Élesztőház

sörök

konyha

rövidek

borok

kávé

sörfőzés

Gin koktélok, melyeket otthon is elkészíthetsz

A gin nem véletlenül számít az egyik legnépszerűbb koktél alapanyagnak. Alapvetően semleges, ám mégis kiegyensúlyozott ízvilága pazar koktélkülönlegességek kitűnő bázisául szolgál. Elkészítésük pedig amellett, hogy egyszerű, felettébb izgalmas is, hiszen minden egyes koktél megalkotása játék az ízek, alapanyagok és egyedi koktélélmények világában. Ha ezek után kedvet kaptál, hogy megalkosd meg a saját gin koktélodat, akkor olvass tovább, hiszen ezúttal olyan gin koktél recepteket osztunk meg, melyekkel az Élesztőben garantáltan nem találkozol, de szerencsére egyszerűen elkészítheted.

Tippek a tökéletes gin koktélokhoz

Egy gin koktél alapreceptjét úgy is kezdhetnénk, miszerint első lépésként mérj ki 50 ml gint: az általános ajánlások szerint ez tökéletes mennyiséget jelent egy koktélhoz. Ne riasszon el, ha netán nincsen otthon shaker poharad, végszükség esetén ugyanis egy befőttesüveg is kiválóan megfelel erre a célra. A tökéletes gin koktélok egyik titka az édes és savanyú ízjegyek balanszában rejlik, ehhez kapcsolódóan pedig szintén általános ajánlásként mondható el, hogy 20 ml citruslé savanykássága 15 ml cukorszirup édességével remekül egyensúlyozható. A felhasznált alapanyagok nem csak a koktélra jellemző szín, és ízvilágot határozhatják meg, hanem sok esetben keretet szabhatnak az esetleges kiegészítő fűszereknek és dekorációs elemeknek is. A siker titka ez esetben is a kísérletezés, ami a gin esetén szinte mindig garantált, hiszen annak semleges alapíze szinte minden ízvilággal harmonizál. Ha pedig néhány letesztelt változatra lenne szükség, lássunk néhány igazán ütős és íncsiklandó gin koktélt. Az alapanyagok aránya természetesen ez esetben sem kőbe vésett, azok ízlés szerint variálhatók. 

Negroni

A koktél népszerűségének egyik titka valószínűleg annak egyszerűségében rejlik. Ennek ellenére azonban kifejezetten egy erős versenyzőként tarthatjuk számon a gin koktélok között. A klasszikus, vöröses árnyalatban pompázó negroni összetevői:

  • 30 ml Gin 
  • 30 ml Campari 
  • 30 ml Vermuth rosso 

Az összetevőket egy old-fashioned pohárba, némi jégre töltjük, majd összekeverjük, végül ízlés szerint narancsszeletekkel díszítjük. A negroni nem feltétlenül tartozik az édeskés koktélok közé, ízvilágát sokkal inkább a kesernyés aromák jellemzik. Igazi klasszikus, akár egy olasz espresso. 

Forrás: Pexels

Singapore Sling

A legendás, rózsavörös árnyalatú gin koktélt a Szingapúrban található Raffles Hotel-ben készítették először, 1915-ben. Noha a pontos összetevőit illetően többféle változat kering, de az alábbi változat is rendkívül népszerű.

  • 30 ml gin
  • 15 ml Cherry Heering likőr (cseresznyelikőr)
  • 7,5 ml Cointreau
  • 7,5 ml Bénédictine (gyógynövényes likőr, 43 %-os alkoholtartalommal) 
  • 120 ml ananászlé
  • 15 ml lime-lé
  • 7,5 ml gránátalmaszirup (vagy grenadine)
  • néhány csepp Angostura bitter
  • egy kevés szóda a felöntéshez
  • díszítésként: citromkarika, vagy egy ananászdarab és cseresznye

Elkészítése egyszerű: az összetevőket a szóda és a dekorációs elemek kivételével egy shaker pohárban jó alaposan összerázzuk, majd egy highball pohárba, jégkockákra töltjük. Némi szódával felöntve gyümölcsökkel díszítve már élvezhetjük is a nem mindennapi koktélélményt.

