok férnek el, hanem az innovatív irányzatok képviselői is helyet kapnak. Érdekesség, hogy az alkoholmentes sörök piaci részesedése is viszonylag nagy, és máig erősödő tendenciát mutat.

A nagyüzemi sörkészítés természetesen szinte minden ország sörízlésére rányomja a bélyegét, így talán nem meglepő, hogy a lagerek Lengyelországban is nagy népszerűségnek örvendenek. 

A napóleoni háborúk óta azonban egy másik közkedvelt sörstílus is megjelent, méghozzá a balti porter. Ez érthető, hiszen az krémességével, és a szokványos portereknél erősebb malátásságával, valamint alkoholtartalmával egy rendkívül ízletes sörnek számít. 

Szintén egy különleges lengyel sörtípus a grodziskie, mely még évszázadokkal ezelőtt született Grodzisk városában. Legjellegzetesebb tulajdonsága a tölgyfa füstjével előpirított búzamaláta alapanyag, mely a sör füstös aromáiban is visszaköszön. Ropogós, könnyed, és jellemzően alacsony alkoholtartalmú. Emellett a búzasör is közkedvelt.

Szerencsére a hagyományos lengyel sörmárkákból sincsen hiány. A Żywiec, mely máig az egyik legkedveltebb lengyel márka, mely eredeti receptek alapján őrzi a tradíciókat. Żywiec Białe nevű búzasörük például tökéletes szomjoltó, melyet a frissítő komlós-malátás alapízek mellett még egy kis korianderrel is megbolondítottak.

Forrás: Flickr

Ugyanígy a Tyskie is egy ikonikus, három évszázados múlttal rendelkező sörmárka,  mely három főzdében készíti a söreit, kizárólag természetes alapanyagokból. A tychyi sörfőzde a látogatók előtt is nyitva áll, mely egy remek programlehetőség is egyben. Bár a klasszikus lagerük is igazán pazar, de Gronie nevű, aranyló színű tételüket mindenképp érdemes megkóstolni, ugyanis az egyetlen olyan lengyelországi sörről beszélünk, mely elnyerte a sörök Oscar díjaként is hivatkozott, British Brewing Industry Awards Grand Prix díját.

A Zubr sörfőzde is hagyományos módszerekkel és regionális alapanyagokkal készíti söreit. Sikerük mögött nem csak az olyan különleges összetevők állnak, mint a ršicei komlófarmokról származó, válogatott komlófajták használata (melyek egyedi keserűséget csempésznek a sörökbe) hanem például a speciális, Haná árpából származó maláta, mely a testes ízért felel. A Zubr Gradus nevű tétele is egy igazi klasszikus: a borostyán és a méz árnyalataiban pompázó halvány láger teltségével és harmonikus aromáival kiegyensúlyozott ízélményt nyújt. 

A kitűnő lengyel sörfözdék és sörök hosszú listáján emellett olyan nevek is felbukkannak, mint például a Perla Beer, a Łomża, az Okocim, vagy éppen a Warka. 

Forrás: blogspot.com

A lengyel kisüzem csodái 

Lengyelországban a kisüzemi sörfőzés viszonylag későn, bő 10 évvel ezelőtt, 2010 környékén indult el, ám ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének sikeresek, vagy éppen keresettek. Annak ellenére, hogy a kézműves sörök az elmúlt években a teljes lengyelországi sörgyártásnak még mindössze 1-2 százalékát tették ki, elképesztő stílus és ízválasztékkal lepték el a piacot, így valószínűleg ez a szám dinamikusan nőni fog. Az örökzöld IPA-k mellett stoutok, porterek és egyéb, gyümölcsös és egyéb kísérleti sörök is megtalálhatóak a palettán, így igazán különleges választékból csemegézhetnek az egyedi sör ízeire szomjazók. Érdekesség, hogy a lengyel kézműves sörök döntő többsége fél literes palackokban árulják, szemben a nálunk megszokott, 0,33 literes kiszereléssel.

Izgalmas színfolt a kisüzemi sörfőzdék palettáján Kormoran Brewery főzde. Saját bevallásuk szerint ,,már sok ösvényt bejártak és sok sörmítoszt megdöntöttek”. Elnézve a választékukat, ebben egy percig sem kételkedhetünk. Terra Donum nevű alkotásuk például nem csak az olyan izgalmas összetevőktől különleges, mint például a füstölt maláta, a bodza vagy éppen a szemes kávé kivonat, hanem attól is, mert egy mézsörről (bragott) beszélünk, ami sokak számára egy rendkívül izgalmas sörfajta.

A Maryensztadt Craft Brewery is odatette magát a kraftsör vonalon. Darkness My Friend – Imperial Baltic Porter nevű sörük egy komplex íz,- és illatvilágú darab, mely a csokoládé, a kávé, a karamell és az aszalt szilva ízjegyeit egy sötét, testes sörben olvasztja össze.

Az első kézműves sörfőzde, a Pinta 2011 óta működik, vagy ahogy ők fogalmaznak, a ,,lengyelországi sörforradalom első napjától készítik a söreiket”. Küldetésük sikerességéről árulkodik, hogy akár egy, – a kraftsör szcénában már-már szokványosnak tekinthető -IPA vonalat is képesek mesteri szintre emelni. What’s up? névre keresztelt, lazának semmiképp sem nevezhető, DDH Quick & Cold Hazy DIPA-jukat a Citra, az Incognito, a Talus és a Strata komlófajták elegye olyan aromákkal rázza fel, mint a passiógyümölcs, a grapefruit, a rózsás jegyek és a frissítő citrusok.

A lengyel sörkészítők egyébként egy különleges szervezetbe tömörülve igyekeznek elősegíteni a mindig kiváló minőségű sörök előállítását. A lengyel sörgyárak szövetsége  (Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich) – mintegy írott sztenderként – azokat az ismérveket is csokorba gyűjtötte, melyekről úgy vélik, hogy igazán jóvá tehetnek egy sört. 

Forrás: Pexels

Lengyelországra tehát bátran tekinthetünk vérbeli sörös államként, és egyben egy kitűnő sörtúra célpontjaként is, hiszen nem csupán a múlt, hanem a jelen is megannyi izgalmas lehetőséget tartogat arra, hogy felfedezhessük, milyen is a jó sör- lengyel kiadásban.