Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

A Gose sör titka – gyógynövényes sör Németországból

Létezik egy több, mint 1000 éves múltra visszatekintő különleges ital, mely még a legtapasztaltabb sörrajongókat is képes lehet meglepni.

A gose sör egyedi összetevőinek és semmivel sem összetéveszthető ízvilágának köszönhetően, az elmúlt években regionális különlegességből, valódi világszenzációvá nőtte ki magát.

Te kóstolnál sós-korianderes sört?

Német feljegyzések alapján a gose sört már 1000 körül is ismerték Goslar városában és annak környékén. Innen ered az ital neve is, hiszen az ottani folyót Gose-nak nevezik. Az erre a sörfajtára jellemző, erőteljes, sós mellékíz is a helyi, természetes vizeknek köszönhető, ugyanis ezeket a kifejezetten magas ásványianyag tartalmú vizeket használták fel az ott élők a sörfőzéshez. De a gose sört nem csak a sós ízvilág különbözteti meg társaitól; története, elkészítése, és összetevői sem jellemzőek egyetlen másik sörtípusra sem.

Egy elfeledett receptúra újraélesztése

A gose sör sokáig kifejezetten csak a goslariak kedvelt itala volt, azonban az 1700-as években a lipcseiek is felfigyeltek az italkülönlegességre és maguk is gose főzésbe kezdtek.

Ez a sörtípus ekkor lett igazán népszerű, és a gyógynövényes ital iránti elképesztő keresletet szinte alig győzték kiszolgálni a helyi sörfőzdék. Az 1800-as évek végére ez lett a régió kedvenc itala. A hatalmas népszerűség ellenére, a világháborúk szinte teljesen eltörölték ezt a sörfajtát, melynek receptje addig apáról-fiúra szállt. A háborúk után a kisebb sörfőzdék már hiába próbáltak újraéleszteni a tradicionális italt, az új generációk ízlésének már nem felelt meg a szokatlan aromákkal rendelkező nedű. A gose sörök végül a 80-as évek végén kaptak újra erőre, amikor egy-egy német kézműves sörfőzde ismét kísérletezni kezdett az elfeledett családi receptekkel.

Ezeknek a söröknek a népszerűsége manapság már nem csak a német nyelvterületre koncentrálódik. Az amerikai, és új-zélandi sörkedvelők első számú választása is egyre inkább ez a típus. Nagyon úgy tűnik, hogy az IPA sörök trendjét a gose váltja fel a nagyvilágban. Természetesen a “valódi” gose még mindig Németországban lelhető fel, az amerikaiak által főzött verziók némileg eltérnek az eredetitől (az USA-ban savanykásabb ízvilággal készítik ezeket a söröket).

https://unsplash.com/photos/fcyqGNfNJQk

Hogy készül a gose sör?

A gose egy búza sör, a belga witbier, a berlini weisse és a hannoveri broyhan sörök családjához sorolhatjuk. 50%-ban pilseni típusú maláta, míg 50%-ban malátázott búza alkotja. Ezt a sörtípust régebben a spontán fermentáció jellemezte (mikor a folyadékot nyitott edényekben hagyják és a levegőből/környezetből bekerülő baktériumok indítják be az erjedési folyamatot), de a technológia fejlődésével ma már sörélesztő és lactobacillusok hozzáadásával érik el az ital jellegzetes ízét.

Az eredeti goslari gose sörök, a régió sóbányáiból a folyókba kerülő ásványi anyagoknak köszönhették sós ízüket, ma már viszont utólag adják a készülő italhoz a sót. A gose sörtípus jellemzően egy alacsonyabb alkoholtartalmú ital (4-5%). Különleges – más sörök esetében egyáltalán nem jellemző – gyógynövényes ízét, a hozzáadott koriandernek köszönheti, a savanyúságát pedig az említett lactobacillusok okozzák.

A zellerfélék családjához tartozó koriander felhasználása és sótartalmuk miatt, a gose sörök nem felelnek meg a Bajor tisztasági törvénynek, ám a szabályozás az ital regionális jelentősége miatt úgymond szemet huny efelett.