Forrás: cocktails-road

Clover Club

A fanyarul gyümölcsös, ám mégis krémes koktélt a philadelphiai Bellevue-Stratford szállodában készítették el először az 1800-as évek végén.  A koktél azóta is nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy 2008-ban még egy, a koktélról elnevezett klubot is nyitottak Brooklynban.

Összetevői az alábbiak:

  • 60 ml gin
  • 15 ml citromlé
  • 15 ml cukorszirup
  • 1 tojásfehérje
  • néhány szem málna (vagy egyéb bogyós gyümölcs) 

Szerencsére az összeállítása sem ördöngősség: a shakerbe jeget töltünk, majd az hozzávalókat  is beleöntjük, és nagyon alaposan összerázzuk. Ez a mozzanat ennél a koktélnál is kulcslépés, ugyanis a habosság, és selymesség mértéke főként a rázás alaposságán múlik. Bár az eredeti recept tartalmaz tojásfehérjét, de természetesen az egyéni preferenciák szerint ez elhagyható. A kész italt koktélpohárba szűrjük, majd igény szerint málnával díszítjük. 

Forrás: cocktail-society.com

French 75

Az izgalmas koktél megszületését több legenda is övezi, nevét pedig állítólag egy 75 milliméteres tüzérségi lövedékről kapta, melyről némi humorral azt is megállapíthatjuk, hogy a koktél erősségét is remekül szimbolizálja, így nem árt vele óvatosnak lenni. 

Összetevői:

  • 45 ml gin 
  • 75 ml pezsgő (vagy habzóbor)
  • 15 ml citromlé
  • 15 ml cukorszirup (cukor és víz egyenlő részben)
  •  citromhéj vagy citromszeletek díszítés gyanánt 

A shakerbe töltött gint, cukorszirupot, citromlét és jeget összerázzuk, ezután pedig pezsgőspohárba szűrjük. Ezután pezsgős, vagy martinis pohárba öntjük és felöntjük a pezsgővel. Egy óvatos keverés és díszítés után az ital már fogyasztható is. Ez a legismertebb alapváltozat, de a cukorszirup helyett akár más gyümölcsszirupot (és es esetben ehhez illő gyümölcs dekorációt) is választhatunk. 

Forrás: inspiredpencil.com

Cucumber Snapper

Következzen egy cseppet sem szokványos, ám mégis meglepően ízletes gin koktél, melyet tulajdonképpen a Bloody Mary ginnel készített testvérének is tekinthetünk.

Összetevői:

  • 45 ml gin
  • 30 ml uborkalé
  • 30 ml paradicsomlé
  • 30 ml gyömbérsör
  • néhány csepp Hella Bitters (gyömbéres citrom keserű)
  • Díszítésként: kapros-só, citrom karikák

Célszerű először a pohár előkészítésével kezdeni: a benedvesített pohárperemet finoman mártsuk bele a kapros sóba. A shakerbe töltött gint, uborka- és a paradicsomlevet és a keserűt  ezután jól rázzuk össze a jéggel. Végül szűrjük át egy old-fashioned pohárba, és díszítsük ízlés szerint citrom karikákkal is.

Gin Basil Smash

Az üde ízek szerelmesei valószínűleg imádni fogják ezt a friss bazsalikommal készített gin koktélt, mely jéggel párosítva egy kitűnően hűsítő, üde finomság.

Hozzávalók:

  • 50 ml gin
  • 25 ml friss citromlé
  • 20 ml cukorszirup
  • friss bazsalikom levelek
  • jégkockák

A shaker pohárba helyezett bazsalikom leveleket törd össze egy muddler (koktél törőfa) segítségével, hogy az íz és illóolaj komponensek jól kioldódhassanak. Ezután öntsd fel ginnel, cukorsziruppal és citromlével, és add hozzá a jégkockákat. Végezetül rázd össze az alapanyagokat és szűrd át az egészet egy pohárba. 

Forrás: Pexels

Persze azt azért eláruljuk, hogy néhány ütős Gin & Tonic-okkal mi is készültünk az Élesztő Spirit Bar részében, így ha inspirálódnál egy kicsit a gin különlegességek tengerében, akkor nálunk a helyed.