Így fogyaszd a gose sört!

A szokásosnál sokkal kevésbé keserű, inkább savanykás-sós ízjegyekkel rendelkező, alacsony alkoholtartalmú gose, szinte mindenféle étel mellé jól passzol. A leginkább mégis sültekhez, grill és krumplis ételekhez, illetve halas fogásokhoz ajánljuk. Különösen hangozhat, de ez a tradicionális német sör nagyon jól harmonizál a keleti konyha gyöngyszemeivel is, mint például a currys fogásokkal, vagy a japán konyha tipikus elemeivel.

A gose fogyasztásához, a hozzáértők a stange elnevezésre hallgató, hengeres, söröspoharat ajánlják. Ennek a sörfajtának a karaktere leginkább “melegen” (7-13 Celsius fok között) érvényesül, így nem ajánljuk jéghidegen fogyasztani. A hideg ugyanis inkább elnyomja a különleges aromákat, míg a melegebb italból sokkal jobban kiérezhetőek a gose-ra jellemző egyedi ízharmóniák.

https://unsplash.com/photos/2UsNF4Az-Ko

A gose sörök Magyarországon

A hazai sörkedvelők ízlésétől merőben eltérnek a gose sörök. Valószínű, hogy a Magyarországon kedvelt, karakteresebb, kesernyésebb ízek mellett egyelőre még ezért nem tudott annyira érvényesülni ez az ital. Azonban egyre több hazai kézműves sörfőzde kísérletezik gose típusú sörök készítésével. Ennek köszönhetően az ínyencek már idehaza is találhatnak gose söröket, ráadásul a legkülönfélébb változatokban, a hagyományosabb ízvilágtól kezdve egészen a gyümölcsös verziókig.

  • Félegyházi Gose

Fanyarság és egy jó adag szénsav jellemzi a Félegyházi Sörfőzde gose sörét. Az alkotók az eredeti receptnek megfelelően koriandert használtak, és az eredményt citromhéj hozzáadásával turbózták tovább.

https://www.felegyhazisor.hu/p/felegyhazi-gose/
  • Mad Scientist Hustle Culture – Double Fruited Soursop Margarita Gose

Egy különlegesen gyümölcsös, tökéletes nyári sörkülönlegesség. Graviola és lime felhasználásával készült, alkoholtartalma kissé magasabb, 5,6%

https://madscientist.hu/en/termek/hustle-culture/
  • Reketye Sour and salty Gose L,A,B
  • Egy hagyományos ízvilágú gose, mely kiváló választás lehet a műfajjal ismerkedők számára. Alkoholtartalma: 4,5%
https://reketye.com/product/l-a-b/
  • HopTop Beet Blood

Azok számára, akiknek a só és a gyógynövény még mindig nem elég extrém egy sörben… A beet blood elkészítéséhez az alkotók céklát és rózsaborsot használtak, ezek ötvöződnek a gose-ra jellemző sós alapízzel. Csak igazán kíváncsiaknak!

https://hoptop.hu/Beet-Blood
  • Mad Scientist Rákóczi Túrós vagy Szilvás Gombóc

Ezek a sörfőzők igazán kísérletező kedvükben voltak a gose söreik kapcsán. A sárgabarack pürés és vaníliás – csak folyékony süteménynek becézett – Rákóczi túrós mellett, egy szilvás-vaníliás változatot is piacra dobtak. Figyelem, mindkét ínyencség alkoholtartalma 10%!

https://madscientist.hu/pastry-sour-ale/

Irány az Élesztőház!

Az elképesztő hódító körútra indult sörkülönlegesség minden bizonnyal hazánkban is hamarosan számos rajongóra tesz majd szert. Könnyedsége, frissítő ízvilága, grill ételekkel való kompatibilitása a nyári partik nagy kedvencévé tehetik.

Ha te is kedvet kaptál új ízek felfedezésére, irány az Élesztőház, ahol 30 csapon próbálhatsz ki változatos kézműves söröket. Ha épp jókor jársz arra, még frissen csapolt gose sörhöz is lehet szerencséd!